SOCIÁLNÍ SLUŽBY 10. 12. 2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Chráněné bydlení, osobní asistence Lucie Valouchová, FN Plzeň Podzimní setkání, EPI-RODINA Praha, Hotel Globus,
Advertisements

Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální služby SOZ.
Vzděláváním poskytovatelů sociálních služeb v zavádění standardů kvality sociálních služeb k funkční a efektivní Síti sociálních služeb Královéhradeckého.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Informace o příspěvku na péči
Studijní obor: Sociální činnost
Zákon o sociálních službách
Mgr. Miroslav Prchal, DiS. BRNO, OLOMOUC 2013
Sociální reforma 2011 Zákon o pomoci v hmotné nouzi  Převedení rozhodování o dávkách pomoci v hmotné nouzi z obcí na Úřad práce ČR  Posílení sociální.
Sociálně právní otázky
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Organizace sociální správy
Podrobnější popis legislativních změn v hlavních zákonech
SOCIÁLNĚ TERAPEUTICKÉ DÍLNY MPSV
Sociální reforma 2011 Státní sociální podpora  Rodičovský příspěvek  Příspěvek na bydlení  Posuzování zdravotního stavu dětí  Sankce za neplnění povinné.
Registrace poskytovatelů sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví MHMP.
Klíčová otázka č. 4 Jak uskutečňovat komplexní sociální, zdravotní a další služby lidem bez domova? Představení „balíčku služeb“ – co vše je třeba (tj.
DŮCHODOVÉ POJIŠTĚNÍ II.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Důchodové pojištění II.
Správa sociálního zabezpečení
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR. SOCIÁLNÍ SLUŽBY Pojem sociální služby je používán v odborné literatuře ve dvou úrovních: jako forma sociální pomoci poskytovaná.
Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR
Péče o těžce zdravotně postižené Právní úprava zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením prováděcí vyhláška.
Právo sociálního zabezpečení Řízení ve věcech sociálního zabezpečení.
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
Mechanismus finanční podpory sociálních služeb formou vyrovnávací platby 1.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Zákon o sociálních službách. Minulost V letech 1956, 1961, 1975 a 1988 – zákony o sociálním zabezpečení  Služby poskytovány státem  Pasivní role klienta.
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
Spolupráce ÚP ČR a LPS konference - Poslanecká sněmovna parlamentu ČR Mgr. Zdeňka Cibulková, Odbor pro sociální věci Generálního ředitelství.
Právo sociálního zabezpečení Státní sociální podpora.
Sociální rehabilitace. je soubor specifických činností směřující dosažení samostatnosti, nezávislosti a soběstačnosti osob, a to rozvojem jejich specifických.
Dávky SSP, pomoci v hmotné nouzi a příspěvek na péči.
Příspěvek na péči MUDr. Jarmila Lamková MUDr. Jarmila Lamková Ministerstvo práce a sociálních věci, Ministerstvo práce a sociálních věci, odbor posudkové.
Sociální služby v ČR Mirka Wildmannová
Dotační systém v sociálních službách jako bariéra jejich rozvoje Ladislav P r ů š a Praha, 25. listopadu 2013.
Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory JMK pro rok 2017 Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory JMK pro rok 2017 OSV JMK.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
Domovy se zvláštním režimem. poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu:  chronického duševního onemocnění  závislosti.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Domovy pro seniory. se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž situace vyžaduje pravidelnou.
Sociální služby v ČR Mirka Wildmannová. Sociální služby - definice Nástroj sociálního zabezpečení – sociální pomoci Poskytovány lidem společensky znevýhodněným,
Osobní asistence. osobní pomoc osobám se zdravotním postižením zahrnuje služby, které zmírňují důsledky postižení pro jedince při všech jeho činnostech.
Sociální služby poskytované obcemi aktuální problémy Ing. Daniela Lusková.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Odlehčovací služby. terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění.
Liberec – Františkov, příspěvková organizace Domažlická 880/ Liberec 3 zřizovatelem je Liberecký kraj.
Denní stacionáře.
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Sociální pomoc Mirka Wildmannová.
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
Pečovatelská služba.
Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory JMK pro rok 2018 OSV JMK.
Novela zákona o místních poplatcích
Týdenní stacionáře.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.
Potřebnost sociálních služeb ve městě Veltrusy
Novinky v předškolním vzdělávání
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Vyúčtování dotací za rok 2013 Rozdělení dotací v roce 2014
Transkript prezentace:

SOCIÁLNÍ SLUŽBY 10. 12. 2013

Právní úprava zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách vyhláška MPSV č. 505/2006 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o sociálních službách + Přílohy

Sociální služby činnost zajišťující pomoc a podporu fyzickým osobám v nepříznivé sociální situaci za účelem sociálního začlenění nebo prevence sociálního vyloučení právo na svobodnou volbu sociální služby právo na svobodný výběr poskytovatele sociální služby + způsobu péče (zařízení nebo blízká osoba)

Příspěvek na péči hlavní nástroj financování sociálních služeb nárok má oprávněná osoba, která z důvodu DNZS potřebuje pomoc jiné osoby při zvládání základních životních potřeb (§ 9): mobilita, orientace, komunikace, stravování, oblékání, hygiena, fyziologická potřeba, péče o domácnost, o zdraví… určen osobám závislým na pomoci jiné fyzické osoby (4 stupně dle počtu nezvládání potřeb) pomoc je poskytována osobou/zařízením dle § 7 odst. 2 využití pouze na zajištění sociálních služeb nárok má osoba starší jednoho roku

Stupeň závislosti osoby do 18 let osoby starší 18 let Stupeň I (lehká) 3.000 Kč 800 Kč Stupeň II (středně těžká) 6.000 Kč 4.000 Kč Stupeň III (těžká) 9.000 Kč 8.000 Kč Stupeň IV (úplná) 12.000 Kč zvýšení o 2.000 Kč – příjem rodiny < 2 x ŽM pro nezaopatřené dítě do 18 let nebo rodiče tohoto dítěte dítě vyžaduje každodenní mimořádnou péči, nepřihlíží se k potřebě péče, která vyplývá z věku dítěte

Příspěvek na péči rozhoduje a vyplácí krajská pobočka Úřadu práce ČR řízení je zahájeno na návrh či ex offo není schopna samostatně jednat a nemá zástupce sociální šetření – schopnost samostatného života v přirozeném sociálním prostředí (sociální pracovník ÚP) posouzení stupně závislosti OSSZ (přerušení řízení) rozhodnutí → odvolání (x suspenzivní účinek) stupeň závislosti přezkoumává posudková komise MPSV písemné oznámení o zastavení výplaty nebo změně výše → námitky do 15 dní od posl. dne KM

Povinnosti (§ 21) žadatel je povinen se podrobit sociálnímu šetření a vyšetření zdravotního stavu a osvědčit rozhodné skutečnosti, ohlásit změny žadatel ve své žádosti o příspěvek musí uvést osobu, která bude poskytovat péči + její souhlas příjemce: ohlašování změn (rozhodné skutečnosti, o zajištění pomoci), osvědčovací, využívání v souladu s účelem

Nárok, zánik, změna rozhodnutí, příjemce nárok vzniká dnem splnění podmínek a nezaniká uplynutím času nárok na výplatu + podáním žádosti (x ex offo), zaniká uplynutím 1 roku ode dne, od kterého příspěvek náleží změna rozhodnutí (§ 14) příjemce (§ 19 a § 20) oprávněná osoba, zákonný zástupce nebo jiná fyzická osoba, které byla nezletilá svěřena do péče rozhodnutím příslušného orgánu zvláštní příjemce

Formy a druhy sociálních služeb sociální poradenství služby sociální péče služby sociální prevence Formy: pobytové (zařízení sociálních služeb) ambulantní (klient dochází) terénní (v přirozeném prostředí klienta)

Sociální poradenství základní sociální poradenství je základní činností při poskytování VŠECH druhů sociálních služeb a poskytovatelé jsou VŽDY povinni tuto činnost zajistit a každá osoba má na toto nárok BEZPLATNĚ odborné sociální poradenství se zaměřuje na potřeby jednotlivých sociálních skupin

Služby sociální péče pomáhají osobám zajistit jim soběstačnost, umožnit zapojení do běžného života, zajistit jim důstojné prostředí a zacházení (§ 38 - § 52): osobní asistence, pečovatelská služba, centra denních služeb, denní (týdenní) stacionáře, domovy (pro seniory, pro osoby se zdravotním postižením, se zvláštním režimem) chráněné bydlení atd.

Služby sociální prevence pomáhají zabránit sociálnímu vyloučení osob cílem je pomáhat osobám v překonání nepříznivé sociální situace a chránit společnost před nežádoucími vlivy (§ 53 - § 70): azylové domy, raná péče, tlumočnické služby, noclehárny, domy na půli cesty atd.

Úhrada nákladů sociální služby se poskytují bez úhrady nákladů, s částečnou úhradou nebo s plnou úhradou § 72 sociální služby bez úhrady nákladů - raná péče, terénní programy… za pobytové služby poskytované ve vybraných zařízeních sociálních služeb (§ 73) si osoba hradí z příjmu úhradu za ubytování (úklid, praní), stravu a za péči (z příspěvku na péči) za ubytování a stravu max. výše úhrady (vyhláška, např. domovy pro seniory 200 Kč/den/ubytování + 160 Kč/den/strava), zůstatek: min. 15 % příjmu (25 % týdenní stacionář) za péči ve výši příspěvku na péči (pobytové) max. ve výši 75 % příspěvku (týdenní stacionář) další služby úhrada za základní činnosti uvedené v uzavřené smlouvě, vyhláška stanoví max. výši úhrady

Poskytovatelé sociálních služeb sociální služby zajišťují fyzické nebo právnické osoby na základě oprávnění k poskytování sociálních služeb a toto oprávnění vzniká registrací x pomoc poskytuje osoba blízká, asistent sociální péče (x podnikatel) x sídlo ve čl. státě úroveň a kvalitu poskytovaných služeb kontroluje inspekce sociálních služeb (krajská pobočka ÚP) vyhláška určuje standardy kvality sociálních služeb

Podmínky registrace (§ 78) rozhoduje krajský úřad (MPSV, je-li zřizovatelem) a vydává rozhodnutí o registraci písemná žádost o registraci musí obsahovat zákonem stanovené náležitosti + další podmínky, např. bezúhonnost osob poskytujících služby, zajištění hygienických podmínek, uzavření pojistné smlouvy… registrující orgán může rozhodnout o změně nebo zrušení registrace krajský úřad vede registr poskytovatelů

Smlouva o poskytnutí sociální služby písemná forma (např. pobytové sociální služby) na žádost smluvní strany písemná forma (např. raná péče) klient žádá o poskytnutí sociální služby přímo poskytovatele nebo o zprostředkování služby obec odmítnutí uzavření smlouvy ze strany poskytovatele: neexistence dané služby, kapacitní důvody, zdravotní stav klienta vylučuje danou službu (stanoví vyhláška), porušování povinností.

Financování sociálních služeb příspěvek na péči by měl pokrýt ½ nákladů zařízení dotace ze státního rozpočtu poskytovatelům sociálních služeb prostřednictvím rozpočtu kraje k financování běžných výdajů nenárokové účelové dotace ze státního rozpočtu (MPSV) obce nebo kraje

Sociální pracovník vykonává sociální šetření, řeší sociální právní problémy v zařízeních způsobilost k právním úkonům, bezúhonnost, zdravotní způsobilost, odbornou způsobilost (§ 110 odst. 4) povinnost dalšího vzdělávání a to v akreditovaných vzdělávacích zařízeních a programech

Správní delikty PŘESTUPKY – za porušení mlčenlivosti (zaměstnanci obcí, krajů, poskytovatelů), pokuta do výše 50.000 Kč SPRÁVNÍ DELIKTY právnická nebo podnikající fyzická osoba poskytující soc. služby bez oprávnění, pokuta do výše 250.000 Kč poskytovatel sociálních služeb ve vymezených situacích (neuzavření smlouvy, nepodává informace…), pokuta do výše 250.000 Kč podnikající fyzická osoba jako poskytovatel porušením povinnosti mlčenlivosti, pokuta do výše 50.000 Kč