Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Soulad připravované legislativy ČR s legislativou EU, další očekávaný vývoj Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. prosinec 2004
Advertisements

Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
PRAŽSKÁ ENERGETIKA, a.s. PRE v nové situaci 11. září 2003 Ing. Drahomír Ruta.
XV. Seminář energetiků Regulace v EU a v ČR a vliv nové legislativy na ERÚ Jelenovská nad Valašskými Klobouky 19. a Josef FIŘT - ERÚ.
TRH S ELEKTŘINOU TRH S ELEKTŘINOU E URO E NERGIE CZ, spol.s r.o. E URO E NERGIE CZ Pokyny pro ovládání prezentace: Pokyny pro ovládání prezentace: Prezentace.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
1 Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie Seminář AEM, , Praha Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
1 Stav nouze v elektroenergetice poučení z problémů soustavy Pohled odběratele Ing.Petr Buchta
Hodnocení a současné podoby modelu trhu s plynem – vývoj a výsledek, dopad na velké zákazníky Jitka Kafková MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská.
EURO Gas Business Breakfast Plynárenství před a po otevření trhu z pohledu distributora plynu Ing. Josef Kastl President, Česká plynárenská unie Praha,
Seminář SVSE STAVY NOUZE V ELEKTROENERGETICE - POUČENÍ Z PROBLÉMŮ SOUSTAVY DNE Téma: Pohled Státní energetické inspekce, kontrolní činnost.
Novinky z provozu ČEPS Dopad novelizace vyhl.373/02 Sb Ing. Pavel Šolc, ČEPS.
1 NOVELIZACE ENERGETICKÉ LEGISLATIVY NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
Zákon č. 670/2004 Sb. (Novela zákona č. 458/2000 Sb.) v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic REKAPITULACE ENERGETICKÝCH SMĚRNIC EU JAN POUČEK PODĚBRADY, 9.března 2004.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Energetika ČR a její vyhlídky Základní změny zákona č Sb Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Systém kontrolní činnosti SEI
Informační systém operátora trhu Sdružení velkých spotřebitelů energie Miroslav Řehoř.
Systém kontrolní činnosti SEI
AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.
Účast SVSE v pracovní skupině při EGÚ Brno, požadavky a výsledky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM – SVSE Praha 3. listopadu 2005.
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Energetická legislativa v ČR v roce 2007 a další výhled JUDr. Ivanka Boušová MPO ¨
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Státní energetická inspekce
Vliv novelizované legislativy na činnost OTE Miroslav Marvan IX. jarní konference energetických manažerů Poděbrady 15.března 2005.
Typové diagramy dodávek – současný stav, praktická aplikace Ing
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
Předpokládaná funkčnost trhu s elektřinou v roce 2005 Ing. Miroslav Marvan Asociace energetických manažerů Praha 14. dubna 2004.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
Tobias Schnadt AEM - PRE,a.s.,1.listopadu 2006 Slide 1 Komfortní energie pro Vás Pražská energetika, a. s. STAV NOUZE Pohled obchodníka a distributora.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Pohled operátora trhu na energetickou legislativu a příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Jaroslav Müller Seminář AEM Revize plynoucí z aplikace.
Řešení dodavatelských vztahů při dodávkách zemního plynu Jaroslav Horych 1.vicepresident; národní prodej VEMEX s.r.o. AEM,
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
1 Cenová úroveň u oprávněných zákazníků po 3/4 roku 2002 Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Sdružení velkých spotřebitelů energie (SVSE)
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Zkušenosti s regulací cen OZE Stanislav Trávníček.
Zkušenosti z otevřeného trhu z pohledu ERÚ - novelizace vyhlášky 373 Stanislav Trávníček AEM.
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1  Ministerstvo průmyslu a obchodu 2007 Novela energetického zákona ELEKTROENERGETIKA TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM,
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Hodnocení členství ČR v EU z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Konference AEM 2005 Praha 14. – 15. září 2005.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Kontroly a revize elektrických zařízení v DS a PS elektroenergetiky
Výroba elektrické energie - obecná část
Změny legislativy v elektroenergetice pro rok 2019
Problematika registrace OPM a předávání dat na CDS OTE
Transkript prezentace:

Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha

Novelizace energetické legislativy Co se vykonalo v r Další očekávaný vývoj Výsledky šetření SEI ohledně vyhlášení RS

Rok I. etapa otevření trhu s elektřinou  činnost OTE únor 2002 – zahájení prací na přípravě novely EZ únor 2002 – zahájení zkoušek energetických auditorů dle zákona č. 406/2000 Sb.

Rok /2002 – zahájení činnosti burzovního výboru ČMKBK Kladno – zahájení činnosti burzy s elektřinou 07/2002 – programové prohlášení nové vlády –aktualizace EP (12/02 – 1. etapa) –nový zákon na podporu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie

Rok čtvrtletí 2002 zahájení prací na I. etapě CDS Zahájení prací na TDD Příprava novel vyhlášek k EZ »č. 259 »č. 373

Rok /2002 – Summit v Barceloně – nové podněty k novelám směrnic 96/92/EC a 98/30/EC 11/2002 – dohoda ministrů států EU na zásady novel směrnic

Očekávaný vývoj Schválení novel směrnic EU (06/2003?) Novela EZ – 12/2003 Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie Implementace směrnice EU 2001/77/EC Novela zákona č. 406/2000 Sb. (v případě potřeby) Návrh novel příslušných vyhlášek

Očekávaný vývoj Koordinace činností MPO na novelách zákonů a zákona o podpoře výroby energie z OZE Doplnění pracovních skupin –EZ –OZE

Očekávaný vývoj Poslanecká iniciativa – novela EZ –zamítnutí vládou v 01/2003 –1. čtení v Parlamentu –výsledky hlasování

Očekávaný vývoj Další postup prací na novele EZ závisí na: –termínu a výsledku 2. čtení v Parlamentu –termínu schválení novelizovaných směrnic EU –termínu zpracování „velké novely EZ“

Očekávaný vývoj – problémy Různé termíny pro otevření trhu pro elektřinu a plyn Oddělení přenosu elektrické energie od ostatních činností Veřejná služba Rozdělení distribučních společností (elektřina, plyn)

Očekávaný vývoj Práce na zákonu OZE  Implementace směrnice č. 2001/77/EC do české legislativy  Po schválení směrnice EU o teple – nový zákon v ČR?

Očekávaný vývoj Aktualizace EP – 2. pololetí roku etapa CDS Výsledky testování TDD

Výsledky šetření SEI ohledně vyhlášení RS Povinnosti a práva stanovené provozovateli přenosové soustavy  dle EZ (§ 24, § 54)  dle regulační vyhlášky (o dispečerském řízení a řádu)  dle Kodexu přenosové soustavy

Výsledky šetření SEI ohledně vyhlášení RS Regulační stupeň č. 1 v elektroenergetice vyhlášen v r ve dvou obdobích – –

Výsledky šetření SEI ohledně vyhlášení RS Příčiny vyhlášení regulačního stupně Dopady vyhlášení regulačního stupně na zákazníky Výsledky kontroly o mobilizaci zdrojů

Výsledky šetření SEI ohledně vyhlášení RS - příčiny /2002 v odstávce 1. výrobního bloku ETE – přerušení etapy energetického spouštění + plán odpojení - EDĚ 2x 200 MW - EDU 2x 440 MW + podprůměrné venkovní teploty  zvýšení spotřeby 06/2002 – neplánované odstavení 1. výrobního bloku ETE

Výsledky šetření SEI ohledně vyhlášení RS - dopady RS znamená pro KS dodržování hodinových hodnot v denním odběrním diagramu Za nedodržení odběrů může odběratel být postihnut –smluvní pokutou (dle smlouvy) –přirážkou za nedodržení sjednaných hodnot (ERÚ) –pokutou SEI dle EZ

Výsledky šetření SEI ohledně vyhlášení RS - dopady Region Počet kontrol. zákazníků Praha (STE)33 Č. Budějovice (JČE)12 Plzeň (ZČE)13 Ústí nad Labem (SČE)12 Hradec Králové (VČE)12 Brno (JME část)10 Ostrava (SME část) 180 Olomouc (SME+JME části) Celkem (všechny regiony) 285

Výsledky šetření SEI ohledně vyhlášení RS - dopady případů - dopady do výroby – 04/ případů – dopady do výroby – 06/2002 škody, ztráty  problém vyčíslit (odhad 04/2002 – 16 mil. Kč, odhad 06/2002 – 4 mil. Kč)

Výsledky kontroly mobilizace zdrojů RegionPočet ověřovaných Nabídka na Požadavky REAS výrobců zvýšení výroby na zvýšení výroby PRE 100 STE 100 SČE 600 ZČE 300 JČE 522 VČE 1400 SME JME Celkem 5434