MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
„EU peníze středním školám“
Advertisements

P r á v n í n o r m y Vyhláška č. 49/1993 Sb. o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení  Zákon č. 258/2000 Sb. ve znění.
PARATYFUS A KLÍŠŤOVÁ ENCEFALITIDA
Virová hepatitida typu A
Dny bezpečnosti potravin 2007 ÚZPI 23. května 2007
ALIMENTÁRNÍ NÁKAZY A INTOXIKACE MUDr. Jolana Rambousková, CSc
Alimentární intoxikace
Český název-Toxoplasmoza
Alimentární onemocnění
Číslo dumu: VY_32_INOVACE_10_08
Listerióza a nutriční toxikologie
Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity České Budějovice
Metabolismus = přeměna látek a energií přijaté živiny – růst organismu
Hygiena a bezpečnost při práci
Virová hepatitída typu E
STŘEVNÍ INFEKCE BAKTERIÁLNÍ A VIROVÉ
Cholera Název onemocnění je odvozen z řeckého slova „kholera“, což označuje průjem. Další názvy: infekční cholera, asiatická cholera, epidemická cholera,
Nemoci přenášené bakteriemi alimentární cestou
AFRIKA NEVŠEDNÍMA OČIMA NEMOCI
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název:VY_32_INOVACE_628_VADY A ONEMOCNĚNÍ TRÁVICÍ SOUSTAVY Téma:
Alimentární onemocnění
Bariérová ošetřovatelská péče
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_HRUBA_14.
Aids.
Ošetřovatelská péče o nem. s infekční hepatitis
Haemophilus influenzae typu b
Žlutá zimnice (yellow fever).
Mikrobiologický ústav LF MU Brno
CHŘIPKA MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství Lékařské fakulty Masarykovy univerzity.
CHŘIPKA MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství
CHŘIPKA MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav ochrany a podpory zdraví
PITNÁ, UŽITKOVÁ, ODPADNÍ
STŘEVNÍ PARAZITI PETRA KUBÁČKOVÁ OKM.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU
Virové gastroenteritidy
Klinické projevy respiračních infekcí Zdeněk Susa II. interní klinika 1. LF a VFN.
Parazitární nákazy s alimentárním přenosem MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU.
Parazitární nákazy s alimentárním přenosem
Ploštěnci.  Říše : živočichové  Kmen: ploštěnci  Třída :tasemnice Binomické jméno : Tasemnice dlouhočlenná Taenia solium Tasemnice bezbranná Taenia.
ALIMENTÁRNĚ PŘENOSNÉ ZOONÓZY Bakalářská práce VypracovalaKristýna Šromová.
Péče o dítě s infekčním onemocněním Mgr. Marcela Křiváková Ph.D. SZŠ Jaselská, Brno.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E Péče o nemocné dítě.
Břišní tyfus / Paratyfus ● Bakterie Salmonella typhii.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Paraziti (prvoci, červi, členovci) I. Prvoci Giardia intestinalis Patogenita: vodnaté průjmy Terapie: metronidazol Dg.: cysty a trofozoiti ve stolici,
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Konkrétní případy nutričně- epidemiologického hodnocení biologických škodlivin. Mgr. Aleš Peřina, Ph. D.
ZOONÓZY Monitoring zoonóz
Hygienická pravidla a rizika jednorázových akcí
EHEC Escherichia coli- enterohemoragické kmeny (EHEC) - O157: H7 , O104: H4 , O121 , O26 , O103 , O111 , O145 a O104: H21 , - produkují toxiny označované.
Paraziti (prvoci, červi, členovci)
Epidemiologie infekčních nemocí - epidemiologie speciální
CHŘIPKA.
HACCP.
HIV / AIDS MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství
MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav ochrany a podpory zdraví
Infekční nemoci Bc. Veronika Halamová.
Lékařská mikrobiologie I Průběh infekce
EPIDEMIOLOGIE INFEKCÍ PŘENÁŠENÝCH PRODUKTY RYBOLOVU
Alimentární intoxikace
Hygienické předpisy v gastronomii
MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU
Hygienické zásady v prodejnách, osobní hygiena
Pracovní činnosti VY_32_INOVACE_12_08_bezpečnost a hygiena provozu domácnosti, údržba, úklid.
ALIMENTÁRNÍ NÁKAZY A OTRAVY
Rod Clostridium MUDr.Anna Marešová.
Transkript prezentace:

MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU Alimentární nákazy MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU

Charakteristika alimentárních nákaz nákaza po požití jídla (alimentum, lat. = potrava, výživa) klinický obraz: gastroenteritis, enterocolitis sepse extraintestinální formy s různou lokalizací zánětu

Příznaky alimentárních nákaz průjem horečka nausea, zvracení bolesti břicha, meteorismus, křeče dehydratace celkové příznaky – bolest hlavy, slabost, kolapsový stav

je nutné mikrobiologické vyšetření podle klinických příznaků nelze stanovit přesnou diagnózu je nutné mikrobiologické vyšetření

Původci alimentárních nákaz bakterie: kampylobaktery, salmonely, shigely, yersinie, patogenní E. coli, vibria podmíněné patogeny původci alimentárních intoxikací - stafylokoky, klostridia, bacily, vibria

Původci alimentárních nákaz Viry: rotaviry, kaliciviry, adenoviry, astroviry, toroviry

Původci alimentárních nákaz Parazitární: prvoci: Giardia intestinalis, Entamoeba histolytica, Toxoplasma gondii helminti: tasemnice hlístice: Enterobius vermicularis (roup) Ascaris lumbricoides (škrkavka) Trichuris trichiura (tenkohlavec)

Zdroj alimentárních nákaz člověk zvíře

Přenos alimentárních nákaz nejčastěji nepřímý: primárně kontaminované potraviny sekundárně kontaminované potraviny fekálně kontaminované potraviny a voda fekálně kontaminované předměty fekálně-orální přenos nepřímý

Přenos alimentárních nákaz přímý přenos ze zdroje na vnímavou osobu kontaminovanýma rukama fekálně-orální přenos přímý

Vnímavost Podle infekční dávky původce věku vnímavé osoby vlastností původce infekční dávky původce věku vnímavé osoby zdravotního stavu vnímavé osoby

Terapie ?

Prevence přenosu na úrovni zdroje nákazy: veterinární prevence v chovech hospodářských zvířat vhodný způsob zacházení s domácími hospodářskými zvířaty hygienické návyky pracovníků v potravinářských profesích

Prevence přenosu na úrovni cesty přenosu: manipulace s potravinami HACCP vybavení a technologické postupy dezinfekce dezinsekce a deratizace

Prevence přenosu na úrovni vnímavé osoby: osobní hygiena informovanost – zdravotní výchova imunizace = specifická prevence

Prevence přenosu 10 zlatých pravidel WHO pro prevenci alimentárních nákaz (1989)

10 zlatých pravidel WHO 1. Správný výběr potravin 2. Tepelná úprava jídla 3. Tepelně upravená jídla zkonzumovat bezprostředně po uvaření 4. Pečlivé skladování hotového tepelně upraveného jídla 5. Ohřívání hotového pokrmu

10 zlatých pravidel WHO 6. Zabránit kontaktu mezi syrovými a vařenými pokrmy 7. Důkladné mytí rukou 8. Čistota v kuchyni 9. Ochrana pokrmů před hmyzem, hlodavci a jinými zvířaty 10. Pouze pitná voda