Úvod do psychologie 14.10.2009.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PŘEDMĚT ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD
Advertisements

PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Psychologické směry Psychologie.
Struktura poradenského procesu
Metody psychologie PhDr. Eva Tomešová, PhD.. Jak psychologové dospějí k závěrům o neznámém?  Používají VĚDECKOU METODU: IDENTIFIKACE VĚDECKÉ OTÁZKY FORMULACE.
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
FYZIKA VÝZNAM FYZIKY METODY FYZIKY.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze š
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ.
Název školy Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP Název OP OP Vzdělávání.
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Švec Vlastimil - Krátká Jana - Kubiatko Milan - Pravdová Blanka
SOCIOLOGIE Sociologický výzkum. 1 Sociologický empirický výzkum, je nástrojem, umožňujícím řešit určitý problém.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Skupinové interview (Focus group)
Systemický přístup v SP
Úvod do psychologie PhDr. David Kuneš, Ph.D
PSYCHOLOGIE JE VĚDNÍ OBOR, KTERÝ SE ZABÝVÁ PROŽÍVÁNÍM (PSYCHICKÝMI JEVY) A CHOVÁNÍM ČLOVĚKA.
Základní principy geografického výzkumu
ÚVOD DO PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
Úvod do psychologie PhDr. David Kuneš, Ph.D.
PSYCHOLOGIE JAKO VĚDA PSYCHOLOGICKÉ TEORIE. PSYCHOLOGIE PŘEDMĚT SYSTÉM METODOLOGIE METODY PSYCHOLOGIE JAKO VĚDA POZNAT - VYSVĚTLIT - OVLIVNIT - PREDIKOVAT.
Základy sociální psychologie
Základy sociální psychologie
Obecná a vývojová psychologie
Člověk jako osobnost (psychologie, disciplíny a směry)
Vyučovací metody Školní pedagogika 2013.
Úvod do psychologie
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka, Ph.D.
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Úvod do psychologie PhDr. David Kuneš, Ph.D
Postavení pedagogiky mezi vědami
Úvod do psychologie
Bidrmanová, Rintelová Učitelství praktického vyučování
Experiment č. 1 Strom. házená hlína svízel škola.
Úvod do psychologie Barbara Caková Carl Rogers – Sposob bytia.
Úvod do psychologie PhDr. David Kuneš, Ph.D.
Vztahy geografie k ostatním vědám
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
PSYCHOLOGICKÉ SMĚRY. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ÚVOD DO EKONOMIE, POŽADAVKY NA STUDENTY Cíle: Vysvětlit poslání ekonomie jako vědy. Anotace: Ekonomie je společenská věda, která studuje ekonomické chování.
Úvod do psychologie Výzkumy Jak nás ovlivňuje hlas, nemáme-li přímý kontakt s mluvčím? Jak ovlivňuje grafické zpracování mapy vnímání a rozhodování.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Soňa Váňová. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Úvod do psychologie Lenka Polešovská Kottler, J., Carlson, J. (2003). Mumie u jídelního stolu. Praha: Portál.
Úvod do psychologie Úvod do psychologie - cíle podnítit zájem Osvojení vědeckého způsobu uvažování (zdravý rozum x vědecká metoda) Jazyk vědy.
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
FILOsOFIE A VĚDA.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
METODY PSYCHOLOGIE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Struktura poradenského procesu
Metody psychologie.
Sociologie jako věda Mgr. Vladimír Velešík.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Nevědomí.
Úvod do psychologie II. přednáška
Témata kognitivní psychologie
Dějiny psychologie současná psychologie.
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Metody pedagogiky.
Transkript prezentace:

Úvod do psychologie 14.10.2009

Mumie u jídelního stolu Ženská psychologie Imaginárny svet 14.10. Stanislav Fiala Markéta Tkadlečková ............. ..................... ??? 21.10. Lenka Polešovská Lenka Řezáčová Monika Laurinová Mumie u jídelního stolu Ženská psychologie Imaginárny svet 4.11. Tereza Staňková Tomáš Siuda Anna Kultová Nevyšlapanou cestou Matějček – Eseje Láska a její kat 11.11. Tereza Němcová Tatiana Dumbrava Zuzana Uhrová Umění diplomatického jednání Muž, který si pletl manželku s kloboukem Lži na pohovce 25.11. Nikol Eklová Jiří Šubrt Veronika Voráčková Umění milovat – Fromm Styron – Viditelná temnota Malá knížka o velké paměti 2.12. Barbara Veselá Erika Vlasáková Eva Nentvichová Psychologie trhu Psychologie úsměvu (Co to je? Upřesnit!) Slunění v dešti 9.12. Silvie Šafářová Simona Handlová Vilma Knetlová Psychologie adolescence Mozek a jeho duše nebo Záhady exp. psychologie Neslibovala jsem ti procházku růžovým sadem 16.12. Tomáš Svěrák David Havelka Barbora Hanková Neobvyklá psychoterapie Miltona H. Ericksona Když Nietsche plakal Matky psychoanalýzy

Charakteristiky vědecké publikace Kniha musí projít recenzním řízením - lektor (recenzent) – ověřuje vědeckou úroveň práce, popř. navrhuje přepracování - uvedeno v úvodu knihy

Charakteristiky vědecké publikace 2) V textu jsou uvedeny odkazy na literární zdroje – tzv. citace

Charakteristiky vědecké publikace 3) Seznam použité literatury na konci knihy:

Charakteristiky vědecké publikace 4) Kniha vyšla u nakladatelství zaměřeného na psychologické vědecké publikace: Portál http://www.portal.cz/ Triton http://www.tridistri.cz/webshop/ Grada http://www.grada.cz/ Galén http://www.galen.cz/idistrik/vydav/ Academia http://www.academia.cz/ Různá menší nakladatelství - EMITOS, Cesta, Práh

Charakteristiky vědecké publikace 5) Na knihu odkazuje vědecká autorita: - doporučení na přednášce - seznamy doporučené literatury v odborných učebnicích

Archetypy, prototypy, stereotypy … ještě k minulé otázce studenta: Carl Gustav Jung – slovní asociační experiment seznam slov, které zadával zkoumané osobě požadoval okamžitou reakci bez přemýšlení – tím chtěl vyvolat nevědomý obsah všimnul si, že některá podnětová slova vyvolávají podobnou reakci (latence, podobné odpovědi) komplex/osobní nevědomí archetyp/kolektivní nevědomí

Archetypy, prototypy, stereotypy … cvičení: zavřít oči a představit si židli namalovat ji na kus papíru popsat, jaké jsou její základní znaky – co dělá židli židlí?

Archetypy, prototypy, stereotypy … Podle čeho poznáme, že modré křeslo nepatří do skupiny židlí? židle

Archetypy, prototypy, stereotypy … Teorie prototypů – kognitivní psychologie, vnímání obecní psychologové zjistili, že si zrakové vjemy uspořádáváme do kategorií, vytváříme jejich prototyp, který je jakýmsi ideálním zástupcem skupiny Nejprve jednoduché objekty, poté zobecněno i na složitější jevy – lidské obličeje atd.

Archetypy, prototypy, stereotypy … Teorie prototypů v praxi - výzkumy – poznáváme „umělé“ obličeje - filmové typy – máme pocit, jakoby jsme je znali atd.

Archetypy, prototypy, stereotypy … Teorie stereotypů – sociální psychologie stereotypně posuzujeme určité skupiny osob (černoši, němci, rómové …) stejně jako v předchozím případě si vytváříme určitý stereotypní obraz zástupce určité kategorie, a to i tehdy, pokud jsme se s ním nikdy nesetkali!! současní vědci se domnívají, že prototypy a stereotypy jsou totéž

Archetypy, prototypy, stereotypy … Kategorické učení – neuropsychologie Dva systémy učení: neokortikální – systém pomalého učení; nové poznatky se začleňují do kategorií - aby se lidé vyznali ve světě, zjednodušují přijímanou informaci hippokampální – systém rychlého učení; nové poznatky se neshodují se stávajícími kategoriemi, tyto se přetváří nebo se vytváří kategorie nová

Archetypy, prototypy, stereotypy … Má pravdu Jung, který tvrdí, že existují archetypy či pravzory, které dědíme po mnohé generace? Nebo jenom jako první objevil, že si lidé své zkušenosti ukládají kategoricky a že jsou určité obecné kategorie (mužskost, ženskost, hrdina …) u lidí podobné, a to bez ohledu na jejich národnost atd.?

Systém věd – dělení podle metody Empirické/přírodní Humanitní/společenské matematika biologie lékařství geologie chemie filologie sociální vědy sociologie ekonomie religionistika kulturní vědy psychologie, filozofie, antropologie, teologie …

Systém věd – dělení podle metody Empirické/přírodní Humanitní/společenské Exaktní (přesné) - formulují obecně platné zákony, pravidla objektivní Hlavní metody: - pozorování - experiment Pravděpodobnostní (méně přesné) - formulují pravidla založená na pravděpodobnosti intersubjektivní – shodná výpověď více jedinců Hlavní metody: - pozorování, experiment - rozhovor, dotazníková šetření - analýza produktů

Postavení psychologie v systému věd Řadí se ke společenským vědám Čerpá z/je ovlivněna matematikou (statistikou), lékařskými vědami, sociálními vědami (sociologií) a filozofií a některé z nich zpětně ovlivňuje

Psychologie jako vědní obor Psychologie je věda, která studuje lidské chování a prožívání. nebo lépe Psychologie je věda, která studuje lidské chování, mentální procesy a tělesné dění, včetně jejich vzájemných vztahů a interakcí.

Cíle psychologie 1) popsat různé projevy chování a duševního dění K tomu se používají (nejen) následující metody: pozorování rozhovor experiment diagnostické testy

Cíle psychologie 2) vysvětlit lidské chování a prožívání - vytváření psychologických teorií – souvislých soustav hypotéz, názorů a přesvědčení, které umožňují vysvětlit data získaná psychologickými metodami - spousta teorií je dána tím, že lidské chování a prožívání je velmi složité

Cíle psychologie 3) předvídat (predikovat) lidské chování a prožívání - složité, protože předvídání dějů může ovlivnit jejich průběh (sebenaplňující proroctví)

Cíle psychologie 4) zvyšování lidské spokojenosti a zdraví