Odborné vzdělávání a Evropa Helena Úlovcová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Advertisements

ECVET A NÁVRH ZPŮSOBU JEHO ZAVÁDĚNÍ V ČESKÉ REPUBLICE Lenka Chvátalová.
ECVET v Programu celoživotního učení
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Projekty financované ze zdrojů ESF a aktivity CEVAP-a Zuzana Španerová Centrum vzdělávání a poradenství.
NÚV a jeho priority v oblasti celoživotního učení
Koordinační centrum pro EQF Implementace EQF v Evropě – současný stav Valná hromada AVOŠ, 19. dubna 2012 Milada Stalker
SETKÁNÍ ZÁSTUPCŮ EVROPSKÝCH INICIATIV KOORDINAČNÍ CENTRUM PRO ECVET SETKÁNÍ ZÁSTUPCŮ EVROPSKÝCH INICIATIV
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Evropské iniciativy pro rozvoj odborného vzdělávání Miroslav Procházka Praha Ustavující konference TTnetu České republiky.
Konference NIDM k uznávání neformálního vzdělávání Praha, 2. a 3. listopadu 2011.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Lisabonské cíle vzdělávání v evropském a národním kontextu Lisabonské cíle vzdělávání v evropském a národním kontextu Praha, – Praha.
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Evropská dimenze odborného vzdělávání Helena Úlovcová Helena Úlovcová Otrokovice 6. – Konference projektu UNIV 2 KRAJE.
Kongresové dny 2010 Praha Národní vzdělávací fond, o.p.s. Středisko podpory poradenských služeb Ing. Zuzana Freibergová
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 KRAJE , Liblice.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje
EUROPASS EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Evropská dimenze OV a její odraz v činnosti NÚOV
Implementace EQAVET v ČR
Referenční proces v České republice Jakub Stárek 11. března 2011 Praha, Hotel Pyramida Konference k procesu přiřazování úrovní kvalifikací v ČR k úrovním.
Michala Čičváková Národní centrum Europass ČR Portfolio dokumentů Europass.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje , Otrokovice.
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI NÁRODNÍ SOUSTAVA KVALIFIKACÍ STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI.
Evropské nástroje na podporu mobility žáků Michala Čičváková.
Tematické setkání externí skupiny MŠMT Prioritní osa 4 OP Výzkum, vývoj a vzdělávání Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu.
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
JAK JSME ÚSPĚŠNÍ V KARIÉROVÉM PORADENSTVÍ V ČR PODPORUJEME ZÁJEM O ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ KONFERENCE PROJEKTU VIP KARIÉRA II – KARIÉROVÉ PORADENSTVÍ V PODMÍNKÁCH.
Evropské nástroje a projekty ve výuce středních škol Výstupy projektu Kurikulum S a perspektivy spolupráce v regionech Zasedání KVZ, Irena Palánová,
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
NEZAMĚSTNANOST ABSOLVENTŮ A POTŘEBY ZAMĚSTNAVATELŮ NA PRACOVNÍM TRHU Mgr. Martin Úlovec.
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
European Qualifications Framework Evropský rámec kvalifikací Národní ústav pro vzdělávání :
1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Most Role a zapojení sociálních partnerů do tvorby programů DV.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Motivační program spolupráce škol a zaměstnavatelů
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Střední odborné vzdělávání a trh práce „odpověď na demografický vývoj“
NSK – vazby na evropské procesy
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Libereckého kraje
Úvodní konference projektu UNIV 2 KRAJE, PRAHA
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Aktuální stav dalšího vzdělávání a vize do budoucna
  Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje , Liberec.
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Cyklus kvality z pohledu kariérového poradenství
Setkání kariérových poradců
Doporučení Rady EU 2009 – Evropský rámec pro zajišťování kvality v odborném vzdělávání a přípravě o Evropském rámci pro kvalitní a efektivní učňovskou.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Kariérové poradenství a podnikavost
  Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje Karlovy Vary.
Transkript prezentace:

Odborné vzdělávání a Evropa Helena Úlovcová Konference projektu UNIV 2 KRAJE Liblice 1. – 2. 12. 2011 Helena Úlovcová, NÚOV

Kodaňský proces Kodaňská deklarace o posílení evropské spolupráce v odborném vzdělávání (2002): Stanovení priorit, rozvoj společných evropských nástrojů Každé 2 roky posouzení dosaženého pokroku a reformulace priorit (Maastricht 2004, Helsinky 2006, Bordeaux 2008) 7. prosince 2010: Bruggy – Komuniké (výzvy, vize, dlouhodobé i krátkodobé priority)

Cíle (1) 1. Učinit počáteční odborné vzdělávání přitažlivou volbou: Kariérové poradenství žákům základních škol Klíčové kompetence + dovednosti ke kariérovému rozhodování součástí kurikula Kompetence učitelů SOŠ - zlepšení přípravy učitelů, stáže ve firmách Přístup k modernímu technickému vybavení Aktivity k podpoře atraktivity OV (kampaně, soutěže)

Cíle (1) Česká republika IPn VIP kariéra II – kariérové poradenství informační podpora služeb kariérového poradenství, kariérového vzdělávání – průřezové téma RVP Člověk a svět práce (www.infoabsolvent.cz) Připravovaný IPn Podpora technického a přírodovědného vzdělávání Synergie s připravovanými projekty HK ČR, Asociace krajů a MPO

Cíle (2) 2. Podpora kvality a relevance OV potřebám TP: Kvalita: implementace EQAVET Relevance k potřebám trhu práce: posílení spolupráce se zaměstnavateli, příprava na pracovišti jako standard, zlepšení kvality a přenosu informací o potřebách trhu práce (předpovědi potřebných kompetencí, sektorové rady), zpětná vazba o uplatnitelnosti absolventů

Cíle (2) Česká republika EQAVET - Národní referenční bod EQAVET-CZ (2010) ČŠI a NÚV Národní síť pro zajišťování kvality v odborném vzdělávání (odborná skupina) - zástupci ze škol, MŠMT, MPSV, MZ, sociální partneři IPn VIP kariéra II – kariérové poradenství Připravovaný IPn PŘEKVAP

Cíle (3) 3. Umožnit flexibilní přístup k OV a ke kvalifikacím: DOV (dosažení 15 % účasti): pobídka jednotlivcům - vhodný mix dotačních, daňových nástrojů) i firmám pro zvýšení účasti, flexibilní vzdělávací programy Implementace EQF (vývoj národních kvalifikačních rámců a jejich přiřazení k EQF), rozvoj a podpora procedur pro uznávání (nejpozději do r. 2015 uznávání předchozího učení propojené s národními kvalifikačními rámci), pokrok při implementaci ECVET Kvalitní, dostupné celoživotní poradenství, vysoká prostupnost mezi různými typy vzdělávání, propojení kreditních systémů

Cíle (3) Česká republika Individuální projekty národní UNIV 2 Kraje NSK 2 Kariérové poradenství = podpora dalšího vzdělávání

Cíle (4) 4. Podpora mezinárodní mobility: Podpora aktérů mobilit - žáků, škol, firem - síťování, strategie pro přeshraniční spolupráci Systematické využívání a podpora společných nástrojů (EQF, ECVET, Europass) Výuka jazyků

60 224 absolventů středního vzdělávání ve šk. rok 2010/2011, Cíle (4) Česká republika NC Europass Přímé poradenství různým skupinám uživatelů dokumentů semináře, workshopy, přednášky, individuální konzultace Europass-životopis a Europass-jazykový pas (www.europass.cz) - leden až září 2011 - stáhlo 29 420 uživatelů Dodatek k osvědčení 60 224 absolventů středního vzdělávání ve šk. rok 2010/2011, vytvořeno přes 120 nových dodatků k osvědčení pro aktuální obory podle RVP

Cíle (4) Česká republika EQF - Koordinační centrum pro EQF – NÚOV (2008) hlavní úkol - transparentní přiřazení národních úrovní kvalifikací k úrovním EQF Národní přiřazovací zpráva České republiky (2010 – 2011) popisuje výsledky přiřazovacího procesu v ČR, zpráva schválena vládou (červenec 2011), obhajoba v Poradní skupině EQF - zástupci EK, Rady Evropy, CEDEFOP http://www.nuov.cz/narodni-prirazovaci-zprava-ceske- republiky

Cíle (4) Česká republika ECVET vzniká Národní tým ECVET expertů (grant EK - projekt 2012 až 2013), zástupci NÚV, NVF, NAEP, MPSV, ECVET a jeho implementace - kompetence NÚV

Cíle (5) 5. Posilování inovací, tvořivosti a podnikatelské iniciativy (v POV i DOV): Vytváření „znalostních partnerství“ pro rozvoj tvořivosti Rozvoj podnikatelských dovedností (studentské firmy, praktické zkušenosti v reálných firmách) Podpora začínajícím podnikatelům z řad absolventů

Cíle (5) Česká republika Centrum fiktivních firem CEFIF – NÚV RVP/ Člověk a svět práce

Cíle (6) 6. POV i DOV pro všechny: Maximální přínos POV ke snížení podílu „early school leavers“ Přístup k DOV i pro znevýhodněné skupiny - opatření ke zvýšení účasti ohrožených skupin (flexibilita, uznávání, poradenství) Klíčové kompetence i v DOV ICT pro usnadnění přístupu, využívání nových metod, podpora aktivního učení

Cíle (6) Česká republika IPn UNIV 2 Kraje IPn VIP kariéra II – kariérové poradenství

Děkuji Vám za pozornost helena.ulovcova@nuov.cz Konference projektu UNIV 2 KRAJE www.uov.cz Helena Úlovcová, NÚOV