Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/15.0324 I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výroba piva SŠZePř Rožnov p. R PaedDr.Lenka Těžká Modernizace výuky odborných předmětů CZ.1.07/1.1.08/
Advertisements

VÝROBA PIVA Barbora Šenková, Ondřej Staněk
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Výroba piva Nikola Pohrancová.
Výroba MEDOVINY. Nezbytnost včel… V přírodě nezastupitelné – ekologická stabilita 1 včelstvo/rok – 137x větší finanční přínos pro společnost než ve formě.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
„Kde se pivo vaří, tam se dobře daří.“
HISTORIE VÝROBY PIVA nejstarší biotechnologie spolu s výrobou vína
Tradiční biotechnologie
P I V O 203, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny a výživa 3.ročník,
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Výroba piva Výroba piva Mgr. Ivana Blažíčková
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Výroba piva – varný proces
Sacharidy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
BIOTECHNOLOGIE KVASNÝ ETHANOL.
Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/ I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
32.1 Enzymy Enzymy Eduard Buchner
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
výroba piva – kvašení a dokvašování
Druhy piva, skladování piva
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
DRUHY PIV – OBECNÉ DĚLENÍ
Měření původního extraktu mladiny Jana Olšovská Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. Zvíkovské Podhradí,
Výroba piva nejstarší biotechnologie spolu s výrobou vína
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Výroba piva.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Martin Fabián, Marketing v EU Jaro 2011.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/ I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován.
Lihovarství Lihoviny jsou alkoholické nápoje obsahující nejméně 15 % obj. alkoholu (kromě vína a piva), vyhláška č. 57/2003 Sb. Destilát – etanol ze zkvašené.
Pivovarnictví Historie
VÝROBA PIVA Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov,
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu piva Ročník / obor studia:2. a.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Suroviny pro výrobu lihu A. Škrobnaté suroviny – brambory, obilniny (havarované obilí – např. napadené plísněmi) B. Cukernaté suroviny – ovoce, cukrová.
Kvašení Ch_057_Přírodní látky_Kvašení Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
CUKRY = SACHARIDY.
Ing.Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV57 Název školy SPŠ.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
Alkoholické nápoje – Pivo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_560_ Výroba lihu Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
CHEMIE - Disacharidy Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
HISTORIE VÝROBY PIVA nejstarší biotechnologie spolu s výrobou vína
Slad Základní surovinou při výrobě sladu je kvalitní sladovnický ječmen Cílem výroby sladu je přeměnit většinu škrobu v obilkách na sladový cukr, a tím.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VÝROBA PIVA LILI LUU.
Výroba piva Kopčanová Aneta, 3.B.
Zpracovala: K. Orendáčová
Pivo a jeho výroba.
Výroba piva Sophie Dittlová III.B.
CHEMIE - Vlastnosti sacharidů
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Vliv podmínek rmutování na výtěžek extraktu při výrobě piva
Transkript prezentace:

Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/ I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Výroba piva I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Mgr. Jana Prášilová, prof. RNDr. Jiří Kameníček, CSc.

Obsah prezentace 1.Základní suroviny pro výrobu piva 2.Fáze výroby piva 3.Druhy piva

Základní suroviny pro výrobu piva Po dlouhá staletí se pivo připravuje z následujících surovin za přispění mikroorganismů: slad chmel voda – ovlivňuje základní kvalitu a specifické vlastnosti piva

Základní suroviny pro výrobu piva - slad naklíčené a usušené obilné zrno ječmene sladování – rozklad polysacharidů na zkvasitelné sacharidy Zásobní látky obilného zrna tvoří: cca 90 % škrob cca 10 % neškrobové polysacharidy – např. celulóza, lignin Slad

Základní suroviny pro výrobu piva - chmel chmel je vytrvalá rostlina obsahuje: vodu, pryskyřice, chmelové silice, lipidy a vosky, proteiny, aminokyseliny, polyfenoly, celulózu, cukry, pektiny a minerální látky Tři oblasti schválené pro pěstování chmele v ČR: Žatecko Ústecko Tršicko Chmelové šištice Granulovaný chmel

EtapyPřibližná doba trváníTeplota Vaření (příprava mladiny)až 10 hodin35 – 70 °C Kvašení (hlavní kvašení) dnů8 – 11 °C Dokvašování (ležení)20 dnů (ležáky až 60)2 °C Fáze výroby piva

Fáze výroby piva – příprava mladiny 1.Šrotování 2.Vystírání 3.Rmutování 4.Scezování 5.Chmelovar 6.Chlazení mladiny

Fáze výroby piva – příprava mladiny šrotování Cíl: rozrušit obilky sladu Operace: mechanické mletí Zařízení: šrotovník vystírání Cíl: uvolnění potřebných látek do roztoku Operace: luhování Zařízení: vystírací káď Cíl: enzymatické štěpení polysacharidů a důležitých dalších látek Operace: zvyšování teploty roztoku Zařízení: rmutovací pánev rmutování

Fáze výroby piva – příprava mladiny scezování Cíl: oddělit zbytky šrotu od roztoku Operace: filtrace Zařízení: scezovací káď chmelovar Cíl: úprava sladiny sterilizace inaktivace enzymů Operace: vaření sladiny s chmelem Zařízení: mladinová pánev Cíl: zchlazení na kvasnou teplotu vyloučení kalů Operace: chlazení

Fáze výroby piva – kvašení zařízeníspilky cylindrokonické tanky (CKT) Pivovarské kvasinky: Saccharomyces cerevisiae

Fáze výroby piva – dokvašování probíhá v ležáckých sklepech pivo se číří, sytí vznikajícím CO 2 dozrává Ležácký sklep

Druhy piva Podle obsahu původního extraktu mladiny (EPM) dělíme česká piva na: stolní piva (do 6 %) výčepní piva (7 až 10 %) ležáky (11 až 12 %) speciály (13 % a více) portery (tmavé pivo s 18 % a více) Podle obsahu alkoholu: piva se sníženým obsahem alkoholu max. 1,2 % obj. ethanolu (1 % hmot.) nealkoholická piva max. 0,5 % obj. ethanolu (0,4 % hmot.)

Druhy piva Stupňovitost piva: 10° pivo ≠ 10 % obsahu alkoholu Legislativně nesprávné označení !!! Povoleno je označení: obsah alkoholu v objemových procentech slovní označení (např. ležák, porter) Zkratka EPM označuje „extrakt původní mladiny“ = obsah všech extraktivních látek v mladině před kvašením (především zkvasitelných cukrů, ale i dalších látek). 12° pivo má tedy 12 % těchto látek.

Konec I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.