KUPÁŽ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ červen 2013 VY_32_INOVACE_TOS_080307
Odborné míšení různých vín se nazývá kupáž (cuvée) či asembláž (assemblage). Mnohá tichá vína pocházejí právě z takových kombinací, například francouzské červené víno Châteauneuf du Pape, sestávající z 13 původních vín. obr. 1
Kupáž představuje základ pozdější kvality šumivých vín. Sceluje se až 30 rozličných mladých vín z bílých a modrých hroznů. Modré hrozny zbavené slupky dávají po vylisování bílé víno. obr. 2
V případě růžových a červených šumivých vín používá sklepmistr bud‘ přímo modré hrozny se slupkou, nebo sáhne po druhé variantě, kdy přidá do kupáže slupky z modrých odrůd, kde jsou obsaženy barevné pigmenty, které předají barvivo kupáži. obr. 3
Většina růžového šampaňského se ale vyrábí přidáním malého množství červeného vína, protože metoda získávání barvy z tmavých hroznů v průběhu lisování je příliš nepřesná.
Příprava kupáže, která je základem přípravy šampaňského a sektu, je velkým uměním. Vytváření směsi je úkolem pro skutečné odborníky. Požadovaná kvalita může být dosažena pouze tehdy, když má šumivé víno konstantní chuť a tím také svůj nezaměnitelný charakter. obr. 4
Odborníci připravují kupáž v obřích nádobách (slovo kupáž původně znamenalo káď nebo bečka) s objemem více než litrů. Dříve se nádoby vyráběly ze speciálně upraveného dřeva, dnes se používají především tanky z ušlechtilé ocele.
PEHLE, Tobias a Ulrike EHRLACHER. Šumivá vína: šampaňské. 1. vyd. Čestlice: Rebo, 2008, 295 s. Lexikon. ISBN Použitá literatura
obr. 1:Fin fé [online] [cit ]. Dostupné z: obr. 2:Eats, Drinks and Sleeps [online] [cit ]. Dostupné z: obr. 3:Serious Eats: Drinks [online] [cit ]. Dostupné z: francehttp:// france obr. 4:Louis Roederer - LE BLOG [online] [cit ]. Dostupné z: Citace zdrojů