Erich Fromm Pavla Jiráková C4A.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úvodní konference projektu Úvodní konference projektu.
Advertisements

Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Psychologické směry Psychologie.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
Abraham Maslow zakladatel humanistické psychologie
Charakter, sexualita a zodpovědnost MUDr. Marcela Rozehnalová, CEVAP
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Abraham Maslow Kristýna Chvalová, C4A.
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
Cíle při výuce etiky/náboženství Zuzana Svobodová.
FILOZOFIE VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.11/Md CZ.1.07/1.5.00/
Erich Fromm ( ) Erik Erikson ( )
Erich Fromm Vliv moderní společnosti na člověka
filosofický a umělecký směr vznikl po první světové válce v Německu
6. Je dobro dáno povinností?
Etika Mgr. Blanka Chocová.
HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
OSOBNOST.
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ON ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda. Krajina = různě velká, ale určitá část pevniny složena z přírodních a kulturních krajinných složek, vytvořených lidmi.
DOSPĚLOST.
Bohatství versus chudoba
Civilizace, kultura, instituce, sociální agregáty
Humanistické a existenciální teorie v SP
Etika chovu zvířat Doc. Ing. Lukáš Jebavý, CSc
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 1.
Husserlova teorie přirozeného světa
POLITICKÉ IDEOLOGIE A JEJICH ZÁKLADNÍ PROUDY
PROBLEMATIKA LIDSKÉ AGRESIVITY V ZRCADLE MANIPULACE A POSLUŠNOSTI VŮČI AUTORITĚ II Zdroj: Pedagogická orientace 2001, č. 2, s.79– 89 ISSN Autor:
Teorie motivace Adéla Furiková.
Albert Camus Barbora Vaňková.
26. července26. července 1875 – 6. června června1961 Byl švýcarský lékař a psychoterapeut, zakladatel analytické psychologie. Jeho přínos psychologii.
 Tomáš Pešl C4B  Martin Heidegger  Život  Díla  Otázky  Zdroje.
Marek Zámečník C4A ŽIVOTNÍ SÍLA.   francouzský filozof  představitel filozofie života  z rodiny židovského hudebníka  studium matematiky.
Náboženství - úvod Petr Machala.
Husserlova teorie přirozeného světa Maryna Zheleznyak.
Konzumní společnost Petr Machala.
Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Úvod do psychologie
Analýza duchovní situace Duchovní postoj Dialog s Bohem Duchovní hloubka Poslání Vzájemné ovlivnění všech prvků.
FROMM VY_52_INOVACE_ února 2014
Vývojová psychologie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
OBLÍBENÝ PŘEDMĚT. Krátce o předmětu Tento předmět sdružuje široké spektrum oborů, které se týkají soužití lidí ve společnosti i mimo ni. Filosofie Ekonomie.
E RICH F ROMM KOŘENY ZLA V ČLOVĚKU. E RICH F ROMM * 23. března 1900 (Frankfurt nad Mohanem) † 18. března 1980 psycholog, filosof, vysokoškolský pedagog,
Úvod do filosofie Pojem a vznik filosofie, definice filosofie Vztah filosofie a ostatních věd Filosofické disciplíny, filosofické otázky, základní pojmy.
VIKTOR FRANKL Adéla Bělinová, C4A. Viktor Emil Frankl Židovský původ Neurolog a psychiatr Existenciální analýza a logoterapie Chirurg, psycholog,
KONFERENCE OD ANALÝZ KE KOORDINACI SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V DĚČÍNĚ ING. RENÁTA GREŠÍKOVÁ Kvalita služeb a potřeby člověka.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Svět se mění – knihovna ne Knihovna je stabilní jistota v nestabilním světě Prof. PhDr. Tomáš Kubíček, Ph.D.
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Osoba a osobnost Pavlína Jordánová, Margita Přikrylová, Eliška Roubalová.
Ekonomika – základní pojmy.
Co se rozumí kvalitou vzdělávacích služeb Mgr. Pavel Říha
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Co je ekonomie? 1. seminář TNH 1
Stát Definice, funkce, typy.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Osobnost člověka z hlediska sociální psychologie
5. Kultura jako řešení problémů přežití
filosofický proud, který navazuje na učení Karla Marxe
Transkript prezentace:

Erich Fromm Pavla Jiráková C4A

Život 1900 Německo – 1980 Švýcarsko ortodoxní židovská rodina Heidelberská univerzita (doktorát z filosofie) sociolog, historik, filosof, psycholog třikrát ženat emigrace do USA, Mexika a Švýcarska inspirace buddhismem, Karlem Marxem a Siegmundem Freudem snaha sloučit tyto dvě teorie (sociální pojmy, psychologické prvky)

Pojem osobnost charakter - produktivní (socializovaný jedinec, schopný práce) - neproduktivní (neschopný práce, pomoc od druhých)

Neproduktivní orientace Receptivní orientace (hmotné a psychologické zajištění od vnějších zdrojů Kořistnická orientace (také odhodlaná to získat lstí nebo násilím) Hromadivá orientace (křečkovská, uchovávání nashromážděného majetku a obrana před vnějším světem) Tržní orientace (potřeby lze získat výměnou, tržní přístup k jednotlivci, člověk jako zboží)

Moderní společnost převážně konzumní (neproduktivní) jediná jistota minulost a smrt pocit nespokojenosti -> hledání nových řešení, přetváření světa touha po přeměně člověka a celé společnosti pomocí vnitřního obratu k hodnotám (bytí, sdílení, tvořivost a láska) vzdát se vlastnění a obrátit se k vlastnímu já uvědomění vlastní bezmocnosti v přírodě propojení společnosti a náboženství (základní potřeba)

Mít nebo být? dílo „vznešené pravdy“ potřebné ke změně člověka a společnosti Trpíme a jsme si toho vědomi Poznali jsme příčiny toho špatného stavu Poznali jsme, že existují způsoby, jak ho odstranit Abychom to mohli učinit, musíme poznat fakt, že si změna vyžádá dodržování určitých norem a změnu současné životní praxe

Lidské potřeby a láska Potřeba vztažnosti (schopnost důvěrného vztahu) Potřeba transcendence (přesah smyslových i rozumových možností) Potřeba zakořeněnosti Potřeba identity Potřeba orientačního rámce (stálý rámec vztahů pro pocit bezpečí)

Otázky Čím/Kým se nechal Erich Fromm inspirovat? Vysvětli, co je neproduktivní společnost. Co je hromadivá „křečkovská“ orientace? Vyjmenuj lidské potřeby.

Zdroje: https://otik.uk.zcu.cz/bitstream/handle/11025/9713/DP_Kozlova_2013_Analyza.pdf?sequence= 1 2. 3. 2015 https://otik.uk.zcu.cz/bitstream/handle/11025/8791/BP_HUM_ZABRANSKA_MARIE.pdf?sequen ce=1 2. 3. 2015 http://www.ssvp.wz.cz/Texty/Fromm.html 2. 3. 2015