Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Michaela Mrňová Jakub Novotný

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Michaela Mrňová Jakub Novotný"— Transkript prezentace:

1 Michaela Mrňová Jakub Novotný

2 Parametry bytu Lokalita Typ vlastnictví Velikost Typ domu
Stav domu a bytu Jádro Patro Balkon / Terasa Telefon Koupelna WC Parkování Termín koupě Cena Kdy začít objekt využívat Další požadavky Nejprve je nutné si ujasnit, jaké má byt mít parametry, které z nich chce určitě a které je ochoten obětovat pro rychlejší nalezení bytu. K parametrům patří…

3 Zjišťování možností Byt do osobního vlastnictví, 2+1, 50 m2, Praha 4 – Krč za Kč Zjišťování nabídky bytů v Praze, hledání vhodné realitní společnosti Především používání internetu, případně inzerce v novinách Tato fáze trvá přibližně 6 měsíců My si vezmeme typickou poptávku po bytu do osobního vlastnictví, 2+1, 50 m2, Praha 4 - Krč za Nejprve zjišťujeme, jaká je nabídka v oblasti realit v Praze, Zjišťování, jaká je nabídka v oblasti realit v Praze. Člověk si zprvu nabídku zjišťuje především víkendovým brouzdáním po realitních kanceláří na internetu. (ReMax, Mexx Reality, Sreality, Maxima...). Vybrání vhodných parametrů bytu a hledání vhodných bytů se ukázalo jako nejdelší fáze – zabrala 6 měsíců (pokud bychom hledali pravidelně jednou za týden zhruba dvě hodiny).

4 Konkrétnější zájem Již vybrané vhodné byty, následují jejich prohlídky
Zároveň probíhá i hledání v inzerci (na internetu, v novinách) Velmi hektické období, náročné na rozhodování Již kratší fáze, trvá cca 2 měsíce Nyní již má člověk celkem ujasněno co chce a tak začíná chodit na prohlídky. Většinou zvládne tak 3 za víkend, podle motivace. Zároveň pokračuje i hledání na internetu a to i na denní bázi (stačí půl hodiny), kde může použít i nový server bezrealitky.cz, vítěze soutěže StartUp roku 2007 které jste si mohli všimnout zde na škole. Ten je zatím ovšem vhodný spíše pro prodávající, protože nabídka je zatím nízká. Také je pravděpodobné využití časopisů, které realitní kanceláře nabízejí. Toto období je asi nejhorší, protože je velmi hektické a člověk se musí rychle rozhodovat, než ho předběhne jiný. Tato fáze trvá zhruba 2 měsíce, podle počtu bytů, které si chceme prohlédnout, a času, který jsme schopni každý týden obětovat prohlídkám.

5 Finance Při hledání bytu je samozřejmě nutné řešit i finance
Pro úsporu času je vhodné využít služeb nezávislého finančního poradce Po vybrání bytu poradce zpracuje konečnou podobu řešení úvěru Zároveň většina lidí potřebuje začít řešit finance, aby měli jistotu, že dosáhnout na byt který chtějí a také aby se v případě úspěchu věci urychlily (předpokládáme, že byt si kupujeme na úvěr). Protože už samotné hledání bytu, prohlídky apod. zabere hodně času, navštívení hned několika bank a nechání si vypracovat nabídky se jeví jako zbytečně časově nákladná možnost. Jako vhodnější se jeví návštěva finančního poradce, který se na trhu orientuje, zná různé akce a zároveň může vypracovat několik variantních řešení bezplatně. Člověk si ovšem nesmí nechat přibalit další produkty, které nepotřebuje - pokud je tomu skutečně tak. Poradce tedy vypracuje řešení na míru, které se pak jen upraví podle konkrétního bytu. Na to by měly stačit 4 schůzky po 1 hodině. Plus dodání některých potřebných dokladů jako potvrzení o přijmu apod.

6 Nákup bytu Schůzka s poradcem Podepsání rezervační smlouvy
Zaplacení rezervačního poplatku Vyřízení hypotéky Podpis kupní smlouvy Tato fáze je nejkratší, trvá pouhý 1 měsíc - Přibližně po 2 měsících si člověk konečně vybere byt, který mu vyhovuje tak, že je ochoten si ho koupit. Má pak přibližně týden na podepsání rezervační smlouvy, ale čím dřív tím líp. - Hned po vybrání bytu je dobré ještě jednou se sejít s poradcem, aby si ověřil, zda na byt skutečně má, jinak by se mohl dostat do problémů po nerozvážném podepsání rezervační smlouvy. - Následuje vyřízení hypotéky, což by mělo být snadné a pohodlné, vzhledem k předešlým konzultacím s poradcem. Přesto to bude pravděpodobně trvat celé tři týdny. Zároveň s tím je potřeba udělat potřebné změny na katastru, jako změna vlastnictví a zástavní právo pro banku. - A nyní už chybí jen podepsat kupní smlouvu a zaplatit cenu bytu. Je potřeba počítat jako s nákladem i úroky, které byt významně prodraží v závislosti na délce splácení, která nyní může být až 40 let (to ovšem nejde u hypotéky se 100% zástavou). Cena měsíční splátky by byla u hypotéky na: 10 let 20 let 30 let Jak vidíte, koupi jsme zvládli za necelých 9 měsíců, takže pokud třeba budete někdy s partnerem či partnerkou v očekávání a budete chtít do lepšího nebo většího, můžete to zvládnout než se malé narodí.

7 Časová osa Pro zjištění potřebných údajů pro naší práci jsme použili kontaktování některých finančních poradců, kteří mají s koupí a prodejem realit dlouholeté zkušenosti a pro zjištění některých nákladů zároveň také mystery shopping u některých realitních kanceláří. Dále nám posloužily také články z finančních serverů pro zjištění dodatečných informací. Podle našeho projektu by mělo být možné si vybrat a koupit byt za 195 dnů. To se samozřejmě nedá plošně stanovit, u každého člověka to probíhá jinak dlouho a záleží na mnoha faktorech; na místě, kde si byt kupuje (kolik bytů se prodává), jaké má člověk finanční zdroje, jaké má požadavky na byt (např. některé speciální), apod.

8 Děkujeme za pozornost


Stáhnout ppt "Michaela Mrňová Jakub Novotný"

Podobné prezentace


Reklamy Google