Obchodování s emisemi skleníkových plynů České republice – vazba na energetické koncepce v krajích Samostatné oddělení změny klimatu Ing. Tomáš Chmelík.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Advertisements

Obchodování s emisemi skleníkových plynů v České republice – aktuální situace a výhled do budoucna Odbor změny klimatu Jaroslav Suchý Skalský Dvůr, 13.
Potenciální dopady energeticko-klimatického balíčku na průmysl ČR Ministerstvo průmyslu a obchodu C O O C O O C O O C O O C O O C O O 20. listopadu 2008.
Seminář IRZ a legislativa v ochraně ovzduší, , Praha Nařízení vlády č. 112/2004 Sb. a jeho novela Kurt Dědič, odbor ochrany ovzduší MŽP.
Pohled na budoucnost JE Dukovany ve světle státní jaderné legislativy Dana Drábová.
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
Změny v podpoře pro období Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Brno, 8. října 2013.
Obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů České republice – návrh Národního alokačního plánu Samostatné oddělení změny klimatu Ing. Tomáš Chmelík.
Integrovaný registr znečištění Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha s. r. o.
Aktuální stav rejstříku povolenek na emise skleníkových plynů z pohledu OTE – AEM - Ostrava Miroslav Řehoř.
Obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů České republice a návrh Národního alokačního plánu Samostatné oddělení změny klimatu Ing. Tomáš Chmelík.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
PŘETRVÁVÁ KRIZE VE STAVEBNICTVÍ? 1 Přetrvává krize ve stavebnictví? Praha, Žofín, 7. října 2014 Ing. Jiří Koliba náměstek ministra pro stavebnictví.
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
Obchodování s emisemi skleníkových plynů v České republice – aktuální situace (a výhled do budoucna) Odbor změny klimatu Bc. Jaroslav Suchý Ministerstvo.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Nová evropská energetická legislativa Cíle a opatření „energetického balíčku“ Ladislav Pazdera.
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Obchodování skleníkovými plyny a ekologizace daňové soustavy Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
Projekty vedoucí ke snižování emisí skleníkových plynů podporované Českou energetickou agenturou Andrea Kulhavá ČEA Seminář „Zákon o podpoře výroby energie.
 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu III. Fáze EU-ETS Pavel Gebauer © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Obchodování s emisemi skleníkových plynů jako nástroj redukce emisí Samostatné oddělení změny klimatu Tomáš Chmelík Samostatné oddělení změny klimatu Ministerstvo.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
AEM, Praha Ing. Ladislav Špaček, CSc.1 IPPC Role Ministerstva průmyslu a obchodu. Systém výměny informací o nejlepších dostupných technikách.
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
Energetika České republiky a její vyhlídky po vstupu do EU Ing. Martin PECINA, MBA Náměstek ministra Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
1 Problémy s aplikací zákona č. 76/2002 Sb. o integrované prevenci z pohledu ČIŽP Ing. Antonín Kroupa Česká inspekce životního prostředí – ředitelství.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Vápno, cement, ekologie Výroba vápna v podmínkách EU ETS L. Prokopec 21. května 2008 BU Czech Republic and Slovakia.
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
PRÁVNÍ REŽIM OCHRANY OVZDUŠÍ JUDr. Ilona Jančářová, Ph.D. PODZIM 2007.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Klára Dostálová, náměstkyně pro řízení sekce regionálního rozvoje Ing. Tomáš Sklenář, ředitel odboru územního plánování.
1 EU ETS aneb i povolenka dokáže firmám nadělat paseku Jaroslav Suchý, SCHP ČR Výbor pro energetiku a změnu klimatu Praha.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Transpoziční novela zákona o svobodném přístupu k informacím Mgr. et Mgr. Tomáš Jirovec odbor veřejné.
Směrnice o IPPC Úvod do filosofie
Česká inspekce životního prostředí
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Nový zákon o ochraně ovzduší
BAT - BREF Jejich rozsah
EMISNÍ INVENTURA TĚŽKÝCH KOVŮ
Nařízení o Evropském registru úniků a přenosů znečišťujících látek
Novinky z EU Ing. Jan Slavík, Ph. D. XXVIII
Jaromír Jech Svaz měst a obcí ČR
Transkript prezentace:

Obchodování s emisemi skleníkových plynů České republice – vazba na energetické koncepce v krajích Samostatné oddělení změny klimatu Ing. Tomáš Chmelík Ministerstvo životního prostředí Vršovická 65 Praha 10, Tel: Fax:

Obchodování s emisemi v ČR  V zásadě dva základní přístupy: Obchodování s povolenkami na emise Obchodování s emisními redukcemi dosaženými na základě realizace projektů  Odlišné koncepty: „Cap and Trade“ – povolenky (celkový strop dán předem) „Baseline and credit“ – projekty

Obchodování s povolenkami  Dáno evropskou legislativou – zavádí obchodování na úrovni EU-25  Týká se vybraných typů zařízení (viz dále)  Týká se pouze CO 2 (zatím)  Celkový strop emisí dán předem (povolenky rozdělené alokačním plánem), podniky mohou volně převádět  Systém kontroly a sankcí

Koho se systém týká? (I.)  Energetika Tepelný příkon nad 20MW Rafinerie Koksovací pece  Výroba a zpracování kovů Pražení nebo slinování kovové rudy Výroba surového železa nebo oceli o kapacitě > 2,5t/hod

Koho se systém týká? (II.)  Zpracování nerostů Výroba cementového slínku v rot. pecích o výrobní kapacitě větší než 500t/den nebo na výrobu vápna v rot. pecích o výrobní kapacitě větší než 50t/den nebo v jiných pecích o výrobní kapacitě větších než 50t/den Výroba skla/skleněných vláken o kapacitě tavení nad 20t/den Výroba keramických výrobků vypalováním, zejména krytinových tašek, cihel, žáruvzdorných tvárnic, obkládaček, kameniny nebo porcelánu, o výrobní kapacitě větší než 75t/ den anebo o kapacitě pecí větší než 4 m3 a s hustotou vsázky nad 300 kg/m3

Koho se systém týká? (III.)  Ostatní aktivity Výroba buničiny ze dřeva nebo jiných vláknitých materiálů Výroba papíru nebo lepenky o výrobní kapacitě větší než 20t/den

Definice zařízení  Nejasná definice ve směrnici  různý výklad v různých členských státech  ČR analogie s IPPC, ale ne zcela stejné pokrytí terminologie neodpovídá zákonu o ovzduší!!!

Zařízení  „Stacionární technická jednotka, ve které se provozuje jedna nebo více činností uvedených v příloze č. 1 k tomuto zákonu a všechny přímo související činnosti, které mají technickou spojitost s činnostmi provozovanými na daném místě a které mohou mít vliv na emise nebo imise; za zařízení se nepovažují jednotky používané k výzkumu, vývoji a zkoušení nových výrobků a procesů“.  Spalovny komunálního nebo nebezpečného odpadu pod zákon o obchodování nepatří (dáno explicitně směrnicí)  Obdoba s definicí zařízení podle IPPC; seznam činností podle IPPC je širší + rozdíl je v prahové hranici jmenovitého příkonu IPPC: 50MW EU ETS: 20 MW

Zdroj  zařízení skládá z jednoho nebo více dílčích zdrojů  rozdíl proti zákonu o ovzduší – terminologie je přesně opačná  Sčítání více energetických zdrojů v rámci jednoho zařízení prokázání technologické souvislosti jiná činnost odpovídá Příloze I

Návrh legislativy  5. listopadu byl Poslaneckou sněmovnou ve třetím čtení schválen návrh zákona o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů  V zákoně byly provedeny určité dílčí úpravy (pozměňovací návrhy poslanců) Výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí – řada návrhů na drobné úpravy textu (MŽP akceptovalo) Vypuštění požadavku na reinvestici výnosu MPO spolupředkladatelem NAP do vlády Zřízení lze provozovat v období od podání žádosti o povolení do nabytí právní moci rozhodnutí bez povolení Povolení vydávána MŽP po dohodě s MPO

Problémy  Neustále dochází ke směšování zákona jako takového a národního alokačního plánu – není totéž!  Panují neoprávněné obavy z toho, že MŽP může v procesu vydávání povolení mezi podniky rozdělit méně povolenek než kolik odpovídá schválenému alokačnímu plánu  Populistická hesla o „přílišném přebírání“ kompetencí ve prospěch MŽP – hlavní zájem drtivé většiny aktérů je rozdat co nejvíce povolenek bez ohledu na kritéria směrnice, administrativní a legislativní uchopení je až v druhé řadě  Existuje vůbec všeobecná snaha o konstruktivní spolupráci a řešení problémů?

Vazba na kraje  Krajské úřady pravomoci ani odpovědnost při spouštění a fungování systému nemají (řešeno centrálně)  Systém však dlouhodobě ovlivní chování firem – tuna vypuštěného CO 2 bude mít konkrétní ekonomickou hodnotu  Jak zahrnout do energetických koncepcí? Rozhodování je na firmách – obchodování je pobídkou Znát zařízení spadající do systému (NAP) Znát principy a mechanismy fungování systému obchodování Motivovat firmy k energetickým úsporám, snižování emisí – obchodování může dodat další ekonomický benefit

Projektové mechanismy  Blíží se dosavadnímu pojetí spolupráce na projektem např. podporovaných SFŽP  Mezinárodní rámec (Kjótský protokol) umožňuje obchodovat s emisními redukcemi dosaženými projekty (JI projekty) či lze recyklovat přebytek, který ČR v rámci kjótského závazku má (mezinárodní emisí obchodování)  Projekty jsou řešeny samostatně (case-by-case), přístup je odlišný od evropského systému obchodování s povolenkami

Praktické zkušenosti  Příprava a realizace projektů poměrně komplikovaná a tudíž drahá  Určitá kolize s evropským systémem  Nutnost schválení ze strany centrální autority (MŽP) – sjednocení metodiky, která musí být transparentní, jednoduchá, jasná  Nedostatek projektů – poptávka převyšuje nabídku

Jak dále?  Snaha o odstranění nedostatků (metodika)  Zjednodušení procedur schvalování (využití SFŽP a ČEA)  Snížení administrativních nákladů  Využití mechanismu obchodování s emisním přebytkem (tzv. greening AAUs)

Vazba na kraje  Kraje mají k projektům výrazně blíže – identifikace či vyhledávání?  Kontakty s investory, vazba na krajské koncepce  OZE, energetické úspory, možná další řešení  Kraje pomoc s přípravou projektů (projektové poradenství, kancelář)?  Úzký kontakt na MŽP

Kontakty Ing. Tomáš Chmelík (vedoucí samostatného oddělení změny klimatu)