1 Kvalita prověřená časem POZICE OCELÁŘSKÉHO PRŮMYSLU SEMINÁŘ MPO, PRAHA, ŘÍJEN 2010 Jiří Cienciala Prezident odvětvového svazu hutnictví železa Předseda.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Advertisements

Potenciální dopady energeticko-klimatického balíčku na průmysl ČR Ministerstvo průmyslu a obchodu C O O C O O C O O C O O C O O C O O 20. listopadu 2008.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
1 Záměry státu v oblasti zdanění energií a dopady na průmysl Seminář SVSE, Praha Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
XXII. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR a předseda představenstva FITE a.s. 24. – – Jelenovská Stav ekonomiky ČR a.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Podnikatelské prostředí: Makroprostředí
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
Evropský sociální fond v ČR
Vítek Urban prosinec 2004 kvarta
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
Světová energetika a návrh české ekologické daňové reformy Brno Ing. Jiří Jíše CONTE spol. s r.o.
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
Společenské a hospodářské prostředí
1 Kvalita prověřená časem. 2 PŘEDPOKLÁDANÝ VÝVOJ OCELÁŘSTVÍ V MSK Jan Lasota člen představenstva a náměstek výrobního ředitele.
Názory průmyslových odběratelů na situaci v české energetice Roman Blažíček Lasselsberger a.s. © LASSELSBERGER, a.s.
Zjevná spotřeba oceli. Vývoj hlavních odběratelských oborů.
Nové iniciativy EU v oblasti energetiky a její dopady na hospodářskou soutěž Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
Prostředí pro podnikání a rozhodující faktory růstu MSP Karel Havlíček květen 2008.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Budoucnost profesí Budoucnost profesí – pohled za obzor Ing. Jiří Braňka Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání.
Obchodování skleníkovými plyny a ekologizace daňové soustavy Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Vápno, cement, ekologie Výroba vápna v podmínkách EU ETS L. Prokopec 21. května 2008 BU Czech Republic and Slovakia.
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
Pozice průmyslových spotřebitelů elektřiny Podzimní konference AEM 9/2007 K.Šimeček předseda předsednictva SVSE.
ALOKACE POVOLENEK EMISE CO2 V EU ETS PO ROCE 2012 POSTUP IFIEC EUROPE Ing. Bohuslav Brix Seminář AEM/SVSE, Praha,
Filozofická hlediska inovací Inovace, evoluce a civilizace Oldřich Syrovátka Katedra společenských věd FM VŠE.
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
Význam sektoru obchodu v české ekonomice
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
HUTNICTVÍ.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
1 Předpokládaný vývoj české energetiky Co mohou spotřebitelé očekávat Jak si lze navzájem vyjít vstříc květen 2007.
Druhý dech českého zbrojního průmyslu
Pracovní skupina pro udržitelnou spotřebu a výrobu (USV) Informace pro VH CBCSD 24. červen Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel EMPRESS, o.p.s.
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Konkurenceschopnost chemického průmyslu ČR Praha, 6. května 2010 © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Prezentace pro účastníky konference: NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Udržitelná výroba energie –
Hodnocení energetických trhů z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha 23. října 2006.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Mezinárodní seminář: Kvalifikovaná pracovní síla jako zdroj konkurenceschopnosti České republiky Vytvoření konkurenceschopného pracovního trhu.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
Energetické využívání odpadů z pohledu MPO
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Energetická politika Mgr. Oldřich Hájek. Specifika energetické politiky Hybridní povaha politiky Hybridní povaha politiky Ve smlouvě o EU i o EHS není.
Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha, Žofín, 29. září 2009.
MONDRAGON Cooperative Corporation (MCC) Příklad z dobré praxe - Best practice Červen 2015.
Uhelný průmysl v Evropě nová publikace EURACOAL Dr. Renata Eisenvortová Manažer evropských záležitostí Czech Coal a.s. Člen výkonného výboru EURACOAL Těžební.
Horník nepatří jen do stoky…
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Rozvoj inovací v EU.
Plán investic pro Evropu
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Transkript prezentace:

1 Kvalita prověřená časem POZICE OCELÁŘSKÉHO PRŮMYSLU SEMINÁŘ MPO, PRAHA, ŘÍJEN 2010 Jiří Cienciala Prezident odvětvového svazu hutnictví železa Předseda představenstva a generální ředitel TŽ

2 Kvalita prověřená časem  „Avšak hovořil tak proto, že tento nůž byl z chetitského kovu a nebylo dovoleno cokoli z tohoto kovu dát či prodat cizincům, takže jsem si v Chattušaši nemohl koupit železnou zbraň, poněvadž jsem nechtěl být příliš dotěrný, abych nevzbudil podezření. Takové nože bylo možno vidět jen u velmožů země Mitannu, a jejich cena byla jejich desetinásobná váha ve zlatě a čtrnáctinásobná váha ve stříbře a jejich vlastníci je nechtěli prodat, ježto jich nebylo mnoho po světě. Ale pro Chetita neměl tento nůž příliš velkou cenu, poněvadž jej cizinci nesměl prodat.“ Mika Waltari: Egypťan Sinuhet

3 Kvalita prověřená časem SVĚTOVÁ VÝROBA OCELI 1915 – 2009 [mil. t] zdroj: Naftové krize Pád SSSR Asijská krize 2. světová Velká krize 1. světová Současná krize

4 Kvalita prověřená časem MĚSÍČNÍ VYUŽITÍ KAPACIT [%] zdroj:

5 Kvalita prověřená časem PODÍLY SVĚTOVÉ SPOTŘEBY PO DEKÁDÁCH zdroj: Svět [Mt]

6 Kvalita prověřená časem MANIFEST EVROPSKÉHO OCELÁŘSTVÍ  Evropa bez vlastní výroby oceli nebude dlouhodobě prosperovat  Obrat zhruba 200 miliard €  Přímo zaměstnává 420 tisíc zaměstnanců  Nepřímo více než milion lidí  Výroba zhruba 200 mil. tun  Páteř evropské prosperity  Politické iniciativy by měly ochraňovat konkurenceschopnost evropského průmyslu a zabezpečovat podmínky pro investování v Evropě

7 Kvalita prověřená časem ÚKOLY PRO OCELÁŘSTVÍ EU  Podpora V & V  New skills for new jobs  Řešení obchodování s povolenkami  Zjednodušení legislativy (IPPC, REACH, ovzduší, voda, odpady)  Transparentnost obchodu  Konkurenceschopné ceny energií  Dostupnost surovin (ruda, uhlí, etc.)

8 Kvalita prověřená časem HLEDÁNÍ ROVNOVÁHY PODNIK KONKURENCE- SCHOPNOST EKOLOGIE EKONOMIKA SOCIÁLNO

9 Kvalita prověřená časem POZICE OCELÁŘSKÉHO PRŮMYSLU DOPORUČENÍ; ZÁVĚR

10 Kvalita prověřená časem ROČNÍ VYUŽITÍ KAPACIT [%] zdroj:

11 Kvalita prověřená časem CO DÁL?  Ochrana konkurenceschopnosti na úrovni ochrany ŽP  Konkrétní akce na snížení zátěže ŽP  Podpora inovací, vědy, výzkumu, vývoje  Dostupnost kvalifikovaných a vzdělaných zaměstnanců  Podpora podnikání, investice do infrastruktury, vytváření nových pracovních míst  Řešit situaci vzniklou z nekorektního využití OZE (fotovoltaika)  Velké ohrožení pro energeticky náročné podniky  Na úrovni EU – zajištění rovných podmínek pro domácí a importovanou ocel – předcházení „carbon leakage“  Znovuzískání důvěry investorů

12 Kvalita prověřená časem ZÁVĚR  Konkurenceschopnost × ekologická legislativa  Podpora investic do ŽP  Podpora výzkumu, vývoje a inovací  Podpora podnikání  Změna pohledu na ocelářství (podle německé studie)  Výrobce materiálu, bez kterého se snižování emisí skleníkových plynů neobejde  Přínosy z nových ocelí pro nové technologie převyšují zátěž ŽP ocelářským průmyslem