Projekt CZ.1.07/1.1.38/01.0015 Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku
Advertisements

Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
SLOŽITÁ OBSLUHA – VYŠŠÍ FORMA Flambování masa
GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY
Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)
Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)
VY_32_INOVACE_10_GAS_586_Mel
Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
Obor: H/01 Kuchař-číšník
Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku
VY_32_INOVACE_10_GAS_559_Sob
Předmět: Stolničení Ročník: 2.
SERVIS ŠUMIVÉHO VÍNA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku
Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku
- je pevná sestava pokrmů, doplněná vhodnými nápoji, používaná k určité příležitosti. Bc. Daniel Vančura.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
 Projekt CZ.1.07/1.1.38/  Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku  uměleckých řemesel a oborů gastro  TENTO PROJEKT JE.
Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
VINÁRNY Dle provozní doby a charakteru provozu dělíme vinárny na
Podpora rozvoje cizích jazyků pro Evropu 21. stol.
Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
SLOŽITÁ OBSLUHA – VYŠŠÍ FORMA Dranžírování
Obor: H/01 Kuchař-číšník
SERVIS BÍLÉHO A RŮŽOVÉHO VÍNA
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:OV Ročník:1 - 3 K-č Téma:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:OV Ročník:1 - 3 K-č Téma:
GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY POMOCNÝ INVENTÁŘ
VY_32_INOVACE_11_ODV_641_Str
Autor:Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor) 3.KP E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblastPodávání nápojů PředmětStolničení.
Sabrage (Sabráž) Umění otevírání šampaňského, hrdla lahve šavlí
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Bc. Daniel Vančura Francie.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: OV - Stolničení Ročník:
Podávání vína Stolničení KC1.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět:Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma:Sommeliérství.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_STO_373 Ročník: 2.
Kvíz Kvíz
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Andrea Mišurcová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Technika obsluhy – Servis sektu Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění.
Technika obsluhy – Servis vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění.
Technika obsluhy – Servis vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění.
Technika obsluhy – Příprava a obsluha rautu Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 –
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_8_INOVACE_STO_44 Název školy: Střední průmyslová.
DOHOTOVOVÁNÍ MINUTEK PŘED HOSTEM Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: dohotovování minutek,
Technika obsluhy – Kavárenský nápojový lístek Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2.
Technika obsluhy – Vinárny
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
RAUT II. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
RAUT III. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ZASEDACÍ POŘÁDEK Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ROZDĚLENÍ HOSTIN Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
OBSLUHA, U STOLU Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Tato prezentace byla vytvořena
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
Vysoké učení technické v Brně
Podávanie červeného vína
Odbytová střediska Hana Stejskalová Ns /2017.
Transkript prezentace:

Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY

Modul M6 Modernizace výukových metod při výuce odborných předmětů a odborného výcviku autor Mgr. Martina Šuráňová

Výukový materiál pro 2. ročník, Odborný výcvik

 Sommeliér je gastronomický odborník  Univerzální odborník ovládající nakupování vína s uměním uchovávání vína  Dovede udržovat archív  Ovládá gastronomii a současné trendy; ve spojení s kuchařem dokáže sestavit pořadí pokrmů a nápojů  Kromě vína se orientuje v současné nápojové gastronomii  Má základní znalosti o doutnících a kávách  Ovládá komunikaci a prodejní dovednosti  Vytváří příjemné prostředí, je dobrým společníkem.

 Je přelití vína z láhve do karafy  Aby bylo víno odděleno od usazeniny (depotu) na dně láhve – zralá ročníková vína  Aby se víno provzdušnilo a tím se rozvinulo v chuti i vůni  Dekantujeme hlavně červená vína, ale dekantace prospěje i vínu bílému

 Víno opatrně vyjmeme z regálu a ve vodorovné poloze umístíme do dekantačního košíčku  V dekantačním košíčku víno prezentujeme  Po odříznutí kapsle očistíme hrdlo příručníkem  Při otevírání dáváme pozor, aby víno pod tlakem nevystříklo  Košík umístíme k okraji stolu  Vytaženým korkem očistíme hrdlo láhve a dáme jej ke kontrole hostu

 Sommeliér si malé množství vína naleje do skleničky a přivoní  Přeleje do karafy a krouživým pohybem karafy ji tzv. zavíní  Přeleje zpátky do skleničky a přeléváním z jedné do druhé skleničky také zavíní  Ze skleničky, která je navíc nakonec ochutná a řekne hostu, že je víno v pořádku

 Sommeliér zapálí svíčku  V pravé ruce dekantační košíček, v levé karafu přelévá víno nad plamenem svíčky  Během dekantace kontroluje v zúžené části láhve kvalitu, aby se depot nedostal do karafy  Naleje degustační porci hostiteli  Po odsouhlasení nalévá ostatním hostům podle společenské přednosti hostů

 Postup při servisu šumivého vína je obdobný jako u vína tichého  Objednávka  Prezentace  Otevření  Degustace  Nalévání  dolévání

 Podáváme v chladiči na víno naplněném ledem a vodou

 Odstraníme alobal z hrdla láhve  Odstraníme drátěný košíček – agrafu  Od této chvíle držíme palec levé ruky shora na korku  Láhev nakloníme v úhlu 45 ⁰ od hostů  Prsty levé ruky pevně obejmeme korek a pravou rukou otáčíme lahví  Tlak v láhvi sám vysune korek ven, udržíme ho v ruce  Efekt vystřelení korku použijeme pouze při zvláštních příležitostech

 Degustace se zpravidla neprovádí  Zeptáme se hostitele jestli bude degustovat  Naléváme do sklenic na dvakrát  Víno šumí

DVOŘÁK, I. Sommelier povolání budoucnosti. Praha:2001. ISBN MATHÉ I., ŠPAČEK L. Etiketa. Praha: BB/art s.r.o, ISBN SALAČ, G. Stolničení. Praha:Fortuna, ISBN ŠEVČÍK L., DVOŘÁK I. Sommelierství-umění podávat víno hledání pravdy o víně. Praha:2002. ISBN X

Vinařská oblast Morava/Vína z Moravy, vína z Čech [online ] dostupný na oblast-morava-cz.html