Ostrava 30. září 2002 ECDL pro učitele Libor Koníček Přírodovědecká fakulta Ostravská univerzita.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Informační gramotnost na středních školách
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Dlouhý. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Jak vytvořit prezentaci Vytvořila firma: A-B Spektrum, počítačové a vzdělávací kurzy.
AKREDITOVANÉ ŠKOLICÍ STŘEDISKO ČLEN ASOCIACE VDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH TRADICE OD ROKU 1991 Zdeněk Mašín Microsoft Gold Certified Partner Akreditované.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Typy programů operační systémy programy pro práci se soubory
Základy počítačů a kancelářský software
Kateřina Svobodová a Markéta Pospíšilová
Digitální učební materiál
Základy práce s počítačem – lekce V. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: březen.
C O NOVÉHO V ECDL. RVP – vzdělávací oblast IKT Je zmíněn koncept ECDL jako vzor pro konstrukci obsahu vzdělávací oblasti.
Ing. Jaroslav Parma.  Seznámení s MS OFFICE 2010  PROCVIČENÍ PROGRAMŮ MS OFFICE 2010  DISKUSE  ZÁVĚR.
INFORMATIKA 8 MS Word III2 – I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika, respektive.
Základy práce s počítačem – lekce V.
SPECIFIKA VÝUKY POČÍTAČOVÝCH KURZŮ UNIVERZITY TŘETÍHO VĚKU Michal Vojkůvka.
Jak vytvořit prezentaci
Vzdělávání dospělých - kategorie 50+. UNIV2 kurs 50+ Historie Založena roku 1994 Do výuky v České republice zavedla nové obory: ― Výpočetní techniku ―
Obor informační technologie
Informace o projektech MVČR v oblasti vzdělávání ve veřejné správě 20. června 2011 Odbor řízení lidských zdrojů Oddělení rozvoje a vzdělávání.
European Computer Driving Licence Informační a poradenské centrum PEF.
Implementace konceptu ECDL do výuky ZKVALITŇUJEME CESTU K POZNÁNÍ.
LiveContent Univerzální Formulářové Řešení Michal Petrtýl, Marek Beneš.
Návrh a realizace modulového systému dalšího vzdělávání učitelů v MSK Magdalena Chmelařová Opava 2008.
Programové vybavení počítače
ELearning na FIM UHK Fakulta informatiky a managementu Univerzita Hradec Králové.
Jak vytvořit prezentaci
uložené procedury (stored procedures) triggery, sekvence, pohledy, funkce, parametrické dotazy (prepared statements) komplexní agregace a SQL dotazy jiné.
E-PRAHA 2006/Osička1 Systém managementu jakosti ÚMČ Praha 10 ČSN EN ISO 9001:2001 Systém managementu jakosti ÚMČ Praha 10 ČSN EN ISO 9001:2001.
INFORMATIKA 9 Kancelářské využití software III2 – I9- 17.
2 Fučíková Sylvie HR/Win – moderní technologie pro osvědčené aplikace.
ZÁKLADNÍ ROZDĚLENÍ SOFTWARE
© 2000 VEMA počítače a projektování spol. s r. o..
Vzdálené počítačové sítě a programování v prostředí Windows Okruhy ke zkoušce z předmětu: Ing. Zdeněk Votruba LVALVA.
"N OVÁ " MATURITA A I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE New school-leaving exam and ICT Vladimír Očenášek 1.
VY_32_INOVACE_51_Microsoft_Office_2010. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní.
Ostravice Možnosti mobilních technologií při řešení projektů a v organizaci času Mgr. Rostislav Fojtík Ostravice
European Computer Driving Licence
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Ing. Markéta Šindelářová Materiál: VY_32_INOVACE_ICT33.11 Téma: PowerPoint.
Počítačová gramotnost a její zvyšování pomocí e-learningu Martin Voslář Počítačová škola Gopas, a.s.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Ing. Markéta Šindelářová Materiál: VY_32_INOVACE_ICT33.04 Téma: PowerPoint.
RNDr. Jana Matesová Obsluha počítače, tvůrce počítačové grafiky, videa a tvůrce webových stránek Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím.
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Profil manažera vzdělávání EGON centra VS Benešov,
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 kopírování a vkládání
"N OVÁ " MATURITA A I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE New school-leaving exam and ICT Vladimír Očenášek 1.
VKLÁDÁNÍ OBRÁZKŮ DO DOKUMENTU VY_32_INOVACE_70. Do textového dokumentu lze vkládat obrázky. 1.OBRÁZEK – vlastní (naskenovaný) nebo uložený v PC 2.KLIPART.
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
Jak vytvořit prezentaci Vytvořila firma: A-B Spektrum, počítačové a vzdělávací kurzy.
Funkce operačního systému (11). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 7 Autor: Bc. Pavel Šiktanc MS WORD 2010 – záhlaví a zápatí Co se všechno naučíme??? Jak vkládat.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 8 GRAF I – spojnicový graf Autor: Bc. Pavel Šiktanc Co se všechno naučíme??? Vytváření grafu z jednotlivých.
Informatika – Textový procesor Word 2010 Jméno autora Ing. Ladislav Novák Datum vytvoření leden 2011 Ročník 3. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Informační.
Anotace: Kancelářský balík od firmy Microsoft je nejčastěji používané řešení ve firmách i domácnostech. Žáci získají přehled o tomto produktu, získají.
JAK REAGUJÍ UČITELÉ 1. STUPNĚ NA ZAVÁDĚNÍ ZÁKLADŮ INFORMATIKY DO VÝUKY ICT Jiří Vaníček Jihočeská univerzita, Pedagogická fakulta DidactIG Liberec 5. 2.
Uživatelský software 1./2 A4 kabinet Aut – suterén / 15 cvičení (4 témata) - na konci.
MICROSOFT OFFICE teorie. MICROSOFT OFFICE Microsoft Office je kancelářský balík od americké firmy Microsoft. Firma Microsoft je největší softwarovou firmou.
ÚVOD DO PŘEDMĚTU INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE. OPERAČNÍ SYSTÉM Je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti.
TEXTOVÝ EDITOR Karin Tylšerová. Textový editor je software, kterým je možné editovat prostý text. Neobsahuje žádné informace o formátování, jako je použití.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zpracování a využití informací pro 6. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_01_Základní pojmy,
Microsoft FRONT PAGE Šablona 32 VY_32_INOVACE_19_10_Front Page.
Číslo a název klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo DUM: VY_32_INOVACE_INF_612 Jméno autora: Mgr. Marie Kardová.
Software Počítače - rozdělení podle účelu
Textový Editor.
KVALITA rozvojový program kraje
SOFTWARE II Aplikační software.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Předmět: INFORMATIKA Ročník: VII.
Informační a komunikační technologie 5. ročník
Microsoft office - Seznámení Více výukových souborů najdete na stránce: emagister.proweb.cz
Transkript prezentace:

Ostrava 30. září 2002 ECDL pro učitele Libor Koníček Přírodovědecká fakulta Ostravská univerzita

Ostrava 30. září 2002 ECDL European Computer Driving Licence „řidičák na počítač“ mezinárodně uznávaná standardizovaná metoda zjišťování stupně uživatelských dovedností při práci s počítačem

Ostrava 30. září 2002 Moduly ECDL 1.Základy informačních technologií 2.Používání PC a správa souborů 3.Textový editor 4.Tabulkový kalkulátor 5.Databáze 6.Grafické možnosti PC, způsoby a možnosti elektronické prezentace 7.Služby informační sítě

Ostrava 30. září 2002 Přínosy ECDL Kritérium pro hodnocení kvalifikace zaměstnanců Růst efektivity práce Úspory v IT Zvyšování kvalifikace a ceny na trhu práce

Ostrava 30. září 2002 ECDL pro učitele? ANO zvýšení počítačové gramotnosti pedagogické veřejnosti NE ECDL je pro učitele zbytečný, příliš náročný

Ostrava 30. září 2002 Co nabízí ECDL? Osvědčení ECDL Start = 4 ze 7 modulů Nejsou ale i v tomto případě požadované znalosti příliš komplexní? Nebudou učitelé zatěžováni zbytečným balastem?

Ostrava 30. září Základy IT Základní principy IT Z čeho je složen počítač? Jaké funkce může počítač plnit ? Jaké existují aplikace ? Právní a etické problémy IT

Ostrava 30. září Používání PC a správa souborů 2 Používání PC a správa souborů Základní dovednosti práce s PC Zapnutí a vypnutí počítače Práce s klávesnicí, používání myši Vytváření a manipulace se složkami Kopírování, přesunování souborů Organizace dat ve složkách Používání základních systémových aplikací

Ostrava 30. září Textový editor Tvorba, úpravy a vytištění textového dokumentu Použití formátování a různých rozvržení textu Vkládání objektů do dokumentů

Ostrava 30. září Tabulkový procesor Tvorba, úpravy a vytištění tabulky Provádění výpočtů Tvorba grafů

Ostrava 30. září Databáze Návrh a tvorba databáze Vkládání, editování, mazání a prohledávání dat

Ostrava 30. září Grafické možnosti PC Tvorba elektronické prezentace

Ostrava 30. září Služby informační sítě Používání Internetu Práce s elektronickou poštou

Ostrava 30. září 2002 Úkoly Vyhledejte na internetu další informace o ECDL. Zaměřte se na stránky MŠMT a SIPV Vytvořte si ve Wordu stránku s odkazy na ECDL Zjistěte, které instituce mohou provádět testování ECDL Najděte na internetu ukázky testů ECDL a pokuste se je vypracovat

Ostrava 30. září 2002 Zdroje