Soli karboxylových kyselin Voda Nebezpečné soli
Není voda jako voda Voda s velkým množstvím rozpuštěných solí hořčíku a vápníku = tvrdá voda Soli karboxylových kyselin (stearan sodný) obsažené v mýdle reagují s rozpuštěnými solemi hořčíku a vápníku – vznik solí zvyšuje spotřebu mycích a pracích prostředků
Nebezpečné soli Vápenaté ionty, které se vyskytují v tvrdé vodě nalezneme i v lidském těle – podílí se na stavbě kostí (krystalická forma) nebo se nachází v tělních tekutinách v rozpuštěné formě a podílí se na správné funkci svalů Některé soli mohou vznikat v lidském těle a poškozovat jej zevnitř
Šťavelan vápenatý Vzniká reakcí kyseliny šťavelové s vápenatými solemi lidského těla Kyselina šťavelová – rebarbora, špenát, šťovík, červená řepa (jejich přílišná konzumace poškozuje lidské tělo) V lidském těle vzniká též při přeměně bílkovin
Šťavelan vápenatý Sráží se v lidském těle a vytváří krystalky s ostrými hranami, jež mohou poškozovat jemné struktury ledvinových kanálků Podílí se na vzniku ledvinových kamenů