Autor: Mgr. Lenka Šedová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konstrukce trojúhelníku 5. ročník
Advertisements

Trojúhelník – I.část Mgr. Dalibor Kudela
Konstrukce trojúhelníků
POZNÁMKY ve formátu PDF
Matematika Trojúhelník.
TROJÚHELNÍK Aneb, jak na něj…
9.1 Trojúhelník - konstrukce, druhy
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Matematika a její aplikace.
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: květen 2012 Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Tematický.
Mgr. Ladislava Paterová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Druhy trojúhelníků VY_32_INOVACE_31
Matematika Lichoběžník.
SZŠ a VOŠZ Zlín® Kabinet MAT předkládá prezentaci
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Geometrie Ročník :
Co o nich víme a nevíme Vypracovala Mgr. Helena Černá
Autor: Mgr. Lenka Šedová
Autor: Mgr. Lenka Šedová
Téma: Trojúhelník 6. a 7. ročník Co je to trojúhelník
VLASTNOSTI TROJÚHELNÍKŮ
Autor: Mgr. Lenka Šedová
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Obsahy základních obrazců
Autor výukového materiálu:
Matematika Vytvořila: Ing. Silva Foltýnová Trojúhelník DUM číslo: 08 Trojúhelník Planimetrie - trojúhelník Integrovaná střední.
MNOHOÚHELNÍKY DRUHY TROJÚHELNÍKŮ
* Pythagorova věta Matematika – 8. ročník *
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: březen 2013 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Tematický.
Autor: Mgr. Lenka Šedová
OBVOD TROJÚHELNÍKU.
MATEMATIKA Trojúhelníky - základní vlastnosti.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Obvody základních obrazců
Věta sss - konstrukce trojúhelníku
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Matematika - 1. stupeň ZŠ Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_03_20.
11.1 Kružnice trojúhelníku opsaná
Trojúhelníky - základní pojmy.
Název: BOD, PŘÍMKA, ÚSEČKA
Trojúhelník Geometrie pro 3. třídu.
Konstrukce trojúhelníku
Vyvození a procvičení učiva žák rozezná, pojmenuje, vymodeluje a popíše jednotlivé druhy trojúhelníků; vypočítá jeho obvod; nachází v realitě jejich reprezentaci.
Vyvození a procvičení učiva žák rozezná, pojmenuje, vymodeluje a popíše základní druhy trojúhelníků; nachází v realitě jejich reprezentaci Autor: Mgr.
24..
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Matematika Autor: Mgr. Martina Durinová BRAINSTORMING VŠECHNY OBRÁZKY BY SE DALY SHRNOUT DO JEDNOHO TÉMATU KONSTRUKCE.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Matematika pro 6. ročník Trojúhelník – obvod a obsah Projekt: Hledání nové cestičky k výuce matematiky Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ Autor: Mgr.
Matematika a její aplikace 3. až 5. ročník Téma: Geometrické útvary Ing. Hana Adamcová Vytvořeno: 2011.
Konstrukce trojúhelníku Známe-li všechny 3 jeho strany. Konstrukce podle věty sss (strana, strana, strana)
MNOHOÚHELNÍKY DRUHY TROJÚHELNÍKŮ
MNOHOÚHELNÍKY DRUHY TROJÚHELNÍKŮ
Trojúhelník a jeho vlastnosti
POZNÁMKY ve formátu PDF
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Trojúhelník- druhy trojúhelníků
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
VY_32_INOVACE_geometricketvary-trojuhelnik_20
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Konstrukce trojúhelníku
TÉMA: Obvod trojúhelníku
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_18_rovinné obrazce
Lichoběžník Obvod lichoběžníku.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Převody jednotek délky
8.1 Konstrukce trojúhelníku typu SSS
Trojúhelník 1 trojúhelník ABC určují tři různé body A, B, C, které neleží v přímce.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Transkript prezentace:

Autor: Mgr. Lenka Šedová Název: TROJÚHELNÍK Autor: Mgr. Lenka Šedová VY_32_inovace_M45_0… Oblast: Matematika – geometrie, 4. a 5. ročník Stručná anotace: Materiál je určen k učivu o geometrických tvarech – konkrétně je zaměřen na trojúhelník, jeho vlastnosti a typy. Může sloužit k opakování učiva, ale také k vyvození pojmů trojúhelníková nerovnost a obvod trojúhelníka. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Individualizace a inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

TROJÚHELNÍK ABC Pamatuj ! Vrcholy : 3 – body A, B, C b a Strany: 3 – úsečky AB BC CA U různostranného trojúhelníka může mít každá strana jinou délku A c B Pamatuj ! Strana trojúhelníku označená malým písmenem leží vždy proti stejnojmennému vrcholu: Strana a proti vrcholu A Strana b proti vrcholu B Strana c proti vrcholu C

Obvod trojúhelníka ABC Jednotka 1cm Obvod trojúhelníka ABC a = 8cm, b = 5cm, c = 7cm b a o = a + b + c o = a + b + c A c o = 8cm + 5cm + 7cm o = 20cm B Pamatuj ! Obvod je součet délek všech stran trojúhelníka (jako plot kolem zahrady) 1cm je délková jednotka Další jednotky: 1mm, 1dm, 1m, 1km, …

ROVNOSTRANNÝ TROJÚHELNÍK C ROVNOSTRANNÝ TROJÚHELNÍK a a a A B Pamatuj ! Rovnostranný trojúhelník má všechny strany stejně dlouhé Obvod: o = a + a + a o = 3.a

ROVNORAMENNÝ TROJÚHELNÍK C ROVNORAMENNÝ TROJÚHELNÍK a (= b) a (= b) c A B Pamatuj ! Rovnoramenný trojúhelník má dvě strany (ramena) stejně dlouhé Obvod: o = a + a + c o = 2.a + c

PRAVOÚHLÝ TROJÚHELNÍK C PRAVOÚHLÝ TROJÚHELNÍK A B Pamatuj ! Pravoúhlý trojúhelník musí mít u jednoho z vrcholů pravý úhel Pravoúhlý trojúhelník může být rovnoramenný nebo různostranný

TROJÚHELNÍKOVÁ NEROVNOST C TROJÚHELNÍKOVÁ NEROVNOST ∆ ABC a = 8cm, b = 5cm, c = 7cm b a Platí: a + b > c 8cm + 5cm > 7cm a + c > b 8cm + 7cm > 5cm b + c > a 5cm + 7cm > 8cm A c Pamatuj ! * Součet dvou stran trojúhelníka musí být větší než strana třetí a + b > c a + c > b b + c > a * Neplatí-li trojúhelníková nerovnost, nelze trojúhelník sestrojit ! B

Zdroje: MS PowerPoint 2007 Datum vytvoření prezentace: 11.10.2011