Sbírky online v novém webu Českého muzea výtvarných umění v Praze Vladimíra Mazačová, www.cmvu.czwww.cmvu.cz Tomáš Psohlavec, AiP Beroun s.r.o., www.aipberoun.czwww.aipberoun.cz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úřad vlády České republiky Modernizace elektronických knihoven Informačního systému ODok Úřadu vlády Úřad vlády České republiky.
Advertisements

Harmonogram implementace IS v běžné praxi - informatika ZMVS.
Podpora terénních prací v projektu NIKM - národní inventarizace kontaminovaných míst, automatizace úloh Roman Bukáček, Jiří Chroust, Petr Pala, Jiří Zvolánek,
Základy databázových systémů
Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
Internetový průvodce po fondech
Internet Definice Historie Použití Programy pro práci s internetem
IISPP ■ pojem definován v letech v rámci přípravy výzkumných záměrů NPÚ na roky ■ dlouhodobý projekt na vybudování nového komplexního.
Přínosy a druhy počítačových sítí. Jednou z nejvýznamnějších technologií používaných v oblasti výpočetních systémů jsou již řadu let počítačové sítě.
Informační systém pro správu dokumentů a fotografií
Oblast nástrojů Prostředí Popis produktů Kritéria Vyhodnocení.
Eva Filípková Informační zdroje = zdroje, který přináší uživatelům informace, = zdroje, který přináší uživatelům informace, poznatky.
Informační systémy podnikové systémy CRM
Elektronická pošta Elektronická pošta ( ) je obdobou běžné pošty a umožňuje přijímat a distribuovat dokumenty v textové podobě na jednu nebo více.
Definování prostředí pro provozování aplikace dosud jsme řešili projekt v obecné rovině aplikace bude ovšem provozována v konkrétním technickém a programovém.
NET Genium software pro výstavbu a provoz informačního portálu Martin Vonka
Informační technologie pro IZS a krizové řízení
Digitální mapa veřejné správy - Portál ÚAP MSK Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
D ATOVÉ MODELY Ing. Jiří Šilhán. D ATABÁZOVÉ SYSTÉMY Patří vedle textových editorů a tabulkových kalkulátorů k nejrozšířenějším představitelům programového.
Výhody užití architektury ITS ve veřejné osobní dopravě
Vývoj aplikací pro SharePoint
Databázové systémy. Práce s daty Ukládání dat Aktualizace dat Vyhledávání dat Třídění dat Výpočty a agregace.
Praktická ukázka použití v podmínkách ZK Krajský rok informatiky Zlín, Pavel Novotný & Pavel Kopecký, Zlínský kraj.
Databázové systémy Architektury DBS.
Metainformační systém založený na XML Autor: Josef Mikloš Vedoucí práce: Ing. Jan Růžička, Ph.D. V/2004.
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík
Systém pro budování e-archivů a malých digitálních sbírek NESSOS systém pro budování e-archivů a malých digitálních sbírek Jan Pokorný, MULTIDATA Praha.
Konference ARCHIVY, KNIHOVNY, MUZEA V DIGITÁLNÍM SVĚTĚ 2004 Jan Mottl
Walter Schorge Archa – Open Source archivní informační systém v NTM Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě
Autor: Petr Řezníček Vedoucí práce: Mgr. Dana Majerová Ph.D. ČVUT FJFI v Děčíně1 / 10 Elektronická žákovská knížka.
ISSS Pavel Kopecký, Zlínský kraj Václav Mařík, Marbes consulting s.r.o.
AJAX nejmodernější webová technologie… seminář pro učitele ZŠ a SŠ Mgr. Marek Osuchowski Ostravská univerzita © 2011.
Oborová brána TECH tech.jib.cz Seminář „Okna oborů dokořán! Proč a jak využívat oborové brány & jak dál v CPK? “ Praha, NTK PhDr. Lenka Hvězdová.
Copyright (C) 2000 Vema, a. s.1 V3 klient Michal Máčel Provozní integrace G2, HR/Win a internetu.
* Obecně lze říci, že software je programové vybavení počítače např.: * BIOS * Operační systém * Aplikace * Ovladače * Je software důležitý? * Zatímco.
Prezentace Internetový portál Plzeňského kraje jako komunikační nástroj Plzeňský kraj Odbor informatiky Ing. Jaroslav Antoš, Ph.D.
Informační zdroje v jednotném prostředí: SEN VŠECH KNIHOVNÍKŮ Jan Pokorný, Ústav výpočetní techniky UK.
Realizační tým ICZ duben 2005
2 Fučíková Sylvie HR/Win – moderní technologie pro osvědčené aplikace.
2005 Adobe Systems Incorporated. All Rights Reserved. 1 Adobe Řešení pro veřejnou správu Transformace služeb veřejné správy a PDF Inteligentními Dokumenty.
2005 Adobe Systems Incorporated. All Rights Reserved. 1 Inteligentní PDF formuláře Vladimír Střálka Territory Account Manager Adobe Řešení pro.
ISSS IS HN/SS Softwarová architektura informačního systému hmotné nouze a sociálních služeb Jindřich Štěpánek
Systém DESA DŮVĚRYHODNÁ ELEKTRONICKÁ SPISOVNA A ARCHIV
Elektronická podoba evidence, ochrany a zpřístupnění sbírky matrik SOA v Plzni PRAHA
Přístup do IS z mobilních zařízení Tomáš Tureček Katedra Informatiky FEI VŠB-TU Ostrava.
Macron Software, spol. s r.o. Nad Petruskou 1, Praha 2, Czech Republic,
e-Komunikace nevidomých občanů s veřejnou správou
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Fenix II –IS na platformě.NET Michal Varga.
2 Karla Halenková Setkání uživatelů 2001 Báze znalostí produkt pro naplnění uživatelem.
ECM – Enterprise Content Management
14. Informace vládnou sv ě tu Úloha ICT p ř i ř ízení podniku rb.
Jan Růžička, Leden /01/05 Proč pro prezentaci prostorových dat využívat nástrojů WWW Nízké náklady na vybavení klientského počítače Snadné zvýšení.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Návrh a implementace algoritmů pro údržbu,
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
TinWeb v12 Nové rysy TinWeb v12 RNDr. Vladimír Pávek
Rezervační systém v prostředí XUL Zdeněk Novák, Petr Ondrejka.
1 Martin Vojnar Bibliografie jako nezbytná součást jednotného vyhledávaní SNK v Martine, 7. listopadu 2011.
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ projekt spolufinancovaný z programového období Integrovaný operační program (IOP)
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
Historie počítačových sítí Co je to síť Důvody vzájemného sdílení zařízení Co je to rozhraní (interface) a protokol Historicky standardní rozhraní PC.
Moderní informační systémy - úvod do teorie, druhy IS v cestovním ruchu.
Zahradnická fakulta v Lednici S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 23. – 25. dubna 2008 S 4 U – Seminář o Univerzitním informačním systému.
23. – 25. dubna 2007 S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 1 Hotel Tatra, Velké Karlovice Portlety, navigace a personalizace UIS Milan Šorm.
as4u advanced system for you
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ / /17
Informační systémy podnikové systémy CRM
MOŽNOSTI PORTÁLU KNIHOVNY.CZ NEJEN PRO KNIHOVNÍKY
Nové webové mapové aplikace ČGS RNDr. Vít Štrupl, PhD. Nesuchyně 4. 4
Transkript prezentace:

Sbírky online v novém webu Českého muzea výtvarných umění v Praze Vladimíra Mazačová, Tomáš Psohlavec, AiP Beroun s.r.o., Martin Hladík, Econnect o.s.,

Proč Sbírky online  tvorba elektronických dat  Demus 01, modul vum  digitální fototéka  nové technologie – výzva k alternativním způsobům prezentace sbírek výtvarného umění  moderní web

Princip oddělení správy a prezentace informací  dvě zcela odlišné oblasti plní specializované úkoly  težko slučitelné  rozdělení na dílčí úkoly přináší možnost optimalizace obojího  zejména pro sbírky výtvarného umění je specifický přístup k prezentaci nutností  nezávislost na prezentačním systému  vysoká bezpečnost dat

Přípravné práce  definice prvků a vlastností prezentace pro  typického laického uživatele webu ČMVU  specialistu v oboru  výběr a popis veřejně prezentovatelné podmnožiny informací spravovaných v DEMUSu  příprava postupů a nástrojů pro zajištění pravidelných aktualizací  využití systému DEMUS jako zdroje informací k prezentaci umožnilo zachovat rutinní postupy správy a údržby informací uvnitř muzea

Optimalizace prezentace textových dat  volnost při definici vyhledávacích položek a formulářů  implementace rejstříků  imlementace odlišných přístupů k vyhledávání (navigaci)  uspořádání a provázání detailních výpisů o dílech

Optimalizace prezentace obrazových dat  specifické požadavky na prezentaci:  zprostředkovat co možná největší zážitek ze zobrazovaných děl  minimalizovat nároky na přenos (optimalizovat rychlost) a HW vybavení uživatelů  přiměřeně zabezpečit obrazová data

Optimalizace prezentace obrazových dat  realizace pomocí nástroje Zoomify  umožňuje prezentovat detailní obrazy  k uživateli přenášena jen část obrazu v aktuálně použitém přiblížení (=rozlišení)  snižuje nároky na rychlost  omezení možnosti stažení celého obrázku běžným uživatelem  přiměřená míra zabezpečení

Optimalizace prezentace obrazových dat  generovány různé hladiny pro specifické způsoby použití  systém počíta s retrokonverzemi a přizpůsobování tech. pokroku  opět oddělujeme správu (archivních obr. dat) a prezentaci (prezentovány jsou odvozené hladiny pro uspokojení nároků prezentace)

Provoz Sbírek online  Specializované úlohy nového webu ČMVU jsou řešeny odděleně v různých místech, různými subjekty, různými prostředky  Obě sofistikované aplikace (Sbírky a RS ČMVU) běží odděleně, ale vzájemně komunikují tak, aby bylo dosaženo požadované funkčnosti  Výsledné prostředí je z pohledu uživatele zcela homogenní

Sbírky online v moderním webu  Používá publikační systém  Oddělení vzhledu a obsahu  Je přístupný  Je optimalizovaný pro vyhledávače

Oddělení vzhledu a obsahu  Obsah  texty  obrázky  dokumenty  Aplikační logika  Šablony  HTML, CSS, WML, XML, RSS, CSV, …  Výstupy  PC, tiskárna, PDA, mobilní telefon, TV, …

Sbírky online v novém webu

Děkujeme za pozornost Vladimíra Mazačová, Tomáš Psohlavec, AiP Beroun s.r.o., Martin Hladík, Econnect o.s.,