TRACHOM.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Infekční nemoci.
Advertisements

Co to jsou mikrobi?.
„EU peníze středním školám“
Mikrobiologie Mikroorganismy.
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ IV.-
Obsah  Obecné informace  Rozdělení  Historie  Soužití  Vzhled  Zdroje.
INFEKČNÍ KERATOKONJUKTIVITIS SKOTU Cunkov
PARATYFUS A KLÍŠŤOVÁ ENCEFALITIDA
POHLAVNĚ PŘENOSNÉ CHOROBY 8. ROČNÍK
Nemoci v Africe Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Roup dětský Roup dětský žije v tenkém střevě dětí i dospělých a způsobuje onemocnění oxyuriózu. U dětí se projevuje únavou, podrážděností, přepadlostí.
VIRY.
Viry.
-novogotický zámek Libereckém kraji -také obec v Libereckém kraji.
PRVOCI Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Mikro-organismy v lidských sídlech.
Jiné názvy: gonorea, tripl, kapela, gonorrhoea
Glaukom MUDr. Eva Hendrychová, FEBO prim. MUDr. Břetislav Brožek, CSc.
Kou ř ení a plodnost Kouření snižuje pravděpodobnost otěhotnění, má totiž prokázaný vliv na zhoršenou kvalitu spermií u mužů! U.
Virová hepatitída typu E
Cholera Název onemocnění je odvozen z řeckého slova „kholera“, což označuje průjem. Další názvy: infekční cholera, asiatická cholera, epidemická cholera,
AFRIKA NEVŠEDNÍMA OČIMA NEMOCI
Malárie.
Česnek Allium sativum. Popis Jedná se o vytrvalé (vzácněji dvouleté) podzemní byliny, převážně s cibulemi různých vlastností. Někdy jsou jednoduché, jindy.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Ještěři Listík František.
Nemoc AIDS v Africe.
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.05 Anotace: Prezentace vysvětlí základní rozdíly mezi jednobuněčnými a mnohobuněčnými organismy, procvičuje a opakuje učivo. Vzdělávací.
zvláštní vydání semináře z biologie podzim 2005
Tetanus a Trachom.
Spojivka a Rohovka As. MUDr. Michalis Palos
Ebola Monika Mikulášková 2.MP.
Ošetřovatelská péče o nem. s infekční hepatitis
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Bakteriální nemoci člověka
Haemophilus influenzae typu b
Klazar, Tupá, Masopust, Zatloukalová, Moravcová
Zpracovala : Alena Zahuráková
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
KŘÍŽOVKA VIRY.
MUDr. Jana Bednářová, PhD. OKM FN Brno
Tropické nemoci Vaverková Eva.
CHŘIPKA MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství
CHŘIPKA MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav ochrany a podpory zdraví
MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU
Hlísti (Cycloneuralia)‏
Klinické projevy respiračních infekcí Zdeněk Susa II. interní klinika 1. LF a VFN.
Pohlavně přenosné choroby. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky kapavky klíčová slova : hnisavý výtok, močová trubice autor:
Výskyt v ČR. Inkubační doba, tedy doba od nákazy člověka do rozvinutí příznaků onemocnění, je dní, nejčastěji 30 dní. Již koncem inkubační doby.
Nakažlivá /infekční/ nemoc Je přenosná z nemocného člověka (zvířete) na zdravého jedince Přenáší se přímým stykem, potravou, vdechnutím, poraněním, bodnutím.
Břišní tyfus / Paratyfus ● Bakterie Salmonella typhii.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_19 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluRizikové sexuální chování IV. Anotace.
Viry VY_52_INOVACE_PR VYPRACOVALA: Mgr. Jana Víchová DATUM: září 2011 URČENO PRO: 6. ročník VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda - Přírodopis KLÍČOVÁ.
Bakterie. Malé organismy viditelné jen pomocí mikroskopu. Jsou to jednobuněčné organismy – jejich tělo je tvořeno jen jednou buňkou. Jsou jednodušší a.
Kapavka Onemocnění přenášené pohlavním stykem Bakteriální onemocnění Charakteristické hnisavé záněty pohlavních a vylučovacích cest (někdy i hrtanu a.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
 1. Jak se do češtiny přeloží zkratky HIV, AIDS?  HIV – virus lidské imunitní nedostatečnosti  AIDS – syndrom získaného imunodeficitu  2. Kdy a kde.
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
Funkce – obrana organismu proti infekci. Nakažlivé neboli infekční nemoci: =choroba, která je přenosná z nemocného člověka nebo zvířete na zdravého jedince.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 120_Viry
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
CHŘIPKA.
MUDr. Jana Bednářová, PhD. OKM FN Brno
Mikro-organismy v lidských sídlech.
Akutní stavy v očním lékařství
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Mgr. Martina Dohnalová Hepatitis.
Transkript prezentace:

TRACHOM

CHARAKTERISTIKA Těžká infekční forma zánětu spojivek způsobena CHLAMIDIEMI - mikroorganismy podobné bakteriím, ale podobně jako viry odkázané na život uvnitř napadené buňky. Způsobují řadu nemocí u ptáků (psitakóza, ornitóza), které se mohou přenášet i na člověka. Jiné druhy způsobují trachom (forma zánětu spojivek) a pohlavně přenášené nemoci (záněty močového a pohlavního systému, lymfogranulom venerický). Léčebně jsou účinná antibiotika

VÝSKYT Na celém světě, zejména ve venkovských oblastech rozvojových zemí tropů a subtropů. Střední východ, severní a subsaharská Afrika, Indie, Čína, jihovýchodní Asie a Jižní Amerika jsou místa endemického výskytu trachomu.

Nákaza Přímo – dotyk kontaminované věci(kapesník,ruka) s okem,nebo jeho sekrety. V endemických oblastech je častým zdrojem moucha.

Diagnostika Zánět způsobuje zjizvení spojivky,které deformuje oční víčka a řasy.Tím dochází ke chronické abrazi(obrušování) rohovky se zhoršením zraku,poté i slepotě.

LÉČBA Nejúčinnější je lokální antibiotická terapie - tetracyclinové a erytromycinové masti a také celková terapie sulfonamidy nebo antibiotiky v aktivním stadiu onemocnění.