Psychiatrická propedeutika: Dovednosti Lucie Bankovská Motlová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Péče o seniora trpícího depresí
Advertisements

TYPOLOGIE KLIENTŮ s kým se mohu v praxi setkat
PSYCHOLOGICKÁ PŘÍPRAVA - ÚVOD
Vyšetřovací metody a biologická léčba v psychiatrii (bakalářské a magisterské studium) Česková E., Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno Psychiatrické.
Funkční geriatrické vyšetření a testy
Prodejní dovednosti pro společnost Chodura Konkurenceschopnost a kvalita - cesta k úspěchu zemědělského podniku.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
KOMUNIKACE SE SENIORY Olga Bürgerová.
Lékařská psychologie 5. Ročník Lucie Bankovská Motlová
Komunikace v náročných situacích: psychopatologie
Komunikace s dětským pacientem
Jak vyjednávat o smlouvě a honoráři I. pro společnost JTP Roman Čiviš, A TREND.
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
Cíle pozorování, kategorie a jednotky pozorovaného chování
Sdělování nepříznivých informací.
Jak efektivně komunikovat s klientem?
Mozek a chování Norma a duševní nemoc
Vyjednávání I sebelepší mezilidské vztahy nebo manažerské techniky nás čas od času nedokážou ochránit před střetem různých názorů, myšlenek nebo přístupů.
Sledování bipolárních pacientů
Interviewing = Pohovor s klientem NKPD Lucia Madleňáková.
KRIZOVÁ INTERVENCE.
1 Týmová práce TYMP 1 Fáze vývoje týmu Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV MARKETINGOVÝCH KOMUNIKACÍ.
Metody pedagogické diagnostiky
VY_32_INOVACE_PSYM25560ZAPBOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Základy psychologie a psychopatologie VZ kombinované
Alzheimerova nemoc.
Komunikace v náročných situacích: psychopatologie
Hlavní poruchy myšlení
Deprese Diagnostika a léčba
Projekt: Vzdělávání pro ekonomický rozvoj v zemědělství – Ing. Petr Hladký Agro Brno - Tuřany, a.s. Téma: Obchodní dovednosti pro obchodníky.
Poruchy v komunikaci Tereza Svobodníková.
Komunikace s rodiči.
Komunikace. Komunikace Komunikace je přenos nejrůznějších informačních obsahů v rámci komunikačních systémů Komunikace je přenos nejrůznějších informačních.
VERBÁLNÍ KOMUNIKACE Olga Bürgerová.
Komunikace ve zdravotnictví
Význam Základ vztahu mezi advokátem a klientem
SEBEPOZNÁNÍ základ psychologické přípravy
ZÁKLADY MEZILIDSKÉ KOMUNIKACE
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
Didaktická část diplomové práce
Realizace ošetřovatelského plánu/péče
Prezentační dovednosti 2015 Vítám Vás na dnešním semináři Prezentační dovednosti II.
KOMUNIKACE.
AKVIZICE AKVIZICE. Co si odvezete Zaměříme se na překážky na cestě ke zvýšení obratu a rozšíření portfolia Budeme hledat cestu jak spolupracovat i s největšími.
Komunikační inteligence. Cíle a obsah kurzu  definice asertivity  charakteristiky pasivity, pasivní agresivity, agresivity a asertivity.
Psychiatrické vyšetření
Léčba deprese Vincent van Gogh: Sorrowing old man
Nutriční poradenství u dětí do 2 let. Zjištění a vyhodnocení současného způsobu stravování Zjištění a vyhodnocení současného způsobu stravování Hodnocení.
1 Týmová práce TYMP 1/ C2 Fáze vývoje týmu Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV MARKETINGOVÝCH KOMUNIKACÍ.
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
centrální porucha zpracování řečového signálu
Metody sociálního výzkumu 4. blok Denní studium LS 2008/2009.
ÚSKALÍ SPOLUPRÁCE S RODINOU KLIENTA ,JIRKOV PHDR. MARTINA VENGLÁŘOVÁ.
Co to vlastně je ?  Způsobuje nevratné změny v mozkových buňkách a úbytek mozkové hmoty.  Varovným signálem bývá, že člověk začne trpět neobvyklou ztrátou.
PSYCHOLOGIE KOMUNIKACE KOMUNIKAČNÍ SITUACE V PRÁCI MANAŽERA IVANA NEKVAPILOVÁ Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro.
HORIZONT ZLÍN Workshop
Člověk a zdraví Vysvětlení pojmu ASERTIVITA
Didaktické prostředky
Táňa Křížová Krajský úřad Kraje Vysočina
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
Fáze vývoje týmu Pavla Kotyzová
Měření rychlosti zvuku
Bc. Helena Selucká Podpora čtenářství – podzim 2011
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
Mgr. Kateřina Lojdová, Ph.D.
Výběr jednotlivců do týmu Pavla Kotyzová
Práva dítěte Výchova k občanství
Psychiatrické vyšetření
Psychiatrické vyšetření
Psychiatrické vyšetření
Transkript prezentace:

Psychiatrická propedeutika: Dovednosti Lucie Bankovská Motlová

Co se naučíte Základní komunikační dovednosti Zásady komunikace u vybraných psychiatrických stavů Postup při psychiatrickém vyšetření

Základní komunikační dovednosti Obecné principy Akutní vyšetření v terénu ? pozornost a čas, podmínky; dostatečné soukromí zásady správné komunikace verbální i mimoverbální srozumitelný jazyk empatie nekomentující přístup ne sugestivní otázky všímat si nonverbálních známek nepohody, úzkosti, atd

Základní komunikační dovednosti: Fáze psychiatrického vyšetření „Zahřívací fáze“: Uvítat, vysvětlit účel Zjistit, na co si pacient stěžuje Zaměřenými otázkami vyloučit méně pravděpodobné diagnózy Trvat na vysvětlení nejasných nebo vágních odpovědí Nabídnout možnost zeptat se Poskytnout zpětnou vazbu Navrhnout terapeutický postup, dát pacientovi možnost výběru Zakončit povzbuzením, optimismem

Postup při psychiatrickém vyšetření Nechte pacienta souvisle hovořit Používejte otevřené i uzavřené otázky Ptejte se na sebevražedné myšlenky

+ Suportivní techniky Podpora P: „neumím to dost dobře vyjádřit slovy“ D: „myslím, že jste situaci vystihl trefně“ Ujištění D: „Tyhle zážitky vás opravdu dost poděsily. Společně váš strach zvládneme.“ Všímejte si emocí. D: „I teď když mluvíte o matce, vidím ve vašich očích slzy.“ Nonverbální komunikace. Posed a výraz obličeje vyjadřující zájem, starost a pozorné soustředění se.

- Obstrukční techniky Uzavřené otázky D. Změnil se váš spánek a chuť k jídlu? Otázky soudící D: Napadlo vás vůbec, jak se asi vaše žena cítila, když se dozvěděla o vaší nevěře? Ignorovat pacientova sdělení. P: V noc jsem špatně spal. D: Změnila se vám chuť k jídlu? P: Budí mě noční můry. D: Máte méně energie než obvykle? Bagatelizace. P: Nemám doma takový pořádek, jaký bych si přála. D: Ale, nic si z toho nedělejte, spousta lidí neuklízí. Předčasná rada. P: V práci je to nesnesitelné. Šéf mě neustále sleduje a dohlíží a kritizuje a hledá chybu ve všem, co udělám. D: Tak co kdybyste svoje stížnosti sepsal a dal šéfovi písemně? Nonverbální komunikace. Zívání, sledování hodinek.

Speciální dovednosti při vedení rozhovoru: videoukázky Akutně psychotický pacient Agresivní akutně psychotický pacient Dementní pacient Manický pacient Depresivní pacient Suicidální pacient Stuporózní pacient

Video: slečna K (nemesis a bomby pod postelí) Akutní psychóza Video: slečna K (nemesis a bomby pod postelí)

Akutně psychotický pacient Komunikaci ovlivňuje absence náhledu odmítavý postoj k užívání tablet narušení kognitivních funkcí strukturální porucha řeči a myšlení floridní psychotické příznaky akutní nežádoucí účinky léčby Komunikaci komplikují příznaky, na prvním místě absence náhledu. Jak tedy pacientovi vysvětlit, že j nemocný aže se musí léčit?

Akutně psychotický pacient Pravidla komunikace jak proč Mluvte v krátkých větách Pacienti obtížně udržují pozornost V jedné větě předávejte jen jednu informaci Pacienti mají obtíže se zpracováním více informací najednou Používejte názorné pomůcky (kreslete jim) Pacienti mají poruchy paměti; pomůcky usnadní zapamatování Emočně podporujte, bludy nevyvracejte Pacienti mají obavy, jsou v tenzi Často opakujte Pacienti mají poruchy paměti Komunikac emá svá pravidla: Komunikace, která respektuje deficit ve zpracování informací a problémy v komunikaci má tato pravidla.

Akutně psychotický pacient O čem musíte komunikovat Akutní psychotická porucha o pracovní diagnóze o podání léků o tom, co se bude dít během hospitalizace Bez léků to nejde. Léky vám pomohou spát, odstraní strach,….pomohou vám rychle se vrátit domů,.. Provedou se vyšetření, podle kterých se určí co nejúčinnější léčba; …

Agresivní akutně psychotický pacient Video: Management of acute psychotic patient

Video: pan B, vyšetřuje Bartoš Dementní pacient Video: pan B, vyšetřuje Bartoš

Dementní pacient Zásady komunikace Orientační screening: Kolik je vám let? Kdy jste se narodil? Uzavřené otázky Pomocné testy: Test hodin Mini Mental State Examination (MMSE)

Dobře přijímán pacienty Je použitelný v primární péči Test hodin: 2:45 Koreluje s dalšími testy na demenci Dobře přijímán pacienty Je použitelný v primární péči Norma Mírná kognitivní porucha In this test, the patient is asked to draw a clock face depicting a specified time: in this example, 2:45. The drawing is then rated on a scale of 10 to 1, with 10 being an accurate and well-organized depiction and 1 being an incoherent or uninterpretable scribbling. Two studies found clock drawing to be highly correlated with several independent global measures of dementia severity. It is also very well accepted by patients. Although clearly not diagnostic, clock drawing affords a convenient screening tool when sophisticated neuropsychologic testing is not available. It is especially helpful in the primary care setting in identifying patients who may require further cognitive assessment. In assessing the drawings, the clinician should apply the following criteria: Normal: The hands are in the correct position in a score of 10. Mild impairment: Compared with an accurate rendering of a clock showing a time of 2:45, errors are noticeable in the placement of hour and minute hands in a score of 8. Moderate impairment: The clock face is distorted, numbers are out of sequence, missing, or outside of the boundaries of the clock face in a score of 4. Severe impairment: The drawing is only vaguely representative of a clock in a score of 2. Sources Juby A. Correlation between the Folstein Mini-Mental State Examination and three methods of clock drawing scoring. J Geriatr Psychiatry Neurol. 1999;12:87–91. Sunderland T, Hill JL, Mellow AM, et al. Clock drawing in AD: a novel measure of dementia severity. J Am Geriatr Soc. 1989;37:725–729. Střední kognitivní porucha Závažná kognitivní porucha

Manický pacient Video: Renata

Manický pacient: Zásady komunikace Hovořit klidným, spíše tichým hlasem Nedat se strhnout k diskusi a hádce Jsou-li vulgarismy, požádat pacienta, aby je nepoužíval Pokud pacient nespolupracuje, nepokračovat v rozhovoru za každou cenu

Depresivní pacient video

Depresivní pacient Zásady komunikace Komunikovat věcně, povzbudit, nelitovat Nepokoušet se pacienta rozesmát vtipy Zeptat se na spánek a chuť k jídlu Zeptat se na pocity beznaděje Zhodnotit riziko sebevraždy

Riziko sebevraždy: Vyšetření suicidálního vývoje Někteří lidé s podobnými problémy uvažují o tom, že si vezmou život. Napadá Vás to také? Přemýšlíte o tom, že si sám vezmete život? Suicidální myšlenky Suicidální tendence Suicidální úvahy a plán Rozhodnutí Realizace Máte vymyšlený způsob, jak si vzít život?

Praktický nácvik dotazů na suicidální úvahy ve dvojicích

Zhodnocení rizika sebevraždy S sex: muž A age: >45, <19 D deprese P předchozí pokusy E ethanolu abusus R racinální myšlení nezachovalé (psychóza?) S socialní opora chybí O organizovaný plán vypracovaný N není životní partner S somatická nemoc s bolestí přítomna Za každé ano 1 bod

Postup na základě zhodnocení Zapsat do dokumentace! Každé ano = 1 bod 0-2: malé riziko 3-4: střední riziko; ambulantní léčba, observace 5-6: vysoké riziko; hospitalizace, hlavně tehdy, pokud chybí opora někoho blízkého 7-10: velmi vysoké riziko; hospitalizace

Stuporózní pacient Péče o somatický stav Riziko dehydratace, dekubitů, embolie