ELEKTROENERGETIKA Z POHLEDU SOUTĚŽNÍHO ÚŘADU Robert Neruda ředitel Sekce hospodářské soutěže Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Advertisements

Veřejné zakázky a projekty PPP 23. února Martin Vacek advokát PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha, Bratislava.
PRAŽSKÁ ENERGETIKA, a.s. PRE v nové situaci 11. září 2003 Ing. Drahomír Ruta.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Oprávněný zákazník na liberalizovaném trhu s elektřinou v ČR
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Předsednictví ČR v Radě EU Agenda a Priority
Nezávislý výrobce na trhu s elektřinou v ČR a v EU. Problémy LDS Ing. Petr Matuszek Jelenovská
Svatomartinská konference Trendy a vývoje soutěžního práva 2009 Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Řešení protisouztěžních opatření orgánů.
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
Energetika a hospodářská soutěž Petr Zákoucký Clifford Chance LLP Konference UOHS, 12. listopadu 2010 A co bude dále.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejná podpora a projekty PPP 19. září 2007, Praha MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY.
Liberalizace poštovního trhu v roce 2013 Ing. Petr Angelis Seminář Fontes Rerum Praha
Významné změny v novele EZ AEM , Poděbrady Pavel Dočekal.
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Nová evropská energetická legislativa Cíle a opatření „energetického balíčku“ Ladislav Pazdera.
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
Aktuální problematika - Energetika
Česká energetika na rozcestí České předsednictví EU – vyjednávání 3. legislativního balíčku konference 22. a , Mělník Josef Fiřt předseda ERÚ.
Vývoj trhu s elektřinou v Evropě z pohledu provozovatele přenosové soustavy Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Nové iniciativy EU v oblasti energetiky a její dopady na hospodářskou soutěž Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské.
Spolehlivost dodávek a velcí spotřebitelé v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Jarní konference AEM Poděbrady 21. – 22. března 2007.
Soutěžní právo.
Očekávaný vývoj trhu s elektřinou v kontinentální Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
SVATOMARTINSKÁ KONFERENCE 11. – 12. LISTOPADU 2010 ODBOR VÝROBY A SLUŽEB.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Správní řízení při ukládání pokut za porušení zákonů Ing. Jan Kovář Státní energetická inspekce.
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic REKAPITULACE ENERGETICKÝCH SMĚRNIC EU JAN POUČEK PODĚBRADY, 9.března 2004.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Liberalizace energetiky a její vliv na PRE
Systém kontrolní činnosti SEI
Systém kontrolní činnosti SEI
Problémy provozovatelů PS v Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
PROBLÉMY ČESKÉHO TRHU S ENERGIEMI Martin Pecina Předseda Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.
Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha.
Problémy českého a evropského trhu s energiemi Robert Neruda místopředseda Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Praha,
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
8. září 2004AEM Praha1 Regulace v EU a vliv vstupu ČR na činnost ERÚ Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
Novela energetického zákona z pohledu ERÚ Ing. Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Právo hospodářské soutěže v EU ochrana jednotného vnitřního trhu EU ochrana národního trhu: vnitrostátní právo ochrana tržních subjektů: soutěžitel, spotřebitel.
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla a elektřiny pro rok 2008 Rámec práce ERÚ ve II. regulačním období a hlavní zásady.
Právo hospodářské soutěže
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Konec volného internetu? Aleš MUSIL právník na GŘ pro hospodářskou soutěž Evropská komise, Brusel Názory v této prezentaci jsou názory přednášejícího,
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Základy koncernového práva MV608K Právo obchodních společností 1.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Hodnocení energetických trhů z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha 23. října 2006.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost.
Přispívají změny legislativy k lepšímu fungování našeho trhu s plynem? Ing. Oldřich Petržilka prezident České plynárenské unie konference DONE „Fungování.
Energetická politika Mgr. Oldřich Hájek. Specifika energetické politiky Hybridní povaha politiky Hybridní povaha politiky Ve smlouvě o EU i o EHS není.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže S o u t ě ž n í p r á v o II. Dominantní postavení , ESF MU Michal Petr.
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
Fungování energetických trhů v ČR a EU
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR a Energetický systém EU Ing. Jiří Gavor, CSc. ředitel ENA a ANDE Žofín
Implementace Evropské energetické legislativy
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Narušení hospodářské soutěže – definiční znak veřejné podpory
Vývoj trhu s elektřinou v ČR versus působení velkých hráčů
Transkript prezentace:

ELEKTROENERGETIKA Z POHLEDU SOUTĚŽNÍHO ÚŘADU Robert Neruda ředitel Sekce hospodářské soutěže Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

Robert Neruda 2 Struktura prezentace Představení Úřadu Představení Úřadu působnost, role a vztahy s ERÚpůsobnost, role a vztahy s ERÚ Činnost Evropské komise Činnost Evropské komise Zpráva o výsledcích sektorového šetřeníZpráva o výsledcích sektorového šetření Remedies PaperRemedies Paper Třetí energetický balíčekTřetí energetický balíček Situace v České republice Situace v České republice Výsledky činnosti Úřadu Výsledky činnosti Úřadu spojení ČEZ/RDS (2002)spojení ČEZ/RDS (2002) případ ČEZ (2001)případ ČEZ (2001) Další zajímavosti Další zajímavosti

Robert Neruda 3 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Ústřední orgán státní správy pro ochranu hospodářské soutěže Ústřední orgán státní správy pro ochranu hospodářské soutěže Působnost Působnost ochrana hospodářské soutěže (antitrust)ochrana hospodářské soutěže (antitrust) zakázané dohody narušující soutěž zakázané dohody narušující soutěž zneužití dominance zneužití dominance kontrola spojování soutěžitelů kontrola spojování soutěžitelů dohled nad zadáváním veřejných zakázekdohled nad zadáváním veřejných zakázek monitorovací jednotka při poskytování státní pomocimonitorovací jednotka při poskytování státní pomoci Všechny sektory, všechny subjekty Všechny sektory, všechny subjekty Regulace ex post (narozdíl od ERÚ) Regulace ex post (narozdíl od ERÚ) Ochrana soutěže (a spotřebitelů), nikoli jiných soutěžitelů Ochrana soutěže (a spotřebitelů), nikoli jiných soutěžitelů Spolupráce s Evropskou komisí Spolupráce s Evropskou komisí Spolupráce s regulátory (ERÚ) Spolupráce s regulátory (ERÚ)

Robert Neruda 4 Situace na elektroenergetických trzích EU Závěrečná zpráva Komise – sektorové šetření v oblasti energetiky (2007) Závěrečná zpráva Komise – sektorové šetření v oblasti energetiky (2007) Zpráva identifikuje pět hlavních selhávání trhu s elektrickou energií: Zpráva identifikuje pět hlavních selhávání trhu s elektrickou energií: vysoká úroveň koncentrace velkoobchodních trhůvysoká úroveň koncentrace velkoobchodních trhů vertikální uzavírání trhůvertikální uzavírání trhů nedostatečná integrace trhůnedostatečná integrace trhů nedostatečná transparentnostnedostatečná transparentnost komplikovaná cenotvorbakomplikovaná cenotvorba

Robert Neruda 5 Zpráva Úroveň koncentrace na velkoobchodním trhu

Robert Neruda 6 Zpráva Vertikální uzavírání trhů I.

Robert Neruda 7 Zpráva Vertikální uzavírání trhů II.

Robert Neruda 8 Zpráva Nedostatečná integrace trhů I.

Robert Neruda 9 Zpráva Nedostatečná integrace trhů II.

Robert Neruda 10 Zpráva Nedostatečná integrace trhů III.

Robert Neruda 11 Zpráva Nedostatečná integrace trhů III.

Robert Neruda 12 Zpráva Nedostatečná transparentnost

Robert Neruda 13 Zpráva Cenotvorba I.

Robert Neruda 14 Zpráva Cenotvorba II.

Robert Neruda 15 Situace v EU Další postup Balík návrhu soutěžněprávních, regulačních a strukturálních opatření Balík návrhu soutěžněprávních, regulačních a strukturálních opatření Soutěžní opatření Soutěžní opatření kontrola spojování podnikůkontrola spojování podniků ano vzniku globálních hráčů ano vzniku globálních hráčů ne vytváření národních šampionů ne vytváření národních šampionů soutěžní šetření (dlouhodobé smlouvy, přístup k infrastruktuře)soutěžní šetření (dlouhodobé smlouvy, přístup k infrastruktuře) Remedies PaperRemedies Paper Regulační opatření a strukturální opatření Regulační opatření a strukturální opatření Třetí energetický balíčekTřetí energetický balíček

Robert Neruda 16 Návrh třetího energetického balíčku Návrh třetího energetického balíčku Vychází z tzv. Zelené knihy Vychází z tzv. Zelené knihy Evropská strategie pro udržitelnou, konkurenceschopnou a bezpečnou energii.Evropská strategie pro udržitelnou, konkurenceschopnou a bezpečnou energii. Tři hlavní cíle Zelené knihy: Tři hlavní cíle Zelené knihy: - bezpečnost dodávek - bezpečnost dodávek - konkurenceschopnost - konkurenceschopnost - udržitelný rozvoj - udržitelný rozvoj

Robert Neruda 17 Obsah třetího energetického balíčku Návrh směrnice, pozměňující směrnici č. 2003/54/ES, týkající se společných pravidel pro vnitřní trh s elektřinou; Návrh směrnice, pozměňující směrnici č. 2003/54/ES, týkající se společných pravidel pro vnitřní trh s elektřinou; Návrh směrnice, pozměňující směrnici 2003/55/ES, týkající se společných pravidel pro vnitřní trh s plynem; Návrh směrnice, pozměňující směrnici 2003/55/ES, týkající se společných pravidel pro vnitřní trh s plynem; Návrh nařízení, týkající se vybudování Agentury pro spolupráci energetických regulátorů (dále jen „Agentura“); Návrh nařízení, týkající se vybudování Agentury pro spolupráci energetických regulátorů (dále jen „Agentura“); Návrh nařízení, pozměňující nařízení 1228/2003/ES, o podmínkách přístupu do sítě pro přeshraniční výměny elektřiny a Návrh nařízení, pozměňující nařízení 1228/2003/ES, o podmínkách přístupu do sítě pro přeshraniční výměny elektřiny a Návrh nařízení, pozměňující nařízení 1775/2005/ES, o podmínkách přístupu k plynárenským přepravním soustavám. Návrh nařízení, pozměňující nařízení 1775/2005/ES, o podmínkách přístupu k plynárenským přepravním soustavám.

Robert Neruda 18 Důvody pro přijetí balíčku Vertikální integrace a vysoký stupeň tržní koncentrace Vertikální integrace a vysoký stupeň tržní koncentrace Nedostatky v tržní integraci (nedostatečná spolupráce provozovatelů přenosových soustav) Nedostatky v tržní integraci (nedostatečná spolupráce provozovatelů přenosových soustav) Nízká transparentnost trhu Nízká transparentnost trhu Regulatory gap Regulatory gap Různé pravomoci a kompetence národních energetických regulátorů Různé pravomoci a kompetence národních energetických regulátorů

Robert Neruda 19 Hlavní oblasti navrhované legislativy Efektivní unbundling sítí Efektivní unbundling sítí vlastnický unbundlingvlastnický unbundling nezávislý systémový operátornezávislý systémový operátor Transparentnost Transparentnost Spolupráce síťových operátorů Spolupráce síťových operátorů Evropská síť TSOEvropská síť TSO Národní regulátoři Národní regulátoři Agentura pro spolupráci národních energetických regulátorů Agentura pro spolupráci národních energetických regulátorů Solidarita Solidarita

Robert Neruda 20 Situace v České republice Závěry Zprávy se ve značné míře vztahují i na situaci v ČR Závěry Zprávy se ve značné míře vztahují i na situaci v ČR Duben 2007 – EK zahájila s ČR (jakož i dalšími 16 členskými státy) řízení kvůli nesprávnému provedení energetických směrnic Duben 2007 – EK zahájila s ČR (jakož i dalšími 16 členskými státy) řízení kvůli nesprávnému provedení energetických směrnic Struktura trhu Struktura trhu Liberalizace trhu Liberalizace trhu Unbundling Unbundling Virtuální elektrárna Virtuální elektrárna Obchodování na burze (PXE) Obchodování na burze (PXE)

Robert Neruda 21 Činnost Úřadu v oblasti elektroenergetiky Obecně Obecně rozhodovacírozhodovací soutěžní advokaciesoutěžní advokacie v užším slova smyslu v užším slova smyslu v širším slova smyslu v širším slova smyslu Změna přístupu Úřadu Změna přístupu Úřadu důraz na prevencidůraz na prevenci možnost včasné nápravymožnost včasné nápravy osvětová činnostosvětová činnost Významná rozhodnutí Významná rozhodnutí spojení ČEZ/RDSspojení ČEZ/RDS ČEZ (dohoda narušující soutěž)ČEZ (dohoda narušující soutěž)

Robert Neruda 22 Spojení ČEZ/RDS Obavy Úřadu Obavy Úřadu ztráta soutěžní motivace JME, JČE a PREztráta soutěžní motivace JME, JČE a PRE strukturální vazba na ČEPSstrukturální vazba na ČEPS vysoká koncentrace na trhu dodávek elektrické energie oprávněným zákazníkůmvysoká koncentrace na trhu dodávek elektrické energie oprávněným zákazníkům povoleno s podmínkami povoleno s podmínkami odprodej 34% podílu ČEZ ve společnosti ČEPSodprodej 34% podílu ČEZ ve společnosti ČEPS úplné oddělení přenosové soustavy a dominantního výrobce úplné oddělení přenosové soustavy a dominantního výrobce prodej akcií JME, JČE a PREprodej akcií JME, JČE a PRE zajištění plné nezávislost konkurentů na spojením vzniklém celku zajištění plné nezávislost konkurentů na spojením vzniklém celku prodej podílu v jedné z nabývaných RDSprodej podílu v jedné z nabývaných RDS snížení podílu na trhu dodávek, zachování nezávislé konkurence snížení podílu na trhu dodávek, zachování nezávislé konkurence 2005 – změna rozhodnutí 2005 – změna rozhodnutí zrušena třetí podmínka odprodeje jedné RDSzrušena třetí podmínka odprodeje jedné RDS náhrada – virtuální elektrárnanáhrada – virtuální elektrárna

Robert Neruda 23 Případ ČEZ Zakázaná vertikální dohoda o zákazu reexportu prodávané elektrické energie Zakázaná vertikální dohoda o zákazu reexportu prodávané elektrické energie Vytvořeny umělé bariéry pro rozvoj konkurence Vytvořeny umělé bariéry pro rozvoj konkurence Teritoriální ochrana soutěžitele v podmínkách liberalizujícího se trhu Teritoriální ochrana soutěžitele v podmínkách liberalizujícího se trhu rozhodnutí o zákazu + pokuta 7,5 mil. CZKrozhodnutí o zákazu + pokuta 7,5 mil. CZK rozhodnutí potvrzeno Krajským soudem v Brněrozhodnutí potvrzeno Krajským soudem v Brně

Robert Neruda 24 Elektrický trh a komunitární dimenze Je možná konkurence mezi národními trhy? Je možná konkurence mezi národními trhy? Snahy Komise a cíl Třetího energetického balíčku Snahy Komise a cíl Třetího energetického balíčku Postoj Úřadu Postoj Úřadu

Robert Neruda 25 Zajímavosti Společnost E.ON byla Komisí penalizována za porušení pečetě Společnost E.ON byla Komisí penalizována za porušení pečetě Nabídka společnosti E.ON na provedení vlastnického unbundlingu Nabídka společnosti E.ON na provedení vlastnického unbundlingu Šetření vysokých cen německým soutěžním úřadem Šetření vysokých cen německým soutěžním úřadem

Robert Neruda 26 Závěr Děkuji za pozornost …. …Robert Neruda Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

Robert Neruda 27 Další informace