Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Bakteriální nemoci člověka

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Bakteriální nemoci člověka"— Transkript prezentace:

1 Bakteriální nemoci člověka
Bakterie (Bacteria, zastaralé a dnes nepoužívané jsou termíny Bacteriophyta či Schizomycetes) jsou prokaryotické organismy. Jejich buňky jsou charakteristické přítomností peptidoglykanové buněčné stěny, nukleoidem (jadernou oblastí, která je jen u velmi málo druhů oddělena od cytoplazmy membránou), prokaryotickým typem ribozómů, DNA bez intronů, plazmidy a absencí klasického pohlavního rozmnožování.

2 Seznam významných bakteriálních nemocí člověka
anthrax bakteriální úplavice záškrt tetanus zápal plic tyfus paratyfus mor cholera tuberkulóza angína dávivý kašel spála růže salmonelóza enterotoxikóza trachom syfilis kapavka vozhřivka vlnivá horečka borrelióza lepra

3 Bakterie Bakterie jsou jednoznačně nejrozšířenější skupinou organismů na světě. Je možno je nalézt v půdě, vodě, ovzduší i jakožto symbionty uvnitř a na povrchu mnohobuněčných organismů. Vyskytují se mezi nimi druhy, které se specializují na osidlování prostředí, kde by ostatní organismy mohly přežívat jen stěží (vroucí voda v sopečných jezerech, nejvyšší vrstvy atmosféry). Některé druhy jsou dle výzkumů sto přežít i ve vesmíru – ve vakuu a o teplotě −270 stupňů Celsia.

4 Robert Koch (11. prosince 1843 – května ) byl německý lékař a mikrobiolog, zakladatel bakteriologie a nositel Nobelovy ceny za fyziologii a medicínu (1905), objevil původce tuberkulózy a cholery.

5 Angína Angína je označení pro infekční postižení mandlí a hrdla (tj. kořene jazyka a přilehlé části hltanu). Krční mandle jsou první obrannou linií při vstupu choroboplodných zárodků do zažívacího nebo dýchacího traktu. Většinu infekcí dokáže účinně odrazit, při některých se ale pořádně zapotí. Příznakem tohoto zvýšeného úsilí je pak bolestivé zvětšení a zarudnutí mandlí přítomné právě při angíně.

6 Záškrt Záškrt je vážným onemocněním horních cest dýchacích. Začíná náhle zánětem krčních mandlí s tvorbou pablán a horečkou. Častými komplikacemi jsou dušnost a zánět srdeční svaloviny (v 10 až 25 % případů). Onemocnění může zanechat trvalé následky nebo může končit i smrtí.

7 Lepra Malomocenství neboli lepra je chronické infekční onemocněni působené mikrobem Mycobacterium leprae. Vyskytuje se hlavně v tropech a subtropech. Je charakterizované tvorbou rozpadajících se uzlíků v kůži a na sliznicích a nervovými poruchami. Zdrojem nákazy je nemocný člověk. K onemocnění dochází po dlouhodobém styku s nemocným za špatných sociálních a hygienických podmínek; přenáší se hnisem z míst postižených leprou. Hlavním preventivním opatřením je izolace nemocných a jejich intenzívní léčba.

8 Sifilis Onemocnění Syfilisí se přenáší pohlavním stykem, ale též předměty kontaminovanými tělními tekutinami. Nemoc Syfilis má tři stadia, avšak nemusí se projevit všechna, třetina nakažených se dokonce uzdraví i bez léčení. Prví fázi charakterizuje tvrdý vřídek na genitáliích a zvětšení okolních uzlin. V druhém kole vyskáče na kůži a sliznicích červená vyrážka. Zde mohou situaci zachránit antibiotika. Pokud se Syfilis neléčí, začne poslední fáze – mikrob napadá cévní a nervový systém.

9 Velikost bakterií Bakteriální buňka je buňkou prokaryotní, tzn. že obsahuje buněčnou stěnu (může chybět), cytoplazmatickou membránu a protoplast, který se skládá z nukleoidu, ribozomů, inkluzí, cytoskeletu a cytosolu. Některé bakterie mohou mít bičík, fymbrie, pily. Jiné mají glykokalyx, slizovou vrstu, či další obaly. Tzv. sporulující bakterie vytváří ve svém životním cyklu sporu, což je odolný klidový útvar.


Stáhnout ppt "Bakteriální nemoci člověka"

Podobné prezentace


Reklamy Google