ZDROJ látky, z nichž jsou složena těla, energie která pohání životní činnost a místa nebo prostory k prožívání životních cyklů ESENCIÁLNÍ ZDROJE nejsou.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Biomonitoring volných vod Nové Hrady. Biomonitoring vod -zkoumá se obsah ropných látek, film na hladině -přestup kyslíku z atmosféry do vody omezen emulze.
Advertisements

Biotické Faktory Jakub Kozel 2.B.
Život na Zemi.
Abiotické podmínky života
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
Zdravý životní styl základní principy.
Vznik a složení půdy Vznik půdy
VZTAHY ORGANISMŮ.
KOLOBĚHY LÁTEK V PŘÍRODĚ
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Biochemické děje Předmět: Chemie.
VZTAHY MEZI ORGANISMY.
JAK POZOROVAT EKOSYSTÉM
TOK LÁTEK A ENERGIE EKOSYSTÉMEM
ZÁKLADY EKOLOGIE Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
ŽIVOT NA ZEMI Přírodopis 6. třída.
Výživa rostlin - fotosyntéza
Snižování růstu koncentrací CO 2 v ovzduší. Co je to CO 2 ? Oxid uhličitý je bezbarvý plyn bez chuti a zápachu; při vyšších koncentracích může mít v ústech.
Ekologické aspekty liniových staveb
3.2. Kontinuální kultivace 3.3. Další varianty
Vlastnosti plynů.
Projevy života Život je jeden z nejsložitějších přírodních dějů, které probíhají v organismech. Hlavní projevy života: PŘÍJEM POTRAVY VYLUČOVÁNÍ DÝCHÁNÍ.
ŘASY- lesní Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Rostlinná produkce a prostředí
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Biotické podmínky života
Složky krajiny a životní prostředí
Sacharidy ve výživě ryb
FYZIOLOGIE ROSTLIN.
Biochemie Úvod do biochemie.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Projevy.
Ekosystémy přírodní a umělé
LES ŘASY.
Pedosféra 1 Igor Dostal.
Kompetice rostlin.
Poloparazitické rostliny a společentsva Jakub Těšitel Melampyrum nemorosum a jeho společenstvo – Čertoryje,
Kompetice rostlin.
Ekologie živočišných společenstev a populací
Potravní pyramida, potravní řetězec
2014 Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Abiotické faktory Výukový materiál EK
POPULACE Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Co jsme již poznali.
Působení ekologických faktorů
Projevy života, třídění organismů
B IOSFÉRA Magdaléna Vičarová. 1.O RGANISMY A JEJICH ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Na zemi žije velké množství různých druhů mikroorganismů, rostlin (flóra) a živočichů.
CO JE FOTOSYNTÉZA?  Soubor chemických reakcí, v jejichž průběhu dochází k pohlcování energie slunečního záření, která je využita k přeměně jednoduchých.
Demografie rostlin - populační biologie rostlin. Co je demografie ? Discipl í na studuj í c í změny velikosti populace v čase Snaha o porozuměn í těchto.
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
EKOSYSTÉM SPOLEČENSTVO ROSTLINY ŽIVOČICHOVÉ HOUBY MIKROORGANISMY PROSTŘEDÍ SLUNCE VODA VZDUCH PŮDA.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o fotosyntéze. Klíčová slova: fotosyntéza,
Chemické složení živých organismů
PEDOSFÉRA VY_32_INOVACE_23_464
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Název prezentace (DUMu):
Fotosyntéza rostlinné pigmenty + světelná energie + oxid uhličitý + voda chemická energie + kyslík.
Součásti neživé přírody
Vztahy mezi populacemi - negativní
Ekologické pojmy.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Působení ekologických faktorů
Ekologie živočišných společenstev a populací
ŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením živé přírody.
Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_BUŇKA 1_P1-2
ROSTLINY - ŘASY Přírodopis VI..
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
vodní režim příjem, vedení a výdej množství vody v těle funkce
Dýchání všechny organismy dýchají stejně (ve dne i v noci)
Název školy Základní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm
Půdy.
Transkript prezentace:

ZDROJ látky, z nichž jsou složena těla, energie která pohání životní činnost a místa nebo prostory k prožívání životních cyklů ESENCIÁLNÍ ZDROJE nejsou vzájemně nahraditelné růst udržovaný jedním zdrojem je zcela závislý na dostupném množství zdroje jiného (N, P, K u rostlin) ZASTUPITELNÉ ZDROJE mohou se vzájemně plně zaměnit nemusí však být rovnocenné kvality vzájemně komplementární (obilky pšenice a ječmene v potravě kuřete) antagonisticky (např. rozdílné toxické látky působící synergicky) inhibičně (zdroje v nadměrném množství toxické, např. voda, CO 2 atd.)

Záření jako zdroj 56 % je nevyužitelných fotosyntetickým systémem kontinuální zdroj velké odchylky v dostupnosti v každém čase žádná adaptace není tudíž v každé době dost dobrá Oxid uhličitý volně difunduje ve vzduchu vykazuje malé odchylky v dostupnosti nelze získat náskok ve vlastnictví deficit zasahuje všechny stejně

Voda vskutku zdrojem – množství se aktivitou organismů snižuje polní kapacita, bod trvalého vadnutí úspěšnost kompetice o vodu - překonat přísně dané programy větvení - chovat se spíše oportunisticky Minerální živiny látky potřebné ve velkém množství (N, P, S, K ) stopové prvky (Mn, Zn, Cu) kompetiční působení - překrýváním pásem vyčerpání zdroje

Kyslík zdrojem pro rostliny i živočichy limitující zvláště ve vodním prostředí - nízká rozpustnost a schopnost difůze Organismy jako zdroje každý spotřebitel zdrojů (konzument) stává zdrojem pro dalšího konzumenta pak lze rozlišit tři cesty vedoucí k další trofické úrovni: dekompozici, parazitizmus, predaci jako soubor zdrojů se rostliny zcela liší od živočichů Prostor jako zdroj limitujícím zdrojem pouze při fyzickém nahloučení

Kompetice Typ vztahu mezi jedinci vyvolaného společnou potřebou zdroje, jenž se vyskytuje v omezeném množství. EXPERIMENMTÁLNÍ PŘÍSTUP Do jaké míry je tedy kompetice aktivním činitelem v praxi? Substituční celková hustota, koncentrace na stálé úrovni kolísají poměrná zastoupení Aditivní hustota, koncentrace jednoho na stálé úrovni kolísají hustoty, koncentrace druhého

Studium kompetice 1. NEPŘÍMÉ - prostorové rozmístění (spatial pattern) 2. PŘÍMÉ - manipulativní experimenty a) pěstování rostlin v monokultuře a ve směsích b) transplanting (např. semenáče do gapů a do trsu) c) odstraňování (removal) vegetace v okolí individua d) odstranění druhu ze společenstva