Jak se děti učí 2. Podmínky učení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dítě v dnešním světě - obrat k dítěti v pedagogice
Advertisements

Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Katedra psychologie
Dítě v dnešním světě - obrat k dítěti v pedagogice
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Výstupy z Úvodního semináře
Výukové strategie a organizace výuky
Zdravá škola.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
ANGAŽOVANÉ UČENÍ Hana Horká.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
Vnitřní činitelé výuky: Žák jako učící se osobnost
UČENÍ EVA JEŘÁBKOVÁ.
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Metodická východiska pro utváření hodnotových postojů ve školní třídě Bc. Jana Kocourková.
6. Dítě jako subjekt vzdělávání
Faktory ovlivňující rozvoj pedagogických dovedností studentů Jana Stávková.
Management Přednáška 5: - Výběr a rozmístění pracovníků
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
 program „Začít spolu“ (Step by Step) je realizován ve více než 30 zemích  v ČR od 1994 v MŠ, 1996 v ZŠ  pedagogický přístup orientovaný na dítě 
Profese učitele z pohledu praxe střední školy (vážně i nevážně) Duben 2008.
I n k l u z i v n í v z d ě l á v á n í aneb odvaha dělat věci jinak
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
I NOVATIVNÍ P ROSTŘEDÍ P RO U ČENÍ Innovative Learning Environments (ILE) deset základních principů pro vše, co obklopuje efektivně učící se jedince ve.
Pedagogické zásady. 1. Zásada cílevědomosti Znamená: - jasně stanovit cíle - cíle zdůvodnit a motivovat - přiměřeně cíle objasnit - důležitá je i aktivní.
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Zásady předškolního vzdělávání Cíle vzdělávání Podmínky vzdělávání Obsah vzdělávání Autoevaluace.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
K ONSTRUKTIVISMUS Zora Syslová. T RANSMISE VERSUS KONSTRUKCE Transmisivní pedagogika klade důraz na fakta a jejich zapamatování. Konstruktivistická pedagogika.
ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Praktická aplikace teoretických poznatků z hláskosloví Online diskuse k virtuální hospitaci – Open Gate, gymnázium.
Tisková konference k pětiletému výročí zavedení EtV jako DVO.
Organizace výuky a výukové strategie Školní pedagogika 2 Teorie vyučování (didaktika) 2015 Hana Filová, katedra prim. pedagogiky PdF MU.
Kameny Příroda kolem nás.
INDIVIDUALIZACE „Je způsob diferenciace výuky, při níž se zachovávají heterogenní třídy jako základní sociální jednotka a provádí se diferenciace vnitřní,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Šablony OP VVV a podpora nadání
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
TYPY VÝUKY výuka produkční výuka regulativní výuka heuristická
Nadání a inteligence Mgr. Michal Vičar.
Projekt Impuls / Seminář
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
Projekt Impuls / Seminář
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ A/ B/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
Jak se učíme 7 (Styly učení)
Dětský svět = svět „tady a teď.
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
Jak se děti učí 2. Podmínky učení
MOTIVACE K UČENÍ Tereza Hammerová
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Podmínky učení.
Cíle, vize a obsah projektu PPUČ
MOTIVACE Zora Syslová.
Bc. Helena Selucká Podpora čtenářství – podzim 2011
Konstruktivismus Zora Syslová.
Mgr. Helena Hubatková Selucká VIKBB35 Podpora čtenářství – podzim 2013
Jak na jazyky.
Co nepatří do stáje VnímánÍ.
Rodičovství biologické a pěstounské
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Jak se děti učí 2. Podmínky učení a jejich realizace v předškolním a školním vzdělávání Hana Filová, kat. prim. pedagogiky PdF MU, 2012

UČENÍ proces, který navozuje relativně trvalou změnu v potenciálním chování jedince v důsledku jeho individuální zkušenosti

Co ovlivňuje proces učení: vrozené dispozice (obecné schopnosti – nadání, inteligence – typ inteligence - Gardner) naučené poznávací a učební strategie (žák a jeho „metakognitivní“ předpoklady) styl výuky, organizace a metodika školní práce (učitel a jeho styl výuky) jiné faktory (nálada, klima třídy a školy, konkrétní situace,…)

Efektivní učení je spojeno s podmínkou uspokojení základních potřeb člověka (primárních a sekundárních) - viz Maslowova pyramida – heierarchie potřeb (potřeby primární a sekundární; biologické - individuální – sociální) od základny dole směrem nahoru!!! ·  potřeby fyziologické ·   potřeba jistoty a bezpečí (v rodině i ve škole) ·   potřeba přijetí a lásky (někam patřit – existence “blízkých lidí”) ·   potřeba vlastní identity a sebeúcty (smysluplný svět, lákavá, ale reálná perspektiva) ·   potřeba seberealizace, úspěšnosti, uznání (jako sekundární potřeby)

Maslowova pyramida lidských potřeb [online]. 2008 , 13. 2. 2008 [cit Maslowova pyramida lidských potřeb [online]. 2008 , 13. 2. 2008 [cit. 2008-02-23]. Dostupný z WWW: <cs.wikipedia.org/wiki/Abraham_Maslow>.

Proces učení je individuální (v závislosti na zvláštnostech každého jedince - osobnostní faktory, dosavadní zkušenost apod.); v přirozených podmínkách má 4 fáze: 1. MOTIVACE: (vznikne důvod, proč se jedinec potřebuje něco naučit, překonat překážku, doplnit chybějící informaci nebo dovednost) a jeho aktivita je uvedena do chodu 2. EXPOZICE: vyhledání, obeznámení se s potřebnou novou informací (aktivní doplnění chybějícího poznatku, který původně způsobil nerovnováhu a vyvolal potřebu učit se) 3. FIXACE: upevnění poznatku jeho opakovaným použitím 4. APLIKACE: užití poznatku nebo dovednosti v praktickém životě (úspěch – neúspěch) Hodnocení: typické pro školní vyučování, ve škole často nahrazuje význam aplikace v praxi (umí – neumí+ známka)

S. Kovaliková (1995, s. 45-58) nabízí ve své práci Integrovaná tematická výuka, aneb Výuka, která vychází z toho, jak se učí lidský mozek (ITV), přehled podmínek, které zajistí, že se dítě učí přirozeně a efektivně: SLOŽKY MOZKOVĚ KOMPATIBILNÍ VÝUKY:   Nepřítomnost ohrožení Smysluplný obsah Možnost výběru Přiměřený čas Obohacené prostředí Spolupráce Okamžitá zpětná vazba Dokonalé zvládnutí (Mastery Learning)

Ad 1. Nepřítomnost ohrožení pocit jistoty, bezpečí, partnerský přístup učitele spolupracující přístup spolužáků přiznání práva na chybu – omyl apod.

Ad 2. Smysluplný obsah - to, co se dítě učí, je pro ně smysluplné (má pro ně osobní smysl), tj. je ze skutečného, přirozeného světa a života kolem nás dítě má pocit, že je to pro ně důležité, potřebuje to znát má souvislost s jeho dosavadními zkušenostmi (dítě má nový poznatek “kam zařadit”)  je přiměřené věku, a tím srozumitelné: - nepřiměřené úkoly jsou pro děti “nestravitelné” , děti je vzdávají a uchylují se k pamětnímu učení. Když je jich příliš mnoho (převládají ve školní práci), děti se časem naučí nepokoušet se je pochopit a “papouškují”

Ad 3. Možnost výběru: každé dítě je jiné – má vlastní specifické zkušenosti, kognitivní styl, (styl učení), proto by měly být při vyučování vytvořeny takové podmínky, aby si dítě mohlo zvolit vlastní cestu Gardner – 7 typů inteligence     log. matematická jazyková   prostorová   tělově-pohybová   hudební intrapersonální interpersonální

Ad 4. Přiměřený čas: vycházet z osobního tempa (individualizace), ale zároveň poskytnout právě tolik času, aby dítě úkol zvládlo. Jakmile k tomu dojde, je třeba dynamicky přejít k dalšímu učení (NE NUDA!!!)

Ad 5. Obohacené prostředí: Při učení je třeba zajistit rozmanité zdroje informací, případně "vybavovací pomůcky”, které by zajistily možnost doplňovat si chybějící poznatky,  

Ad 6. Spolupráce: možnost diskutovat, radit se, konzultovat – jak s učitelem, tak s vrstevníky. Kooperativní učení, skupinová práce

Ad 7. Okamžitá zpětná vazba: podmínka efektivního učení - motivační faktor - eliminace chyb chyby jako zdroj učení – díky za chyby při učení!!!; najít chybu = nalézt správné řešení sebereflexe, sebehodnocení!!!

Ad. 8. Dokonalé zvládnutí: Poskytnout každému dítěti tolik času a úkolových situací (operačních cvičení), kolik potřebuje, aby učivo zvládlo (nejít dál, dokud nebylo zvládnuto “klíčové učivo”!!!)

AUTENTICKÉ UČENÍ Prameny: Pasch 1998, s. 150, Kovaliková 1995, s AUTENTICKÉ UČENÍ Prameny: Pasch 1998, s.150, Kovaliková 1995, s. 183, 137 aj.  = skutečné, „opravdové“ učení; neučíme se „jakože něco děláme“ (akademicky), ale doopravdy, v situacích reálného života. Učíme se NĚCO, nikoli O NĚČEM. Jeho východiskem je bádání, zkoumání a výsledkem je produkce, nikoli reprodukce poznatků. Výsledky takového učení je možné smysluplně v reálném životě využít.

Literatura: HOUŠKA, T. Škola pro třetí tisíciletí. Praha: Papyrus, s. r. o, 1995. KOVALIKOVÁ, S. Integrovaná tematická výuka. Kroměříž: Spirála 1993. PASCH, M. Od vzdělávacího programu k vyučovací hodině. Praha: Portál 1998.