Kontrola a certifikace v ekologickém zemědělství
Úvod Každý „ekopodnikatel“ je nejméně jednou ročně podroben kontrole Kontrola probíhá na všech stupních Kontrolní mechanismus tak zaručuje vysoký stupeň jistoty, že výrobek je skutečně produktem ekologického zemědělství Cílem je ochránit jak spotřebitele tak ekologické farmáře
Značení biopotravin Grafický znak BIO s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ + číslo kontrolní organizace
Registrace Každý ekologický podnikatel musí být registrovaný a zařazený do systému kontroly a certifikace. Musí podat žádost o registraci v souladu se zákonem o EZ na MZe ČR Zahájení konverze začíná dnem doručení úplné žádosti o registraci
Kontrola Systém certifikace vychází z evropských vzorů Certifikační výbor MZe registruje podniky, certifikuje výrobky a uděluje sankce. KEZ, o. p. s. (od roku 1999) ABCERT GmbH Biokont CZ, s.r.o.
Obecné zásady Jeden inspektor kontroluje podnik max. 2 roky Vyvarování se konfliktu zájmů Kontroly jsou řádné (ohlášené, každoroční) a následné (nařízené nebo namátkové) O každé kontrole se pořídí zápis Inspektoři musí být proškolení Výsledky kontroly vyhodnocuje certifikační orgán Na základě námitky nebo odvolání lze nařídit revizní inspekci
Postup kontroly a) zemědělský podnik Obecná kriteria osobnost podnikatele a informovanost pracovníků včasnost a provádění pracovních a preventivních zásahů pořádek v podniku plnění nápravných opatření
Postup kontroly a) zemědělský podnik Kontrola rostlinné produkce rozmnožovací materiál pozemky, plodiny, odrůdy osevní postup hnojení ochrana rostlin posklizňové zpracování a skladování zpracování rostlinných produktů
Postup kontroly a) zemědělský podnik Kontrola živočišné produkce Kontrola prodeje prodej k dalšímu zpracování prodej ke konečnému spotřebiteli Kontrola a vedení účetnictví Zjištění porušení zákona a vyhlášky Kontrola produktů přihlášených k certifikaci
Postup kontroly b) výrobce biopotravin Obecná kritéria Kontrola toku surovin a zboží nakupované suroviny (původ, množství apod.) tok surovin v podniku tok výrobků
Postup kontroly b) výrobce biopotravin Kontrola výroby vstupní suroviny technologie výroby oddělení konvenční a ekologické produkce čištění, sanace a preventivní opatření výrobní evidence balení a etiketace
Postup kontroly b) výrobce biopotravin Kontrola účetnictví Zjištění porušení zákona a vyhlášky Kontrola produktů přihlášených k certifikaci
Postup kontroly c) distributor Obecná kritéria Kontrola toku zboží Kontrola účetnictví Zjištění porušení zákona a vyhlášky