PRÁVNÍ ZAKOTVENÍ NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍ V ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Advertisements

Veřejná moc a veřejná správa
Název projektu:Učení pro život Reg. číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo šablony:V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí.
Majetkové narovnání Stručný přehled. Kontaktní údaje: tel.: , Jak je dnes financována naše církev? o Vlastní zdroje.
Právní rámec katecheze a výuky náboženství v ČR
Veřejná správa – úvod.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Občanské a rodinné právo Datum vytvoření16.
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
Právní postavení náboženských společností v ČR Listina základních práv a svobod Článek 15 (1) Svoboda myšlení, svědomí a náboženského vyznání je zaručena.
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
Ing. David Slavata, Ph.D. VSB - Technical University Ostrava
Právní zakotvení neziskových organizací v ČR - CPO.
NEVLÁDNÍ NEZISKOVÉ ORGANIZACE (NNO)
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Zdánlivé a neplatné manželství
REAKCE NA SEKTÁŘSTVÍ. MOŽNOSTI INTERVENCE organizace, studující vliv náboženských hnutí  Ústavu religionistiky  pardubická Katedra religionistiky a.
Nadační subjekty, církevní právnické osoby, organizační složky a příspěvkové organizace.
Právní procesy.
Nevládní neziskové organizace pro HEN 3. přednáška, Právní formy, postup zakládání.
Ekonomické aspekty veřejné správy
Ekonomika církví a náboženských společností. Charakteristika církví a náboženských společností označení církev se pojí zejména s křesťanstvím náboženstvím,
Sociálně pedagogická činnost v neziskovém sektoru Zimní semestr 2013.
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Ekonomika veřejného sektoru Církve a náboženské společnosti.
ZÁKON 83/1990 Sb. ze dne 27. března 1990 o sdružování občanů Změna: 300/1990 Sb. Změna: 513/1991 Sb. Změna: 68/1993 Sb.
Nevládní neziskové organizace pro HEN 4. Přednáška / seminář, Registrace občanského sdružení.
Ekonomika veřejného sektoru Církve a náboženské společnosti.
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Úvod k účetnictví ÚSC.
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
PRÁVNÍ ZAKOTVENÍ NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍ V ČR
Začínáme podnikat aneb podnikatelský plán v praxi Lucie Vaigertová Střední škola KNIH, o.p.s.
Neziskové formy podniku -> Ekonomika a neziskový sektor Ekonomika a neziskový sektor
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Veřejné finance a podnikání Ing. Erik Geuss ČVUT v Praze Fakulta elektrotechnická Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Ekonomika podnikání.
Dopad nového občanského práva na nestátní neziskové organizace JUDr. Hynek Pečinka.
NO – související pojmy Legislativa: Občanský zákoník (40/1964 Sb.) Fyzická osoba (§ 7-16 O.z.) – znaky: Způsobilost k právům a povinnostem Způsobilost.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Nadace, nadační fond Definice Zřízení – písemnou smlouvou, zakládací listinou Vznik – dnem zápisu do nadačního rejstříku Zakládací dokument – nadační listina,
České konfesní právo – přehled
Správa sociálního zabezpečení
Neziskový sektor. Neziskový sektor Cílem neziskových organizací je uspokojení řady lidských potřeb: Ochrana lidských práv Ochrana přírodního prostředí.
Občanská výchova Milan Šimek
Výzva OP VVV 02_16_032 Budování kapacit pro rozvoj škol II.
Ekonomika veřejného sektoru
PBSNPB2: Fundace: nadace a nadační fondy, (fondy), (obecně prospěšné společnosti), ústavy Organizace na pomezí: sociální družstva, církevní právnické.
BKV_ERNO: Legislativní vymezení neziskového sektoru Korporace Fundace Organizace na pomezí sektoru Jakub Pejcal Centrum pro výzkum.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
PBSNPB2: Legislativní vymezení neziskového sektoru Korporace: spolky a pobočné spolky Jakub Pejcal ESF MU, Katedra veřejné ekonomie.
Výzva k předkládání žádostí
Zdánlivé a neplatné manželství
PRÁVNÍ ZAKOTVENÍ NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍ V ČR
Ekonomika veřejného sektoru
Víra, náboženství, církve, sekty (2) – Seznam
Svoboda vyznání Teologická etika 2 VOŠ Jabok Mgr. Zdenko Š Širka, ThD.
Nevládní neziskové organizace pro HEN
ZÁKON 83/1990 Sb. ze dne 27. března 1990 o sdružování občanů
České konfesní právo – přehled
KŘESŤANSKÉ CÍRKVE V OBČANSKÉ SPOLEČNOSTI
Ekonomické aspekty veřejné správy
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Obecná část rozpočtového práva III
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
ZÁKON č. 218/1949 Sb. ze dne 14. října 1949 o hospodářském zabezpečení církví a náboženských společností státem Změna: 88/1950 Sb.
Svoboda vyznání Teologická etika 2 VOŠ Jabok Mgr. Zdenko Š Širka, ThD.
Právní forma příspěvkových organizací v evropském kontextu
Obecná část rozpočtového práva III
Ekonomika veřejného sektoru
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Transkript prezentace:

PRÁVNÍ ZAKOTVENÍ NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍ V ČR

TYPY PRÁVNICKÝCH OSOB asociace – sdružení osob korporace – sdružení osob s majetkovým podílem soukromoprávní veřejnoprávní fundace – účelové sdružení majetku

Právní typy a zákony občanská sdružení a organizační jednotky zákon č. 83/1990 Sb., o sdružování občanů obecně prospěšné společnosti zákon č. 248/1995 Sb., o obecně prospěšných společnostech nadace a nadační fondy zákon č. 227/1997 Sb., o nadacích a nadačních fondech církve a náboženské společnosti, církevní právnické osoby zákon č. 3/2002 Sb., o církvích a náboženských společnostech

Církve a náboženské společnosti Listina základních lidských práv a svobod zákon č. 3/2002 Sb., o církvích a náboženských společnostech, obsahuje detailní úpravu vztahů mezi CNS a státem v různých oblastech jejich působení (např. zákon č. 218/1949 Sb., o hospodářském zabezpečení církví a náboženských společností státem, zákon č. 338/1992 Sb., o dani z nemovitostí, zákon o rodině č. 234/1992 Sb., většina CNS má vlastní vnitřní normy, kterými je upravena činnost v rámci instituce (např. Codex Iuris Canonici, kodex kanonického práva ŘKC).

Církve a náboženské společnosti církví či náboženskou společností se v tomto zákoně rozumí „dobrovolné společenství osob s vlastní strukturou, orgány, vnitřními předpisy, náboženskými obřady a projevy víry, založené za účelem vyznávání určité náboženské víry, ať veřejně nebo soukromě, a zejména s tím spojeného shromažďování, bohoslužby, vyučování a duchovní služby“. církev a náboženská společnost podle zákona vzniká dobrovolným sdružováním fyzických osob a svébytně rozhoduje o věcech spojených s vyznáváním víry, o organizaci náboženského společenství a o vytváření k tomu určených institucí.

Církve a náboženské společnosti Církev a náboženská společnost se stává právnickou osobou registrací, provedenou na základě žádosti splňující podmínky zákona. CNS: právo spravovat své záležitosti, zejména ustavovat své orgány, ustanovovat své duchovní a zřizovat řeholní a jiné církevní instituce nezávisle na státních orgánech. Církevní právnická osoba (dále CPO) vzniká založením příslušným orgánem registrované církve a náboženské společnosti podle jejího základního dokumentu. Tento orgán pak podá návrh na evidenci církevní právnické osoby.

Církve a náboženské společnosti Žádost na MK ČR základní charakteristika církve a náboženské společnosti, jejího učení a poslání, zápis o založení církve a náboženské společnosti na území ČR v originále podpisy 300 zletilých občanů ČR nebo cizinců s trvalým pobytem v ČR hlásících se k této církvi či náboženské společnosti. zároveň musí být doložen základní dokument CNS se všemi náležitostmi podle zákona …církve mohou také vytvářet tzv. svazy církví a náboženských společností. Také tyto svazy podléhají registraci.

Církve a náboženské společnosti zvláštní práva souvisí se specifickým posláním církví a náboženských společností v různých oblastech lidského života. Udělení těchto práv závisí jednak na tom, jaká práva jsou pro danou CNS důležitá (např. ne všechny CNS znají instituci zpovědního tajemství, některé odmítají financování státem), a dále na splnění podmínek daných zákonem. Návrh na přiznání oprávnění k výkonu zvláštních práv může podat registrovaná církev a náboženská společnost, která je registrována podle zákona č. 3/2002 Sb. nepřetržitě ke dni podání návrhu nejméně 10 let, zveřejňovala každoročně 10 let

Církve a náboženské společnosti být financována podle zvláštního právního předpisu o finančním zabezpečení církví a náboženských společností; konat obřady, při nichž jsou uzavírány církevní sňatky podle zvláštního právního předpisu; pověřit osoby vykonávající duchovenskou činnost k výkonu duchovenské služby v místech, kde se vykonává vazba, trest odnětí svobody, ochranné léčení a ochranná výchova; pověřit osoby vykonávající duchovenskou činnost k výkonu duchovenské služby v ozbrojených silách ČR; vyučovat náboženství na státních školách podle zvláštního právního předpisu; zachovávat povinnost mlčenlivosti duchovními v souvislosti s výkonem zpovědního tajemství nebo s výkonem práva obdobného zpovědnímu tajemství, je-li tato povinnost zřizovat církevní školy podle zvláštního právního předpisu.

Církve a náboženské společnosti tři hlavní zdroje příjmů: příspěvek od státu podle zákona č. 218/1949 Sb., o hospodářském zabezpečení církví a náboženských společností státem, dotace církvím a náboženským společnostem, a vlastní příjmy CNS, např. ze sbírek a darů či vlastní hospodářské činnosti. Některé CNS státní příspěvek odmítají či na něj nemají dosud nárok.

Církve a náboženské společnosti Pro financování CNS jsou schvalovány v kapitole MK ČR finanční prostředky v těchto závazných ukazatelích: platy duchovních; pojistné k platům duchovních; platy církevní administrativy; pojistné církevní administrativy; ostatní věcné náklady (prostředky na provoz ústředí církví); údržba církevního majetku.

Církve a náboženské společnosti Apoštolská církev Bratrská jednota baptistů Buddhismus Diamantové cesty linie Karma Kagjü Česká hinduistická náboženská společnost Českobratrská církev evangelická Církev adventistů sedmého dne Církev bratrská Církev československá husitská Církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů v České republice Církev Křesťanská společenství Církev Nová naděje Církev řeckokatolická Církev římskokatolická Církev Slovo života Církev živého Boha Evangelická církev augsburského vyznání v České republice

Církve a náboženské společnosti Evangelická církev metodistická Federace židovských obcí v České republice Jednota bratrská Křesťanské sbory Luterská evangelická církev a. v. v České republice Mezinárodní společnost pro vědomí Krišny, Hnutí Hare Krišna Náboženská společnost českých unitářů Náboženská společnost Svědkové Jehovovi Novoapoštolská církev v ČR Obec křesťanů v České republice Pravoslavná církev v českých zemích Ruská pravoslavná církev, podvorje patriarchy moskevského a celé Rusi v České republice Slezská církev evangelická augsburského vyznání Starokatolická církev v ČR Višva Nirmala Dharma

Církve a náboženské společnosti Č. Název registrované církve a náboženské společnosti Počty věřících   sčítání 1991 sčítání 2001*/ 1. Apoštolská církev 1 485 4 584 2. Bratrská jednota baptistů 2 544 3 641 3. Církev adventistů sedmého dne 7 674 9 787 4. Církev bratrská 2 759 9 971 5. Církev československá husitská 178 036 99 356 6. Církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů odhad 300 - 700 1 375 7. Církev řeckokatolická 7 030 7 704 8. Církev římskokatolická 4 021 385 2 748 918 9. Českobratrská církev evangelická 203 996 117 540 10. Evangelická církev augsburského vyznání v České republice 4 151 14 914 11. Evangelická církev metodistická 2 855 2 705 12. Federace židovských obcí v České republice 1 292 1 527 13. Jednota bratrská 2 385 3 443 14. Křesťanské sbory 3 017 6 955 15. Luterská evangelická církev a.v. v České republice dle reg. 10 000 5 420 16. Náboženská společnost českých unitářů 365 302 17. Náboženská společnost Svědkové Jehovovi 14 575 23 260 18. Novoapoštolská církev v České republice 427 451 19. Pravoslavná církev v českých zemích 19 354 23 053 20. Slezská církev evangelická augsburského vyznání 33 130 14 038 21. Starokatolická církev v České republice 2 255 1 614 4 519 415 3 100 558 + ostatní a nepřesně vložené 197 742 3 298 300