SHODNOST GEOMETRICKÝCH ÚTVARŮ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Shodnost trojúhelníků Konstrukce trojúhelníků Věta sss
Advertisements

Konstrukce trojúhelníku
Shodnost rovinných útvarů Shodnost trojúhelníků
Konstrukce trojúhelníku podle věty usu
Věty o shodnosti trojúhelníků
POZNÁMKY ve formátu PDF
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
GEOMETRICKÉ TVARY v rozsahu učiva 1. stupně ZŠ
Vzdělávací oblast: Matematika Autor: Mgr. Robert Kecskés Jazyk: Český
GEOMETRICKÉ TVARY v rozsahu učiva 1. stupně ZŠ
ROVINNÉ ÚTVARY OPAKOVÁNÍ Jana Kubíčková Anna Szymeczková Ročník: 4.
SZŠ a VOŠZ Zlín® Kabinet MAT předkládá prezentaci
Podobnost rovinných útvarů
10_Podobná zobrazení V geometrii o dvou útvarech říkáme, že jsou podobné, pokud je druhý z nich v určitém měřítku zmenšeným nebo zvětšeným obrazem prvého.
Podobnost.
Shodnost trojúhelníků Konstrukce trojúhelníků Věta sus
Anotace Prezentace, ve které je zaveden pojem podobnosti rovinných útvarů, poměr podobnosti a věty o podobnosti trojúhelníků. Obsahuje také příklady na.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Podobnost trojúhelníků
Téma: Shodnosti a souměrnosti
Vzdělávací oblast: Matematika Autor: Mgr. Robert Kecskés Jazyk: Český
Shodnost geometrických útvarů
Téma: Shodnost trojúhelníků
VY_42_INOVACE_113_SHODNOST GEOMETRICKÝCH ÚTVARŮ
Konstrukce trojúhelníku s využitím vět o shodnosti
Věty o shodnosti trojúhelníků
Vzdělávací oblast: Matematika Autor: Mgr. Robert Kecskés Jazyk: Český
Zkvalitnění kompetencí pedagogů ISŠ Rakovník IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Integrovaná.
Obsahy základních obrazců
Tento digit á ln í učebn í materi á l (DUM) vznikl na z á kladě ře š en í projektu OPVK, registračn í č í slo CZ.1.07/1.5.00/ s n á zvem „ Výuka.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
PLANIMETRIE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor: Mgr. Renata Čermáková.
THALETOVA VĚTA.
Podobnost trojúhelníků
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
46.1 Podobnost C´ B´ A´ C Změř úsečky a zapiš jejich délky.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento.
VY_42_INOVACE_405_VĚTA SUS Jméno autora VMMgr. Václav Hendrych Datum vytvoření VM duben 2012 Ročník použití VM 6. ročník Vzdělávací oblast/obormatematika.
Shodnost trojúhelníků
Herní plán Obecné vlastnosti příčky
Podobnost trojúhelníků I.
Autor: Mgr. Lenka Šedová
Obvody základních obrazců
Věta sss - konstrukce trojúhelníku
Anotace Prezentace, která se zabývá opakováním podobných geometrických útvarů. AutorMgr. Václav Simandl JazykČeština Očekávaný výstupŽáci opakují podobnost.
38.1 Zásobník – Geometrické tvary
AnotacePrezentace, která se zabývá opakováním a doplněním znalostí o shodnosti. AutorMgr. Václav Simandl JazykČeština Očekávaný výstupŽáci poznají shodnost.
* Thaletova věta Matematika – 8. ročník *
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Trojúhelník.
Konstrukce trojúhelníku
25.
Matematický rychlokvíz 2 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
PODOBNOST trojúhelníků Mgr. Petra Toboříková VOŠZ A SZŠ Hradec Králové 2013.
Konstrukce trojúhelníku Známe-li všechny 3 jeho strany. Konstrukce podle věty sss (strana, strana, strana)
Věty o podobnosti trojúhelníků
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Věty o podobnosti trojúhelníků
Shodnost geometrických obrazců
Goniometrické funkce Autor © Mgr. Radomír Macháň
Goniometrické funkce Autor © Mgr. Radomír Macháň
Matematika 2 Geometrické útvary.
Podobnost co už dovedeme
Konstrukce trojúhelníku
Vypracovala: Mgr. Martina Belžíková
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
SHODNOST TROJÚHELNÍKŮ
23 SHODNOST TROJÚHELNÍKŮ.
Věty o podobnosti trojúhelníků
Shodnost rovinných útvarů Shodnost trojúhelníků
Transkript prezentace:

SHODNOST GEOMETRICKÝCH ÚTVARŮ ≅ Prezentace je zaměřená na procvičení učiva ZŠ o shodnosti v rovině. Autor. Mgr. Věra Benáková, 2. ZŠ Dobříš

Trojúhelníky jsou shodné. Znak shodnosti je ≅. PLATÍ : Útvary, které můžeme přemístit tak, že se kryjí, jsou shodné. Shodné útvary mají stejný tvar i velikost Trojúhelníky jsou shodné. Znak shodnosti je ≅. Zapíšeme tedy ∆ ≅∆.

SHODNOST ÚSEČEK Příklad zápisu: Pokuste se definovat větu o shodnosti úseček! ÚSEČKY, KTERÉ MAJÍ STEJNÉ DÉLKY, JSOU SHODNÉ. Příklad zápisu: |AB| = |KL| = 10 cm A B L K AB ≅ KL

SHODNOST ÚHLŮ Vytvořte větu o shodnosti úhlů: 𝜶 ≅ 𝜸; ÚHLY, KTERÉ MAJÍ STEJNOU VELIKOST, JSOU SHODNÉ. Příklad 1: V𝐞𝐥𝐢𝐤𝐨𝐬𝐭𝐢 𝐯𝐧𝐢𝐭ř𝐧í𝐜𝐡 ú𝐡𝐥ů 𝐭𝐫𝐨𝐣ú𝐡𝐞𝐥𝐧í𝐤𝐮 𝐣𝐬𝐨𝐮: 𝛂= 58°, 𝛃=𝟔𝟒°, 𝛄=𝟓𝟖°. Zapište shodné úhly. Kategorizujte trojúhelník podle úhlů a stran. Řešení: 𝜶 ≅ 𝜸; OSTROÚHLÝ; ROVNORAMENNÝ

SHODNOST KRUŽNIC (KRUHŮ) Věta o shodnosti kružnic (kruhů): DVĚ KRUŽNICE (DVA KRUHY) JSOU SHODNÉ,MÁ-LI JEJICH POLOMĚR STEJNOU DÉLKU.

SHODNOST ČTVERCŮ Věta o shodnosti čtverců: DVA ČTVERCE JSOU SHODNÉ, MAJÍ-LI STEJNOU DÉLKU STRANY. Příklad 2: Rozhodněte o pravdivosti následujících tvrzení: Každé dva čtverce se stejným obvodem jsou shodné Každé dva čtverce se stejným obsahem jsou shodné ano ne

Dokažte předchozí tvrzení Dva čtverce se stejným obvodem shodné. Dva čtverce se stejným obsahem shodné. o1 = o2 4.a1 = 4.a2 a1 = a2 Každé dva čtverce se stejným obvodem jsou shodné. o1 a1 o2 a2

JSOU SHODNÉ KAŽDÉ DVA OBDÉLNÍKY SE STEJNÝM OBSAHEM? Dokaž. Například obsah obdélníku je 24 cm2. Obsah obdélníku: S = a . b; 24 = a . b Rozložit číslo 24 na součin dvou různých čísel jde několika způsoby: třeba 24 = 2 . 12; a = 2 cm b = 12 cm nebo 24 = 3 . 8; a = 3 cm b = 8 cm nebo 24 = 4 . 6; a = 4 cm b = 6 cm KAŽDÉ DVA OBDÉLNÍKY, KTERÉ MAJÍ STEJNÝ OBSAH, NEMUSÍ BÝT SHODNÉ. STEJNÁ VELIKOST NESTAČÍ, MUSÍ BÝT I STEJNÝ TVAR.

Zapište shodnost geometrických útvarů Q 𝐴𝐵𝐶𝐷≅ OPQR P C A 𝐴𝐵 = 𝑂𝑃 𝐵𝐶 = 𝑃𝑄 𝐶𝐷 = 𝑄𝑅 𝐴𝐷 = 𝑂𝑅 R B O Geometrické útvary jsou shodné, pokud se po přemístění překrývají; všechny jejich rozměry jsou shodné.

Na pořadí záleží!! správně 𝐴𝐵𝐶𝐷≅ QROP špatně 𝐴𝐵𝐶𝐷≅ OPQR 𝑨𝑩 = 𝑸𝑹 𝑩𝑪 = 𝑶𝑹 𝑪𝑫 = 𝑶𝑷 𝑨𝑫 = 𝑷𝑸 C Q A O B P správně 𝐴𝐵𝐶𝐷≅ QROP špatně 𝐴𝐵𝐶𝐷≅ OPQR Při zápisu záleží na pořadí vrcholů, které sobě náleží.

Shodnost trojůhelníků opakování učiva ZŠ

VĚTA O SHODNOSTI TROJÚHELNÍKŮ (sss) Jestliže se dva trojúhelníky shodují ve všech třech stranách, jsou shodné. Strany jsou shodné: AB ≅ EF (5 cm) BC ≅ DF (3 cm) CA ≅ DE (4 cm) ∆ABC ≅ ∆EFD (sss)

Jsou zadané trojúhelníky shodné? ∆MNO: m = 6,5 cm, n = 76 mm, o = 0,08 m ∆XYZ: x = 80 mm, y = 0,076 m z = 65 mm TROJÚHELNÍKY NAČRTNI: TROJÚHELNÍKY JSOU SHODNÉ (SSS). ∆MNO ≅ ∆ ZYX STRANY UVEĎ VE STEJNÝCH JEDNOTKÁCH

VĚTA O SHODNOSTI TROJÚHELNÍKŮ SUS Jestliže se dva trojúhelníky shodují ve dvou stranách a úhlu jimi sevřeném, jsou shodné. AB ≅ EF |AB|=|EF|= 5 cm AC ≅ DE |AC|=|DE|= 4 cm ∡ CAB ≅ ∡ DEF |∡ CAB| ≅ |∡ DEF|= (38°) ∆ABC ≅ ∆EFD

VĚTA O SHODNOSTI TROJÚHELNÍKŮ usu Jestliže se dva trojúhelníky shodují v jedné straně a ve dvou úhlech k ní přilehlých, jsou shodné. AB ≅ EF (5 cm) ∡ CAB ≅ ∡DEF (38°) ∡ ABC ≅∡EFD (52°) ∆𝐀𝐁𝐂 ≅ ∆𝐄𝐅𝐃 usu

JSOU SHODNÉ TYTO TROJÚHELNÍKY? ∆𝐀𝐁𝐂:𝜶=𝟓𝟒° 𝜷=𝟐𝟏° 𝜸=𝟏𝟎𝟓° ∆𝐃𝐄𝐅:𝛅=𝟏𝟎𝟓° 𝛆=𝟐𝟏° 𝛗=𝟓𝟒° Tyto trojúhelníky nejsou shodné. 𝜀 −𝑒𝑝𝑠𝑖𝑙𝑜𝑛 𝑙𝑒ží 𝑢 𝑣𝑟𝑐ℎ𝑜𝑙𝑢 𝐸 𝜑 −𝑓í (𝑙𝑒ží 𝑢 𝑣𝑟𝑐ℎ𝑜𝑙𝑢 𝐹) Zdůvodni: Věta o shodnosti ∆ „uuu“ neexistuje, proto nejsou shodné – mohou mít stejný tvar ale různou velikost.