Vnořené větvení. If – else - vnořování Kostrukce if, nebo if-else lze do sebe vnořovat, a tak vytvářet další větvení již rozvětveného kódu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počítače a programování 1 Přednáška 13 Jiří Šebesta.
Advertisements

Vytvoření dokumentu bylo financováno ze zdrojů Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR. Název projektu: Výuka programování na střední škole.
Tabulky v MS ACCESS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiří Novák.
Finanční matematika.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Popis zadání úlohy v komínu. Po spuštění programu vybrat zjednodušené zadání.
Role stavebního spoření na trhu financování bydlení v ČR
Stavební spoření, úvěry, leasing
SOKOBAN Ondra Mandík, I4a SPŠE Ječná. POPIS Hra bude obsahovat jednoho hráče, bedny, zdi a cílová místa pro bedny. Hráč nesmí procházet zdí. Hráč před.
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_62_INOVACE_01_FINANCE Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Zdeněk.
Ekonomická gramotnost Hypotéky a spotřebitelské úvěry.
VY_32_INOVACE_21-06 Pravděpodobnost 6 Zásobník úloh Opakovací lekce.
Ing. Josef Veselý Označení šablony a vzdělávací sady viz.rozpis.
Podmíněné vykonávání a rozvětvení. Co je to? Podmíněné vykonávání = nechceme provést všechny příkazy, chceme určité části kódu něčím podmínit Rozvětvení.
PHP – zasílání dat z formuláře
C – strukturované příkazy
C# - Exceptions (výjimky)
Věra Machová Gymnázium Uherské Hradiště
Ing. Josef Veselý Označení šablony a vzdělávací sady viz.rozpis.
Čísla Desetinná čísla. čísla desetinná se v PC ukládají jiným způsobem než čísla celá – výpočty s nimi provádí dvě odlišné části procesoru při výpočtech.
Dokumentace informačního systému
Novinky a speciální nastavení v ŘZ Autor: Martin Schlosser Skalský Dvůr
AnotacePrezentace, která se zabývá výpočtem úroku AutorMgr. Václav Simandl JazykČeština Očekávaný výstupŽáci vypočítávají úrok. Speciální vzdělávací potřebyNe.
PHP Vytváření formuláře.
Tomáš Rozsypal, A09N0169P, obor Finanční informatika a statistika.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_14_GRAMOTNOST Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Zdeněk.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_21-03 Název školy Střední průmyslová škola stavební, České Budějovice, Resslova 2 AutorŠárka.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Přírodní vědy aktivně a interaktivně
Formuláře Formuláře uzavíráme do elementů Formuláře uzavíráme do elementů a a Tyto elementy jsou součástí jazyka XHTML, to znamená, že při použití v PHP.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Matematika a její aplikace
Finanční gramotnost Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště, 2013 Stavební spoření.
Pascal – if Mgr. Lenka Švancarová.
Pascal – strukturované příkazy
C – if Mgr. Lenka Švancarová. if vývojový diagram Podmínka Příkaz(y) Podmínka Příkaz(y) Úplné větveníNeúplné větvení ++--
Jak statistika dokazuje závislost
ÚROK AutorMgr. Lenka Závrská Anotace Digitální učební materiál je určen pro studenty prvních ročníků všech učebních oborů, slouží k osvojení pojmů úrok,
Pravděpodobnost 5  Pravděpodobnost při jevech disjunktních a nedisjunktních VY_32_INOVACE_21-05.
Příklad 1 Urči pravděpodobnost získání výhry ve Sportce pro 4 uhodnutá čísla. Řešení: Ve Sportce se losuje 6 výherních čísel ze 49 čísel v osudí. Výherní.
Databáze MS ACCESS 2010.
Finanční matematika Ú R O K O V Á N Í.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_22_01 Název materiáluFinanční.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_22_03 Název materiáluFinanční.
Úrok Početní příklady. Osnova výkladu 1.Jednoduchý úrok 2.Složený úrok.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_16 Název materiáluStavební.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost A B C D 1.1 Stavební spoření.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o., Orlová-Lutyně AUTOR: Ing. Adéla Tomalová NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Objektově orientované.
Význam relací Typy relací Vytvoření relace Nastavení relace Podtypy relace Referenční integrita.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborná škola Net Office, spol. s r. o
C# konzole – TEST – Program nákup
Výpočet úroku na běžném účtu, úroková čísla, úrokový dělitel, spoření
C# konzole – Podíl dvou čísel, podmínka IF
Úroky - samostatná práce
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Vzorové řešení zápočtového testu
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Složené úročení Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
DEFINICE FUNKCE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Hypotéka České spořitelny
VKLADY Dárek k nové smlouvě o stavebním spoření pro děti do 15 let prodloužení akce do Výhody: zhodnocení vkladů až 3,4 % ročně, a to díky státní.
POHYB PENĚZ 1-3% 7-15% 7-15% DANĚ BANKA POJIŠŤOVNA PRŮMYSL KLIENT
Finanční matematika Ú R O K O V Á N Í.
private var hodnota:number
příklad: hody hrací kostkou
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o., Orlová-Lutyně
Transkript prezentace:

Vnořené větvení

If – else - vnořování Kostrukce if, nebo if-else lze do sebe vnořovat, a tak vytvářet další větvení již rozvětveného kódu

Modelový příklad vytvoříme program, kdy uživatel zadává, jakou částku klient stavební spořitelny v daném roce na svůj účet vložil, dále kolik bylo v témže roce připsáno na úrocích a jaká je částka vkladů, jež nebyla v předchozích letech využita pro čerpání státní podpory. Uživatel může také pomocí zaškrtávacího políčka určovat, jestli „ počítaná“ smlouva o stavebních spoření byla či nebyla uzavřena před novelou zákona o stavebním spoření, jež výpočet státní podpory upravila. Po stisknutí tlačítka „Spočti“ se vypočtené výsledky zobrazí ve spodní části okna

Vysvětlení problematiky Výpočet se řídí těmito pravidly: 1)Pro každý rok se vypočte veličina nazývaná základna pro výpočet státní podpory (ZVSP) = součet vkladů klienta v daném roce a části ZVSP z předchozího roku, která nebyla pro státní podporu využita 2)Výše státní podpory za daný rok se určí jako 15% z hodnoty ZVSP. Maximální výše státní podpory je Kč (15% z částky ) 3)Nespotřebovaná částka ZVSP – tzn. převis nad ,- Kč, se převádí do ZVSP pro další rok

Vysvětlení problematiky Uvedená pravidla je třeba drobně pozměnit, pokud se výpočet provádí pro smlouvy o stavebním spoření uzavřené do – tj. předtím, než vstoupila v platnost novela zákona o stavebním spoření. „Starý“ zákon byl k účastníkům štědřejší – státní podpora činila 25% z naspořené částky a její strop byl na 4 500,- Kč (= 25% ze ZVSP ,-Kč)

Tvorba programu V projektu „stavební spoření“ vytvoříme uživatelské rozhraní: poleVklady poleÚroky polePřevis políčkoPřed2004 tlačítkoSpočti poleStátníPodpora polePřevisDoDalšího

private void tlačítkoSpočti_Click(object sender, EventArgs e) { //Převod vstupních údajů na číselné hodnoty: double vklady, úroky, převis; try { vklady = Convert.ToDouble(poleVklady.Text); úroky = Convert.ToDouble(poleÚroky.Text); převis = Convert.ToDouble(polePřevis.Text); } catch { poleStátníPodpora.Text = null; MessageBox.Show("Zadán nekorektní údaj!"); return; } //Výpočet státní podpory a převisu double státníPodpora, převisDoDalšího; double ZVSP = vklady + úroky + převis; if (políčkoPřed2004.Checked) {

//Výpočet pro "staré" smlouvy státníPodpora = 0.25 * ZVSP; if (státníPodpora > 4500) státníPodpora = 4500; if (ZVSP < 18000) převisDoDalšího = 0; else převisDoDalšího = ZVSP ; } else { // výpočet pro "nové" smlouvy státníPodpora = 0.15 * ZVSP; if (státníPodpora > 3000) státníPodpora = 3000; if (ZVSP < 20000) převisDoDalšího = ZVSP ; } // Zobrazení výsledků s přesností na haléře poleStátníPodpora.Text = státníPodpora.ToString("F2"); polePřevisDoDalšího.Text = převisDoDalšího.ToString("F2");

Řešte příklady: Úloha Falešná kostka: naprogramujte falešnou hrací kostku, na které bude šestka padat mnohem častěji než na běžné, poctivé kostce řečeno přesně, pravděpodobnost šestky bude stejná jako pravděpodobnost všech ostatních čísel dohromady padne číslo…….…s pravděpodobností 1½. 1/5 = 1/10 2 1/ ½

Návod na řešení: jako by se programovala kostka od 1 do 10, přičemž hodnoty 6 a více se pomocí konstrukce if sloučí na hodnotu 6. ?

Příklad – zkoušení z počtů připravte program, který bude děti zkoušet z počtů v rámci jednoho testu vygeneruje deset příkladů na sčítání čísel 0 do 9 uživatel vždy zadá svoje řešení a stiskne tlačítko „Vyhodnoť“ průběžný stav testu se bude ukazovat ve střední části okna po deseti příkladech se zobrazí zpráva s celkových hodnocením (pokud uživatel správně řešil všechny úlohy, tak ho pochválit….)

Řešení příkladu dvě čísla, která tvoří jednu z deseti úloh testu, se náhodně vygenerují, uloží do členských proměnných a sestaví se z nich popisek zadání při vyhodnocení se správný součet porovnává s číslem, které zadá uživatel. Podle výsledku porovnání se aktualizují hodnoty v textových polích v jiné členské proměnné je třeba počítat úlohy Po dokončení desáté se provede celkové vyhodnocení a znovu se aktivuje tlačítko „Spusť nový test“ ?