Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o oxidech

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Názvosloví oxidů Některé významné oxidy
Advertisements

Jak se tvoří názvy kyselin
Tvorba vzorců a názvů oxidů- procvičování
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
HALOGENIDY.
Základy názvosloví anorganických sloučenin
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
ZÁSTUPCI OXIDŮ.
KYSELINY.
Významné oxidy Mgr. Helena Roubalová
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o chemických výpočtech Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Žák přečte chemické.
Autor materiálu: RNDr. Pavlína Kochová Datum vytvoření: září 2012
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
Chemické názvosloví anorganických sloučenin 1
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kovech, nekovech a polokovech Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Rozpozná.
Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu
OXIDY O-II oxygenium (latinsky) = kyslík
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o chemických reakcích Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Aplikuje poznatky.
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
VY_32_INOVACE_3.2.Ch2N,1.11/Žž Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Kochová CZ.1.07/1.5.00/ Autor materiálu:RNDr.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o ohni
Významné oxidy Oxid uhličitý- CO2: -vzniká dokonalým spalováním,
SOLI KYSLÍKATÝCH KYSELIN
Příprava a vlastnosti dvouprvkových sloučenin
Názvosloví oxidů Mgr. Helena Roubalová
Názvosloví halogenidů
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o hydroxidech  Autor Ing. Lenka Kalinová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák porovná vlastnosti.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kyselinách Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Žák porovná vlastnosti.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o reakcích Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Žák vyčíslí správně základní.
ZÁSADY - HYDROXIDY.
Ch_091_Oxidy_Oxidační číslo
OPAKOVÁNÍ UČIVA 8. ROČNÍKU
NÁZVOSLOVÍ DVOUPRVKOVÝCH SLOUČENIN
Chemické názvosloví halogenidy.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kyselinách Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Porovná vlastnosti a použití.
Názvosloví oxidů.
Názvosloví anorganických sloučenin
OXIDY.
HALOGENIDY.
Anorganické sloučeniny - úvod
Názvosloví binárních sloučenin
Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu
Názvosloví oxidů a sulfidů CH-1 Obecná chemie, DUM č. 1
NÁZVOSLOVÍ OXIDŮ.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o periodické tabulce prvků (PSP) Autor Ing. Lenka Kalinová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák.
Názvosloví oxidů Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. VY_32_INOVACE_G1.
Názvosloví halogenidů Mgr. Helena Roubalová
Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu
Jak se tvoří názvy sulfidů
VZDUCH.
OXIDY Kyslík patří mezi nejrozšířenější prvky.
Chemické sloučeniny- oxidy Materiál je určen k bezplatnému používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 8. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
Jak se tvoří názvy oxidů
Názvosloví Oxidů.
Názvosloví Halogenidů. Halogenidy (X -I ) -1 Jsou to dvouprvkové sloučeniny halogenů (F,Cl, Br,I) s jinými prvky. Oxidační číslo atomu halogenu je -I.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 8. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
Oxidy.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Edita NAĎOVÁ Název prezentace 4. Chemické názvosloví Název sady: Obecná a anorganická chemie (pro 3.ročník.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_18_Oxidy Téma: Chemie 8.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno:
OXIDY. Co to jsou oxidy? Oxidy jsou dvouprvkové sloučeniny kyslíku s jinými prvky. Dříve se označovaly jako kysličníky V oxidech má kyslík oxidační číslo.
CHEMICKÉ SLOUČENINY Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Autor: Stejskalová Hana
VY_32_INOVACE_Slo_II_07 Oxidy 3, Sulfidy ppt.
VY_52_INOVACE_06 Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod cz. 1.07/1.4.00/ „Blíže k přírodním vědám“ Mgr. Markéta Ulrychová VÝZNAMNÉ.
Názvosloví oxidů VY_32_INOVACE_29_583
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o oxidech Autor Ing. Lenka Kalinová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Porovná vlastnosti a použití vybraných významných oxidů. Posoudí jejich vliv na ŽP. Speciální vzdělávací potřeby Žádné Klíčová slova Oxid, sloučenina, názvosloví Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Aktivita Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání Základní vzdělání - 2. stupeň Typická věková skupina 13 až 15 let Celková velikost 3280 kB EU – 7 - 35

Oxidy Ing. Lenka Kalinová

Dvouprvkové sloučeniny Pokud je sloučenina složena z atomů dvou prvků, je DVOUPRVKOVÁ Nejvýznamnější jsou oxidy, sulfidy a halogenidy OXIDY = sloučeniny kyslíku s dalším prvkem SULFIDY = sloučeniny síry s dalším prvkem HALOGENIDY = sloučeniny halogenů s dalším prvkem

Oxidy Starší název kyslíky Dvouslovný název – podstatné jméno oxid a přídavné jméno od názvu prvku Součet oxidačních čísel atomů ve vzorci se rovná nule Oxidační číslo kyslíku je -II

Názvy a vzorce oxidů ox. číslo koncovka název vzorec poměr I -ný dusný N2O 2 : 1 II -natý vápenatý CaO 1 : 1 III -itý železitý Fe2O3 2 : 3 IV -ičitý uhličitý CO2 1 : 2 V -ičný dusičný N2O5 2 : 5 -ečný fosforečný P2O5 VI -ový sírový SO3 1 : 3 VII -istý manganistý Mn2O7 2 : 7 VIII -ičelý osmičelý OsO4 1 : 4

Názvosloví poměr 2 : 6 krátíme na 1 : 3 ; zapíšeme SO3 Napíšeme značku prvku vázaného s kyslíkem Podle zakončení přídavného jména určíme a zapíšeme oxidační číslo prvku Zapíšeme značku kyslíku a jeho oxidační číslo Upravíme počet vázaných atomů tak, aby součet oxidačních čísel byl nula Oxid sírový – S S – VI sírový S VI O -II poměr 2 : 6 krátíme na 1 : 3 ; zapíšeme SO3

Aktivita č. 1 Oxid dusnatý Oxid dusičitý Oxid dusný Oxid dusičný N2O5

Významné oxidy Oxid dusnatý (NO) a dusičitý (NO2) : v ovzduší ; škodlivé pro organismy ; v kyselých deštích Oxid uhelnatý (CO) : bezbarvý, jedovatý plyn Oxid uhličitý (CO2) : bezbarvý, nedýchatelný plyn Oxid vápenatý (CaO) : bílá, prášková látka ; znám jako pálené vápno (výroba ve vápence) Oxid hlinitý (Al2O3) : v přírodě jako korund ; vyrábí se uměle

Zdroje Veškeré použité obrázky byly čerpány z databáze PowerPointu