RF 5.2.4. Zpomalování v prostředí tvořeném několika druhy jader Předpoklad: energie neutronů E<<  E 0,tj. uvažujeme asymptotickou oblast, pro kterou lze.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Interakce neutronů s hmotou
Advertisements

Cyklus hvězd – jejich vznik, vývoj a zánik
RF Jednorychlostní stacionární transportní rovnice Časově a energeticky nezávislou transportní rovnici, která popisuje chování monoenergetických.
Jaderný reaktor a jaderná elektrárna
RF 5.4. Účinné průřezy tepelných neutronů - Při interakci neutronu s nehybným jádrem může dojít pouze ke snížení energie neutronu. Díky tepelnému pohybu.
Model atomu.
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
Stavba atomu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Jaderná energie Atomová jádra Jaderné reakce Radioaktivita
Jaderná energie ZŠ Velké Březno.
Jaderná energie Martin Balouch, Adam Vajdík.
VENUŠE ZAKLADNÍ INFORMACE:
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
2.2. Pravděpodobnost srážky
Jaderná energie Jádra atomů.
Interakce těžkých nabitých částic a jader s hmotou Elektromagnetická interakce – rozptyl (na elektronech zanedbatelný, na jádrech malá pravděpodobnost),
Jaderná energie Radioaktivita.
Jaderná energie.
B U Ň K A.
Zpomalování v nekonečném prostředí s absorpcí
Buňka - základní stavební a funkční jednotka živých organismů
zpracovaný v rámci projektu
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
RF 1.1. Klasifikace jaderných reaktorů Podle základního jaderného procesu, který probíhá v jaderném zařízení, lze jaderné reaktory rozdělit na dvě základní.
ATOM (NUCLEUS) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
3.3. Koeficient násobení v nekonečné soustavě
Jaderné reakce.
Kolik atomů obsahuje 5 mg uhlíku 11C ?
RF 8.5. Fyzikální problémy systémů ADTT Teoretické i experimentální studium problematiky aplikace vnějšího zdroje neutronů pro řízení podkritického systému.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhAtomy a záření.
RF Zpomalování v nekonečném homogenním prostředí bez absorpce - platí: n(E) - počet neutronů v objemové jednotce, který připadá na jednotkový interval.
Atomy Každé těleso je tvořeno malými, které se nedají dělit, nazýváme je atomy Látky jednoduché nazíváme prvky Látky složené nazýváme sloučeniny Při spojování.
Záření alfa a beta Vznikají při radioaktivním rozpadu některých jader.
1.3. Obecné problémy fyzikální teorie jaderných reaktorů
ŠTĚPENÍ JADER URANU anebo O jaderném reaktoru PaedDr. Jozef Beňuška
Reaktorová fyzika I pro 3. ročník zaměření TTJR, JEŽP a JZ
5.4. Účinné průřezy tepelných neutronů
RF Únik neutronů z tepelného reaktoru Veličina k  udává průměrný počet tepelných neutronů, které vzniknou v následující generaci v nekonečném prostředí.
Jak se trvale získává jaderná energie
Neutronové účinné průřezy
3.1. Štěpení jader Proces štěpení spočívá v rozdělení jádra, např. 235U, na dva nebo více odštěpků s hmotnostmi i atomovými čísly podstatně menšími než.
RF Energie štěpení Celková energie uvolňující se při štěpení jednoho jádra 235 U činí asi 200 MeV (viz níže tab.3.1). Hodnotu energie štěpení můžeme.
4.2. Aplikace elementární difúzní teorie
6.1. Fermiho teorie stárnutí
5. 2. Zpomalování v nekonečném prostředí při
Stavba lidského těla.
Stavba látek.
Identifikace neznámého zářiče použitím gama spektroskopie
BUŇKA.
Jaderné reaktory Pavel Tvrdík, Oktáva Jaderný reaktor Jaderný reaktor je zařízení, ve kterém probíhá řetězová jaderná reakce, kterou lze kontrolovat.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_34_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Řetězová reakce.
Radioaktivita. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
ATOM (NUCLEUS) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Model atomu.
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_08 Jaderná energie-test
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Radioaktivita.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
JAK LZE VYSVĚTLIT ELEKTROVÁNÍ TĚLES
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Radioaktivita TÉMATICKÝ CELEK: Energie.
Model atomu.
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: ZÁKLADNÍ PROJEVY ŽIVOTA
Elektron, neutron a proton elektrické vlastnosti částic
Stavba atomu ATOM Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
zpracovaný v rámci projektu
Jádro jádro Studujeme srážky jader olova , které mají 82 protonů a 125 neutronů. Jádra o sebe mohou jen škrtnout nebo se opravdu dramaticky srazit s velkou.
CHEMICKÉ PRVKY.
8. Základní ekologické pojmy, organismus a prostředí
4.2 Které látky jsou chemické prvky?
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.43_Atom_a_molekula Datum:
Transkript prezentace:

RF Zpomalování v prostředí tvořeném několika druhy jader Předpoklad: energie neutronů E<<  E 0,tj. uvažujeme asymptotickou oblast, pro kterou lze snadno odvodit vztahy pro hustotu srážek F(E) i hustotu zpomalení q(E). - počet neutronů rozptýlených v jednotkovém objemu za 1s jádry i-tého druhu v elementu dE' - podíl neutronů rozptýlených do elementu dE - počet neutronů rozptýlených do elementu dE z elementu dE’ jádry i-tého druhu - celkový počet neutronů rozptýlených do intervalu dE jádry i-tého druhu, kde

RF Podmínka rovnováhy neutronů v prostředí s N druhy jader : Pravděpodobnost rozptylu na jádrech i-tého druhu: platí: a Po dosazení dostaneme: Celková hustota zpomalení:

RF Vezmeme řešení pro hustotu srážek ve tvaru F(E) = C/E, kde C je konstanta. Potom: V asymptotické oblasti se celková hustota zpomalení rovná vydatnosti zdroje q 0, proto 

RF Střední hodnotu veličiny  vzhledem ke všem druhům jader obsažených ve zpomalujícím prostředí určíme jako vážený průměr hodnot  i : Dosazením do vztahu pro hustotu srážek dostaneme: