Mimosoudní řešení spotřebitelských sporů Martin Říman, ministr průmyslu a obchodu © 2008 Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CEBRE Česká podnikatelská reprezentace při EU
Advertisements

Řešte své zahraniční pohledávky opravdu rychle!. Rozhodčí soud při HK ČR a AK ČR •byl založen v roce 1949; •v posledních deseti letech rozhodoval více.
Ochrana spotřebitele v České republice seminář Senát ČR
MEDIACE z pohledu právníka JUDr. Martina Doležalová.
PhDr. Štěpánka Hostovská
Spotřebitelský poradní výbor a spotřebitelské organizace
Advokátní kancelář Černotová & Halšková
Mediační kancelář Mgr. Andrea Vedralová
Mediace Radka Janebová.
Michaela Mrňová Jakub Novotný
Přezkum rozhodčích řízení a jejich vykonatelnost Mgr. Milan Polák.
Rozhodčí soud pro zdravotnictví Externí přezkum nároků z veřejného zdravotního pojištění JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. České zdravotnické fórum Centrum.
Školení BOZP, PO a řidičů referentů formou e-lerningu pro společnost
Konflikty a způsoby jejich řešení
1 „Zájmy České republiky a přijetí společné měny“ Stav příprav v jednotlivých sektorech a úkoly pro další období Vladislav Flek vedoucí Organizačního výboru.
Dr. Ing. František Klufa Finanční arbitr České republiky Čtvrtek 26. května 2011 Konferenční centrum City, Praha, Praha Ochrana spotřebitele na finančním.
Asociace mediátorů České republiky,o.s. Liga otevřených mužů
Způsob řešení mezilidských konfliktů
Mediace Specifické metody SP LS 14. Pojem, cíle, legislativa Metoda rychlého, kultivovaného mimosoudního řešení konfliktů a sporů (co je konflikt ?proč.
Soustava veřejných rozpočtů II.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Aktuální nedostatky ochrany českých spotřebitelů
Činnost SOLVIT centra Setkání s kontaktními osobami a odbornou veřejností Ministerstvo průmyslu a obchodu,
Řešte své zahraniční pohledávky opravdu rychle!. Rozhodčí soud při HK ČR a AK ČR byl založen v roce 1949; v posledních deseti letech rozhodoval více než.
Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu 11 MPO PROTI NEKALÝM PRAKTIKÁM PŘI PŘEDVÁDĚCÍCH AKCÍCH.
Poskytování služeb na vnitřním trhu EU. Obsah I.Směrnice o službách na vnitřním trhu. II.Způsob implementace v ČR. III.Přínosy zákona o volném pohybu.
Jan Škorpík a Martin Štěpánek 3. prosince 2008 Zavedení II. pilíře povinného důchodového systému v ČR, hlavní principy a návrh řešení.
Výroční konference Enterprise Europe Network Praha Služby pro podnikatele na Kontaktních místech HK ČR.
OBČANSKO-PRÁVNÍ MEDIACE
BusinessCem Praha, 13. prosinec 2011 HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY A PODPORA PODNIKATELSKÝCH AKTIVIT.
Síť Evropských spotřebitelských center – elektronický obchod © 2006 ESC při Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR.
TISKOVÁ KONFERENCE Martin Říman Martin Turnovský Tomáš Hruda © 2007 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Výsledky podpory podnikatelského prostředí v programech OPPI/OPPP Ing. Petr Porák Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Portál veřejné správy spolupráce s BusinessInfo CS – Zákaznická řešení pro státní správu Ing. Jitka Novotná Ministerstvo informatiky.
Mezivládní organizace – jediná úroveň
Občanské soudní řízení
Rok existence Evropského spotřebitelského centra © 2006 ESC Praha při Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Elektronické spisy před branami českých soudů - Nabídne justice zákazníkům nové moderní služby?
Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Návrhy Ministerstva průmyslu a obchodu a zaměstnavatelů pro zlepšení pozice a kvality výstupů odborného školství.
SOLVIT efektivní řešení problémů na vnitřním trhu EU.
PATOLOGICKÉ ROZHODČÍ DOLOŽKY I ČÁST. DĚLENÍ A) mohou způsobit přímo neplatnost doložky B) působí spíše problémy v zahájení či postupu v řízení.
Řešte své pohledávky opravdu rychle!. Rozhodčí soud při HK ČR a AK ČR byl založen v roce 1949; v posledních deseti letech rozhodoval téměř sporů.
SOLVIT neformální systém řešení sporů na vnitřním trhu Setkání center na MPO
Řešení sporů – úvod I. konzultace Naděžda Rozehnalová Tereza Kyselovská.
Smluvní určení řešení sporu a rozhodného práva Bitva kolizní a přímé metody Tereza Kyselovská.
K O N F E R E N C E Ministerstva průmyslu a obchodu ČR 14. června 2007 Michnův palác, Praha OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Investice do Vaší budoucnosti.
Mediace a jiné formy alternativního řešení rodinněprávních konfliktů.
Finanční arbitr JUDr. Dana Šramková, Ph.D..
Mediace Specifické metody SP LS 14. Pojem, cíle, legislativa Metoda rychlého, kultivovaného mimosoudního řešení konfliktů a sporů (co je konflikt ?proč.
ŘEŠENÍ SPORŮ. PRAMENY ROZHODČÍHO PRÁVA. PŘEDNÁŠKA.
Řešení sporů – úvod I. konzultace Naděžda Rozehnalová.
ŘEŠENÍ SPORŮ. PRAMENY ROZHODČÍHO PRÁVA. PŘEDNÁŠKA č. 6.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Práce probačního úředníka s dětmi a mladistvými Mgr. Marcela Nerudová Probační a mediační služba ČR.
Bezplatná právní pomoc Podporováno:. Průběh bloku  Lidské příhody a potřebnost právní pomoci  Bezplatná právní pomoc (BPP)  Dnešní právní úprava BPP.
Zlepšení prostředí v problémových sídlištích Benefit 7+ Centrum pro regionální rozvoj ČR Tábor
DATOVÉ SCHRÁNKY Ing. Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra pro veřejnou správu, informatiku, legislativu a archivnictví.
Aspekty hromadné žaloby z pohledu evropského a mezinárodního práva a Prezentace možnosti zahájení rozhodčích řízení na základě bilaterálních dohod o vzájemné.
ODVRÁCENÍ SOUDNÍCH SPORŮ S EU
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 4 VŠFS 2016.
Vysoká škola finanční a správní, o.p.s.
Exportujte do zahraničí, ale obchodní spory řešte v ČR
Finanční arbitr 26. dubna 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR)
Finanční arbitr.
Seminář ,,Právo a podnikání v digitálním věku” - Ostrava,
Seminář ,,Právo a podnikání v digitálním věku” - Ostrava,
Specifické metody SP LS 16
spolupracujeme s ekonomickou diplomacií
Transkript prezentace:

Mimosoudní řešení spotřebitelských sporů Martin Říman, ministr průmyslu a obchodu © 2008 Ministerstvo průmyslu a obchodu

 2008  Ministerstvo průmyslu a obchodu 2 Mimosoudní řešení spotřebitelských sporů  způsob řešení spotřebitelských sporů mimo klasickou soudní cestu, která je obvykle dlouhá a nákladná  v zahraničí často užívaná forma tzv. ADR – Alternative Dispute Resolution  realizátorem projektu je MPO ve spolupráci s:  Ministerstvem financí  Ministerstvem spravedlnosti  Hospodářskou komorou ČR  Zástupci spotřebitelů – spotřebitelské organizace  Rozhodčím soudem při HK ČR  Asociací mediátorů

 2008  Ministerstvo průmyslu a obchodu 3 Modely MŘSS  V Evropě existují 2 základní systémy: jihoevropský nepovinný závazné rozhodnutí (arbitráž) skandinávský povinný nezávazné rozhodnutí Projekt MŘSS inspirace jihoevropským modelem = skutečná alternativa k soudnímu řízení, která využívá osvědčený model arbitráže

 2008  Ministerstvo průmyslu a obchodu 4 Základní principy projektu  3 hlavní pilíře = tři fáze řešení sporu  1. kvalifikovaná informace/doporučení  2. mediace = osobní schůzka za účasti mediátora/prostředníka  3. rozhodčí řízení (arbitráž)  dobrovolnost  objektivita a nestrannost řízení  časová úspora  nižší finanční náročnost  jednodušší postup pro vyřešení sporu

 2008  Ministerstvo průmyslu a obchodu 5 Řešení sporu v systému MŘSS

 2008  Ministerstvo průmyslu a obchodu 6 1. fáze MŘSS – kvalifikovaná informace/doporučení  spotřebitel kontaktuje kontaktní místo  dostane informace o možnostech řešení  pokud se spor v této fázi nevyřeší, dostane nabídku jej řešit prostřednictvím mediátora

 2008  Ministerstvo průmyslu a obchodu 7 2. fáze MŘSS – mediace ANO  za souhlasu obou stran probíhá mediace  mediace je hledání řešení sporu speciálně vyškolenou osobou  pokud se spor v této fázi nevyřeší, mohou se obě strany dohodnout na arbitráži

 2008  Ministerstvo průmyslu a obchodu 8 3. fáze MŘSS – rozhodčí řízení ANO  za souhlasu obou stran probíhá arbitráž  řízení probíhá podle zákona 216/1994 Sb., o rozhodčím řízení  výsledek arbitráže je závazný pro obě strany sporu