Psychický vývoj školáka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zápis do 1. třídy ZŠ Slovanka
Advertisements

Zápis do 1. třídy pro školní rok 2012 – 2013 na ZŠ a MŠ Jižní Pátek Od h – h.
Zápis do 1. třídy ZŠ Slovanka
Základy sportovního tréninku mládeže
Organizace táborů a soustředění pro žactvo
Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Mladší školní věk 6/7 – 11/12 let
Oddělení vzdělávání trenérů FAČR. Motto Dovolte sobě i druhým se cítit dobře.
Bílé plemeno Člověk se mění
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Teorie atletické přípravy dětí a mládeže
VY_32_INOVACE_ 19_Lidé kolem nás Volný čas (SADA ČÍSLO 2)
Psychologie sportu stolního tenisu a tenisu obzvlášť Vojtěch Kaplan O4A.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Vývoj dětské kresby Kresba lidské postavy.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Vývoj člověka Ontogeneze.
HLAVNÍ OBDOBÍ LIDSKÉHO ŽIVOTA
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
STÁRNEME A MĚNÍME SE Alica Vacková 4.B
Mladší školní období.
Konflikt sociálních rolí
Rodina, ve které žiji Není nejmenších pochyb o tom, že je to v prostředí rodiny a domova, kde se všechny největší ctnosti, veškeré ctnosti, které vévodí.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
DOMÁCÍ NÁSILÍ SEXUÁLNÍ NÁSILÍ OBCHOD S LIDMI
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
SZŠ a VOŠZ Zlín Vývoj dětské hry Zdravotnický asistent, druhý ročník
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Prezentace pro borce Trenéři: Kulatka, Kain FK Brandýs-Boleslav roč FK Brandýs-Boleslav roč Březen 2010.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Tento materiál není určen pro jakékoliv další šíření či citování
Psychologie pro sportovní praxi
Předškolní věk = období hry Experimentace – cca do 2 let věku, procvičování pohybů s vlastním tělem, nebo jednoduchými předměty, prozkoumávání okolí a.
Vendula Slámová Markéta Otáhalová Jitka Wagenknechtová
pochází z rodiny maďarského židovského obchodníka narodil se 7. února roku 1870 ve Vídni jako druhé ze šesti dětí jako dítě byl v ohrožení života, když.
VÝVOJ ŘEČI VY_52_INOVACE_ února 2014
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193, Tel.: , Tel.řed./fax: ,
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice Pedagogika a psychologie 2. ročník HRA JAKO PROSTŘEDEK VÝCHOVY Mgr.Irena Kudláčková.
Inkluze pohledem rodiče: příklad dobré praxe z Liberce Dítě s mentálním postižením v běžné základní škole (ZŠ Sokolovská, Liberec) Mgr. Hana Kubíková.
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice Pedagogika a psychologie 2. ročník HRA JAKO PROSTŘEDEK VÝCHOVY 2. část Mgr. Irena Kudláčková.
Učení verbální Učení pojmové Učení senzomotorické
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Prvouka Člověk Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Renata Bachtíková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Zittová, Pospíchalová, V7A. období: 6 – 11 let ústup egocentrismu – rozvoj schopnosti spolupráce chápání abstraktních a specifických.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Dětství, puberta, dospělost Prezentaci vytvořil Jiří Nezbeda.
Interpretace basketbalového učiva pro jednotlivé lekce Druhá lekce – základy součinnosti v útoku a v obraně (90 minut – interpretace učiva, praxe) Tento.
Vítejte v klubu HC Bobři Valašské Meziříčí
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
„Cesta za snem“ Prázdniny u moře
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
ANOTACE Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích předškolního dítěte, se změnami při přechodu dítěte do školy. Výukový.
Sociální práce s rodinou 4
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Dublovice, okres Příbram
6. Diagnostika sociálních vztahů ve skupině dětí
6. Diagnostika sociálních vztahů ve skupině dětí
ETAPY VÝVOJE LIDSKÉHO ŽIVOTA II
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Libhošť 90, příspěvková organizace Autor: Mgr. Monika Hanzelková Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Vývoj člověka Ontogeneze.
6. Diagnostika sociálních vztahů ve skupině dětí
Sociální pozice a role. Zdroj obrázků:
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
Žáci se seznamují s dovednostmi v jednotlivých věkových obdobích
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_Základní lidská práva TÉMA:
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Transkript prezentace:

Psychický vývoj školáka Od 1. do 4. třídy

Vstup dítěte do 1. třídy 1. třída – považována za nejdůležitější ročník „Co jste se v životě naučili“ (odpovídají žáci končící školní docházku): chodit, mluvit, chodit na WC, zavazovat si tkaničky … číst, psát, počítat (trivium) Zápis do 1. třídy: uvažujeme-li antropologicky, měl by dítě do školy poslat otec Fenomén odkladu nástupu do školy u synů (chránící matky)

1. třída a paní učitelka paní učitelka jako pokračování maminky Formuje posun cítění z „já“ v „my“ Snaží se vymýtit žalování Děti se snaží „být vidět“ Hlásí se, i když se jich věc netýká Chlubí se historkami (v podstatě devalorizujícími – kdo měl větší malér, kdo je víc nemocný …)

Škola a rodina Škola staví normy, které by rodina „měla“ naplňovat, jaká by „měla“ být dítě cítí rozpor Snaží se rodinu bránit: „… paní učitelko, táta ale říkal…“ „Honzo, ale určitě to nemyslel …“ Dítě nedokáže ještě několik let zvládat a přijímat napadení autority rodičů, proto se konfrontaci raději vyhýbá. Je schopno velkých ústupků – viz. vietnamská holčička, která si se souhlasem rodičů nechala ve škole říkat Adélka Procházková

Hra v 1. třídě Škola je pro dítě prací Hra je ale také součástí vyučování - funkce didaktická i relaxační Může být také spontánním únikem z reality Tradiční hry prvňáčků – Schovka, Pešek, Na babu, Honzo vstávej, Zajíček v své jamce, Eliška … Napodobovací hry – na rodinu, na školu, …

Hra v 1. třídě Zvláštní fenomén – PC hry Dívčí ukrývání v „domečku“, ve škole na WC Měření sil – honičky a rvačky

Často s vulgarismy, či s násilím ŘÍKANKY Prší, prší, jen se leje, Vinettou se z okna směje, Old Shaterhand na dvorku Nastartoval motorku. Motorka se rozjela, Starou bábu zajela. Bába leží v nemocnici, Mokrej hadr na palici. Doktor běží pro injekci, Doktor běží pro pivo, Bába křičí: „dej mi ho“. Doktor běží pro kytku, Bába křičí: „dobytku“. Oblíbené Často s vulgarismy, či s násilím Převzaté od starších sourozenců

„ Kdo to říká ten to je, Tomu se to rýmuje, Kdo to říká ještě víc, ŘÍKANKY „ Kdo to říká ten to je, Tomu se to rýmuje, Kdo to říká ještě víc, Ten poletí na měsíc a z měsíce na vrata, Roztrhá si kaťata.“ NEBO „První slovo platí, Druhé leze z gatí, A to třetí neplatí, Protože je bez gatí.“ Oblíbené také v konfliktních situacích Vyjadřují postoj Obranu Regulují pravidla Říkanky proti žalování, předbíhání, nadávání druhému …

Vytváření skupin mezi vrstevníky HOLKY Vytvářejí dvojice, či trojice Nemají dlouhé trvání Konkurenční a soupeřivé rysy Přetahování členek Utajování předmětů Předměty konkurence (hračky, oblečení …) Vytahování, chlubení, pomlouvání … KLUCI Rozhodující pro vytváření skupinek je, kdo s kým sedí – toto přátelství se udržuje i o přestávkách Inklinace k typům her: Hry „na něco“ (na mimozemšťany, stroje, roboty …) Hry „s pravidly a cílem“ (fotbal, hokej, skoky do dálky, honičky s angličáky)

HOLKY & KLUCI PROVOKATIVNÍ KONTAKT AZYL Útoky, provokace, pošťuchování „krádeže“ věcí s významem „pojďme spolu něco dělat“ KDO SE TOHO ÚČASTNÍ? - Kluci budoucí „frajeři“ - Holky budoucí „dámy“ Když vypadne z nějakého důvodu ze své skupiny Společné hry Vymýšlení Kreslení Chybí provokativní prvek

Móda, starost o zevnějšek Prvňáčkům vyhovuje pohodlný, dobře padnoucí oděv Lze vysledovat prvky módních trendů Kluci – kšiltovky, dresy hráčů Holky - účesy, sponky, ozdoby lakování nehtů – zejména na jedné ruce, nebo jeden nehet na zkoušku

PÍSEMNÝ A KRESEBNÝ PROJEV

Druhý ročník „odpočinkový“ Nepředstavuje zlom ani ve hrách, ani v komunikaci ani v autoprezentaci Řeč – lépe se vyjadřují, dokáží argumentovat, hájit se: „Zabraňujou nám sedět se spolužačkama.“ Říkanky o škole – ze zúčastněné pozice: „Jan Amos Komenský, skákal …“

Povolání HOLKY KLUCI Učitelka Baletka Klavíristka Dětská lékařka Účetní Kadeřnice Policista Strážník Hasič Pilot Závodník F1 Opravář letadel Bankéř V lékárně

PÁROVÁNÍ, VZTAHY Psaníčka navrhující sňatek Pusinky jako potvrzení slibu Rytířské chránění děvčete KATKA + TOMÁŠ = VSL …

HRY Ve škole spíše odměnou Repertoár se rozšiřuje Střídání dominantních her Vstup pravidel do her – př. Závody s autíčky Předvádění sportů – př. Karate vybíjená

Třetí ročník Specializace talentů a zájmů Objevují se sympatie a antipatie k předmětům U některých žáků se objevuje odpor ke škole (učitelka je „dráb“, který je k něčemu nutí) Rodiče jsou nedotknutelní, zejména tatínci – často zasvěcují své děti do koníčků, které provozují

Hra Je důležité, s kým děti hru hrají Vstup nového člena do hry není jednoduchý, musí být vyjednán Dospělý již nemá podstatnou roli v organizování hry, hra s níž přijde není vnímána jako ta, kterou by děti uvítaly Dospělý slouží jako rozhodčí, pokud je potřeba Hra je hrána pro radost, pro hru samotnou

Hra hry založené na měření intelektuálních schopností (země-město, piškvorky, slovní fotbal …) Hry s překvapivou pointou (Jahůdky, …) Pohybové hry (skákání gumy, švihadlo, …) Kolektivní hry (Na babu, schovka, cukr-káva, …) Hry podle filmu (na agenty FBI …)

Vytváření skupin HOLKY KLUCI Velmi dobrá orientace v sociálním terénu Stabilnější konkurenční skupiny Aliance společenské úspěšnosti Zvýrazňuje se rozdíl mezi hráči a herci Již tolik nezávisí na zasedacím pořádku

Zábava a volný čas Orientace v pop music a hvězdách zejména u dívek Oblíbenost hereckých hvězd Kluci nebývají takto zorientovaní V tomto období jsou děti velmi otevřené reklamě na hračky

Móda – starost o zevnějšek Dívky si hrají na modelky Objevuje se třídění „ty, které na to mají“ … Skupina se tak dělí: „frajerky“, „intelektuálky“, „sportovkyně“ Ještě je možné napodobování (účes, …) U kluků nebývají pozorovány výraznější změny

Čtvrtá třída Nástup prepuberty Objevuje se nejistota v pravidlech,provokace, protest, přečin – puberta jako MORÁLNÍ záležitost Pedagogicky dvojí morální začátek puberty: Pouhý nositel mravní normy Vnucující nositel normy

Profil čtvrťáka Žáci se od sebe liší fyzicky i psychicky Příklad postupného vývoje: Petr, později samozvaný tyran třídy a ještě později donchuán školy, je teď nejmenším, dost inhibovaným chlapečkem, který ve zkratu zkouší naivně sirkami zapálit na záchodě školu zastává se nového žáka Honzy nejsilnějšího z celé třídy Toho pronásleduje Vašek, který v hlubší pubertě bude nejstydlivějším a v devítce téměř jediným, kdo nechce kouřit, pít …

Rozdělení zájmů Frajeři a frajerky čtou Bravo Osamělí vynálezci ABC Mladých techniků a přírodovědců Dětské tendence symbolizuje oblíbenost Čtyřlístku

Jak hodnotí děti rodiče? Polovina žáků rodiče nehodnotila Druhá polovina použila formuli: „nevyměnil bych je (za nic, nikdy, ani za milión) Povahu označovali: milá, hodný, veselý vs. přísný (v různých obměnách)

Hra Přizpůsobena místu a času Nemají potíže hrát si při vyučování Výhrady proti jistému typu her - „jsou pro prťata“ Napodobování her – ping pong s knížkou Hry typu: Nebe-peklo-ráj …

Vytváření skupin HOLKY KLUCI Skupina „dam“ a „normálních holek“ Tichá skupina se od smetánky distancuje, zaujímá moralizující postoje Dělení nezávisí zcela na sociálním postavení Profiluje se skupina frajerů z původní skupiny hráčů Původní skupina herců – „schůzují“, jsou fanoušky vědecko-fantastických či akčních filmů …

Skupiny v 1. třídě

Skupiny ve 4. třídě

Použitá a doporučená literatura: Pražská skupina školní etnografie. (2005). Psychický vývoj dítěte od 1. do 5. třídy. Karolinum: Praha Langmeier, J., Krejčířová, D. ( 1998). Vývojová psychologie. Praha: Grada