DIGITÁLNÍ VYSÍLÁNÍ V ČR. ISSS 2006 2 Proces digitálního vysílání v ČR (1999 – 2004) 1999  zahájení experimentálního vysílání DTV (Praha, později Brno)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Technický plán přechodu A co dál?
Advertisements

Multiplex veřejné služby 2008 – Digimedia 2008 Ing.Pavel Hanuš Manažer programu digitalizace ČT.
Koordinační porada informatiků obcí III. typu Spálené Poříčí 14. –
Národní koordinační skupina pro digitální vysílání v ČR Ing. Zdeněk Duspiva Cíle a financování informační kampaně na podporu digitalizace.
Efektivita a budoucnost zemského pokrytí digitálním televizním vysíláním Konference DIGImedia Praha 12. června 2008 Kamil Levinský ředitel úseku pro transformaci.
Stanovisko TV Nova K TPP TV Nova podporuje digitalizaci  Společnost CET 21 se jako jeden z vůdčích subjektů procesu přechodu zemského.
Bibliotheca academica , Ostrava EIZ na VŠ po roce 2008 – koordinace a spolupráce Barbora Ramajzlová
Kraj Vysočina Projekt ROWANet Stav k RK , př. 1
Výběrové řízení (aukce) na kmitočty v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz TK ČTÚ k zahájení veřejné konzultace výběrového řízení 19. března 2012.
DIGIMEDIA 2013 Nové horizonty rozhlasového vysílání Marcel Procházka České Radiokomunikace a.s. 13. června 2013.
Strategický plán Městské části Praha-Libuš postup zpracování, výstupy, metody.
Satelit – nadpozemské řešení digitalizace TV příjmu červen 2009.
Aktivity ČTÚ pro období let 2014 a 2015
Příštích deset let bude charakterizováno rozvojem technologie i programového obsahu televizního vysílání a s tím souvisejících nových služeb. Nové technologie.
1 „Zájmy České republiky a přijetí společné měny“ Stav příprav v jednotlivých sektorech a úkoly pro další období Vladislav Flek vedoucí Organizačního výboru.
FÁZE A CYKLUS SUMP: Od myšlenky k praktickým řešením Petr Kurfürst, Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Praha, Kongresové centrum
PODPORA SLUŽEB CESTOVNÍHO RUCHU PRO VEŘEJNÝ SEKTOR grantové schéma Libereckého kraje v rámci Společného regionálního operačního programu Priorita: 4. Rozvoj.
Setkání s poskytovateli sociálních služeb –
© GI, konzultační a vzdělávací skupina OLOMOUC Vyhodnocení a zefektivnění procesů plánování sociálních.
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík
Digitalizaci se neubráníme, ale kde je psáno, že to musí být zrovna DVB-T? DIGImedia 2007 Kavčí hory 17. května 2007.
Koncepce podpory místní Agendy 21 v ČR zpracování strategického dokumentu 2010.
Rozvíjíme DVB-T2 a HDTV v ČR
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury veřejné správy (KIVS) Ing. Lubomír Moravčík
Digitalizace – Tisková konference Prima TV. Digitalizace – tisková konference Jak chápeme digitalizaci?  Vnímáme digitalizaci jako proces, který.
„Dopady spuštění základních registrů na subjekty veřejné správy“
AUKCE SPEKTRA - očekávání a realita – Marek Ebert, ČTÚ Digitální výzvy 2012 Praha, 8. listopadu 2012.
Internetizace knihoven Vít Richter Národní knihovna ČR
1 Tisková konference Newton House, Praha, Prezentace výsledků projektu: Výzkum chování potencionálních zákazníků na digitálním trhu v ČR "Digitalizace.
Koncepce internetizace knihoven Vít Richter Národní knihovna ČR ISSS 2004.
Integrované dopravní systémy Realizace Dopravní politiky ČR Ing. Vít Sedmidubský května 2010.
Využití infrastruktury školské sítě pro internetizaci obcí Daniel Dočekal.
Návrh způsobu řešení projektu a přípravy projektové dokumentace 1. Pracovní seminář – Financování internetizace knihoven Havlíčkův Brod.
Sekce digitální ekonomiky Digitální Česko v. 2.0 Cesta k digitální ekonomice Milníky cesty k digitální ekonomice Co bude dál? 1.
Novela zákona o svobodném přístupu k informacím David Kotris ISSS Hradec Králové
Schválení OP OPS chvalovací proces Ministerstvo financíEvropská komise Certifikační orgán Auditní orgán Ministerstvo pro místní rozvoj Programování Metodiky.
Satelit = HDTV do každé domácnosti září Limity pro rozvoj HDTV Dostupnost signálu HDTV Vybavenost domácností televizory zobrazujícími HDTV Cenová.
Projekt internetizace knihoven (PIK) Mgr. Martin Boka 08/2004.
KARIÉRNÍ SYSTÉM ŘEDITELŮ
ISSS 2003 ePUSA Elektronický portál územních samospráv – stav projektu Ostrava
Národní koordinační skupina pro digitální vysílání v ČR Ing. Zdeněk Duspiva NKS 2008.
Digitalizace v ČR ISSS, Hradec Králové, duben 2005.
Státní politika vysokorychlostního přístupu ISSS, duben 2005.
Divák musí vědět, kdy a proč by měl investovat do nové televize Marcel Procházka Ředitel regulace a strategie DVB-T2 Televizní digitalizace
Strategie rozvoje pozemního televizního vysílání 1. prosince 2015 Konference Asociace regionálních a lokálních televizí Marcel Procházka Ředitel regulace.
Příprava na období 2014 – 2020 Cíl 2 „Evropská územní spolupráce“ Ostrava, 29. listopadu 2012.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
2. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán (MAP) rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav CZ /0.0/0.0/15_005/ Základní škola Zbýšov,
Budoucnost DTT: DVB-T2 a konkurence RNDr. Radim Pařízek
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji a jeho návaznost na plány komunitní plány na místní úrovni setkání k zahájení tvorby Komunitního.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Strategie rozvoje zemského televizního vysílání 3. prosince 2015 Volební výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Martin Gebauer Generální.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Vodohospodářské aktuality
Individuální projekt OP VVV
Strategie regionu, obce
Informace k realizaci procesu přechodu na digitální vysílání
Michal Šperling - EUREDIS
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2015
Přínos přechodu na DVBT-T2 pro koncové uživatele
Český telekomunikační úřad
Mediální reflexe 2018 Ministerstvo kultury.
Rozhlasová digitalizace v T-DAB/DAB+
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2012
Veřejná beseda nad návrhem Územního plánu Mariánské Lázně
Transkript prezentace:

DIGITÁLNÍ VYSÍLÁNÍ V ČR

ISSS Proces digitálního vysílání v ČR (1999 – 2004) 1999  zahájení experimentálního vysílání DTV (Praha, později Brno) 2000  RRTV zpracovává koncepci přechodu na DV – pouze v PSP ČR 2001  harmonizace práva s právem ES – zákon 231/2001 Sb., o RTV  vláda projednává koncepci přechodu na digitální rozhlasové a televizní vysílání v ČR - nástrojem měla být novela zákona o RTV – nerealizována 2004  koncepce zahájení DTV v ČR pro roky 2004 a 2006 – vzala na vědomí  ČTÚ vydává povolení k využívání rádiových kmitočtů na 3 přechodné sítě (A, B a C): České radiokomunikace,a.s., Czech Digital Group,a.s., ČTc,a.s.  RRTV vyhlašuje licenční řízení pro zemské DTV na pozice v sítích A, B, C (54 žádostí na 42 programů od 33 žadatelů)

ISSS Proces digitálního vysílání v ČR (2005 – 2006) 2005  zákon 127/2005 Sb., ZEK – implementace regulačního rámce EU – oddělení regulace přenosu od regulace obsahu, veřejnoprávní multiplex  RRTV doplňuje licence stávajícím provozovatelům o možnost vysílat digitálně v Praze, Brně a Ostravě  ČTÚ vyhrazuje kmitočty umožňující DV v rozsahu stanoveném v zákoně o ČT  21. října zahájeno řádné zemské DTV s nabídkou ČT1, ČT2, ČT24 a NOVA + 5 programů ČRO a F1 – pokrytí Praha 2006 – leden  řádné zemské DTV je doplněno o vysílání programu ČT4 SPORT a rozšířeno pokrytí o Brno a Ostravu (30% populace)  projednána novela zákona 231/2005 Sb., v PSP ČR - Senát  návrh koncepce rozvoje DTV v ČR předložen k veřejné diskuzi 2006 – březen  koncepce rozvoje DTV bude projednána vládou

ISSS Úloha státu v procesu přechodu na digitálním vysílání Institucionální zabezpečení této úlohy státu Etapy rozvoje digitálního vysílání v ČR Stanovení data vypnutí zemského analogového vysílání v ČR Podmínky vypínání zemského analogového vysílání v jednotlivých oblastech TPP – technický plán přechodu Koncepce rozvoje DTV v ČR

ISSS Koordinace Informovanost občanů a všech subjektů ve všech etapách Finanční účast státu (přímá / nepřímá) Monitoring trhu Definice úlohy státu v procesu přechodu

ISSS Institucionální zabezpečení Kompetence MI, ČTÚ, MK a RRTV Národní koordinační skupina (NKS), národní koordinátor pracovní skupiny v čele se zástupci státních orgánů, do jejichž kompetence bude uvedená oblast spadat

ISSS ETAPY rozvoje DTV v ČR I.etapa ukončena zahájení informační kampaně ustavení NKS přijetí TPP transformace 3 dočasných sítí na standardní celoplošné digitální sítě + veřejnoprávní multiplex příprava monitoringu trhu zahájení příprav vypínání analogového TV

ISSS II.etapa – realizace TPP postupné vypínání zemského analogového TV cílená (oblastní) informační kampaň k vypínání zkušební vysílání HDTV a mobilní TV III. etapa – dokončení přechodu definitivní vypnutí zemského analogového TV v ČR

ISSS podmínky pro vypínání zajištění pokrytí dotčené oblasti zemským digitálním TV, které bude odpovídat rozsahu pokrytí stávajícího zemského analogového TV zahájení cílené informační kampaně o přechodu na digitální TV - alespoň 3 měsíce před termínem vypnutí zemského analogového TV (stanoveném v TPP ) v dané oblasti zajištění souběžného vysílání alespoň po dobu 3 měsíců zajištění dostatečného množství základních zařízení pro příjem zemského digitálního TV v obchodní síti, v cenově dostupných relacích Datum úplného vypnutí zemského analogového televizního vysílání v ČR

ISSS TPP Technický plán přechodu zemského analogového televizního vysílání na zemské digitální televizního vysílání v novele zákona 231/2001 Sb., RTV – jako OOP základní nástroj pro umožnění efektivního a transparentního přechodu na zemské digitální TV a definitivní vypnutí zemského analogového TV postupné vypínání – v návaznosti na výstavbu nových sítí DTV 5 sítí (minimálně jedna regionálního charakteru) + veřejnoprávní multiplex 1. návrh k dispozici v polovině roku 2006 do 31. prosince předložen ke schválení vládě ČR

Principy informační kampaně přechodu ČR na DVB-T

ISSS V ČR se přechod zemského analogového televizního vysílání na zemské digitální televizní vysílání dotkne cca 80% domácností. Nutnost informační kampaně. Jak ji zajistit?

ISSS Informační kampaň 1. ze 4 podmínek vypínání zemského analogového televizního vysílání v dané oblasti stanovené v TPP viz. „Koncepce rozvoje digitálního vysílání v ČR“ Vypínání zemského analogového televizního vysílání proběhne ostrůvkovou metodou rozdělení kampaně do dvou etap: Etapa I – proběhne na celém území ČR Etapa II – proběhne min. 3 měsíce před ukončením ATV v dané oblasti

ISSS Etapa I Cíle : Zasažení maximálního počtu obyvatel ČR Podání základních informací »o digitálním vysílání »o realizaci přechodu a jeho potřebě »o přínosech digitálního vysílání uživateli Uvedení možností pro získání dalších informací nebo poradenství související s přechodem na zemské digitální vysílání Realizace prostřednictvím Provozovatelů celoplošného TV a rozhlasového vysílání ( ČT, ČRo, NOVA, TV Prima, Frekvence 1 atd.) Uveřejnění informací v celoplošných denících a TV magazínech Harmonogram 1. vlna září/říjen vlna únor/březen 2007

ISSS Představa realizace Televizní vysílání: ČT - nejvýznamnější postavení jako veřejnoprávní médium –nasazování informačních spotů v reklamních blocích mimo reklamní kvótu –propagace procesu digitalizace formou tématického pořadu TV NOVA + TV Prima – držitelé licence na analogové vysílání mají v procesu digitalizace TV na území ČR své zásadní postavení, zejména v procesu vypínání zemského analogového vysílání v jednotlivých oblastech dle TPP Tiskoviny: kampaň prostřednictvím redakční spolupráce a umisťování informačních „reklam“ do suplementů hlavních deníků (magazín MFD, Pátek LN, Blesk magazín, Magazín Práva) TV magazínů (týdeníky a čtrnáctideníky) Internet: prostřednictvím redakční spolupráce a umisťování informačních bannerů a prokliků do specializovaných i informačních serverů

ISSS Etapa II Cíle : Získání informací »o datu vypnutí zemského ATV v dané oblasti (stanovené v TPP) »o technické specifikaci a možnostech příjmu DTV v dané oblasti »o typech přijímacích zařízení a základním připojení externích přijímačů ke stávajícím televizorům Uvedení možností pro získání dalších informací nebo poradenství související s přechodem na zemské digitální vysílání v dané oblasti Realizace prostřednictvím Provozovatelů regionálních TV a rozhlasového vysílání Uveřejnění informací v regionálních denících Prostřednictvím informačních letáků do schránek obyvatel (ČP) Informace podávané občanovi prostřednictvím obecních a krajských úřadů úzká spolupráce s těmito orgány) Harmonogram Stanoven dle TPP, kampaň zahájena 3 měsíce před datem vypnutí zemského ATV

ISSS Průzkum jako zpětná vazba informační kampaně Cíle získání informací o: dostatečné informovanosti občana –porozumění problematice, vč. pochopení k čemu po vypnutí analogového vysílání dojde –vnímané výhody a nevýhody DTV a jejich vztah ke koupi potřebné technologii, –vybavenost domácností technologiemi umožňující příjem DTV, –chystaná koupě zařízení, preference zařízení, –znalost harmonogramu přechodu na DTV, vč. orientace v postupném vypínání analogového vysílání dle TPP, –zaznamenání konkrétních prvků komunikační kampaně, –hodnocení kampaně, –monitoring nabídky a cenové úrovně (dostupnosti) zařízení umožňujících příjem DTV v maloobchodní síti dostupnosti a nabídce přijímacích zařízení v jednotlivých oblastech

ISSS Realizace prostřednictvím dotazníků průzkumu trhu

ISSS Přechod ČR na zemské digitální vysílání bude náročným krokem, a proto je nutná jeho včasná příprava. Kvalitní a cílená informovanost občana je jedním z klíčů úspěšného zvládnutí tohoto procesu. Závěr