Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Německo (Spolková republika Německo)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Německo (Spolková republika Německo)"— Transkript prezentace:

1 Německo (Spolková republika Německo)
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad Německo (Spolková republika Německo)

2 Německo Státní znak Vlajka

3 Německo Oficiální název je Spolková republika Německo, zkratka SRN.
S ČR sousedí na západě. Německo je středoevropský stát, omývá jej Severní moře a Baltské moře. Německo je členským státem OSN, NATO a EU. Německo má necelých 82 milionů obyvatel, což z něj činí nejlidnatější stát Evropské unie. Český název Německa je odvozen od slova němý z příčin nerozumění jazyku cizinců. V roce 1949 bylo Německo rozděleno na dva státy, Německou demokratickou republiku a Německou spolkovou republiku. K jejich sjednocení došlo v roce 1990.

4 Německo Německo je federativní republikou, tvořenou šestnácti spolkovými zeměmi. Hlavním a zároveň i největším městem je Berlín. Další významná města jsou: Hamburk, Mnichov, Drážďany, Kolín nad Rýnem, Frankfurt nad Mohanem. Německo je druhým největším světovým poskytovatelem pomoci rozvojovým zemím. Životní úroveň je v Německu vysoká. V mnoha vědeckých a technologických oborech je Německo považováno za světového vůdce.

5 Německo Berlín Braniborská brána

6 Německo Berlínská zeď

7 Německo 16 spolkových zemí Mapa Německa

8 Německo Ve Frankfurtu nad Mohanem a v Mnichově najdeme velká letiště.

9 Německo Povrch: Na jihu Německa se nachází alpské předhůří a velehorské pásmo německých Alp. Na severu se nachází Severoněmecká nížina, která vznikla působením ledovce. Ten po sobě zanechal jezera, písčitá vřesoviště a bažinatá rašeliniště.

10 Německo Alpy v Německu

11 Německo Vodstvo: Území Německa odvodňují z největší části řeky Rýn, Dunaj, Labe, Odra, Wesera a Emže. Nejvýznamnější německou řekou je Rýn. Na Labi, které ústí do Severního moře, leží největší přístav Hamburk. Nížinný povrch umožnil budování říčních průplavů (nebo také plavebních kanálů)-umělé vodní cesty, propojující řeky, jezera, moře, oceány). Kielský průplav- spojuje Severní moře s Baltským mořem.

12 Německo Průplav Rýn-Mohan-Dunaj-spojuje řeky Mohan a Dunaj, spojuje Severní moře s Černým mořem.

13 Německo Zemědělství: Pěstují se především obiloviny (pšenice, ječmen a žito), dále brambory, cukrová řepa, vinná réva a zelenina. Německo je první na světě v produkci chmele (Podunají) a vyrábí více než 500 značek piva. Živočišná výroba je zaměřená na chov prasat (nejvíce v Evropě) a skotu zejména v severních částech země. Rozšiřuje se chov ovcí. Velký množství potravin se musí dovážet, zejména z Francie.

14 Německo Průmysl: Nerostné zdroje země jsou poměrně omezené.
1. místo na světě zaujímá Německo v těžbě hnědého uhlí. Dále se zde těží černé uhlí a draselné soli. Nejdůležitější v Německu je výroba automobilů (3. místo na světě) a dalších dopravních prostředků. Světově významný je chemický průmysl s veškerým sortimentem výrobků a rozsáhlou produkcí léků.

15 Německo Otázky: 1.Kolik obyvatel má Německo? 2.Jaké je hlavní město? 3.Jmenuj další města. 4.Jaká moře omývají Německo? 5.Jaké velehora se tu nachází? 6.Která je nejdůležitější řeka? 7.Na které řece se nachází největší přístav, jak se jmenuje? 8.V čem je Německo první v zemědělství? Otázka pro bystré hlavy: Na kolik spolkových zemí je Německo rozděleno?

16 Německo Zápis: Oficiální název je Spolková republika Německo, zkratka SRN. Německo je členským státem OSN, NATO a EU. Je to středoevropský stát, omývá jej Severní moře a Baltské moře. Německo má necelých 82 milionů obyvatel. Hlavním a zároveň i největším městem je Berlín. Další významná města jsou: Hamburk, Mnichov, Drážďany, Kolín nad Rýnem, Frankfurt nad Mohanem. Životní úroveň je v Německu vysoká. V mnoha vědeckých a technologických oborech je Německo považováno za světového vůdce. Povrch: Na jihu Německa se nachází alpské předhůří a velehorské pásmo německých Alp. Na severu se nachází Severoněmecká nížina, která vznikla působením ledovce. Vodstvo: Nejvýznamnější německou řekou je Rýn. Na Labi, které ústí do Severního moře, leží největší přístav Hamburk. Nížinný povrch umožnil budování říčních průplavů.

17 Německo Zemědělství: Pěstují se především obiloviny, dále brambory, cukrová řepa, vinná réva a zelenina. Německo je první na světě v produkci chmele. Živočišná výroba je zaměřená na chov prasat (nejvíce v Evropě) a skotu. Velký množství potravin se musí dovážet, zejména z Francie. Průmysl: 1.místo na světě zaujímá Německo v těžbě hnědého uhlí. Dále se zde těží černé uhlí a draselné soli. Nejdůležitější v Německu je výroba automobilů a dalších dopravních prostředků. Světově významný je chemický průmysl.

18 Německo Prameny: http://cs.wikipedia.org/wiki/N%C4%9Bmecko

19 Německo

20 Německo

21 Německo Vše platné k

22 Konec


Stáhnout ppt "Německo (Spolková republika Německo)"

Podobné prezentace


Reklamy Google