MOŘE A OCEÁNY BEZOBRATLÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bezobratlí živočichové
Advertisements

MLŽI.
Kmen - Měkkýši Třída- Hlavonožci.
MĚKKÝŠI – ŽIVOČICHOVÉ S MĚKKÝM TĚLEM
Martina Zelenková III.B
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: MĚKKÝŠI VY_inovace_32_PR6_19
Třída: Mlži Škeble rybničná: rybníky dvoustranně souměrné tělo kryté
Měkkýši Digitalizace výuky Příjemce
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
KORÝŠI.
Mlži Mgr. Helena Roubalová
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Hvězdice Štěpán Tichý.
Manta obrovská Kateřina Fidlerová 2014.
Kmen: MĚKKÝŠI Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
MOŘE, OCEÁN.
Hlavonožci Cephalopoda.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
KMEN Měkkýši Kmen měkkýši má 3 třídy Plži – hlemýžď zahradní
Mgr. Iva Havlíková ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_317 MĚKKÝŠI Hlavonožci.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
MĚKKÝŠI Základní škola a mateřská škola, Tupesy, Hlavonožci
Živá a neživá příroda III. 3. přednáška
1. Přírodopis 7.ročník Plazi - ještěři.
vnější a vnitřní stavba těla rakovci mořští korýši další korýši
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Členovci Vývojově nejvíce úspěšní bezobratlí na zemi
Živočichové rybníka KROUŽKOVCI.
Měkkýši Hlavonožci.
Ledňáček říční.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona : III/2VY_32_INOVACE_266.
Členovci Korýši.
zpracování ve dvojicích
Moře a oceány obratlovci.
Třída:Korýši hlavohruď a zadeček 2 páry tykadel
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Měkkýši hlavonožci.
Měkkyši Berenika Jurková 5.A.
Třída: Hlavonožci.
Mnohobuněčné organismy
Kmen: MĚKKÝŠI.
Krabi.
podkmen: žabernatí třída: korýši
Patří do skupiny členovců! Má přibližně druhů.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VI Vzdělávací.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov AUTOR: Věra Konířová NÁZEV: VY_52_INOVACE_PŘÍRODOPIS 6. – 9._29.RAKOVCI TÉMA: RAKOVCI ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Měkkýši, kroužkovci, členovci - korýši
HÁDEJ, KDO JSEM - MĚKKÝŠI Základní škola a Mateřská škola Knínice u Boskovic, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ číslo DUMu: VY_32_INOVACE_47_Pr6_hadej_mekkysi.
Členovci. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky podkmene žabernatí klíčová slova : korýši, rak říční autor: Kamila Černá zpracováno:
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ / ČLOVĚK A PŘÍRODA/ 001
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Kmen: MĚKKÝŠI Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
Živá a neživá příroda III. 3. přednáška
MĚKKÝŠI měkké tělo (někdy ukryté ve vápenaté schránce)
Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres Nymburk
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
zpracovaný v rámci projektu
zpracovaný v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Výukový materiál VY_52_INOVACE_29_ měkkýši
VY_32_INOVACE_37_Měkkýši - 3.část
HLAVONOŽCI 12. října 2013 VY_52_INOVACE_210216
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
PŘÍRODOPIS 6 MĚKKÝŠI.
MĚKKÝŠI - MLŽI PŘÍRODOPIS 6.
AUTOR: Mgr. Radoušová Marcela
Transkript prezentace:

MOŘE A OCEÁNY BEZOBRATLÍ

kmen měkkýši třída mlži

Ústřice jedlá Žije v teplejších evropských mořích. Lastury jsou nestejně velké, hrbolaté, bělošedé, až 10 cm velké. Silnější lasturou přirůstá ústřice k podkladu, noha je zakrnělá, ústřice se nepohybuje. Ústřice je považována za nejchutnější z jedlých mlžů. Je třeba ji konzumovat živou kvůli nebezpečí jedů vznikajících rychlým rozkladem. Původně byly sbírány divoce, čímž byly málem vyhubeny. Počátkem 19. století byl tedy jejich sběr regulován a dnes jsou na trhu k dostání převážně ústřice pěstované.

Slávka jedlá Slávky jedlé se nachází v mírných i polárních vodách po celém světě. Žijí přichycení v příbřežních oblastech na skalách a dalších pevných podkladech. Noha je zakrnělá, slávka se v dospělosti nepohybuje. Žije v koloniích, často ve velkém počtu vytvářející až souvislé porosty na podkladě. Konzumuje se za živa, protože se rychle rozkládá a rozkladem vzniká jed.

Srdcovka obecná Srdcovky žijí mělce zahrabány do písčitého nebo bahnitého dna a jsou schopny poskakování po dně odrážením dlouhé nohy. Okolo nasávacího otvoru je množství druhotných oček. Známo je několik set druhů, většinou střední velikosti, jen několik druhů dosahuje více než 10 cm délky.

Hřebenatka velká oči Většina druhů žije v tropických vodách. Někteří se přichycují k podkladu, jiní žijí volně a plavou klapáním misek. Lastury jsou většinou nesouměrné, levá bývá plochá, pravá vyklenutá. Mají modré oči.

Perlotvorka mořská

Perlotvorka je rod mořských mlžů s masivními plochými lasturami, žije u pobřeží většiny teplých moří. Tvoří kolem cizích tělísek (např. zrnko písku, parazit), která pronikla skrz plášť k tělu perlotvorky perly. Perly nejsou nic jiného než uhličitan vápenatý, takže se snadno rozpouštějí i v mírně kyselém prostředí a narušuje je lidský pot, jsou měkké a křehké, otírají se, ztrácejí lesk, jen málokterá je pravidelná. Typickou barvou perel je bílá. Ale perlotvorky produkují – snad v závislosti na barvě pláště či složení potravy – i perly jiných barev. Jsou perly nažloutlé, stříbrošedé, zlaté. Za nejkrásnější jsou považované černé perly. Ve skutečnosti nejsou tmavě černé, ale bývají stříbřitě šedé až nazlátlé, a ty nejvzácnější mají nádech do zelena.

kmen měkkýši třída Plži

Ostranka jaderská

Ostranka obecná Draví mořští plži s ostnitými výběžky na ulitě. Žláza v plášťové dutině vylučuje nažloutlý hlen, který se na světle postupně mění do nachového zbarvení. Ve starověku byly používány k výrobě barviva a k barvení tkanin. Na 1g nachu bylo třeba až 10 000 ostranek, proto nachový plášť měl cenu paláce a nachová barva byla symbolem majetku a vysokého postavení. Mají jedlé maso.

Homolice

Jedná se o známou a často vyhledávanou skupinu plžů, zejména pro krásu jejich lastur. Žijí obvykle v teplých oceánech a mořích tropického a subtropického pásma. Jde vesměs o jedovaté živočichy. Svými toxiny jsou nebezpeční i člověku a mohou mu způsobit smrt. Homolice jsou dravé, svou kořist, kterou většinou tvoří ryby a měkkýši, usmrcují jedovou harpunou. Tu vystřelují z chobotu na užší straně lastury. Harpunky se v tělech homolic tvoří neustále a jsou uložené v zásobníku.

Nahožábří plži

Jednou z nejpestřejších skupin mořských bezobratlých jsou nahožábří plži. Jsou to dravci. Obvykle ožírají různé skupiny přisedlých živočichů. Některé druhy dokážou ve svém těle ukládat nebo dále upravovat toxiny z potravy v takové míře, že nejsou jedovatí jen při pozření, ale při vyrušení mohou otrávit dokonce i vodu kolem sebe.

kmen měkkýši třída hlavonožci

Hlavonožci jsou aktivní mořští dravci. Patří mezi ně např. chobotnice, sépie, či krakatice. Hlavonožci měří od jednoho centimetru do mnoha metrů (i přes 20 m). Mají dvoustraně souměrné tělo a chapadla. Mezi chapadly jsou zrohovatělá ústa podobná zobáku, pomocí nichž porcuje potravu. Kromě slinných žláz mají i žlázy jedové. Hlavní smysl hlavonožců je zrak, jejich dokonalé komorové oči jsou lepší než savčí. Podobně jako smysly i jejich nervová soustava je nejdokonalejší ze všech bezobratlých. Inteligence hlavonožců se vyvíjela v důsledku jejich konkurence, obratlovců. Chobotnice jsou nejinteligentnější, sépie a olihně také vykazují známky inteligence. V případě ohrožení vypouštějí hlavonožci inkoustový oblak, který je skryje a mohou tak nepozorovaně uplavat. Je buď černý nebo hnědý. Mohou měnit barvu pokožky, a to nejen kvůli maskování, ale také kvůli komunikaci. Kromě toho vyjadřují zbarvením pokožky své emoce. Běžné barvy jsou žlutá, oranžová, červená, hnědá a černá.

Chobotnice pobřežní

Inteligence chobotnic Chobotnice loví žraloka http://www.youtube.com/watch?v=lwAqhThd_EQ&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=T8cf7tPoN5o Chobotnice loví žraloka http://www.stream.cz/cestovani-a-priroda/599707-chobotnice-sezere-zraloka

Chobotnice se nachází ve všech oceánech nebo mořích kromě polárních oblastí. Vyskytuje se převážně na skalnatém pobřeží, kde vyhledává bezpečné skrýše, ve kterých přečkává den. Jedná se o nočního dravce, který výborně plave. Bývá většinou světlá až tmavě hnědá (zbarvena až do červena). Jako ochranu používá převážně maskování, ale když potřebuje uniknout, nabere ze dna písek a rozhází ho kolem sebe. Chobotnice má osm chapadel a vak, ve kterém se nachází velmi vyvinutý mozek a nervový systém. Je schopna se bránit svými chapadly i před velkými dravými rybami, může rybě obmotat chapadly žábry a ryba se udusí.

Chobotnice skvrnitá Měří jen 3 cm, ale její jed je silnější než u jakéhokoli suchozemského živočicha.

sépie

Sépie obecná patří k desetiramenným hlavonožcům Sépie obecná patří k desetiramenným hlavonožcům. Dosahuje délky až 30 cm. Má osm krátkých ramen s přísavkami a dvě dlouhá lapací ramena, která jsou zatažitelná. Tělo je zploštělé a kolem dokola obroubené ploutvovým lemem. Zbarvení je velmi proměnlivé a sépie dokáže rychle změnit jeho barvu v závislosti na okolním prostředí i v závislosti na své náladě. Na hřbetě pod kůží má zbytek vápenité schránky – je možné jí najít vyplavenou na pobřeží jako sépiovou kost.

Krakatice obrovská – délka těla až 30 m s rameny

kmen korýši

Tělo korýšů se skládá z hlavohrudi a zadečku. Tělo je víceméně kryto krunýřem s vápenatými solemi. Krunýř svlékají, aby mohli růst. Hruď a zadeček nese množství končetin, včetně žaberních nožek. Na 1. páru nohou jsou klepeta.

NŮŽKY LOUSKÁČEK Humr evropský

Za potravou se vydává v noci. Humr evropský je mořský korýš, který dorůstá téměř metrové délky a dožívá se až 100 let. Má obrovitá klepeta, kterými otevírá lastury mlžů, jimiž se živí. Mezi levým a pravým klepetem humra je rozdíl. Pravé klepeto je zpravidla silnější, opatřené krátkými zuby, slouží jako louskáček k drcení lastur. Levé klepeto je štíhlejší s úzkým ostřím. Tímto klepetem jako nůžkami ustřihuje humr kusy z větší kořisti, často také z nalezeného uhynulého zvířete. Za potravou se vydává v noci. Je lovený jako pochoutka díky svému výtečnému masu .

Krab

Krabi mají široce oválný plochý krunýř. Mají 5 párů nohou, stejně jako humři, první pár je zakončen klepety. Jsou rozšířeni ve všech mořích. Potravou pro kraby jsou téměř všichni živí i mrtví menší živočichové. Potravu si krab nejprve klepety roztrhá na malé kousky. Krabi se dovedou pohybovat směrem kupředu pouze velmi pomalu, daleko rychlejší a pohodlnější je pro ně pohyb do strany. Jsou hojně loveni pro maso, které se získává převážně z klepet a těla. Největší krab je velekrab japonský s rozpětím klepet až 3,7 m.

Moře a oceány – bezobratlí 37. hodina Moře a oceány – bezobratlí MĚKKÝŠI - měkké tělo, obvykle kryté schránkou: Mlži -2 lastury jedlé druhy: ústřice, slávka, srdcovka, hřebenatka; perlotvorka: tvorba perel - obalením cizího tělíska pod schránkou perletí Plži - ulita ostranka; homolice – jedovatí dravci plži bez ulity – jedovatí, pestře zbarvení Hlavonožci – nejdokonalejší měkkýši chobotnice – inteligentní; vakovité tělo s 8 rameny; ústa podobná zobáku; jedovatí dravci KORÝŠI: tělo kryje krunýř humr – až 60cm velký; dvě nestejná klepeta; dravec; jedlý krab – oválný krunýř, 2 klepeta; pohyb – do strany; dravec i mrchožrout

Závěr: Kteří měkkýši žijí v mořích a oceánech?  Vysvětli hlavní rozdíly mezi jednotlivými skupinami měkkýšů. Jaké může být využití měkkýšů člověkem? Kteří korýši žijí v mořích a oceánech? Stručně je popiš.