Rozklad sil.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mechanika tuhého tělesa
Advertisements

Operace s vektory.
Rovnoběžník a lichoběžník
Rozklad síly do základních směrů
Rozdělení úhlů podle velikosti
Síla - opakování Síla je vektorová veličina, její jednotka je Newton (kg.m.s-2). Síla má pohybové a deformační účinky. Pokud na těleso působí nenulová.
Skládání sil.
Mechanika tuhého tělesa
Siločáry elektrického pole
7. Mechanika tuhého tělesa
Síla Výslednice navzájem rovnoběžných sil 1. díl F1 F3 F5 F6 F4 F2
Skládání sil Skládat síly znamená nahradit několik sil silou jedinou se stejnými účinky.
Skládání sil.
Konstrukce lichoběžníku
VY_32_INOVACE_04 - SÍLA, SKLÁDÁNÍ SIL
Název šablony: Inovace ve fyzice52/F03/ ,Slabá Janoutová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Skládání sil různého směru.
Dynamika.
Mechanika tuhého tělesa
Strojní mechanika ÚKOLY STATIKY Autor: Ing. Jaroslav Kolář
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o
VY_32_INOVACE_11-16 Mechanika II. Tuhé těleso – test.
Čtyřúhelníky Základní pojmy.
Síla.
Skládání a rozkládání sil
KYVADLO
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Skládání sil opačného směru
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Anotace Prezentace, která se zabývá skládáním sil různého směru a rovnováhou sil. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí graficky.
SKLÁDÁNÍ SIL TÉHOŽ SMĚRU
P ŘÍRODNÍ VĚDY AKTIVNĚ A INTERAKTIVNĚ Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském.
Mechanika tuhého tělesa
Přednáška č. 2 Kótované promítání. Opakování
Přírodní vědy aktivně a interaktivně
Fy- sekunda Yveta Ančincová
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
Rovnováha dvou sil (Učebnice strana 43 – 45)
Technická mechanika Statika Soustavy sil 03 Ing. Martin Hendrych
Statika Prostorová soustava sil 17
Základní grafické konstrukce
my.cz Název školy Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Luboš Bělohrad Název šablony.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Pohyby v homogenním tíhovém poli Země Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Skládání a rozkládání sil Číslo DUM: III/2/FY/2/1/17 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Fyzikální.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Mechanika tuhého tělesa.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Technická mechanika – Skládání sil 2
Rovnoběžníky, lichoběžníky. Rovnoběžník Rovnoběžník je čtyřúhelník, který má dvě protější strany rovnoběžné. Protější strany mají stejnou délku.
SKLÁDÁNÍ SIL Zpracovala: Ing. Alena Pawerová. ZOPAKUJME SI… SÍLA JE VEKTOROVÁ VELIČINA, PROTOŽE MÁ VELIKOST A SMĚR Znázorňujeme ji pomocí orientovaných.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
SKLÁDÁNÍ SIL Zpracovala: Ing. Alena Pawerová.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
Skládání rovnoběžných a různoběžných sil
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Holečková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Skládání a rozkládání sil
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_10 Síla a její měření-test
STATIKA část mechaniky, která se zabývá rovnováhou sil působících na dokonale tuhá tělesa.
Čtyřúhelníky 2. Základní škola a Mateřská škola
Konstrukce lichoběžníku
SKLÁDÁNÍ SIL.
Skládání sil různého směru
Páka Páka je jednoduchý stroj. Je to tyč, která je otočná kolem osy kolmé k tyči. Rozlišujeme páku jednozvratnou a dvojzvratnou. Jednozvratná páka má osu.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_06-05
Skládání sil, rovnováha sil
Konstrukce lichoběžníku
Název šablony: Inovace ve fyzice52/F03/ ,Slabá Janoutová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Skládání sil různého směru.
Kolmost přímky a roviny
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Transkript prezentace:

Rozklad sil

Opakování – skládání sil Dvě síly se stejným působištěm - rovnoběžné Dvě síly se stejným působištěm - různoběžné Pojmy: Vektorový rovnoběžník Výslednice sil

Opakování – skládání sil Dvě síly s různým působištěm Pojmy: Vektorové přímky Vektorový rovnoběžník Výslednice sil

Rozkládání sil Opačný postup ke skládání Postup: Máme výslednici hledáme takové síly, které když složíme, dostaneme právě tu výslednou sílu Postup: Počátkem síly F vedeme vektorovou přímku – libovolně Na přímce zvolíme libovolně velkou sílu 𝐹 1 Spojíme „konce šipek“ – získáme stranu lichoběžníku Síla 𝐹 2 bude mít počátek v počátku síly 𝐹, bude rovnoběžná se stranou lichoběžníku 𝑎 a bude mít velikost 𝑎

Procvičení – každý do sešitu Rozložte výslednici 𝐹 libovolně na dvě složky 1 2 3 𝐹 𝐹 𝐹

Procvičení – každý do sešitu Rozložte výslednici 𝐹 tak, aby jedna její složka byla síla 𝐹 1 . 1 2 𝐹 𝐹 𝐹 1 𝐹 1 3 4 𝐹 𝐹 𝐹 1 𝐹 1

Experiment Řemínek od foťáku a kabelka  Zavěste kabelku na řemínek a postupně napínejte řemínek

Použití v praxi

Rozkládání na navzájem kolmé síly Ve fyzice velmi důležité Tíhová síla 𝐹 𝐺 působí svisle dolů Reakční síla vozovky 𝑅 působí ve směru kolmém na vozovku (stejná velikost a opačný směr vůči 𝐹 𝑛 ) Tahová síla 𝐹 𝑚 působí ve směru pohybu (stejná velikost a opačný směr vůči 𝐹 0 ) Pravoúhlý trojúhelník s přeponou 𝐹 𝐺 a odvěsnami 𝐹 𝑛 a 𝐹 0

Procvičení – každý do sešitu Rozložte výslednici 𝐹 na dvě navzájem kolmé složky 1 2 3 𝐹 𝐹 𝐹

Příklad Lampa o hmotnosti 2,0 kg je zavěšena na svislé stěně pomocí vodorovného trámu a šikmého drátu, který svírá se stěnou úhel 30°. Určete síly, kterými lampa působí na trám a na drát. Obrázek na tabuli – zakreslení sil Vypsání známých hodnot

Příklad 𝑚 = 2,0 kg 𝛼=30° 𝐹 𝐺 =2∙10=20 N 𝐹 1 =? 𝐹 2 =? Co s tím?

Opakování – pravoúhlý trojúhelník Sinus - poměr protilehlé odvěsny a přepony sin 𝛽 = 𝑏 𝑎 Cosinus - poměr protilehlé odvěsny a přepony cos 𝛽 = 𝑐 𝑎

Nápověda Pravoúhlý trojúhelník 𝑠𝑖𝑛𝛼= 𝑝𝑟𝑜𝑡𝑖𝑙𝑒ℎ𝑙á 𝑝ř𝑒𝑝𝑜𝑛𝑎 𝑐𝑜𝑠𝛼= 𝑝ř𝑖𝑙𝑒ℎ𝑙á 𝑝ř𝑒𝑝𝑜𝑛𝑎 𝐹 1 =? 𝐹 2 =?

Výsledek Pravoúhlý trojúhelník sin⁡(30°)= 𝐹 1 𝐹 2 𝐹 1 = 𝐹 2 ∙sin⁡(30°) cos⁡(30°)= 𝐹 𝐺 𝐹 2 𝐹 2 = 𝐹 𝐺 cos⁡(30°) 𝐹 1 =11,5 N – tlačíme na trám 𝐹 2 =23,1 N – taháme drát

Rozkládání síly na dvě rovnoběžné složky Rozkládaná síla a její složky jsou na obrázku Platí, že 𝐹 1 + 𝐹 2 =𝐹 Platí, že moment 𝑀 síly 𝐹 se rovná 0. Momenty 𝑀 1 a 𝑀 2 jsou stejně velké a směřují na opačné strany ( 𝑀 1 = 𝑀 2 ) Úprava na tabuli

Rozkládání síly na dvě rovnoběžné složky 𝐹 1 𝑑 1 = 𝐹 2 𝑑 2 𝐹 1 𝐹 2 = 𝑑 1 𝑑 2

Příklad Dvě ženy nesou uloveného jelena o hmotnosti 90 kg zavěšeného na tyči zanedbatelné hmotnosti. První z nich opírá tyč o rameno ve vzdálenosti 0,6 m od jelena, druhý ve vzdálenosti 0,9 m od jelena. Jak velkou silou tyč na každou z nich působí?