NENEWTONOVSKÉ KAPALINY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Ladislav Dvořák PdF MU, Brno
Advertisements

Mazání valivých ložisek
Newtonovské a nenewtonovské kapaliny
Vztah mezi průtokem krve, odporem cévního řečiště a tlakem krve
Dynamika hmotného bodu a soustavy hmotných bodů
Mechanika kapalin a plynů
HYDROMECHANICKÉ PROCESY Proudění nenewtonských kapalin potrubím
Co to je STR? STR je fyzikální teorie publikovaná r Albertem Einsteinem Nahrazuje Newtonovy představy o prostoru a čase Nazývá se speciální, protože.
Proudění tekutin Ustálené proudění (stacionární) – všechny částice se pohybují stejnou rychlostí Proudnice – trajektorie jednotlivých částic proudící tekutiny.
Základy mechaniky tekutin a turbulence
C) Dynamika Dynamika je část mechaniky, která se zabývá vztahem síly a pohybu 2. Newtonův pohybový zákon zrychlení tělesa je přímo úměrné síle, která jej.
Fyziologie dýchání I. Vlastnosti plynů II. Mechanika dýchání III
Základy elektrotechniky Elektromagnetická indukce
Kapaliny.
Tepelné vlastnosti dřeva
ODPOROVÁ SÍLA …a související jevy.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Michal Růčka, Helena Valouchová
Laminární proudění pod drobnohledem
Dynamika.
Smykové tření, valivé tření a odpor prostředí
SKUPENSKÉ STAVY HMOTY Teze přednášky.
Smykové tření, valivý odpor
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _658 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Stacionární a nestacionární difuse.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
Zrádnost bažin aneb Jak chodit po „vodě“
9. Hydrodynamika.
3. Mechanika tuhého tělesa … 3.2 Dynamika tuhého tělesa
4.Dynamika.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PROUDENI.
Mechanika kapalin a plynů
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
předpoklady: Klasická laminační teorie - předpoklady
NENEWTONSKÉ KAPALINY A DISPERZE V HYDRODYNAMICKÝCH PROCESECH
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
METODA ODDĚLENÝCH ELEMENTŮ (DISTINCT ELEMENT METHODS-DEM) Autor metody – Peter Cundall(1971): horninové prostředí je modelováno systémem tuhých bloků a.
Tření smykové tření směr pohybu ms – koeficient statického tření
Technická mechanika Pružnost a pevnost Prostý smyk, Hookův zákon pro smyk, pevnostní a deformační rovnice, dovolené napětí ve smyku, stříhání materiálu.
ROVNOMĚRNÝ PŘÍMOČARÝ POHYB  Rovnoměrný pohyb je pohyb, při kterém hmotný bod urazí ve zvolených stejných časových intervalech stejné dráhy.
MODEL OSCILACE STOUPAJÍCÍCH BUBLIN
Disperzní soustavy Mgr. Jaroslav Najbert.
Hydrodynamika Mgr. Kamil Kučera.
Mechanika tekutin Tekutiny Tekutost – vnitřní tření
Pasivní dynamometrie Stručné představení. Viskoelastické vlastnosti Komponenty pohybového ústrojí mají elastické i viskózní vlastnosti, jejichž kombinace.
Hydraulika podzemních vod
Rovnice rovnováhy plošné síly: objemová síla:.
Zkoumání turbulentního proudění v závislosti na viskozitě kapaliny
Reálná kapalina, obtékání těles
SNÍMAČE A AKČNÍ ČLENY - senzory polohy, rychlosti a zrychlení - FD ČVUT PRAHA Y1SC.
Hydrodynamika ustálené proudění rychlost tekutiny se v žádném místě nemění je statické vektorové pole proudnice – čáry k nimž je rychlost neustále tečnou.
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu vlastnosti vod Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku střední.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Laminární proudění reálné kapaliny tlaková síla: síla vnitřního tření: parabolický rychlostní profil Objemový průtok potrubím Q Hagen-Poiseuillův zákon.
Mechanika kontinua – Hookův zákon
Mechanika zemin a zakládání staveb
Přípravný kurz Jan Zeman
Proudění kapalin a plynů
Elektromagnetická indukce
Rovnoměrný pohyb po kružnici
Hydrostatika Tlak ideální kapalina je nestlačitelná r = konst
Nenewtonovské kapaliny
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie
Mechanika tekutin Tekutiny – kapaliny a plyny, nemají stálý tvar, tekutost různá – příčinou viskozita (vnitřní tření) Kapaliny – málo stlačitelné – stálý.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_15-02
Rotační kinetická energie
Ústav termomechaniky AV ČR, v.v.i., ČVUT v Praze, FS, UK MFF
Valení po nakloněné rovině
Ústav termomechaniky AV ČR, v.v.i., ČVUT v Praze, FS, UK MFF
Transkript prezentace:

NENEWTONOVSKÉ KAPALINY Jan Fiedler Jan Kaufman Kateřina Deriánová

Obsah Viskozita Newtonův vzorec Newtonovské kapaliny Nenewtonovské kapaliny Druhy nenewtonovskych kapalin Využití Pokusy Zdroje

Newtonův zákon pro vazké napětí O jaký vzorec vlastně jde Newtonův zákon pro vazké napětí tečné napětí

VISKOZITA [η] “tloušťka” nebo odpor vůči lití Projevuje se jen při pohybu tekutiny Vyvolává odpor vůči proudění tekutiny Kinem= dinam/hustota 4

Dynamická viskozita V soustavě SI vyjadřuje sílu v newtonech, která je zapotřebí, aby se vrstva o ploše 1 m2 posunula oproti stejné vrstvičce ve vzdálenosti 1 m o 1 m ve vodorovné rovině.

Newtonovské kapaliny

Viskozita není konstantní ! Nenewtonovské kapaliny Viskozita není konstantní ! Dělení podle druhu Viskozita je funkcí času a gradientu rychlosti

Druhy Pseudoplastické a dilatantní – viskozita je závislá na smykové rychlosti Binghamské – kapaliny vykazují mez toku Tixotropní a reopexní – kapaliny s časově závislou viskozitou

Pseudoplastické Zdánlivá viskozita se se vzrůstající smykovou rychlostí snižuje Přiklady: kečup, bláto, zubní pasta

Dilatantní („smykově“ houstnoucí) zdánlivá viskozita se se vzrůstající smykovou rychlostí zvyšuje Příklady: Tekuté písky Různé polymery Krev Kukuřičná moučka smíchaná s vodou Inteligentní plastelína

Využití vs Mobilita Stavebnictví (asfalt,laky…) Potravinářství Zbrojní průmysl (?) Odolnost vs Mobilita

Pokusy Střelba Reproduktor

Zdroje www.vscht.cz http://www.fjfi.cvut.cz/k402/skripta/mechanika/konti. pdf http://images.google.cz/images http://www.wisegeek.com/what-is-a-non-newtonian- fluid.htm http://www.kme.zcu.cz/granty/biofrvs/pdf/4-01FRVS- 03.pdf http://antoine.frostburg.edu/chem/senese/101/liquids /faq/non-newtonian.shtml