Socialistické teorie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úloha státu v tržní ekonomice
Advertisements

ZÁKLADNÍ POJMY EKONOMIE
Lokalizace průmyslových (ekonomických aktivit)
Alternativní teorie, kritika klasické politické ekonomie
Ekonomická krize, lidský a sociální kapitál Mgr. Ing. Petr Wawrosz.
Firma a jejich cíle.
1 2. Problematika služeb A. Teoretická a metodologická východiska.
Socialismus v ekonomii
Média: nástroj vládnoucí třídy
socialismus komunismus feminismus
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
1 Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A3 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořeníZáří 2012.
Cvičení 1 – Úvod, formování trhu
HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Vývoj v Evropě od Vídeňského kongresu do r. 1848
KOMUNISMUS Michal Hess.
Socialismus název socialismus je odvozen od slova sociální, vyjadřuje tak požadavek na sociální spravedlnost společné všem proudům socialismu jsou: a)
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY DNEŠKA Stanislav Polouček International School of Management Prešov, Slovakia.
VY_12_INOVACE_100 Leden 2012Mgr. Regina Kokešová.
Úvod.  Ekonomie = interdisciplinární věda zkoumající zejména chování ekonomických subjektů = dále také hospodárnost, úspornost, dobré hospodaření  Obecná.
Práce a společnost PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D..
HDP= hrubý domácí produkt
Mikroekonomie I Ekonomický růst Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Trh a tržní mechanizmus Ne chaos, ale ekonomický řád.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Seminář 1. Předmět ekonomie
Zsv. Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův.
Makroekonomické výstupy
CZ.1.07/1.3.45/ Ekonomické kompetence v občanském životě pro učitele Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo a název.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
VY_32_INOVACE_51_20 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Marxismus a jeho varianty
Sociální ekonomika Vývoj modelů sociálního charakteru státu – I. část Merkantilismus ( století) 1. WELFARE STATE – Stát veřejných sociálních.
Druhy ekonomik, hospodářský proces, trh
Struktura přednášky Tržní selhání a mikroekonomická politika
Německá historická škola
Chicagská škola Rozvoj od 30. let 20. století
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
KOMUNISMUS UTOPIE NEBO ZLOČIN?.
Alexis de Tocqueville / / Karl Marx /1818 – 1883/
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ SYSTÉMY
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZEK_715 Ročník: 2. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Písemná práce, tržní ekonomika,
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Ekonomie 1 Magistři Šestá přednáška Lidský a sociální kapitál, princip přenesené ceny.
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 9. Trh práce v CPE  Cílem CPE – industrializace a ekonomický rozvoj  Trh práce – směs svobody a diktatury.
1. téma Úvod do daňové teorie.
Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie
NEUSTÁLE SE OPAKUJÍCÍ PROCES: 1) VÝROBY 2) ROZDĚLOVÁNÍ, PŘEROZDĚLOVÁNÍ 3) SMĚNY 4) SPOTŘEBY HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
N ÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o. AUTOR: Mgr. Naděžda Tománková NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TÉMA: Na přelomu 19. a 20.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Projevy marxismu, komunismu, stalinské represe - Gulagy
Ekonomika – základní pojmy.
METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Karlových Varech reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/
Co je ekonomie? 1. seminář TNH 1
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM RUSKU
Marxismus Mgr. Vladimír Velešík.
Hospodářská politika Téma č. 9: Realizace modelů intervencionistické koncepce v rámci vyspělých tržních ekonomik Petr Musil
5 FIRMA A SPOTŘEBITEL.
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM SVAZU (SSSR)
Dějepis - 8. ročník 1.
filosofický proud, který navazuje na učení Karla Marxe
Transkript prezentace:

Socialistické teorie

Co nás čeká Utopický socialismus Socialismus na přelomu 18. a 19. století včetně H. Saint-Simon Karel Marx Marxovi součastnicí a následovníci Výzvy socialismu v 21. století

Utopický socialismus Už od středověku ojedinělí autoři Kritika soukromého vlastnictví, snaha o rovnost lidí Za utopické socialisty lze označit některé sekty husitů (adamité), protestantů v Německu apod. Thomas More (1478-1535), dílo Utopie – popis ideálního státu Thomas Campanella (1568-1639), dílo Sluneční stát – popis ideálního státu

Socialistické teorie na konci 18. a v první pol. 19. stol. Reakce na rozvoj tovární velkovýroby, potřeba zlepšení životních podmínek dělnictva. Kritika kapitalismu.Nikoliv politické hnutí. Charles Fourier (1772-1837), podporuje družstevnictví, družstva měla být samostatná, majetek v nich společný Robert Owen (1771-1858) podnikatel, snažil se ve svých továrnách vytvářet příznivé pracovní podmínky pro dělníky. Pokus o vybudování utopického území v USA – nezdařil se.

Henri de Saint-Simon (1760-1825) Úsilí o vybudování nového společenského řádu, podpora plánování Navrhoval zřídit tzv. Newtonovu radu – vědci, umělci, podnikatelé. Rada by plánovala. Zdůrazňuje význam elit ve společnosti Podporuje průmyslový pokrok. Ovlivnil řadu Francouzů – jeho tajemníkem byl A.Compte (zakladatel sociologie), Dále např. ovlivnil H. de Balzac, V. Hugo, Napoleon III Jeho žáci – jednak náboženské učení, jednak bankéři, stavitelé železnic apod.

Karel Marx (1818-1883) I Filosof, ekonom Filosofie – dialektická metoda, jednota a boj protikladů, přerůstání kvantity v kvalitu Ekonomické podmínky jsou rozhodujícím faktorem, jež ovlivňuje myšlení lidí Pojmy: výrobní síly (VS): to, co lidé používají k produkci výrobní vztahy (VV): pravidla kooperace, instituce, př. Vlastnictví Tvrdil, že VS předbíhají VV

Karel Marx II Teorie vykořisťování: lidé se dělí do tříd dle vlastnictví, kapitalisté vlastní výr. prostředky, dělníci ne, dělníci jsou vykořisťováni musí pracovat pro kapitalisty Pracovní teorie hodnoty (V): pouze práce tvoří V, kapitál (stroje) je minulá práce – V kapitálu je dána minulou prací (při vytváření kap. statků) a přenáší se do V finálních statků Prac. síla je zbožím → má V, která je dána V zboží, jež dělníci potřebují ke své reprodukci Dělník v prac. procesu vytvoří větší V než je V jeho prac. síly. Rozdíl připadne kapitalistovi, dělník je proto vykořisťován. Vykořisťování se tedy dle M. děje v kapitalismu vždy. Rozdíl = nadhodnota Problémy: jaké zboží potřebují dělníci k reprodukci Nekonečný kruh = V tohoto zboží vychází opět z V prac. síly nutnou k jeho produkci

Karel Marx III Hodnota zboží dle Marxe: konstantní náklady (V kap. statků) + V prac. síly (variabilní náklady) + nadhodnota Marx tvrdí, že roste výše nadhodnoty a klesá V prac. Síly. Nutnou podmínkou je: prod. práce u statků, jež jsou nutné k reprodukci dělníků, roste rychleji než u ostatních statků. (roste-li prod. práce, klesá cena statků). Není důvod, proč by produktivita práce měla růst rychleji u statků, jež jsou nutné k reprodukci dělníků.

Karel Marx IV Mzdy – dány V prac. síly Rezervní armáda nezaměstnaných – z rolníků, kteří opouštějí půdu, z dělníku nahrazených stroji. V té době se dělo, nemusí platit vždy. Zisk = nadhodnota, zisk tedy roste je tehdy roste-li variabilní kapitál (mzdy dělníků), jen práce dělníků vytváří V Protože množství strojů rostlo, zvětšovalo se množství kap. statků a klesala míra zisku (nadhodnota/konstatní + variabilní C) Míra zisku je přibližně stejná ve všech odvětvích. – jinak kapitalisté přecházejí do ziskových odvětví. Dle M. by ale v odvětvích s velkým počtem kap. statků, měla míra zisku klesat. To ale neodpovídá realitě. M. nedokázal daný rozpor uspokojivě vysvětlit.

Socialismus po Marxovi Bedřich Engels (1820-1895), kolega M., vydal řadu jeho děl. Filosof, podnikatel. Mechanistické pojetí – Podíl práce na polidštění opice, jednoznačná převaha materiálních faktorů, výrazné zjednodušení (zprimitivnění) marxismu Revizionisté – revize názorů M., zejména odmítnutí nutnosti proletářské revoluce, transformace kapitalismu (Edward Bernstein – 1850-1932, Karl Kautsky – 1854-1938)

Socialismus v Rusku (SSSR) Vladimír I. Lenin (1870-1924): zakladatel SSSR. Autor teorie imperialismu – kolonie apod. Rovněž formuloval základy ekonomie socialismu Josif Stalin (1879-1953): sovětský vůdce, diktátor. Rozvinul ekonomii socialismu – otázky plánování, společenského a soukromého vlastnictví. Většina socialistických ekonomik se rozvíjela dle teorie, kterou formuloval Stalin.

Socialismus na západě v 20. stol. Úsilí o sociální stát – sociální a jiné zabezpečení, přerozdělování příjmů, progresivní zdanění apod. (např. W. Beweridge) Negativní svoboda – např. svoboda od strachu, nouze, útlaků, zvůle, násilí Pozitivní svoboda – např. politickému jednání, vzdělávání, cestování, podnikání apod., tedy svobody jako možnosti k určité činnosti. Praktický projev: politická a sociální práva

Výzvy socialismu (levice) v 21. stol. Levice za času vymírání světlušek – prohlásit nepitnou vodu za pitnou. Boj proti tomu. Úcta k cizím názorům, nebezpečí jednostranného ekonomického růstu Podpora obětí pro druhé, tj. ne jen individualismus bez ohledu na ostatní Má být naše společnost jen společností zábavy? Problematika veřejných statků a externalit Vzdělání – má hodnotu samo o sobě? Problematika biotechnologií, GMO – jejich využití a zneužití