CHKO MORAVSKÝ KRAS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Významná Chráněná území v čr
Advertisements

SLOUPSKO-ŠOŠŮVSKÉ JESKYNĚ
GYMNÁZIUM,VLAŠIM,TYLOVA
Jihomoravský kraj - procvičování
Pozvánka do Moravského krasu Připravila Veronika Russová
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registra č ní č íslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_70.
Veřejně přístupné jeskyně v Moravském Krasu
JESKYNĚ ČR KLÁRA MICHLÍČKOVÁ. OBSAH ÚVOD ÚVOD ÚVOD MAPA MAPA MAPA ZÁLKLADNÍ SPELEOLOGICKÉ POJMY ZÁLKLADNÍ SPELEOLOGICKÉ POJMY ZÁLKLADNÍ SPELEOLOGICKÉ.
Příroda a okolí Spišské Nové Vsi
Jihomoravský kraj krajské město Brno.
Autor Mgr. Rudolf Jánošík Číslo materiálu 6_3_ZMP_2 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace k výkladu Ročník 3. Ročník Anotace Česká.
Macocha ZŠ Měšťanská 2012 Anežka Slabíková.
KANADA.
Daniel Bobák Adam Hruška
Pohoří české rebubliky
ŠKOLNÍ VÝLET 3.B MORAVSKÝ KRAS
Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006
Krasové oblasti Název školy
Znak BULHAESKO Veronika Osičková VII.A.
Závěrečný projekt Stránská skála Václav Janda a Václav Hrabovský.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Chráněná území České republiky
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
FRANCIE Geografické údaje.
Českomoravská subprovincie
Jihomoravský kraj.
Příroda Benešovska.
CZ.1.07/1.1.10/
Jeseník Lucie Kytlíková 9.B
Macocha Lucie Kántorová.
Chráněná krajinná oblast Kokořínsko
VY_52_INOVACE_PŘ.9.32– ZVĚTRÁVÁNÍ - prezentace
Moravskoslezský kraj Jana Němcová
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Seminární práce Macocha
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, UNESCO,
CHKO Český kras.
Známe spoustu druhů tzv. létajicích ryb
Zvětrávání.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Olomoucký kraj přírodní poměry
Chráněná krajinná oblast Kokořínsko
Šelmy medvědovité Sabina Náhlíková IX.A.
Jihomoravský kraj.
Poodří Chráněná oblast.
Moravskoslezské Beskydy
PŮSOBENÍ VODY VE VÁPENCÍCH Př_150_Geologie_Působení vody ve vápencích Autor: Mgr. Jiří Sukaný Škola: Základní škola Velehrad, okres Uherské Hradiště, příspěvková.
CHKO Moravský kras Jana BENEŠOVÁ.
Býčí skála  Leží v střední části CHKO Moravský kras severně od města Brna, v Křtinském údolí mezi městy Adamov a Křtiny. Spolu s Rudickým propadáním tvoří.
Kras povrchové i podzemní jevy vzniklé v rozpustných a propustných horninách (zejména vápencích, dolomitech, sádrovcích a solích – NaCl) Kras se člení.
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_CHKO+NP.
Jihomoravský kraj. Základní údaje Území kraje patří k nejteplejším oblastem ČR. Severní část vyplňuje Drahanská vrchovina, jejíž součástí je CHKO Moravský.
Česká republika Jihomoravský kraj. Anotace: Materiál slouží k seznámení s jedním z krajů České republiky (Morava) – Jihomoravským krajem.
CHKO Pálava Umístění: Jihomoravský kraj Rozloha: 83 km 2 Založeno: 19. března 1976.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie ČR Datum vytvoření16.11.
Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_09_Jihomoravský.
Anotace: Program je určen k obeznámení s péčí státu o přírodu a prohloubení bližšího vztahu k přírodě i k procvičování a opakování vlastivědného učiva.
Ochrana přírody ČR Moravský kras. Ochrana přírody ČR Moravský kras.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
PŘÍRODNÍ ZAJÍMAVOSTI JIHOMORAVSKÉHO KRAJE
6. Českomoravská soustava
POVRCH ČESKÉ REPUBLIKY
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
  Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_54_Moravský kras
VY_32_INOVACE_19_Moravský kras
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
CHŘIBY.
6. Českomoravská soustava
Školní výlet - moravský kras
Transkript prezentace:

CHKO MORAVSKÝ KRAS

Úvod Moravský kras je největší a nejlépe vyvinutá krasová oblast v České republice. Dají se zde najít téměř všechny krasové útvary. Vyskytuje se zde poměrně malý počet závrtů, průměrná hloubka je 10-20m. Leží v Drahanské vrchovině a rozkládá se na severu Jihomoravského kraje. Na části území byla v roce 1956 vyhlášena Chráněná krajinná oblast Moravský kras. Je zde registrovaných více než 1600 jeskyní.

Rozdělení Moravského krasu Severní část Nejnavštěvovanější část Moravského krasu Střední část Poblíž jedné z přístupných jeskyní se nachází Huť Františka s muzeem železářství Jižní část Je zde významné archeologické naleziště z dob lovců sobů

Severní část Je odvodňována řekou Punkvou. Je tu rozsáhlý systém Amatérských jeskyní. Přístupné veřejnosti jsou čtyři jeskyně: Punkevní + propast Macocha, Sloupsko-šošůvské, jeskyně Balcarka a Kateřinská jeskyně. Množství menších volně přístupných jeskyní a jiných krasových jevů se nachází v Pustém a Suchém žlebu.

Střední část Je odvodňována Jedovnickým a Křtinským potokem. Je tu rozsáhlý jeskynní systém Rudické propadání - Býčí skála. Pro veřejnost je zpřístupněna jeskyně Výpustek, Kostelík a Jáchymka.

Jižní část Je odvodňována řekou Říčkou. V jejím údolí se nachází například jeskynní systém Hostěnického propadání a Ochozské jeskyně. Dále je zde významné archeologické naleziště, jeskyně Pekárna.

Punkevní jeskyně Jsou to naše nejnavštěvovanější jeskyně. Nachází se v Pustém žlebu. Vynikají mohutnými prostorami s krápníkovou výzdobou. Provozuje se také „vyhlídková“ plavba na elektrických lodičkách po podzemní říčce Punkvě. Přístupová cesta k jeskyním je uzavřena pro motorová vozidla, jelikož mají špatný vliv na přírodu. Návštěvníci se mohou buď projít pěšky, nebo se svést tzv. eko-vláčkem.

Macocha Hlavním turistickým cílem Moravského krasu bývá světoznámá propast Macocha. Je součástí Punkevních jeskyní. Její nejnižší bod je v hloubce 138,4 m. Dá se do ní nahlédnout buď z horního vyhlídkového můstku, nebo z dolního vyhlídkového můstku..

Sloupsko-šošůvské jeskyně Tvoří je rozsáhlý jeskynní systém při jihu obce Sloup. Jeskyně jsou vyhloubeny Sloupským potokem, který se v podzemí stéká s Bílou vodou v říčku Punkvu. Ze dvou jeskynních pater místy propojených podzemními propastmi je turisticky zpřístupněná horní část. Před vstupem do jeskyní stojí skalní sloup vysoký 19 metrů, po kterém se jmenuje blízká vesnice. U jeho paty se propadá Sloupský potok.

Jeskyně Balcarka Jeskyně Balcarka leží nedaleko Macochy. Jeskynní chodby probíhají ve dvou patrech, spojených dómy a komíny. Má bohatou krápníkovou výzdobu. Velký dóm je druhou největší prostorou Moravského krasu. (Dóm: rozlehá krasová jeskyně)

Kateřinská jeskyně Leží v Suchém žlebu a má asi 500 m chodeb. Jí součástí je Hlavní dóm, který je největší podzemní prostorou Moravského krasu. Najdete zde tzv. hůlkové stalagmity (od podlahy ke stropu), dosahující až čtyřmetrové délky. Jedním z nejznámějších útvarů je Čarodějnice opírající se o hůl.

Jeskyně Výpustek Byla známa od nepaměti jako naleziště kostí pravěkých zvířat. Nejprve zde měla Československá armáda muniční sklad. Mnoho prostor a skalních přepážek bylo odstřeleno. V průběhu války pak byla jeskyně obsazena Německem a začátkem 60. let ji znovu získala česká armáda. V roce 2006 převzala jeskyni i s technickým dílem Správa jeskyní Moravského krasu. Od roku 2007 je jeskyně zpřístupněna veřejnosti.

Fauna Z Moravského krasu bylo popsáno více než 50 nových druhů z různých zoologických skupin.  Ze savců tu jsou hlavně netopýři. Z 23 druhů zjištěných z území ČR zde bylo zjištěno 21. Netopýři využívají jeskyně hlavně k zimnímu spánku. Nejpočetnějšími druhy jsou netopýr velký, vrápenec malý a netopýr černý. 

Flóra Moravský kras je z téměř 60% pokryt lesy, převážně listnatými. Vyskytuje se zde převážně dub zimní, dub letní a habr obecný, často se objevuje také javor babyka, , jeřáb břek a místy i lípa malolistá. Propast Macocha: roste zde nejvzácnější rostlina Moravského krasu - kruhatka Matthioliho. Právě dno propasti Macocha je jediným místem jejího výskytu v České republice. 

Krasové… Propadání Kaňony Nová Rasovna Rudické propadání Hostěnické propadání Kaňony Pustý žleb Suchý žleb Křtinské údolí

Národní… Památky Rezervace Jeskyně Pekárna Rudické propadání Býčí skála Habrůvecká bučina Hádecká planinka Vývěry Punkvy

KONEC

Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Moravsk%C3%BD_kras http://www.moravskykras.net/flora-fauna.html http://www.turistika.cz/fotogalerie/82959/adamov-temer-vse-na-jedne-trase http://www.jeskynar.cz/guano/obrazek/rudicke-propadani-1 https://www.google.cz/search?q=moravsk%C3%BD+kras&espv=2&biw=1920&bih=936&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=fq2SVMTLLeqkygPqroKgAg&ved=0CAYQ_AUoAQ http://cs.wikipedia.org/wiki/Kate%C5%99insk%C3%A1_jeskyn%C4%9B#mediaviewer/File:Bambusov%C3%BD_les%C3%ADk01(js).jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%BDpustek#mediaviewer/File:Vypustek_26.JPG http://www.penzionubalcarky.cz/turistika