Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_03_Klávesnice

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_03_Klávesnice"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_03_Klávesnice
Autor: Mgr. Jan Duchek VY_32_INOVACE_03_Klávesnice Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.

2 Klávesnice Počítačová klávesnice je odvozena od klávesnice na psacím stroji. Je převážně určena pro vkládání textu a společně s myší slouží k ovládání počítače.

3 Jak to funguje? Stlačením libovolné klávesy na klávesnici odešleme znak. Pomocí klávesnice můžeme komunikovat s počítačem i jinými lidmi.

4 Rozdělení kláves základní alfanumerické klávesy
klávesy numerické klávesnice funkční klávesy speciální klávesy klávesy určené pro konkrétní operační systém

5 Alfanumerická klávesnice
Zabírá většinu plochy, obsahuje klávesy 26 písmen, mezerník, klávesy s interpunkcí a klávesy s číslicemi.

6 Numerická klávesnice Obsahuje klávesy s číslicemi, desetinnou tečku, klávesy využitelné pro 4 základní aritmerické operace, druhou klávesu Enter a klávesu Num Lock pro změnu funkce číselných kláves.

7 Funkční klávesy Mají označení F1 – F12 a nalezneme je v horní části klávesnice. Slouží k řízení programů a jejich funkce je určena konkrétním softwarem.

8 Speciální klávesy Klávesa Funkce Esc Odvolání posledního příkazu
Print Screen Vložení momentálního obsahu obrazovky do schránky Scroll Lock Řídí „rolování“ obrazovky nahoru a dolů Pause/Break Zastavení provádění programu Insert Přepíná mezi režimem vkládání a přepis Home Posouvá kurzor na začátek řádku Page Up Posunutí textu o jednu obrazovku nahoru Delete Maže znak na pozici kurzoru End Posouvá kurzor na konec řádku Page Down Posunutí textu o jednu obrazovku dolů Enter Potvrzení příkazu Backspace Mazání znaku zpětným posunem kurzoru Kurzorové šipky Posun kurzoru po obrazovce Shift Přepínání velkých a malých písmen Ctrl Přepínání funkcí kláves při řízení programu Alt Caps Lock Přepíná trvale na velká písmena Tabulátor Přeskakování kurzoru do předem nadefinovaných pozic Windows V MS Windows: Otevření nabídky Start

9 Použité zdroje

10 Vytvořeno jako DUM do předmětu Práce na počítači na Základní Škole a Mateřské škole Mladá Boleslav, 17. listopadu 1325 příspěvková organizace, pro 4. ročník. •Materiál slouží k doplnění výkladu periferie. •Materiál doporučuji prezentovat pomocí dataprojektoru či interaktivní tabule. •Materiál byl vytvořen a pilotován v I. pololetí školního roku 2011/2012


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_03_Klávesnice"

Podobné prezentace


Reklamy Google