PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU Nové talenty pro vědu a výzkum Lenka Mynářová koordinátor projektu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Advertisements

Představení projektu: ROZVOJ West Bohemia – rozvoj partnerství v územní působnosti Ústeckého, Plzeňského a Karlovarského kraje 2. Expertní workshop k projektu.
Projekty řešené Ústavem mechaniky těles, mechatroniky a biomechaniky Seminář k problematice spolupráce v OP VK
Brno: NANOcontact – partnerské sítě1 Vzdělávací a kontaktní středisko pro průmyslové nanotechnologické úpravy povrchů CZ.1.07/2.4.00/
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Filozofická fakulta Univerzity Karlovy, FULBRIGHTOVA STIPENDIA.
1 Grantové schéma Spolupráce výzkumných a vývojových pracovišť s podnikatelskou sférou, podpora inovací Národní vzdělávací fond.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Výzva č. 31 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě Mgr. Martina Jedličková.
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
Program AKTION Česká republika - Rakousko spolupráce ve vědě a vzdělávání Fond pro podporu bilaterální spolupráce ve vzdělávání a vědě v terciárním sektoru.
Efektivní transfer technologií základní informace o projektu Národní dialog – © 2010 EF-TRANS.
Věda pro život, život pro vědu Projekt reg. č. CZ 1.07/2.3.00/ Josef Beneš.
Transfer technologií na Technické univerzitě v Liberci Pavel Němeček.
Projekt Svět techniky Obsah 1. Časová osa 2. Mise a cíle Světa techniky 3. Obsah Světa techniky 4. Next steps 2.
CZ / /0037 Přímá komunikace mezi fakultami a průmyslem – Brána k výzkumu Žadatel: MEDICOMP s.r.o. Partneři: PřF UK Praha, MFF UK Praha,
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Kvalifikovaných pracovních sil pro strojírenství Mynářová Lenka květen 2008 TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM FONDEM PRO REGIONÁLNÍ ROZVOJ A MINISTERSTVEM.
CZ / /0048 Centrum pro transfer technologií Technologické centrum AV ČR SSŠ AV ČR, VŠE, VŠCHT, ÚPV, ZeNTIVA, a.s., ČKD Nové Energo, a.s.
Ing. Lubomír Mokráš Jaderná elektrárna Dukovany
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
CZ / /0045 Centrum podpory talentů České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Agentura VEREMA, RLC, SofCon, WAGO, BAEL.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
ČESKÉ CENTRUM PRO MOBILITU STŘEDISKO SPOLEČNÝCH ČINNOSTÍ AKADEMIE VĚD ČESKÉ REPUBLIKY v.v.i. Robert HrubýJindra Emmerová Kateřina Hošková.
Modernizace studia aplikované matematiky na PřF Univerzity Palackého v Olomouci na PřF Univerzity Palackého v Olomouci Streamlining the Applied Mathematics.
Inovační potenciál ČR, 5. září 2007 Středisko společných činností AVČR, v.v.i. Centrum inovačního vzdělávání Liblice Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Projekt.
H. Hanžlová AKTION Česká republika – Rakousko spolupráce ve vědě a vzdělávání Katarína Rašovcová.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
1 Ing. Krajíček Jan Jak dál v zapojení odborníků z praxe Jak dál v zapojení odborníků z praxe Mezinárodní odborný seminář PRAXE A.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Zvýšení vědeckovýzkumného potenciálu pracovníků a studentů technických vysokých škol v oblasti dopravy a nových dopravních technologií Registrační číslo:
CZ / /0020 Podpora týmu NET Genium při rozvoji progresivních informačních technologií Žadatel: NetGenium s.r.o. Partner: ČVUT Kontaktní osoba:
Prezentace RIS kraje Vysočina Ing. Zdeňka Škarková ředitelka RRA Vysočina.
Opava Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji a jeho realizace OP RLZ Opatření 3.2 Registrační číslo.
Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB–TUO Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Hodnocení akademického roku Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB–TUO.
Kolejní 2906/ Brno Vysoké učení technické v Brně Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií Institut experimentálních.
10. krajské setkání metodiků Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji č. CZ.1.07/1.1.00/
PaedDr. Pavla Břusková generální ředitelka a předsedkyně představenstva Agentura pro regionální rozvoj,a.s., Ostrava Inovační rozvoj regionů 2010 Žilina,
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
1 Společnost vědeckotechnických parků ČR Projekt SPINNET CZ.1.07/2.4.00/ Pavel Švejda Praha, INOVACE 2011, Týden výzkumu, vývoje a inovací.
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
Možnosti stáží a finanční podpory Platforma průmyslové spolupráce CZ.1.07/2.4.00/ Možnosti stáží a finanční podpory
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Klinická hodnocení a farmakologie pro 3.tisíciletí – multimodální edukační platforma CZ.1.07/2.4.00/
Centrum jazykového vzdělávání Language Centre. VZNIK A ČINNOST CJV bylo zřízeno rozhodnutím Akademického senátu Fakulty humanitních studií na návrh děkanky.
V rámci projektu OPVK „Centrum pro podporu přírodovědných a technických věd: Technická a přírodovědná laboratoř pro děti a mládež Zlínského kraje“ zveme.
Představujeme Vám projekt TechIN - Propojení studia a praxe, TEMPO TRAINING & CONSULTING s.r.o. Okresní hospodářskou komorou Karviná. který realizuje společnost.
Okna vědy dokořán Rostislav Miarka. Souhrnné informace OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Prioritní osa 7.2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj Oblast.
Prezentace výsledků projektu Centrum občanského vzdělávání CZ.1.07/1.2.00/
ČESKO - AMERICKÁ SPOLUPRÁCE V RÁMCI MEZIVLÁDNÍ DOHODY O VTS MEZI ČR A USA.
EXPO 2015, Milán (IT), Nabídka spolupráce na prezentaci Jihomoravského kraje.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 12. listopadu 2008Dr. Aleš Vlk Prioritní osa 2 Výzva.
Reg. č. projektu: CZ.1.07/2.3.00/ Název projektu: Měření výkonnosti Rozvoj lidských zdrojů v oblasti výzkumu měření a řízení výkonnosti podniků,
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Prioritní osa 2 Výzva 2.3 Lidské zdroje ve Výzkumu a vývoji Mgr. Filip Týc Odbor programů výzkumu.
Vytvoření společné platformy podpory technického vzdělávání se zapojením všech stupňů vzdělávání, zaměstnavatelů a dalších subjektů.
Vize ve vědě a výzkumu TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Univerzita s kladným nábojem.
„Okna technickým oborům dokořán“
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Společnost vědeckotechnických parků ČR, z.s.
Setkání KAP a MAP JMK 7. prosince 2016
Fakulta bezpečnostního inženýrství Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava vyhlašuje v rámci rozvojového projektu „Analýza studia.
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Statutární město Ostrava
IP Alena Kopáčková (DFP)
Při technické univerzitě v Liberci
PŘEDSTAVENÍ KLASTRU Ing. Jiří Herinek pověřený manažer klastru
Transkript prezentace:

PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU Nové talenty pro vědu a výzkum Lenka Mynářová koordinátor projektu

Projekt realizují: Partneři: 2

Obsah 1. Proč tento projekt ? 1.1 Momenty pravdy při získávání talentu pro vědu a výzkum 1.2 „Neznalost“ výsledků české vědy u žáků ZŠ a SŠ 1.3 Image technických oborů 1.4 Zájem o studium technických oborů 2. Cíle projektu 3. Model spolupráce a partneři projektu 4. Aktivity projektu 3

1.1 Momenty pravdy při získávání talentu pro vědu a výzkum Potencionální talenty pro vědu a výzkum Žáci ZŠ, SŠ, VŠ s předpoklady pro VaV Talenti preferují především „netechnické“ obory Rozhodnutí o volbě oboru pro studium Prvním momentem pravdy je 8. a 9. třída ZŠ Druhým momentem pravdy je 4. ročník SŠ Rozhodnutí o budoucím uplatnění Talenti nemají reálnou představu o vědě a výzkumu a preferují uplatnění mimo vědu a výzkum Třetím momentem pravdy je 3 ročník bakalářského studia Zapojení do vědy a výzkumu Talenty ve vědě a výzkumu Cíle: Realizovat konkrétní aktivity s cílem získat maximum talentů pro vědu a výzkum 1. Proč tento projekt? 4

1.2 „Neznalost“ výsledků české vědy u žáků ZŠ a SŠ „Znalost výsledků české vědy a výzkumu u žáků ZŠ a SŠ“ Výzkum pro projekt Nové talenty, říjen 2008 ano 24% ne 76% nene 88% ano 12% Žáci ZŠ Žáci SŠ Známé výsledky vědy a výzkumu (top 5 odpovědí) kontaktní čočky hromosvod semtex ruchadlo lodní šroub Známé výsledky vědy a výzkumu (top 5 odpovědí) kontaktní čočky semtex hromosvod, bleskosvod krevní skupiny léky proti AIDS n=650 n= Proč tento projekt? 5

1.3 Image technických oborů 1. Proč tento projekt? 6

1.4 Zájem o studium technických oborů Výše popsaný stav vyžaduje nejen dílčí změnu a dílčí opatření, ale nastavení nového systému přiblížení výsledků vědy a výzkumu v technických oborech takovou formou, aby dokázal nadchnout žáky ZŠ a studenty SŠ, motivovat je a vzbudit zájem a vytvořit cílovou skupinu talentovaných zájemců o vědu a výzkum v technických oborech. 1. Proč tento projekt? 7

2. Cíle projektu 1. Vytvořit koncept popularizace a šíření výsledků vědy a výzkumu v oblasti strojírenství/výsledky FS TU VŠB/, IT /FEI/, nanotechnologií /Centrum nanotechnologií TU VŠB a TUL/. 2. Naučit vědecké a výzkumné pracovníky VS a spolupracujících pracovišť prezentovat výsledky vědy a výzkumu a připravit jim podpůrné materiály k tomuto účelu /demonstrační zařízení, propagační materiály, materiály pro výuku/ a vybudovat dvě interaktivní demonstrační centra, které by bylo možné využít pro výuku odborných předmětů na SŠ a pro exkurze studentů ZŠ,SŠ a VŠ. 3. Přispět ke zvládnutí odborné/technické angličtiny - v demonstračních centrech mít popisky k demonstračním zařízením v ČJ/AJ a realizovat zde i výuku AJ. 4. Podporovat intersektorální mobilitu zapojením soukromého sektoru /Národní strojírenský klastr a IT cluster/ a veřejného sektoru /ARR a platformy Fortech a Tech Yes/. 5. Představit žákům základních škol a studentům středních škol realitu vědy a výzkumu a možnosti využití těchto výsledků v běžném životě formou speciální výukové hodiny přímo ve výuce a výukové hodiny v demonstračním centru. 6. Představit žákům a studentům osobnosti vědy a výzkumu a jejich výstupy. 7. Všechny tyto aktivity podpořit web portálem s názvem 8

3. Model spolupráce a partneři projektu 9

4. Aktivity projektu 1. Vybudování 2 demonstračních center /v Ostravě a Liberci/ se školícími prostorami a zabezpečení jejich organizace a provozu. Vybrané exponáty demonstračních center budou vzájemně zapůjčovány. 2. Tvorba 2 typů odborných výukových hodin pro ZŠ, SŠ a VŠ – ve třídách/posluchárnách v demonstračním centru, včetně všech výukových materiálů. 3. Hodina odborné AJ pro studenty VŠ v demonstračním centru. 4. Přednášky odborných garantů z řad vědeckovýzkumných pracovníků VŠ pro cílové skupiny. 5. Web portál Nové talenty. 6. Věda v ulicích – mobilní stánky pro prezentaci výsledků vědy a výzkumu přímo v ulicích. 7. Odborná konference. 8. Workshopy osobností vědy a výzkumu s talenty pro vědu a výzkum. 9. Publicita. 10

Děkuji za pozornost 11

12