Pracovní list VY_32_INOVACE_41_09

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SKLO Skelný stav.
Advertisements

Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
PORCELÁN A KERAMIKA.
VY_32_INOVACE_02 - OCH - POJIVA
Oxidy nejen v mineralogii oxid hlinitý oxid křemičitý
Pracovní list VY_32_INOVACE_41_01
CHEMIE 9. ROČNÍK VÝSKYT A VYUŽITÍ SOLÍ
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 8 Tematický okruhElektrický proud.
Pracovní list VY_32_INOVACE_40_03
VÝROBA SKLA, PAPÍRU, PLASTU
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Sklo Charakteristika skelného stavu
KERAMIKA Kateřina Marková II.D.
Strojírenství Strojírenská technologie Technické materiály (ST 9)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Pracovní list VY_32_INOVACE_40_12
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_104.
Pracovní list VY_32_INOVACE_41_02
Pracovní list VY_32_INOVACE_41_03
VY_52_INOVACE_02/1/36_Chemie PEVNÉ OXIDY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
Projekt Modernizace výuky všeobecně vzdělávacích a odborných předmětů
Digitální učební materiál
Ch_093_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kyslík
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhSvětelné jevy.
Pracovní list VY_32_INOVACE_41_04
Křemík Mgr. Jitka Vojáčková.
Barevné modely Název školy
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:
Křemík Mgr. B. Nezdařilová.
SOLI Stavební materiály
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Ch_094_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Železo, hliník
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Chemicko-tepelné zpracování v praxi
Ch_096_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Slitiny
Pracovní list VY_32_INOVACE_40_13
Pracovní list VY_32_INOVACE_40_09
Kompozity Kompozity tvoří materiálový systém, složený ze dvou nebo více fází, s makroskopicky rozeznatelným rozhraním mezi fázemi, dosahující.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhTěleso a látka.
Strojírenství Strojírenská technologie Technické materiály (ST 9)
Pracovní list VY_32_INOVACE_41_08
Pracovní list VY_32_INOVACE_40_05
Pracovní list VY_32_INOVACE_40_11
Pracovní list VY_32_INOVACE_40_06
Pracovní list VY_32_INOVACE_40_07
Vybrané příklady průmyslově významných hydroxidů
Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum: duben 2012 Předmět: Zkoušení stavebních.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Keramika Zbožíznalství 1. ročník Keramika – suroviny a) základní - tvárlivé jíly (kamenité) - hlíny (hrnčířské,kameninové) - kaolin b) ostatní - ostřiva,
Sklo, keramika, stavební pojiva. Sklo Vzniká roztavením a opětovným ztuhnutím nerostných surovin Nemá pravidelnou krystalovou strukturu = je amorfní Pevný.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada09 Anotace.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH09 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
Keramika.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
AUTOR: Mgr.DANUŠE LEBDUŠKOVÁ
Digitální učební materiál
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
SLITINY ŽELEZA NA ODLITKY vypracovala: Ing
Základy metalografie - test
Digitální učební materiál
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Digitální učební materiál
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Polokovové prvky: B, Si
Transkript prezentace:

www.zlinskedumy.cz Pracovní list VY_32_INOVACE_41_09 Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávací oblast Odborné vzdělávání Vzdělávací obor Základy výroby Tematický okruh Přehled technických materiálů Téma Tematická oblast Název Porcelán, keramika, sklo Autor Ing. Renata Nesvadbová Vytvořeno, pro obor, roč. Srpen 2012, strojírenství 1. ročník Anotace Přínos/cílové kompetence Názorné vysvětlení učiva o porcelánu, keramice, sklu www.zlinskedumy.cz

PORCELÁN,KERAMIKA, SKLO Téma: Přehled technických materiálů Určeno pro žáky středních průmyslových škol

Jaké technické výrobky se vyrábějí z porcelánu, keramiky a skla?

PORCELÁN Technický porcelán je keramická hmota z vybraných surovin (kaolin, živec, křemen) bílé barvy s malou pórovitostí. Na výrobu tvrdého porcelánu se používá směs 50 % kaolinu, 25 % křemene (ostřivo) a 25 % živce (tavivo). Někdy se přidává také křída a mramor. Měkký porcelán má menší podíl kaolinu. Porcelán se vyrábí z kaolínu, což je zvětralá živcová hornina. Je to čistá a kvalitní surovina, která se vyznačuje maximální pevností, transparentností a bělostí a pálí se při teplotách nad 1300 °C. Redukční prostředí, to znamená s omezeným přístupem vzduchu, zajistí jeho bělost, a zabrání nežádoucímu zabarvení způsobeného železitými nečistotami. Směs kaolinu, křemene a živce se tře a proplachuje, potom je v lisu zbavována vody a sušena. Porcelánové výrobky se poté glazují a vypalují.

PORCELÁN Je velmi pevný v tlaku, má dobré elektroizolační vlastnosti a odolává chemikáliím. Používá se na elektrické izolátory, nádrže na chemikálie, laboratorní nádobí, části elektrických přístrojů.

KERAMIKA Keramika je anorganický nekovový materiál nebo uhlíkový materiál, vyrobený za vysokých teplot. Tradiční keramická výroba je založena na použití jemných zemin, jež mají schopnost tvořit s vodou dobře tvárlivé tzv. plastické těsto. Čím je však surovina plastičtější, tím mívá větší smrštění při sušení a pálení, což vede obvykle ke vzniku trhlinek a praskání výrobků. Proto se k zemině přidávají látky, které se nesmršťují, ale poněkud omezují tvárlivost. Třetí složkou jsou suroviny, které při výpalu vytvoří taveninu. V dnešní době se názvem keramika dále označují i další moderní materiály. Jedná se o slinuté karbidy kovů (wolframu, titanu, chromu, molybdenu, tantalu, niobu a jiných), oxid hlinitý (Al2O3), různé nitridy a boridy, které se používají ve strojírenství na výrobu brusných kotoučů a na povlakování řezných nástrojů.

KERAMIKA Vlastnosti keramických výrobků: Nízká elektrická a tepelná vodivost Vysoká pevnost, ale i křehkost Vynikající odolnost proti vysokým teplotám, rychlým změnám teploty a korozi Odolná vůči vlhkosti (úprava glazováním), chemickým vlivům a ionizujícímu záření Stabilní fyzikální a chemické vlastnosti Značně smrštivá při spékání Porézní - pokud je poréznost nežádoucí, upravuje se glazováním

KERAMIKA Technické využití keramiky: Stavebnictví Brusné kotouče Řezné nástroje Povlakování nástrojů Otěruvzdorné součásti

SKLO Čisté sklo je transparentní (průhledný), relativně pevný materiál, odolný proti opotřebení,inertní a biologicky neaktivní materiál. Vyrábí se tavením tzv. sklářského kmene. Je to křemičitý písek, vápenec, soda, skleněný odpad a přísady.Vyrábí se z viskózní skloviny roztavené ve sklářské peci. Materiál se rychle zchladí a nemá dost času na zformování regulérní krystalové mřížky. Výsledná tuhá látka je amorfní (pravidelné uspořádání jen na krátké vzdálenosti – opak krystality). Sklo je však velmi křehké a rozbijí se na ostré střepy. Tyto vlastnosti mohou být modifikovány nebo i úplně změněny přidáním jiných sloučenin nebo tepelným zpracováním. Sklo obsahuje především oxid křemičitý, který je obsažen v křemičitém písku (též sklářském písku), ze kterého se vyrábí. Křemen má teplotu tání kolem 2000 °C, proto se při výrobě přidávají alkalické látky, jako je soda a potaš, které snižují teplotu tání na asi 1000 °C. Protože alkálie snižují odolnost skla vůči vodě, což je obvykle nežádoucí, přidává se také oxid vápenatý, který tuto odolnost zlepšuje. .

SKLO Jedna z nejobvyklejších charakteristik obyčejného skla je, že je transparentní (průhledné) pro viditelné světlo. Obyčejné sklo nepropouští světlo o vlnové délce nižší než 400 nm, též známé jak ultrafialové světlo nebo UV (UltraViolet), protože obsahuje příměsi, například sodu (uhličitan sodný). Sklo vyrobené pouze z čistého oxidu křemičitého SiO2 (křemene) se nazývá křemenné sklo. Oproti běžným sklům má některé odlišné vlastnosti. Neabsorbuje ultrafialové záření a má velmi vysokou teplotu tání (kolem 1650 °C). Proto je užíváno tam, kde jsou tyto vlastnosti požadovány. Například pro baňky halogenových žárovek, které pracují při vysokých teplotách, nebo různé součásti ultrafialových světelných zdrojů. Křemenné sklo může být vyrobeno natolik čisté, že stovky kilometrů skla jsou transparentní na infračervených vlnových délkách, čehož se používá v optických vláknech. Výroba takto ultračistého skla je podobná přípravě ultračistých materiálů pro výrobu polovodičových součástek.

SKLO Výrobky se zhotovují foukáním, lisováním, litím atd. Technické využití skla: Bezpečnostní sklo Konstrukční sklo Skleněná vlákna Polovodičové součástky Skelná vata, tkanina Laboratorní sklo

POUŽITÉ ZDROJE: GROBE, Hannes. File:Mortar porcelain hg.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2006 [cit. 2012-08-16]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mortar_porcelain_hg.jpg THEGREENJ. Soubor:Brick pile.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2008 [cit. 2012-08-16]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Brick_pile.jpg ENG7ODA14. File:Advanced ceramics.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2012 [cit. 2012-08-16]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Advanced_ceramics.jpg APEL, Denis. File:Insulators-Berlin-Funkturm apel.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2006 [cit. 2012-08-16]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Insulators-Berlin-Funkturm_apel.JPG OIMEL. Soubor:Bleikristall nachtmann karaffen.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2008 [cit. 2012-08-16]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bleikristall_nachtmann_karaffen.jpg EDOKTER. File:Gluehlampe 01 KMJ.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2011 [cit. 2012-08-16]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gluehlampe_01_KMJ.jpg TRAN, Gilles. File:Glasses 800 edit.png. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2006 [cit. 2012-08-16]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Glasses_800_edit.png BILOU. File:Ampoule pharmaceutique.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2007 [cit. 2012-08-16]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ampoule_pharmaceutique.JPG HLUCHÝ, Miroslav a Jan KOLOUCH. Strojírenská technologie 1. 3., přeprac. vyd. Praha: Scientia, 2002, 266 s. ISBN 80-718-3262-6. FISCHER, Ulrich. Základy strojnictví. 1. vyd. Praha: Europa-Sobotáles, 2004, 290 s. ISBN 80-867-0609-5.