Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 6 – 3- Polsko
Advertisements

ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Polsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
P O L S K O Obrázek 1 Obrázek 2 EU – OP VK – III/2 ICT DUM 7
VY_32_INOVACE_03_Polská republika
Česká republika-1 poloha, rozloha…
IRSKO Robin Plch 8.A
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
LITVA Lucie Cyrusová Druhá
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP VK Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace.
Německo (Spolková republika Německo)
Polská republika km2, 39 mil. obyvatel Varšava (Warszawa)
Východní Evropa – Ukrajina
Znak BULHAESKO Veronika Osičková VII.A.
Polsko Eliška Pokorná.
Člověk a jeho svět – Místo, kde žijeme – Sousední státy ČR
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Polská republika Vlastivěda – 5. ročník
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Sousední státy ČR Slovensko Polsko Rakousko Německo.
ČESKÁ REPUBLIKA Vlajka Znak. Obecně Hlavní město: Praha Hlavní město: Praha Počet obyvatel: Počet obyvatel: Rozloha: km².
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
STŘEDNÍ EVROPA VÍCE O STŘEDNÍ EVROPĚ ZDE
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Polsko Mapa Polska Dominik Svoboda 2010.
Elektronická učebnice - I
Zpracoval: ing. Pavel Králík Zlato, stříbro, platina, měď
Polská republika 5. ročník
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Anotace: Na číselné ose čtou čísla, která se postupně objevují.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Z Á S A D Y – H YD R O X I D Y.
Slovenská republika 5. ročník
Polská republika je stát ležící ve střední Evropě.
STŘEDNÍ EVROPA.
POLSKO I. Martin VRZALA.
Polská republika Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu: VY_32_INOVACE_CS16 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Evropa Ověření ve výuce: Třída: Datum:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_ČS_MÍSTO, KDE ŽIJEME TEMA:
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_12_INOVACE_009_ Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/14_Střědní Evropa Téma: Státy střední Evropy.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_295 _Polsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
POLSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_12_A_05_Polsko Téma: Vlastivěda - Evropa Číslo.
Střední Evropa – Polsko, Slovensko, Maďarsko VY_32_INOVACE_17_ZEMĚPIS_střední Evropa – Polsko, Slovensko, Maďarsko Dětský domov, Základní škola, Střední.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_14_22_RAKOUSKO.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová
Polsko, Maďarsko a Slovensko
Maďarsko, Polsko, Slovensko
NĚMECKO
Vzdělávací materiál: Polsko Operační systém: Windows XP Professional
Název školy. Plavská škola Autor. Mgr. Marcela Hádková Název
Antonín Košíček Sára Šobková
Člověk a jeho svět Vlastivěda Polská republika
Sousední státy České republiky VY_32_Inovace_03KR-3
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Vl_13_Severní Morava
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Vlastivěda, Polsko Autor: Mgr. Marta Samlerová Název.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Liberecký kraj Název školy: ZŠ Salvátor
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Česká republika jako součást Evropy
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
STŘEDNÍ EVROPA VÍCE O STŘEDNÍ EVROPĚ ZDE
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Vlastivěda, Rakousko Autor: Mgr. Marta Samlerová Název.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Povrch Povrch je většinou rovinatý, nížinný, místy s pahorkatinami. Území Lotyšska bylo modelováno pleistocénním ledovcem. Zůstaly po něm morény a nánosy,
Česká republika
Transkript prezentace:

Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad Polsko Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

Polsko Vlajka Znak

Polsko Polsko( Polská republika) je stát ležící ve střední Evropě. Polština je slovanský jazyk. Počet obyvatel Polska se pohybuje okolo 38,5 milionů. Poláci jsou silně nábožensky založeni. Ze severu má Polsko přístup k Baltskému moři. Úředním jazykem je polština.

Polsko Oficiální měnou je jeden zlotý. Hlavním městem je Varšava. Další velká města jsou: Lodž Vroclav Katovice Štětín Gdaňsk

Polsko jeden zlotý

Polsko Varšava

Polsko Povrch: Povrch Polska je na severu převážně nížinatý nebo rovinatý, v minulosti ovlivněný ledovcem(Velkopolská nížina, Mazovská nížina , Slezská nížina). Po jeho ústupu zůstalo na území Polska mnoho jezer(Pomořanská, Mazurská či Velkopolská jezerní plošina).

Polsko Mazurská jezerní plošina

Polsko Jih Polska u českých a slovenských hranic je převážně hornatý, zasahují sem Jizerské hory, Krkonoše, Beskydy, Vysoké Tatry- jsou největším polským pohořím a nachází se v nich také nejvyšší hora země Rysy (2499 m). Polsko má 23 národních parků.

Rysy ve Vysokých Tatrách

Polsko

Polsko Vodstvo: Polsko má velmi hustou říční síť. Z nejdelších řek jmenujme Vislu a Odru, která pramení u nás v České republice. Tyto řeky odvádějí vodu asi z 90 % území Polska do Baltského moře. Je zde velké množství jezer a přehradních nádrží. V Tatrách leží vysoko položená jezera (plesa) ledovcového původu.

Polsko Důležité jsou přístavy Štětín na řece Odře a přístav Gdaňsk na řece Visle. Slouží především jako překladiště nákladů, které pak dále pokračují do Baltského moře.

Polsko Štětín-přístav

Polsko Gdaňsk-přístav

Polsko Průmysl: Polsko je průmyslově-zemědělský stát s významnou těžbou nerostných surovin: černé uhlí, sůl, železná ruda, síra, kaolín. Další důležitá odvětví průmyslu jsou: strojírenství (osobní auta, autobusy, lodě), hutnictví, chemický, textilní a potravinářský průmysl.

Polsko Zemědělství: V zemědělství převažuje rostlinná produkce nad živočišnou. Orná půda představuje skoro 1/2 plochy státu. Pěstuje se pšenice, žito, ječmen, len, oves, brambory, cukrová řepa, řepka, chmel, ovoce a zelenina. Polsko vyniká zejména v pěstování brambor.

Polsko Chovají se prasata, skot, ovce, koně a drůbež. Důležitý význam má i rybolov. Polsko je členem NATO a EU.

Polsko Otázky: 1.Kde leží Polsko? 2.Jaké je jeho hlavní město? 3.Jaké moře leží v Polsku? 4.Které jsou důležité přístavy? 5.V pěstování čeho Polsko vyniká? Otázka pro bystré hlavy: Jak se jmenuje pohoří, kde se nachází nejvyšší vrchol Polska?

Polsko Zápis: -Polsko( Polská republika) je stát ležící ve střední Evropě -Polsko je členem NATO a EU -počet obyvatel Polska se pohybuje okolo 38,5 milionů -ze severu má Polsko přístup k Baltskému moři -hlavním městem je Varšava -Další velká města jsou: Lodž Vroclav Katovice Štětín Gdaňsk -povrch Polska je na severu převážně nížinatý nebo rovinatý - na území Polska je mnoho jezer

Polsko -jih Polska u českých a slovenských hranic je převážně hornatý, zasahují sem Jizerské hory, Krkonoše, Beskydy, Vysoké Tatry- Rysy-nejvyšší vrchol -Polsko má velmi hustou říční síť -z nejdelších řek jmenujme Vislu a Odru, která pramení u nás v České republice -důležité jsou přístavy Štětín na řece Odře a přístav Gdaňsk na řece Visle -Polsko je průmyslově-zemědělský stát s významnou těžbou nerostných surovin: černé uhlí, sůl, železná ruda, síra, kaolín -pěstuje se pšenice, žito, ječmen, len, oves, brambory, cukrová řepa, řepka, chmel, ovoce a zelenina -chovají se prasata, skot, ovce, koně a drůbež, důležitý je rybolov

Polsko Prameny: http://polsko.worldcountry.cz/ http://www.google.cz/imgres?q=polsko+znak&hl=cs&rlz=1G1FTSF_CSCZ482&biw=1366&bih=651&tbm=isch&tbnid=rCH6Sb4XnDB1TM:&imgrefurl=http://www.sps-kolin.estranky.cz/clanky/ivm-2011.html&docid=k_DN2EaGKgAzrM&imgurl=http://www.sps-kolin.estranky.cz/img/picture/273/polsko-statni-znak.jpeg&w=248&h=300&ei=nuWWT9PJKYnGswbT6Lz-DQ&zoom=1&iact=hc&vpx=183&vpy=131&dur=2361&hovh=240&hovw=198&tx=117&ty=150&sig=103517201839681673818&page=1&tbnh=148&tbnw=122&start=0&ndsp=21&ved=1t:429,r:0,s:0,i:64

Polsko http://cs.wikipedia.org/wiki/Polsko#Hospod.C3.A1.C5.99stv.C3.AD http://www.google.cz/search?q=%C5%A1t%C4%9Bt%C3%ADn&hl=cs&rlz=1G1FTSF_CSCZ482&prmd=imvns&source=lnms&tbm=isch&ei=f6KdT52OCMqR-wbTk7D5Dg&sa=X&oi=mode_link&ct=mode&cd=2&ved=0CBIQ_AUoAQ&biw=1366&bih=651#hl=cs&rlz=1G1FTSF_CSCZ482&tbm=isch&sa=1&q=gda%C5%88sk&oq=gda&aq=0&aqi=g2g-S8&aql=&gs_nf=1&gs_l=img.1.0.0l2j0i24l8.5012.9494.0.12543.8.7.0.0.0.1.86.410.5.7.0.GNOOIX3JcyQ&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.,cf.osb&fp=c29c388bdeb3d513&biw=1366&bih=651 Vše platné k 29.4.2012

Konec