Zájmena Mgr. Renata Nogolová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávací oblast: Český jazyk – gramatika Autor: Vlasta Lindovská
Advertisements

Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Tvarosloví – zájmena Střední odborná škola Otrokovice
ZÁJMENA Mgr. Michal Oblouk.
Druhy vět Věty podle funkce
ZÁJMENA Zájmena nahrazují podstatná nebo přídavná jména. Zájmena používáme místo podstatných nebo přídavných jmen. Zájmena používáme za jména, proto to.
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Základní škola a mateřská škola T.G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0109 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
Zájmena Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Únor 2013 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací.
ZÁJMENA (pronomina).
ZÁJMENA Český jazyk 5. ročník ZŠ
ZÁJMENA Mgr. Michal Oblouk.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Jazyk český Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_02_03.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_303_Druhy zájmen AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK, DATUM: 6.,
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_023_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
Druhy zájmen Rozlišujeme zájmena: a) osobní g) záporná
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.04 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici zájmen a jejich dělení. Žáci si hravou formou procvičí pravidla pro psaní zájmena.
Orofacionální cvičení I Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
35.1 Zájmena Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Autor: Dana Brádková.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_489_Druhy zájmen 2 AUTOR: Mgr. Martina Ringová ROČNÍK, DATUM:
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Zájmena Druhy zájmen 6. ročník.
83.1 Skloňování zájmen, druhy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_334_Zájmena AUTOR: Mgr. Šárka Kubáčková ROČNÍK, DATUM: 7.,
Co víme o zájmenech prezentace
Neživá příroda − horniny
Ivana Kuntová, Pětiúhelník Přesná konstrukce velikosti strany pětiúhelníku ze zadaného poloměru opsané kružnice Ivana Kuntová,
(délka, obsah, objem, hmotnost, čas)
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Začínáme s přídavnými jmény I Autor obrázků © Tomasz Nogol souhlasí s jejich zveřejněním na Metodickém portálu. Dostupné z Metodického portálu
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Číslovky s obrázky I Autor obrázků © Tomasz Nogol souhlasí s jejich zveřejněním na Metodickém portálu. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Grafické znázornění souvětí
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
BAREVNÉ TVARY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Radomíra Kučerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Příběh pro všechny tvrdě pracující
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk – 5.ročník Najdi v říkance všechna zájmena ZÁJMENA Co už známe Leze žába do bezu, já tam za ní polezu,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 5 - zájmena Mluvnice pro 2. ročník
Autor: Mgr. Eva Kotounová Název: VY_32_INOVACE_2C57Čj6_ Zájmena
Začínáme s podstatnými jmény I
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
DRUHY ZÁJMEN Mgr. Michal Oblouk.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Michaela Blažková VY_32_Inovace_ Zájmena
Věta se skládá ze slov Název školy
Český jazyk 6. ročník ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová
POZNÁVÁME ZÁJMENA JEJICH JÁ ONI NAŠE KDO ? MĚ NIC TY MŮJ
K U F R Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
VY_32_INOVACE_06_SLOVNÍ DRUHY_ZÁJMENA 1
Najdi dva stejné obrázky
PÉČE O ZDRAVÍ Obrázek dostupný z:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Kde žije… Klikni na obrázek místa, kde žije dané zvířátko. Pokud vybereš správně, zvířátko se objeví. Pokud špatně, objeví se naštvaný smajlík. Autorem.
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Najdi rozdíl IV. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
B a r v y Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
ZLOMKY pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dušan Goš. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Zájmena.
Procenta % Prezentace je zaměřená na procvičování procent užitím trojčlenky. Obsahuje celkem řešených 15 příkladů. Mgr. Eva Černá, Plzeň Autor © Eva Černá.
Na které písmenko začíná obrázek?
AUTOR: Mgr. Dobroslava Martínková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ČJ3_11_Zájmena
Tvary – přiřazování Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Orofacionální cvičení III.
Transkript prezentace:

Zájmena Mgr. Renata Nogolová Autor obrázků Tomasz Nogol souhlasí s jejich zveřejněním na Metodickém portálu. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Zájmena Zájmena osobní Zájmena ukazovací Zájmena přivlastňovací Zájmena tázací Zájmena vztažná Zájmena záporná Zájmena neurčitá

(já, ty, on, ona, ono, my, vy, oni, ony, ona, se, si) Zájmena osobní (já, ty, on, ona, ono, my, vy, oni, ony, ona, se, si) Najdeš zájmena osobní v následujících větách? Já mám hlad. Ty jsi hodný. On běží. Ona se hlásí. Ono brečí. My hrajeme. Vy se máte! Oni hezky zpívají. Já mám hlad. Ty jsi hodný. On běží. Ona se hlásí. Ono brečí. My hrajeme. Vy se máte! Oni hezky zpívají.

(ten, ta, to, ti, ty, ta, tento, tato…) Zájmena ukazovací (ten, ta, to, ti, ty, ta, tento, tato…) Poznáš zájmena ukazovací? ten chlapec ta holka to dítě ti muži ty ženy ta zvířata tento člověk tato otázka ten chlapec ta holka to dítě ti muži ty ženy ta zvířata tento člověk tato otázka

(můj, tvůj, jeho, její, náš, váš, jejich, svůj) Zájmena přivlastňovací (můj, tvůj, jeho, její, náš, váš, jejich, svůj) Vyhledej zájmena přivlastňovací. můj dům tvoje postel jeho kytara její kočka náš automobil váš byt jejich rozum svoje jméno můj dům tvoje postel jeho kytara její kočka náš automobil váš byt jejich rozum svoje jméno

Najdi zájmena: zpíval on pes píšete jejich můj první pracoval ne šnek ach tento protože

(kdo, co, jaký, který, čí, jenž) Zájmena tázací Zájmena vztažná (Kdo? Co? Jaký? Který? Čí?) (kdo, co, jaký, který, čí, jenž) Kdo to udělal? Přiznejte se, kdo to udělal. Co se stalo? Řekni mi, co se stalo. Jaký máme úkol? Nevím, jaký máme úkol. Který žák doběhl první? Vím, který žák doběhl první. Čí jsou to boty? Zeptej se, čí jsou to boty. Mám úkol, jenž mi není jasný. Jaký je mezi nimi rozdíl? Ptáme se jimi. Spojujeme jimi věty do souvětí.

Pozoruj, jak vznikla tato zájmena. Zájmena záporná Zájmena vztažná Zájmena neurčitá nikdo nic nijaký nikterý ničí kdo co jaký který čí jenž někdo něco nějaký některý něčí

Roztřídíš zájmena na jednotlivé skupiny? osobní ukazovací tázací záporná přivlastňovací ničí on já nikdo můj co? ta jeho ten kdo?

Zájmena Najdi v textu zájmena. Jednoho dne jsem šel já, můj kamarád Pepa a jeho bratr do lesa. Najednou jsme uviděli starý dům. Pepa otevřel dveře. „Je tu někdo?“ zeptal se Pepa. „Nikdo tady není,“ odpověděl jsem. „Co to tady je?“ zeptal se Pepův bratr. „Nějaká truhla,“ řekl jsem. „Čí asi bude?“ tázal se Pepa. „Asi ničí,“ řekl Pepův bratr. A najednou se ozval hlas z temnoty: „Ta truhla je moje.“ Jednoho dne jsem šel já, můj kamarád Pepa a jeho bratr do lesa. Najednou jsme uviděli starý dům. Pepa otevřel dveře. „Je tu někdo?“ zeptal se Pepa. „Nikdo tady není,“ odpověděl jsem. „Co to tady je?“ zeptal se Pepův bratr. „Nějaká truhla,“ řekl jsem. „Čí asi bude?“ tázal se Pepa. „Asi ničí,“ řekl Pepův bratr. A najednou se ozval hlas z temnoty: „Ta truhla je moje.“

Chceš vědět, jak dopadl příběh z předchozí strany? Pokud ano, budeš muset odpovědět na následující otázku. Jsou tato slova zájmena? Pod, nad, jsem, pes, pracovat. Ano Ne

Špatně! Vrať se zpět a oprav se.

Správně! Zde je tvá odměna: Začali jsme utíkat. Najednou mi došlo, že ten hlas mi něco říká. Rozhodl jsem se vrátit a zjistit, kdo to byl. V domě byl schován můj kamarád Franta, který si z nás udělal legraci. Po tomto incidentu se nám ještě dlouho smál a připomínal nám, jak jsme začali utíkat.

Autorem obrázků je Tomasz Nogol. Zdroje: Autorem obrázků je Tomasz Nogol. . Autor obrázků Tomasz Nogol souhlasí s jejich zveřejněním na Metodickém portálu. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.