Zlatý erb 2008 Testování přístupnosti Mgr. Radek Pavlíček TyfloCentrum Brno, o. p. s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přístupnost informací na webech Prezentace na seminář Parádní web Michal Rada, MVČR.
Advertisements

Zvětšovací a předčítací programy pro slabozraké
Přístupnost (bezbariérovost) důležité kritérium hodnocení expertní tým zrakově postižených uživatelů pod vedením RNDr. Hany Bubeníčkové a Mgr. Radka Pavlíčka.
Přístupnost (bezbariérovost) již po dvanácté jako jedno z kritérií expertní tým zrakově postižených uživatelů pod vedením RNDr. Hany Bubeníčkové a Mgr.
INTERNET PRO NEVIDOMÉ A SLABOZRAKÉ Služby veřejných knihoven zdravotně postiženým uživatelům PhDr. Ivana Štrossová Hradec Králové 26.března 2001.
Olga Václavová, knihovna ETF
Obsah prezentace Co je projekt Blind Friendly Web
Přístupnost jako komplexní problematika eGovernmentu Michal Rada Iniciativa informatiky pro občany.
Přístupnost webových stránek orgánů státní správy výzkumný projekt MI ČR YA RNDr. Hana Bubeníčková, Mgr. Radek Pavlíček, Brno, duben 2007.
Výběr vozidla do firmy – máme k dispozici všechny informace? Michal Krátký, Přemysl Žižka – DEN S FLEETEM DEN S FLEETEM – JARO 2010.
Přístupnost informací Michal Rada Seminář Podvýboru ISVS v PSP
Počítačové kurzy v rámci projektu TyfloEmployAbility Mgr. Radek Pavlíček, TyfloCentrum Brno, o. p. s.
Knihovny současnosti, České Budějovice, 13. –
Výuka cizích jazyků technických předmětů
Program péče o zákazníky a produkty ALCOMA Instalace, helpdesk, dohledové a servisní služby.
Přístupnost prakticky v Seznam.cz
Tomáš Dupal Lukáš Toman Garant: Marcela Fejtová Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
Workshop - internetové poradenství. Vzdělávání v oblasti IP Nová oblast Nová oblast  Pro nás  Obecně Do současné doby se kurzům IP věnovaly zejména.
Vnímání označení CE ze strany Hospodářské komory ČR František Holec viceprezident Hospodářské komory České republiky Seminář Označení CE vám otevře evropský.
Veřejná správa bez bariér – služba všem občanům Michal Rada (Iniciativa informatiky pro občana)
Definování prostředí pro provozování aplikace dosud jsme řešili projekt v obecné rovině aplikace bude ovšem provozována v konkrétním technickém a programovém.
Podpora nových trendů přístupnosti v programech JAWS a MAGic Radek PAVLÍČEK GALOP sro.
Občanské sdružení M‘am‘aloca Nezisková organizace pro podporu komunitního způsobu života, regionálního udržitelného rozvoje, životního prostředí a mezigenerační.
ORSIA spol. s r.o. Čs. armády Ústí nad Orlicí Petr Gregor, Jaroslav Hošek Deset let projektu Blind Friendly Web Zpřístupnění webu s výsledky.
Nadace Sirius Centrum podpory, o. p. s.
Tomáš Dlouhý – prezentace Y13ANW - Redakční systém WNC Tomáš Dlouhý Y13ANW – První prezentace
Hodnocení přístupnosti soutěžních webů aneb proč se vyplatí myslet na přístupnost webů veřejné správy RNDr. Hana Bubeníčková, Mgr. Radek Pavlíček, duben.
Seznam.gov.cz Seznam fyzických osob, podnikajících fyzických osob, právnických osob a orgánů veřejné moci, které mají zřízenu a zpřístupněnu datovou schránku.
Efektivita telefonování
použitelnost webu (usability)
1 Radek Pavlíček, říjen Proč přístupné dokumenty? Spousta informací dnes není prezentována v HTML, ale v jiném formátu. Informace, kterou uživatel.
1 Radek Pavlíček, říjen 2010 “The Web is not a barrier to people with disabilities, it is the solution. Paul R. Bohman, WebAIM.
Přístupnost jako jeden z aspektů kvalitního webu Autor: Mgr. Radek Pavlíček Metodické centrum informatiky SONS ČR
Radek Pavlíček, duben 2010 Aktuální trendy v přístupnosti.
Oborová informační brána KIV Jak ji využívat. Bránu KIV vytvořili Hlavní garant: Knihovnický institut NK ČR Technologie: Ústav výpočetní techniky UK v.
Aleš Chudý IW BG Lead Microsoft Corporation. Lidé jsou klíčové aktivum firem Nové trendy práce Software jako platforma Strategická iniciativa (horizont.
Spolupráce střední školy se sociálními partnery Ing. Jiří DLAPAL.
Jaký byl Březen měsíc internetu 2005? 20. dubna 2005 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Národní knihovna ČR Tel: ,
Aneb proč to dělat složitě, když to jde jednoduše S Datronem proti proudu.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Efektivní vzdělávání pro efektivní úřad Bohumil Havel.
Celostátní kolo Zlatý erb 2007 Celostátní kolo , Hradec Králové Sdružení Zlatý erb Odborní partneři Sponzoři.
I sss I nternet, elektronické informační zdroje a s lužby pro o s oby se s pecifickými potřebami v knihovnách Zlata Houšková, Jana Vejsadová Internet ve.
PŘÍSTUPNOST WEBU (ACCESSIBILITY) Filip Rubáček, 2013.
Bc. Helena Selucká, Bc. Zdena Rousková SKIP Sekce služeb osobám se specifickými potřebami
Obsažnost webů obcí a krajů infoliga webů Oldřich Kužílek ISSS Hradec Králové
Přístupnost v praxi aneb jaký smysl mají testy, provedené handicapovanými uživateli Mgr. Radek Pavlíček, RNDr. Hana Bubeníčková, duben 2007.
Internet – výhoda pro znevýhodněné 29. února 2008 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel: ,
e-Komunikace nevidomých občanů s veřejnou správou
Adaptivní webové systémy v e-learningu Miroslav Bureš Odborná skupina Webing, katedra počítačů.
Úvodní hodina Martin Krčál Tereza Venerová Brno, KISK FF MU, Kurz pro studenty oboru Informační studia a knihovnictví.
Teambuilding 2 Posouzení potřeby Podávání zpětné vazby
Kurz pro studenty oboru Informační studia a knihovnictví Úvodní hodina Martin Krčál Brno, FF MU,
Kurz pro studenty oboru Informační studia a knihovnictví Úvodní hodina Tereza Balabánová Martin Krčál Brno, FF MU,
Nové stránky vytvořeny v rámci realizace projektu Moderní a efektivně řízená obec Dolní Břežany s reg. č. projektu CZ.1.04/4.1./
Představení projektu Ing. Martin Pokorný a řešitelský tým VŠB-TU Ostrava.
Jak jsou na tom parádní weby s přístupností Radek PAVLÍČEK, TyfloCentrum Brno, o. p. s.
Přístupnost (bezbariérovost) důležité kritérium hodnocení expertní tým zrakově postižených uživatelů pod vedením RNDr. Hany Bubeníčkové a Mgr. Radka Pavlíčka.
Přístupnost (bezbariérovost) důležité kritérium hodnocení expertní tým zrakově postižených uživatelů pod vedením RNDr. Hany Bubeníčkové a Mgr. Radka Pavlíčka.
Přístupnost webu Kontrast. Současné skiny (vzhledy) Graficky špičkové Kvalitní šablony pro různé části webů a funkcionalitu Netradiční graficky zajímavé.
Dynamica, a.s. Boris Bělousov Intranet MMHK. 6 přínosů pro pracovníky úřadu Projekt implementace Názory z úřadu Mgr. Denisa Netolická, vedoucí odboru.
Pracovní skupina pro místní Agendu 21 RVUR Pracovní skupina pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území RVUR MMR, 11. prosince 2009.
Inovace dopravních a strojírenských vzdělávacích programů na VOŠ, SPŠ automobilní a technické v Českých Budějovicích Dr. Jiří Ludačka.
Demoverze QI Informace pro partnery DCC
BEZBARIÉROVÉ KNIHOVNY
Demoverze QI Informace pro partnery DCC
Finanční účetnictví RADNICE
Přístupnost Projekty a iniciativy Nová pravidla přístupnosti
Mgr. Josef Smékal Střední zdravotnická škola, Brno, Jaselská 7/9
TyfloCentrum Brno, o.p.s. Naším posláním je pomáhat nevidomým a slabozra-kým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu.
Transkript prezentace:

Zlatý erb 2008 Testování přístupnosti Mgr. Radek Pavlíček TyfloCentrum Brno, o. p. s.

Co vše ovlivňuje přístupnost stránky? technické zpracování (~ zda vyhovuje pravidlům některé metodiky) – nepodceňovat, ale ani nepřeceňovat zkušenosti konkrétního uživatele s prací s webem – čím větší zkušenosti, tím lepší orientace i na méně přístupném webu – zkušení uživatelé mají ale zpravidla vyšší nároky na přístupnost

Co vše ovlivňuje přístupnost stránky? Zkušenosti konkrétního uživatele s prací se screen- readerem/sw lupou – naučit se dobře ovládat screen-reader by měla být povinnost zrakově postiženého uživatele – čím lepší znalosti, tím lépe může uživatel využívat možností stránky -> vyšší efektivita práce, snazší přístup k informacím – malé či nedostatečné znalosti -> „nesmyslné“ požadavky na přístupnost Použitá asistivní technologie, její konfigurace a verze – jinak „vidí“ web uživatel JAWS, jinak uživatel WinMonitoru, jinak uživatel ZoomTextu či Supernovy

Jak testujeme? Zaměřujeme se na REÁLNOU PŘÍSTUPNOST WEBU – lépe odpovídá konkrétním požadavkům handicapovaných uživatelů. Kromě testování vybraných pravidel z vyhlášky (2 odborníci na přístupnost) se proto na testování podílí i tým testérů s těžkým postižením zraku (6 osob).

Zlatý erb: kategorie města Kritérium: přístupnost

Zlatý erb: kategorie obce Kritérium: přístupnost

Cena za nejlepší přístupný web Každý hodnotitel možnost až tří nominací. 6 nominací - Třebihošť 4 nominace - Archlebov 2 nominace – Nečtiny, Litoměřice 1 nominace – Znojmo, Dolní Vilémovice

Projekt BLIND FRIENDLY WEB Co nabízíme? testy přístupnosti podle vyhlášky 64/2008 Sb. přidaná hodnota: posouzení reálné přístupnosti tým zrakově postižených testérů možnost proškolení a prezentací možnost náhradního plnění

Kontakt Přístupnost webů: „nestojí nic a pomáhá hodně“ TyfloCentrum Brno, o.p.s. Chaloupkova Brno – Královo Pole Děkuji za pozornost.