Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

INFEKČNÍ KERATOKONJUKTIVITIS SKOTU Cunkov

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "INFEKČNÍ KERATOKONJUKTIVITIS SKOTU Cunkov"— Transkript prezentace:

1 INFEKČNÍ KERATOKONJUKTIVITIS SKOTU Cunkov 17.10.2013
MVDr.Břetislav Pojar

2 Infekční keratokonjuktivitis skotu
Používaná zkratka pro onemocnění - IKKS Hovorově je časté ,,plakání skotu“

3 ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKa
Je to infekční onemocnění (Původcem je Moraxella bovis) Postihuje spojivku a rohovku oka Inkubační doba se pohybuje v rozmezí 3-10 dnů Původně je uváděno jako onemocnění telat a mladého skotu (značně diskutabilní)

4 Původce má vnitrodruhově mnoho kmenů – možný důvod problémů s účinností vakcinace
Za hlavní vektor (tedy způsob) přenosu je považován hmyz Onemocnění má, co se týče příčin, řadu bílých míst na mapě Původce je velmi citlivý na okamžitou přepravu do laboratoře – obtížná detekce

5 Pro chovatele jsou z hlediska vzniku onemocnění důležité tyto informace :
Onemocnění může postihnout jeden či několik kusů ve stádě Původce může vyvolat onemocnění u vysokého procenta jedinců (dospělých kusů i telat) – charakter stádové nákazy Zvířata jsou náchylnější, pokud je vysoká úroveň UV záření Hovoří se o určité plemenné náchylnosti (HRF – bílá hlava), ale nejsem si jist, že je to pro vznik úplně podstatné

6 Důležitá je odolnost stáda (myšleno v obecném slova smyslu)
Stěžejní úlohu hraje druh hmyzu, který usedá v okolí očí a způsobuje jednak mechanická poranění, jednak přímý přenos infekce Velkým problémem, ovlivňujícím přímo vznik onemocnění, je síla větru v dané lokalitě, výskyt bodavého a žravého hmyzu (hmyz, který mechanickým způsobem atakuje např. třetí víčko)

7 ČEHO SI, S OHLEDEM NA MOŽNÝ VZNIK ONEMOCNĚNÍ , MÁME VE STÁDĚ VŠÍMAT :
Riziko je vždy po velkých deštích, kdy intenzivně svítí slunce (slunce má intenzivní svit, ve vlhku a teple se líhne větší množství hmyzu) Zvířata se zdržují ve vlhkých místech (např. u potoků či rybníčků s výskytem olší) Oči zvířat jsou matné (odborně „ztráta transparentnosti„) Objeví se různá stádia (i pouze u jednotlivých kusů) onemocnění IKKS (tečka v oku při vysokém slzotoku, otok víček, počínající stádia vředů v rohovce)

8 Medicínská klasifikace příznaků :
Zánět spojivky a rohovky (keratoconjuctivitis acuta) Zvýšená produkce slz Negativní reakce na světlo (fotofobie) Masivní otok víček,zúžení oční štěrbiny Změna transparentnosti rohovky a vznik rohovkového vředu

9 UPOZORNĚNÍ PRO CHOVATELE Z HLEDISKA MOŽNOSTI ZAVEDENÍ HROMADNÝCH OPATŘENÍ PROTI ONEMOCNĚNÍ IKKS
Ojedinělý případ ve stádě (1, 2 ks i více - podle velikosti stáda) není důvodem pro hromadnou vakcinaci, ale je důvodem pro léčbu postižených jedinců Nespoléhejte na konstatování, že si zvířata poranila oči V případě, že se rozhodujeme k hromadným zásahům, je třeba brát v úvahu faktory počasí (dlouhá období slunečního svitu, či naopak dlouhodobý déšť při znatelném ochlazení) Alarmující je vždy hromadný počet slzících jedinců s otoky víček při vícečetném výskytu různých typů defektů rohovky Dobrou pomůckou při bdělosti proti tomuto onemocnění je zpozorování ztráty očního lesku spolu s příznaky v bodě 4

10 Průběh onemocnění : Od lehkého zánětu spojivky a rohovky po perforaci rohovky do dutiny očního bulbu s odtokem sklivce (oko vyteče). Možná je oboustranná slepota Různá stadia vředů rohovky s postižením jednoho či obou očí Postižení jen několika kusů ve stádě či vyloženě epizootický charakter Možné je i samovolné vyléčení onemocnění, ale správně odhadnout tento způsob průběhu je, jak z hlediska ekonomického, tak zdravotního, velmi riskantní. Podle tohoto teoretického předpokladu nelze vést strategii léčby Problémem onemocnění je následná komplikace hnisavými zárodky (naprosto běžnými)

11 Možnosti léčby a prevence :
Ochranné očkování (komerční vakcína versus autogenní vakcína z původce vykultivovaného z nemocných očí ve vlastním stádě). Otázka vhodného termínu vakcinace. Teoreticky by měla být imunita navozená v době objevení se hromadného výskytu dospělého hmyzu Nelze doporučit vakcinaci při intenzivním slunečním svitu, pokud nejde o tzv. léčebnou aplikaci vakciny při již vzniklé nákaze. 2. Opakovaná lokální aplikace mastí do spojivkového vaku (chybný mýtus “jednou to namažeme“). Opakovaná aplikace antibiotika a kortikosteroidů (3 – 4 dny). Technicky náročné na opakované prohánění stáda.

12 Injekční aplikace antibiotik spolu s kortikosteroidy do víček
Injekční aplikace antibiotik spolu s kortikosteroidy do víček. U původce není problém s citlivostí na antibiotika. Aplikace vyvolá léčivý postaplikační otok víček se zakrytím oční štěrbiny – brání průniku světla, které dráždí, aplikované preparáty léčí. Nejlepší se jeví celková aplikace antibiotik společně s lokální intraparpebrální injekcí antibiotika plus kortikosteroidu do obou víček( horního i dolního ). Jako antibiotikum se nejčastěji používá tetracyklinová řada, ale lze i ostatní.


Stáhnout ppt "INFEKČNÍ KERATOKONJUKTIVITIS SKOTU Cunkov"

Podobné prezentace


Reklamy Google