Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY
Modul M6 Modernizace výukových metod při výuce odborných předmětů a odborného výcviku autor Mgr. Martina Šuráňová
Výukový materiál pro 2. ročník, Odborný výcvik
Sommeliér je gastronomický odborník Univerzální odborník ovládající nakupování vína s uměním uchovávání vína Dovede udržovat archív Ovládá gastronomii a současné trendy; ve spojení s kuchařem dokáže sestavit pořadí pokrmů a nápojů Kromě vína se orientuje v současné nápojové gastronomii Má základní znalosti o doutnících a kávách Ovládá komunikaci a prodejní dovednosti Vytváří příjemné prostředí, je dobrým společníkem.
Je přelití vína z láhve do karafy Aby bylo víno odděleno od usazeniny (depotu) na dně láhve – zralá ročníková vína Aby se víno provzdušnilo a tím se rozvinulo v chuti i vůni Dekantujeme hlavně červená vína, ale dekantace prospěje i vínu bílému
Víno opatrně vyjmeme z regálu a ve vodorovné poloze umístíme do dekantačního košíčku V dekantačním košíčku víno prezentujeme Po odříznutí kapsle očistíme hrdlo příručníkem Při otevírání dáváme pozor, aby víno pod tlakem nevystříklo Košík umístíme k okraji stolu Vytaženým korkem očistíme hrdlo láhve a dáme jej ke kontrole hostu
Sommeliér si malé množství vína naleje do skleničky a přivoní Přeleje do karafy a krouživým pohybem karafy ji tzv. zavíní Přeleje zpátky do skleničky a přeléváním z jedné do druhé skleničky také zavíní Ze skleničky, která je navíc nakonec ochutná a řekne hostu, že je víno v pořádku
Sommeliér zapálí svíčku V pravé ruce dekantační košíček, v levé karafu přelévá víno nad plamenem svíčky Během dekantace kontroluje v zúžené části láhve kvalitu, aby se depot nedostal do karafy Naleje degustační porci hostiteli Po odsouhlasení nalévá ostatním hostům podle společenské přednosti hostů
Postup při servisu šumivého vína je obdobný jako u vína tichého Objednávka Prezentace Otevření Degustace Nalévání dolévání
Podáváme v chladiči na víno naplněném ledem a vodou
Odstraníme alobal z hrdla láhve Odstraníme drátěný košíček – agrafu Od této chvíle držíme palec levé ruky shora na korku Láhev nakloníme v úhlu 45 ⁰ od hostů Prsty levé ruky pevně obejmeme korek a pravou rukou otáčíme lahví Tlak v láhvi sám vysune korek ven, udržíme ho v ruce Efekt vystřelení korku použijeme pouze při zvláštních příležitostech
Degustace se zpravidla neprovádí Zeptáme se hostitele jestli bude degustovat Naléváme do sklenic na dvakrát Víno šumí
DVOŘÁK, I. Sommelier povolání budoucnosti. Praha:2001. ISBN MATHÉ I., ŠPAČEK L. Etiketa. Praha: BB/art s.r.o, ISBN SALAČ, G. Stolničení. Praha:Fortuna, ISBN ŠEVČÍK L., DVOŘÁK I. Sommelierství-umění podávat víno hledání pravdy o víně. Praha:2002. ISBN X
Vinařská oblast Morava/Vína z Moravy, vína z Čech [online ] dostupný na oblast-morava-cz.html