Operační systém GNU Linux Příkazy pro správu procesů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
UŽIVATEL, SKUPINA, PROCES Systém bez uživatele je jedině Matrix? Uživatelé se seskupují a řídí práci. SPŠ Teplice - 3.V.
Advertisements

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
ŘÍDÍCÍ STRUKTURY - PODMÍNKY
Operační systém UNIX Soubory a adresářová struktura Roman Danel
4IZ110 1.cvičení.
Informační a komunikační technologie
Vytváření, použití dávkových souborů
VISUAL BASIC Práce se soubory.
Správce virtuálních strojů Martin Sloup Natalia Rubinova Jiří Kučera.
M. Štulc, J. Šváb, J. Kolena SIMULACE OPERAČNÍHO SYSTÉMU
Klávesnice pc Mgr. Jan Fojtík Hardware F_21.
Shell jako programovací jazyk Příkazy větvení Dva operátory pro tvorbu podmíněných příkazů if, case Obecný formát: if podmínka then příkaz1 [else příkaz2]
UŽITEČNÉ PROGRAMY – MŮJ PRVNÍ SKRIPT Spustíme více prográmků najednou. SPŠ Teplice - 3.V.
Algoritmy I Cvičení č. 3.
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B14 Příkazový řádek: obsah souborů PŘÍKLADY AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníLeden 2013 Ročník / věková kategorie3.
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B20 Příkazový řádek: sítě PŘÍKLADY AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníČerven 2013 Ročník / věková kategorie3.
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B17 Příkazový řádek: procesy AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníÚnor 2013 Ročník / věková kategorie3. ročník.
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B10 Příkazový řádek: úvod AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníListopad 2012 Ročník / věková kategorie3. ročník.
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B15 Příkazový řádek: uživatelské účty AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníLeden 2013 Ročník / věková kategorie3.
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B9 Dávkové soubory AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníBřezen 2013 Ročník / věková kategorie2. ročník Vyučovací.
Správa digitálního obsahu v organizacích Cvičení 5 Lukáš Voborský a Michal Košťál
Internetové technologie Informatika pro ekonomy II přednáška 8.
Shell Team Jan Kupka Petr Kykal Tomáš Paríšek si Vám dovoluje představit
Práce se soubory Soubory se používají pro ukládání dat pro pozdější použití. Dalším a lepším způsobem jak ukládat data je použití databáze. Soubory se.
Úkol Vytvořit soubor – touch file Zpřístupnit ho ostatním studentům, ale ne mě (uživatel tupost) – lze to? Na čem to závisí? – závisí to na tom, zda jsou.
Jiří Znoj - zno Tvorba konkordace Algoritmy II 3. projekt, 5. zadání Jiří Znoj - zno
Příklady v jazyku C – část 4
Signály, jejich význam a použití Jan Kolařík. Co to je Signály fungují jako softwarová přerušení Po přijetí signálu může proces nebo skript provést nějakou.
Anotace Žák se seznámí se základy psaní textu ve Wordu a pohyb po dokumentu. Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže napsat, opravit a smazat.
Dynamické dokumenty na straně serveru Informatika pro ekonomy II přednáška 8.
UNIX — doplňky Informatika pro ekonomy II přednáška 9.
Linux Souborový systém Roman Danel. Organizace dat na disku Prvních 512 bytů na pevném disku tvoří MBR, kde se nachází zavaděč operačního systému (446.
Správce virtuálních strojů Natalia Rubinova Martin Sloup Jiří Kučera.
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B19 Příkazový řádek: sítě AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníBřezen 2013 Ročník / věková kategorie3. ročník.
Stránkový editor vi Makra Pro často používané sekvence příkazů lze použít makra. :map makro sekvence_prikazu :unmap makro Zkratky :ab zkratka plny_tvar.
LINUX - UBUNTU Roman Danel VŠB TU Ostrava, HGF. Informace $ man příkaz $ info příkaz $ apropos subject.
UNIX Shell skripty Roman Danel VŠB TU Ostrava, Hornicko – geologická fakulta.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Algoritmizace a programování Textové soubory - 13 Mgr. Josef Nožička IKT Algoritmizace a programování
Typy cyklů Do...Loop For...Next For Each...Next.
SAMBA umožňuje linuxovému systému sdílení prostředků a služeb prostřednictvím sítě používá SMB (server message block) protocol - identický protokolu.
PROGRAMOVÁNÍ V PHP PERSONAL HOME PAGES CYKLY V PHP.
Problémy s češtinou České znaky se standardně nepovažují za alfanumerické znaky (\w) Vadí to při třídění vyhodnocování regulárních výrazů Je třeba použít.
Úvod do UNIXu (4 th round) David Hoksza (většina sekce o vi a obrázek na slidu 7 převzat od Libora Forsta –
Správce virtuálních strojů Natalia Rubinova Martin Sloup Jiří Kučera.
Operační systém GNU Linux
PŘÍKAZ CYKLU S PODMÍNKOU NA ZAČÁTKU
Martin Štulc Jan Šváb Jan Kolena Simulace operačního systému Katedra informatiky a výpočetní techniky Západočeská univerzita v Plzni.
Úvod do UNIXu (5th round)
Soubory BI-PA1 Programování a algoritmizace 1, ZS Katedra teoretické informatiky © Miroslav Balík Fakulta informačních technologií České vysoké.
Úvod do UNIXu (6th round)
Operační systém GNU Linux Příkazy pro práci se soubory.
Operační systém UNIX Příkazové prostředí UNIXu: příkaz [argumenty] [jméno] Ve jménech příkazů a parametrech se rozlišují malá a velká písmena.
Úvod do UNIXu (6 th round) David Hoksza
Tlačítko START Pro žáky šestého ročníku předmětu Informatika.
Operační systém GNU Linux
Batové dávky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vojtěch Mrózek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Vypracoval-Matěj Šmíd
Linux - skripty Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
VY_32_INOVACE_03_Klávesnice
Úvod do UNIXu (5th round)
Operační systém GNU Linux
© Copyright Radim Štefan
Linux-příkazový řádek
Základní příkazy OS UNIX (1)
Práce s procesy Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Správa procesů.
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu:
Command line nástroje Jednoúčelové, ale mocné nástroje pro transformace textu Jak získat: Linux (a Mac) – součást operačního systému Windows – musí se.
Command line nástroje Jednoúčelové, ale mocné nástroje pro transformace textu Jak získat: Linux (a Mac) – součást operačního systému Windows – musí se.
Transkript prezentace:

Operační systém GNU Linux Příkazy pro správu procesů

Výpis obsahu souboru cat [soubor] výpis celého souboru head [soubor] výpis začátku souboru tail [soubor] výpis konce souboru ls –l /usr/bin | head -20 výpis prvních 20ti souborů (příklad použití roury)

Vyhledávání grep [vzor] [soubor] vypíše ty řádky souboru, které obsahují vzor grep /bash /etc/passwd | wc –l Jaká bude odpověď

Editor vi Příkazový mód –i přechod do vkládacího módu –j down, k up –x delete, X backspace – :q konec bez uložení – :x konec s uložením – :e! zrušení změn Vkládací mód –Esc přechod do příkazového módu

Cyklus while [podminka] do; prikazy; done

Příklad counter=$1 factorial=1 while [ $counter -gt 0 ] ; do factorial=$(( $factorial * $counter )) counter=$(( $counter - 1 )) ; done echo $factorial

Hloupější příklad while true; do echo “Ahoj” >> soubor; done

Spuštění procesu na pozadí while true; do echo “Ahoj” >> soubor; done & while true; do wc –l soubor; done while true; do wc –l soubor; done > vypis &

Výpis procesů ps ps –ef –-e všechny procesy – -f plný výstup

Zaslání signálu procesu kill [PID] kill -9 [PID]

Cvičení Spusťte procesu na pozadí, který bude na konec souboru přidávat řádek s vaším jménem. Zjistěte PID tohoto procesu a proces ukončete. Spočítejte počet řádků v takto vzniklém souboru.