Idi Amin,,Řezník z Kampali“. Vzestup moci Vlastním jménem Idi Awu Ongo Angoo se narodil v Koboko Uganda 1923- 1928 Jako mladý často brutálně napadal vrstevníky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
To je Tvůj dům 1. Přicházíme dnes Ti chválu vzdát.
Advertisements

Anglická revoluce.
Největší tyrani 20. století Ceauşescu, Amin, Pol Pot, Husajn, Kaddáfí
SOCIALISMUS A KAPITALISMUS VE VÝCHODNÍ AFRICE
Jmenuji se Michaela Petrová
Válka ve Vietnamu.
ZPŮSOB VLÁDY Politická moc ve státě je uplatňována způsobem demokratickým nebo totalitním.
Vznik státních útvarů V.
Evropa za napoleonských válek
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Nástup fašismu.
Jak se podařilo Adolfu Hitlerovi dostat k moci?
Třicetiletá válka
Obyvatelstvo a sídlo.
VY_III/2_INOVACE_86_Zdeněk Svěrák
Studijní obor: Sociální činnost
Události po první světové válce Vypracoval:Zbyněk Poulíček Michal Dvořák © 2004.
Nástup A. Hitlera k moci Německo jako fašistická diktatura
Pákistán (Islámská republika Pákistán)
Gaius Iulius Ceasar.
STÁTNÍ ZŘÍZENÍ (FORMY VLÁDY)
Karel Havlíček Borovský
Politický systém Portugalska
Žirafa.
Jakou událost si Židé o Velikonocích připomínají?
 U Středozemní ho moře  Jihozápad – Egypt  Jih, východ a sever – Izrael  Rozloha 362 km 2.
Uganda Republic of Uganda.
Počátky fašismu v ČSR.
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Suezská krize Jan Wolf, Ov/Vv, IV. r..
EVROPA VE 30. LETECH (I.) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa.
STAROVĚKÝ ŘÍM.
Bc. Weberová Kristýna, PALESTINSKÁ SAMOSPRÁVASTÁT IZRAEL  Hlavní město: vedení Palestinské samosprávy sídlí v Ramalláhu (arab. Rám Alláh),
Kambodža Marek Bešta OV-TE.
CARP TOUR 2007 Carp team …..Žďár nad Sázavou…...
NSDAP Hitlerova nacistická strana (nacionalismus + socialismus)
ŠRÍ LANKA. Základní Info Počet Obyvatel : (2005) Rozloha : km2 Hustota : 306 obyv./km2 Jazyky : Sinhálština (úřední), Tamilština Hlavní.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Studená, okres Jindřichův Hradec Autor: Mgr. Božena Andrašková Název : VY_32_INOVACE_8C57D6_Starověký Řím.
VELKÁ BRITÁNIE ANGLIE A VELKÁ BRITÁNIE V KOLONIÍCH.
Druhá světová válka. 1.Kdo je na obrázku? 2.Jaké spojenectví karikatura vyjadřuje? 3.Co jednotlivé státy získaly?
Římské výboje v západním Středomoří Ovládnutí Makedonie a Řecka.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola praktická a mateřská škola Toužim, příspěvková organizace AUTOR: Marcela Kaderová NÁZEV: VY_32_INOVACE_D_12_ROK 1968 TEMA:
Kočí Kristýna UČO: Oficiální název: Španělské království Hlavní město: Madrid Rozloha: km² Počet obyvatel: 46 milionů.
Jana (Johanka) z Arku. ..Narození Jany.. Narodila se v chudé rodině roku 1412 ve vesnici Domrény na vancouleurském panství Narodila se v chudé rodině.
Karel Hynek Mácha Máj 8.třídy. Karel Hynek Mácha - život  Narodil se na Újezdě na Malé Straně  Vedle studia, četby a lásky bylo zdrojem Máchových zážitků.
Přemyslovci 1 Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. Vznik českého státu  vzniká po rozpadu Velkomoravské říše v 10. století, když kmenu Čechů vládl rod Přemyslovců.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_15_ČSR.
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření VY_32_Inovace_D_9_15_20
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 7.ročník III
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: BLESKOVÉ TAŽENÍ DO ZÁPADNÍ EVROPY Autor: Mgr. Pavla Rosyvková Datum: Leden 2012 Předmět: Dějepis Cílová.
Právní základy státu.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin 6.-9.
První arabsko-izraelská válka
České země po nástupu Habsburků
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
T.G.M..
Aleš 2016 pro soutěž bajtik Klubal
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Rwanda.
AUTOR: Mgr. Bedřiška Koželuhová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6B_04
Digitální učební materiál
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Karel IV. OTEC VLASTI
Státy v 18. st..
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_36_Návrat_k_demokracii_ib1 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Autor:
České země- 11.století Patricie Knoppová 2.B.
Politické systémy zemí Střední Asie
Transkript prezentace:

Idi Amin,,Řezník z Kampali“

Vzestup moci Vlastním jménem Idi Awu Ongo Angoo se narodil v Koboko Uganda Jako mladý často brutálně napadal vrstevníky věnuje se boxu Vstupuje do armády výborný střelec známý svou brutalitou po 10 letech rychle stoupá jeho kariéra vzhůru, plukovník Masakruje Turkmenské zloděje dobytka je postaven před soud ale vyhrává 1966 nezávislost 1.premiér Milton Obote Amin se postavil za Oboteho a svrhliu prezidenta 1971 Obote odjíždí na konferenci Údajně z obav že ho chce obote zavřít provede puč v hl. městě Kampale panuje euforie a i meznárodní společenství je rádo

Amin u moci Slíbil svobodné volby ale vytváří orgány proto aby se udržel u moci Likvidoval jakoukoliv opozici nebo oboteho zastánce.Vraždy, mučení a únosy jsou na denním pořádku. Brutálně popravil jednotky kmenů langi a Achali 1972 Dochází k,,Afrikanizaci” národa dává 90-ti denní lhůtu všem Indům a Pakistáncům(50 000), kteří ovládali 90% Ekonomiky.Majetek rozdá mezi své oblíbence-ti sním ale neumějí nakládat Dochází k totálnímu kolapsu ekonomiky.V rozhlase hraje skladba Zbohem už jste nás dojili dost dlouho. Amin přijímá Islám a nenávidí židy chtěl vystavit pomník Hitlerovy Brutálně zavraždil svojí manželku Bavil se tím že lovil lidi těmi pak krmil hyeny Keňany prohlásil za podlidi a chtěl zabrat jejich území Keňané se ubrání Tanzaskému prezidentu juliu Nyereremu dojde trpělivost poté co napadne sever T.On celkem brzy dobude Kampalu Ugandě pomáhá Lybie ale jen sporadicky Lidé po devíti letech opět slaví,,Fašistický diktátor padl”,,Ať žije Nyerere”

Aminův konec Za Aminovi vlády bylo zavražděno okolo lidí Po dobytí Kampali utíká nejdřív do Lybie a pak do S.Arábie kde dostává od vlády dům a rentu Pokouší se o opětovný návrat k moci v Ugandě ale selhává Umírá v roce 2003 na selhání vícero orgánů

Filmy a ukázka Generál Idi Amin Dada: vlastní portrét Režisér točil tento dokument na přání I.A. Ch. Bukowski, který znal režiséra, se zmínil ve své knize hollywood o I.Aminovi vzniká drsný film poslední Skotský král Forest Whitaker získal Glób a Oscara