Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HARRY POTTER.
Advertisements

Fantasy Harry Potter a Eragon.
32_04_36 Příběhy o dětech Anotace Příběhy o dětech
SVĚTOVÉ MODERNÍ POHÁDKY
Realistický román.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_43_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Vzdělávací.
Erich Kästner 115. výročí narození. * Drážďany † Mnichov Německý prozaik a básník Autor knih pro děti.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_724_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Autor  Autorkou knih o Harrym Potterovy je britská spisovatelka Joanne Kathleen Rowlingová.  Narozená v Yate v roce  Je dvanáctou nejbohohatší.
Helena Zmatlíková ( – ) autor: Kateřina Marková.
C HARLES D ICKENS Petra Holasová 2.A. Ž IVOT je považován za jednoho z největších romanopisců 19. století protože se jeho otec dostal do vězení,musel.
Zdeněk Miler ( – ) autor: Kateřina Marková.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory 1.4 – Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základní škole OP VK.
Radek Pilař ( – ) autor: Kateřina Marková.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_50_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Mark Twain Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_01.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/12/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření
Knihy Astrid Lingrenové
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Vzdělávací.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Mark Twain životopis, romány,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová.1 Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ;
Stezkami dobrodružství
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
J. K. ROWLINGOVÁ - HARRY POTTER
SVĚTOVÉ LIDOVÉ POHÁDKY
Adolf Born (nar ) autor: Kateřina Marková.
Spisovatelé dětské literatury
PROJEKT:ZVDĚLÁVACÍ INTERNETOVÉ KLUBI TÉMA:MOJE KNIHA JMÉNO:SARA SURANI.
Joanne Rowlingová (31. července 1965, Yate).
Vzdělávací oblast : Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět : Český jazyk a literatura Ročník : 9. ročník Anotace : Detektivní próza autoři, životopis.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
VY_III/2_INOVACE_96_Astrid Lindgrenová
SVĚTOVÉ MODERNÍ POHÁDKY PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Harry Potter Knihy které dobyly svět!. Joanne Kathleen Rowlingová ● Narozena ● 1992 – začala psát knihy Harryho Pottera ● Vyhlášena osobností.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_LITERATURA PRO DĚTI_ VĚDECKOFANTASTICKÁ LITERATURA.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_16_CJ_DOPLŇKOVÁ ČETBA.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastJazykové vzdělávání PředmětČeský jazyk a literatura.
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Vzdělávací.
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_.
* 14. L ISTOPADU L EDNA 2002 Velmi úspěšná dětská spisovatelka Její knihy byly přeloženy do více než 70 jazyků Oceněná cenou Hanse Christiana.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Astrid Lindgrenová VY_32_INOVACE_XVI-B-06. Astrid Lindgrenová narodila se v roce 1907 zemřela v roce 2002 Švédská spisovatelka.
HARRY POTTER. - Harry Potter je název řady fantasy románů britské spisovatelky J. K. Rowlingové. - Romány zachycují dobrodružství mladého čaroděje, Harryho.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
AUTOR: Světlana Havránková
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
VY_32_INOVACE_12_Literatura 19. století Kritický realismus
Polsko, Dánsko VY_32_INOVACE_VII-A-16.
Karel Čapek - cestopisy
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Co možná nevíte aneb 5 zajímavých faktů ze světa literatury
TÉMA: ERICH MARIA REMARQUE AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
Přehled zahraničních dětských spisovatelů a jejich díla
PRÓZA S DĚTSKÝM HRDINOU
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_06   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Mark Twain.
Spisovatelé a ilustrátoři
Šablona 32 VY_32_INOVACE_20_24_Romain Rolland
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_08_HELENA_ZMATLIKOVA Název materiálu:
Realismus Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Kritický realismus - úvod
Transkript prezentace:

Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu CZ. 1.07 Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací období 3. Předmět Český jazyk Téma hodiny Světová próza s dětským hrdinou Označení OP VK (III/2) – Čj/6 – 38 Vyučující Mgr. Michal Oblouk

SVĚTOVÁ PRÓZA S DĚTSKÝM HRDINOU VÝZNAMNÍ AUTOŘI

CHARLES DICKENS (1812 – 1870) anglický spisovatel, jeden z nejvýznamnějších romanopisců 19. století v mnohých svých knihách uplatnil zkušenosti ze svého dětství (žil v bídě) a jeho celoživotním tématem se tak stal tragický osud chudých dětí díky svým knihám byl slavný nejen v Evropě, ale i v USA dílo: OLIVER TWIST – román, neradostný příběh chudého chlapce žijícího v chudobinci, kterého chce zlodějská banda zneužít pro své loupeže MIKULÁŠ NICKLEBY DAVID COPPERFIELD MALÁ DORRITKA

ROALD DAHL (1916 – 1990) britský romanopisec, povídkář a scenárista studoval na několika internátních školách bojoval ve 2. světové válce, byl členem RAF (s letadlem měl nehodu, po ní na nějaký čas oslepl) byl dvakrát ženatý, měl 5 dětí dílo: DANNY, MISTR SVĚTA – příběh polosirotka, otec naučí syna pytlačit JAKUB A OBŘÍ BROSKEV KARLÍK A TOVÁRNA NA ČOKOLÁDU

SUSAN TOWNSENDOVÁ (1946) britská spisovatelka začínala jako novinářka a dramatička, ale úspěch zaznamenala až knihami s Adrianem Molem dílo: TAJNÝ DENÍK ADRIANA MOLEA HOŘKÉ ZRÁNÍ ADRIANA MOLEA PRAVDIVÁ ZPOVĚĎ ADRIANA MOLEA ADRIAN MOLE – LÉTA V DIVOČINĚ ADRIAN MOLE – LÉTA U KAPUČÍNA

ENID BLYTONOVÁ (1897 – 1967) britská spisovatelka původním povoláním učitelka dílo: SPRÁVNÁ PĚTKA – série dětských detektivek (21 knih), hlavní hrdinové jsou Georgina, Julián, Dick, Anička, pes Tim TAJNÁ SEDMA – detektivní série (15 knih), skupinu pátračů tvoří sourozenci Petr a Žaneta, jejich kamarádi Pamela, Colin, Honza, Barbara a Jirka

RENÉ GOSCINNY (1926 – 1977) francouzský spisovatel a scenárista kreslených seriálů s postavou Asterixe společně s ilustrátorem Jean-Jacques Sempé vytvořili postavu malého Mikuláše nejvíce ho proslavily kreslené příběhy s postavičkami Asterixe a Obelixe dílo: MALÝ MIKULÁŠ MIKULÁŠOVY PRÁZDNINY MIKULÁŠOVY PATÁLIE MIKULÁŠ A JEHO PŘÁTELÉ MIKULÁŠOVY PRŮŠVIHY

ASTRID LINDGRENOVÁ (1907 – 2002) švédská autorka knih pro děti mnoho jejích knih je inspirováno vlastním dětstvím, které strávila na farmě svého otce aktivně podporovala dětská a zvířecí práva, stejně jako práva menšin r. 1958 jí byla udělena Cena Hanse Christiana Andersena dílo: PIPI DLOUHÁ PUNČOCHA DĚTI Z BULLERBYNU DETEKTIV KALLE MÁ PODEZŘENÍ MY Z OSTROVA SALTKRÄKEN RONJA, DCERA LOUPEŽNÍKA

ERICH KÄSTNER (1899 – 1974) EMIL A DETEKTIVOVÉ německý novinář a spisovatel r. 1960 získal Cenu Hanse Christiana Andersena knihy pro děti napsal před nástupem fašismu, pak byla jeho tvorba zakázána dílo: EMIL A DETEKTIVOVÉ LUISA A LOTKA – setkání dvou devítiletých holčiček na táboře (zjistí, že jsou dvojčata)

MARK TWAIN (1835 – 1910) DOBRODRUŽSTVÍ TOMA SAWYERA významný americký spisovatel vlastním jménem Samuel Langhorne Clemens neměl dokončené základní vzdělání jeho snem bylo stát se kormidelníkem na řece Mississippi (v letech 1858 – 1861 se mu to splnilo), jinak pracoval jako novinář dílo: DOBRODRUŽSTVÍ TOMA SAWYERA DOBRODRUŽSTVÍ HUCKLEBERRYHO FINNA PRINC A CHUĎAS

JOANNE ROWLINGOVÁ (1965) britská spisovatelka, známá zejména díky řadě knih o čarodějnickém učni Harry Potterovi ze života na sociálních dávkách se stala během pěti let multimilionářkou dílo: HARRY POTTER A KÁMEN MUDRCŮ HARRY POTTER A TAJEMNÁ KOMNATA HARRY POTTER A VĚZEŇ Z AZKABANU HARRY POTTER A OHNIVÝ POHÁR HARRY POTTER A FÉNIXŮV ŘÁD HARRY POTTER A PRINC DVOJÍ KRVE HARRY POTTER A RELIKVIE SMRTI

POZNEJ POSTAVY

ZDROJE http://cs.wikipedia.org/wiki/Charles_Dickens http://cs.wikipedia.org/wiki/Roald_Dahl http://www.srcf.ucam.org/shirleysoc/authors/townsend.php http://www.spisovatele.cz/enid-blytonova http://galerieslomka.blogspot.com/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Astrid_Lindgrenov%C3%A1 http://cs.wikipedia.org/wiki/Mark_Twain http://www.hdg.de/lemo/html/biografien/KaestnerErich/index.html http://www.davidblerner.com/david_b_lerner/entrepreneurship/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Joanne_Rowlingov%C3%A1 http://mrnjous.blog.cz/0807/pipi-dlouha-puncocha http://stastnyblog.wordpress.com/2010/12/16/nepodcenujte-medvidka-pu/ http://bibaberit.blogspot.com/ http://www.lidovky.cz/pam-pam-mas-prece-kopi-ty-moulo-mikulas-se-chysta-dobyt-kina-p4e-/ln_kultura.asp?c=A090824_114617_ln_kultura_jk http://sis.znojmo.cz/ddmsumna/souteze/kniha11.htm http://www.ceskatelevize.cz/porady/1088070394-emil-a-detektivove/?nzv=Emil+a+detektivov%E9 http://www.fdb.cz/film-obsazeni/11670-luisa-a-lotka-das-doppelte-lottchen.html http://www.pbs.org/marktwain/learnmore/writings_tom.html http://linkuj.cz/?id=show&viewnr=4&typ=0&par=128851