Internet.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počítačové sítě.
Advertisements

Síťové prvky.
Připojení k internetu.
Internet Název materiálu: VY_INOVACE_xxx_internet2
SÍŤOVÉ SLUŽBY DNS SYSTÉM
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačové sítě – služba WWW Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum: Jazyk: čeština.
1 Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu –seznámit se s principy datové komunikace –seznámit se s principy distribučních systémů –seznámit se s.
Internet Definice Historie Použití Programy pro práci s internetem
Manažerské informační systémy Ing. Dagmar Řešetková
Základy informatiky Internet Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Informatika Internet.
Počítačová síť a typy sítí
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Návrh počítačové sítě malé firmy
Internet, WWW, HTML a spol.. Hlavní zásady inženýrství reprodukovatelnost měřitelnost a parametrizovatelnost přenositelnost typizace a standardizace dokumentace.
Protokol TCP/IP a OSI model
Aplikace VT v hospodářské praxi internetové technologie Ing. Roman Danel, Ph.D. VŠB – TU Ostrava.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-18.
Informatika - prezentace
Internet.
TCP a firevall Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Protokoly a adresy na internetu
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-15.
Shrnutí A – Principy datové komunikace B – TCP/IP 1.
INTERNET.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_168_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
NázevInternet Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií AnotaceVýuková prezentace s obrázky a úkoly Klíčová slovaArpanet,
Otázka č.10 INTERNET ALENA POLEDNOVÁ,4.A.
INTERNET – struktura, fungování a přehled využití
1 I NTERNETOVÁ INFRASTRUKTURA. H ISTORIE SÍTĚ I NTERNET RAND Corporation – rok 1964 Síť nebude mít žádnou centrální složku Síť bude od začátku navrhována.
Internet struktura, fungování a přehled využití
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Internet Historie, adresy serverů.
POČÍTAČOVÉ SÍTĚ ADRESA. Identifikace v síti  IP adresa - je jednoznačná identifikace konkrétního zařízení (typicky počítače) v prostředí sítě (Internetu).
Datové sítě Ing. Petr Vodička.
Služby internetu obr.: 1. WEB  WWW – (World Wide Web), také pouze zkráceně web v doslovném překladu "světová rozsáhlá síť“, neboli celosvětová síť 
Elektronická pošta Název školy
Základy informatiky část 6
Internet.
Klomfar Petr.  Adresářová služba  specializovaná databáze optimalizovaná pro čtení a vyhledávání.  popisující objekt pomocí atributů. Na rozdíl od.
Jan Anděl, Jakub Konečný
INTERNETOVÁ DOMÉNA V této prezentaci se dozvíte něco málo o internetových doménách…
INTERNET.
Počítačová síť a internet Radek Pinc
PROGRAMOVATELNÉ AUTOMATY ADRESACE SÍŤOVÝCH ZAŘÍZENÍ Ing. Jana Horáková Elektrotechnika
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-16.
Principy fungování sítě Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
E- MAIL Ing. Jiří Šilhán. E LEKTRONICKÁ POŠTA NEBOLI vývoj od počátku sítí – původní návrh pouze pro přenos krátkých textových zpráv (ASCII) základní.
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
Počítačové sítě ● Síťové architektury ● Internet – historie a současnost ● Místní a rozsáhlé sítě ● Síťové prvky ● Adresace v sítích TCP/IP ● URI ● Síťové.
INTERNET Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
Inf WWW – World Wide Web. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Internet (služby Internetu, WWW) Služby Internetu WWW (World Wide Web) – dnes nejrozšířenější služba; spoustě lidí splývá s Internetem jako takovým WWW.
Anotace Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru M/01 PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu Informační a komunikační technologie, inovuje.
Transportní vrstva v TCP/IP Dvořáčková, Kudelásková, Kozlová.
Shrnutí A – Principy datové komunikace B – TCP/IP 1.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_18_POCITACOVA_SIT.
Internet – pojmy, služby
Inf Elektronická komunikace
TÉMA: Počítačové systémy
Management počítačové sítě
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Propojování sítí (1) Propojování sítí je možné realizovat, např. pomocí: Repeater: zesilovač, který předává veškeré informace z jedno-ho síťového segmentu.
Příklad topologie sítě Adresace v internetu MAC adresa – fyzická adresa interface (rozhraní) Je zapsána v síťové kartě. Je identifikátor uzlu.
Adresace v Internetu (1)
Ing. Jiří Šilhán IPv4.
IP adresa a MAC Michaela Imlaufová.
Informatika Internet.
Transkript prezentace:

Internet

Struktura Internetu Server struktura (počítač), který poskytuje služby klientům (Internet, WWW, hraní her) Umístěny volně, nebo v tzv. serverovnách (umístění do speciálních skříní – rack) Klient Aplikace, systém, který přistupuje ke vzdálené službě (pomocí internetových protokolů) Datový spoj (Data line) Analogový okruh zakončený modemy (umožní přenos číslicových dat) a terminály, počítači (KZD – koncová zařízení přenosu dat) Směrovač (Router) Umožňují směrování toku dat Internetem, jeho pomocí se přopojuje počítačová síť LAN s Internetem

Datový přenos Přenášená data jsou nejprve rozdělena na malé části – balíčky (pakety), poté se přenesou a zase složí do původní podoby Stavba paketu Úvodní synchronizační skupina bajtů Cílová adresa Zdrojová adresa Datové pole (uložena přenášená data) – uvedeno polem popisujícím typ přenášených dat Pole kontrolního součtu (CRC) – kontroluje správnost přenášených dat

Protokoly NetBEUI – starší protokol, vyvinutý IBM, (nepodporuje směrování – vhodný pouze pro malé sítě peer to peer) IPX/SPX – vyvinuto firmou Novell pro operační systém NetWare Protokol TCP/IP – nejrozšířenější, původně navržena pro předchůdce Internetu, dnes se používá i v sítích Microsoftu a Novellu

IP adresa Internet Protocol Číslo, které identifikuje síťové rozhrání v poč. sítích Dnes nejrozšířenější IPv4 (32 bitové adresy – zapsané dekadicky po osmicích bitů – např. 10.0.158.13) - cca. 4 miliardy adres Z důvodu nedostatku IP adres vyvinuta nová verze IPv6 (128-bitové adresy) - 5×1028 adres pro každého z 6,5 miliardy dnes žijících lidí

URL řetězec znaků s definovanou strukturou, slouží k přesné specifikaci umístění zdrojů informací (ve smyslu dokument nebo služba) na Internetu definuje doménovou adresu serveru, umístění zdroje na serveru a protokol, kterým je možné zdroj zpřístupnit

Internetová doména „doménové jméno“ Jednoznačný identifikátor počítače nebo počítačové sítě Nerozlišuje velké a malé znaky Př. www.seznam.cz, cs.wikipedia.org První část (např. cs) je nejkonkrétnější – může popisovat jeden počítač, poslední část je nejobecnější (např. org) – popisuje určitou skupinu (obecné domény - .com, .org, .net; národní domény - .cz, .sk, .uk,…)

DNS Hierarchický systém doménových jmen, realizován servery DNS Dnes slouží jako distribuovaná databáze síťových informací vzájemné převody doménových jmen a IP adres uzlů sítě, přiřazování doménových jmen

Služby Internetu Prohlížení internetových WWW stránek Internetová pošta (email – seznam.cz, hotmail.com, mail.google.com) Komunikace s lidmi on-line (Skype, ICQ, sociální sítě) Hraní počítačových her on-line Získávání novinek a informací ze světa -> vzdělávací smysl Internetová úložiště Virtuální servery (Cloud)

Zdroje Wikipedia.com Google.com HORÁK, Jaroslav a KERŠLÁGER, Milan. Počítačové sítě pro začínající správce. 3., aktualiz. vyd. Brno: Computer Press, 2006. ISBN 80-251-0892-9. http://www.earchiv.cz/a91/a146c110.php3 http://fch.upol.cz/skripta/intz/Interw_1.pdf http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d2/Internet_map_1024.jpg