Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad"— Transkript prezentace:

1 Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Slovensko Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

2 Slovensko Znak Vlajka

3 Slovensko Slovensko (celým jménem Slovenská republika) je
vnitrozemský stát ležící ve střední Evropě. Do roku 1992 bylo součástí Československa. Jako samostatný stát vzniklo 1. ledna 1993. Slovensko hraničí s Českem a Rakouskem na západě, s Maďarskem na jihu, s Ukrajinou na východě a s Polskem na severu. Na Slovensku žije přibližně 5,5 milionů obyvatel. Úředním jazykem je slovenština. Oficiální měnou je euro.

4 Slovensko

5 Slovensko Jedno slovenské euro

6 Slovensko Hlavním městem Slovenska je Bratislava(Prešpurk).
Má okolo půl milionů obyvatel. Sídlí tu prezident, parlament, vláda, ministerstva a různé úřady. Rozkládá se na obou březích Dunaje, v jihozápadní části země, při hranici s Maďarskem a Rakouskem. Jeden ze symbolů města je Bratislavský hrad, tyčící se na plošině 85 metrů nad Dunajem. Řeku Dunaj v Bratislavě protíná 5 mostů, mezi nejzajímavější patří Nový most.

7 Slovensko Bratislava v 16.století Současná Bratislava

8 Slovensko Bratislavský hrad

9 Slovensko Nový most s restaurací a vyhlídkovou plošinou v Bratislavě

10 Slovensko Mezi významná města na Slovensku patří: -Košice
-Banská Bystrica -Žilina -Nitra -Trenčín -Prešov

11 Slovensko Povrch: Slovensko je převážně hornaté, jeho přirozenou hranici tvoří pohoří zvané Karpaty. Součástí tohoto pohoří jsou: 1.Malé Karpaty 2.Bílé Karpaty 3.Javorníky 4.Malá a Velká Fatra 5.Nízké Tatry 6.Vysoké Tatry-nejvyšší hora Slovenska- Gerlachovský štít-2655m n. m. 7.Slovenské rudohoří

12 Slovensko Gerlachovský štít Symbol-kříž

13 Slovensko V horských a podhorských oblastech se chovají ovce a krávy.
Pěstují se tu brambory, len, pícniny. 40 procent tvoří lesy-především smrkové, velká část byla zničena polomy(vyvrácené, polámané stromy).

14 Slovensko Úrodná místa jsou v nížinách: 1.Podunajská nížina
2.Východoslovenská nížina Pěstuje se zde: 1.kukuřice 2.pšenice 3.vinná réva 4.zelenina-paprika, rajčata, cibule, okurky 5.ovoce-melouny, broskve, meruňky

15 Slovensko Vodstvo: Podunajskou nížinou protéká řeka Dunaj, do kterého vtékají řeky Váh, Nitra a Hron. Nachází se zde také jezera ledovcového původu- plesa-Štrbské pleso, Velké Hincovo pleso, Popradské pleso, Skalnaté pleso. Na řece Váhu byly vybudovány přehrady, které tvoří tzv. Vážskou kaskádu-Liptovská Mara, Sĺňava, Kráľová, Nosice.

16 Slovensko Dunaj pod hradem Děvín

17 Slovensko Průmysl: Na Slovensku je rozvinutý především:
1.hutní průmysl 2.automobilový průmysl 3.chemický průmysl 4.těžební průmysl Na Slovensku zabezpečuje ochranu přírody 9 národních parků, rozlohou největší a nejstarší je Tatranský národní park. Slovensko je součástí EU, NATO,OSN.

18 Slovensko Otázky pro bystré hlavy: 1.Kolik obyvatel žije na Slovensku? 2.Jaké je hlavní město? 3.S kterými státy Slovensko sousedí? 4.Který je nejvyšší vrchol na Slovensku? 5.Vyjmenuj další města. 6.Co se pěstuje v nížinách? 7.Jaký průmysl je rozvinutý na Slovensku? Otázka pro bystré hlavy: Poznáš, co je na obrázcích?

19 Slovensko Bratislavský hrad Dunaj

20 Slovensko Zápis: -Slovensko (Slovenská republika) vznikla 1. ledna 1993 jako samostatný stát -žije zde přibližně 5,5 milionů obyvatel -hlavním městem je Bratislava-asi půl milionu obyvatel -další významná města: -Banská Bystrica -Žilina -Nitra -Trenčín -Prešov -Slovensko je převážně hornaté, jeho přirozenou hranici tvoří pohoří zvané Karpaty -součástí tohoto pohoří jsou Vysoké Tatry s nejvyšším vrcholem Slovenska- Gerlachovský štít -v horských a podhorských oblastech se chovají ovce a krávy, pěstují se tu brambory a pícniny

21 Slovensko -úrodná místa jsou v nížinách: Podunajská a Východoslovenská -pěstuje se tu: paprika, rajčata, kukuřice, pšenice vinná réva,meruňky -Podunajskou nížinou protéká řeka Dunaj, do kterého vtékají řeky Váh, Nitra a Hron -Na Slovensku je rozvinutý především: 1.hutní průmysl 2.automobilový průmysl 3.chemický průmysl 4.těžební průmysl -Slovensko je součástí EU, NATO,OSN

22 Slovensko Prameny:

23 Slovensko

24 Slovensko 74&start=0&ndsp=18&ved=1t:429,r:1,s:0,i:134&tx=91&ty=57

25 Konec


Stáhnout ppt "Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad"

Podobné prezentace


Reklamy Google