Ing. Mgr. Radim Bačuvčík, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nástin dějin ekonomických teorií Ing. Vojtěch Jindra
Advertisements

Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
- Úvodní přednáška 1. - Úvodní přednáška.
MAKROEKONOMIE – 2. část Autor: Ing. Vladimír Havlík.
Úvod do makroekonomie Martina Hedvičáková
Ekonomie vědy a výzkumu
I NFORMACE O VÝUCE, PODMÍNKY ABSOLVOVÁNÍ PŘEDMĚTU, OSNOVA PŘEDMĚTU.
Tomáš Doseděl, Jak psát práci SOČ Tomáš Doseděl,
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Ekonomie - předmět Autor: Jaroslav Kvapil.
Jak psát práci SOČ Tomáš Doseděl,
Úvod do managementu 1. seminář
MAKROEKONOMIE – 1. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření: Klíčová.
Makroekonomie.
Ing. Lenka Janíčková, Ph.D.
Seminární práce Mgr. Bc. Radka Burketová N_TiM/pMPH
INFORMAČNÍ SYSTÉMY Semestrální projekt 2013/2014 Podmínky udělení zápočtu Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení.
Management PAE DS 5. ročník. Témata přednášek Vývojové tendence managementu, charakteristika strategického řízení. Poslání podniku, podnikové cíle, identifikace.
Koordinátoři ICT Organizační informace
Úvod do managementu 1. seminář
Zadání případové studie
Současné teorie finančních služeb Přednáškový kurs Mgr FFS ZS 2008.
Slide 0 Organizace. slide 1 Makroekonomie II Zdeněk Tomeš Katedra ekonomie Kancelář č. 612 Konzultační hodiny: pondělí:
Ing. Mgr. Radim Bačuvčík, Ph.D.
Období formování klasické politické ekonomie Jedná se o předvoj klasické politické ekonomie (také formativní období KPE)
INFORMAČNÍ SYSTÉMY CVIČENÍ: Semestrální projekt Podmínky udělení zápočtu Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení.
Prof. Ing. Jaroslav Jakš, DrSc.
Arts marketing Ing. Mgr. Radim Bačuvčík, Ph.D. U44/207
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ SYSTÉMY
EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Ing. Mgr. Radim Bačuvčík, Ph.D. U44-207
N_MaEk Manažerská ekonomika 12. cvičení Cizoměnové operace (finanční deriváty – forwardy, futures, opce) léto 2014 Skupiny: N_MaEk/R3PH.
Základy ekonomie, managmentu a marketingu Podzim 2006 Mgr. Oldřich Racek.
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZEK_703 Ročník: 2. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Vývoj ekonomického myšlení.
BPH_EKOR Ekonomika organizací podzim 2011
Trh práce a politika zaměstnanosti
Ekonomika veřejného sektoru
ZÁKLADY EKONOMIE vyučující:
Fyzická geografie Podzim 2013 Z0026/4 – pondělí 13 – 13.50, Z3 Z0026/5 – pondělí 12 – 12.50, Z3 Cvičení 1 - Organizační pokyny Mgr. Ondřej.
Marketing v EU Ing. Alena Klapalová č.d.634.
Úvod do studia Základní informace o předmětu Robert Zbíral Maxim Tomoszek.
FINANČNÍ TRHY doc. Ing. Martin Svoboda, Ph. D
Marketing v EU Ing. Alena Klapalová, Ph.D. č.d.634.
Úvod do problematiky, definice základních pojmů
EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Ing. Mgr. Radim Bačuvčík, Ph.D. U44-207
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Ing. Mgr. Radim Bačuvčík, Ph.D. U44-207
Předmět Marketing BP522 Kontaktní údaje: Ing. Šárka Dvořáková, Ph.D. Středa.
Logistika a Supply Chain Management Úvodní seminář.
MANAGEMENT Ing. Mgr. Radim Bačuvčík, Ph.D. U44-207
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY Ekonomika, ekonomie, ekonomické systémy.
Ekonomie Makroekonomie Úvod do historie ekonomického myšlení.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
ÚVOD DO EKONOMIE, POŽADAVKY NA STUDENTY Cíle: Vysvětlit poslání ekonomie jako vědy. Anotace: Ekonomie je společenská věda, která studuje ekonomické chování.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Ekonomické teorie. Klasická škola Adam Smith David Ricardo  Zákon klesajících výnosů  Teorie komparativní výhody.
Hospodářská politika Ekonomické teorie. Klasická škola Adam Smith David Ricardo John S. Mill.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada44 Anotace.
Monetarismus Milton Friedman (1912 – 2006)
doc. Ing. Mgr. Radim Bačuvčík, Ph.D.
doc. Ing. Mgr. Radim Bačuvčík, Ph.D.
Ústav světových dějin Obor Historie – Evropská studia.
Hospodářská politika Ekonomické teorie.
Obecná didaktika ÚVOD.
Doc. Ing. Petr Suchánek, Ph.D.
Ekonomické teorie.
Doc. Ing. Petr Suchánek, Ph.D.
Požadavky na studenta, Literatura
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2016.
Finanční správa zkouška
Kurz 1FU191 Metodologický seminář
Makroekonomie a hospodářská politika
Transkript prezentace:

Ing. Mgr. Radim Bačuvčík, Ph.D. EKONOMIE Ing. Mgr. Radim Bačuvčík, Ph.D. U44-209 bacuvcik@fmk.utb.cz www.bacuvcik.com

Náplň přednášek 1. Úvod do ekonomie, ekonomie jako věda 2. Ekonomické názory starověkých a středověkých myslitelů Trh a tržní mechanismus 3. Merkantilisté a kameralisté (Thomas Mun, William Petty) Platební a obchodní bilance 4. Filozofové přirozených zákonů a fyziokraté (John Locke, David Hume) Inflace a její měření 5. Klasická politická ekonomie (Adam Smith, David Ricardo, J. S. Mill) Směna a bohatství 6. Francouzský socialismus (Henry de Saint-Simon) 7. Karl Marx Klasifikace ekonomických systémů 8. Marginalistická revoluce - Lausanská, Cambridgeská a Rakouská škola Teorie mezního užitku, Teorie zaměstnanosti, Teorie peněz, Hospodářský cyklus 9. Keynesiánství (John Maynard Keynes) Teorie nezaměstnanosti, Domácí produkt 10. Chicagská škola (Milton Friedman) Teorie peněz, Veřejné rozpočty 11. České ekonomické myšlení

Podmínky k ukončení kurzu - Je potřeba nasbírat 12 bodů - Všechny níže uvedené možnosti jsou volitelné=nepovinné Odborné aktivity: Test: 12-20 bodů (20 otázek) ...nebo... Ústní zkouška: 12-20 bodů Odborná esej (cca 10 stran): max. 10 bodů Recenze odborné knihy nebo studie: max. 5 bodů Umělecká reflexe ekonomického tématu: 4 body Neodborné aktivity: Účast v průzkumu: 3 body Další drobné analýzy, bude-li něco

Hodnotící stupnice A: 24 bodů B: 21 - 23 bodů C: 18 - 20 bodů D: 15 - 17 bodů E: 12 - 14 bodů F - 0 - 11 bodů

Test nebo ústní zkouška Základní literatura k testu: HOLMAN, R. Základy ekonomie : pro studenty vyšších odborných škol a neekonomických fakult VŠ. Praha : C. H. Beck, 2000, 2008. ISBN 8071794341 Doplňková literatura: HOLMAN, R. Dějiny ekonomického myšlení. Praha : C. H. Beck, 2005. ISBN 80-7179-380-9 SEDLÁČEK, T. Ekonomie dobra a zla. Praha : 65.pole, 2009. ISBN 978-80-903944-3-8

Témata pro odborné eseje Rozdíly a souvislosti mezi ekonomií Platóna, Aristotela a Tomáše Akvinského a současným ekonomickým myšlením Rozdíly a souvislosti mezi ekonomií merkantilistů a současným ekonomickým myšlením Rozdíly a souvislosti mezi ekonomií filozofů přirozených zákonů (J. Locke, D. Hume) a současným ekonomickým myšlením Rozdíly a souvislosti mezi ekonomií Adama Smithe a současným ekonomickým myšlením Rozdíly a souvislosti mezi ekonomií Davida Ricarda a současným ekonomickým myšlením Rozdíly a souvislosti mezi ekonomií francouzských socialistů 18. a 19. století (H. de Saint-Simon a další) a současným ekonomickým myšlením Rozdíly a souvislosti mezi ekonomií Karla Marxe a současným ekonomickým myšlením Rozdíly a souvislosti mezi ekonomií neoklasiků (19. století) a současným ekonomickým myšlením K. Marx a odraz jeho díla v českém ekonomickém myšlení F. A. von Hayek a odraz jeho díla v českém ekonomickém myšlení J. M. Keynes a odraz jeho díla v českém ekonomickém myšlení M. Friedman a odraz jeho díla v českém ekonomickém myšlení Čeští prvorepublikoví ekonomové a jejich odkaz dnešku Čeští ekonomové 60. let 20. století a jejich odkaz dnešku Česká ekonomická politika jako střet keynesiánských a friedmanovských idejí Významné české ekonomické školy (proudy, skupiny) dneška a jejich vliv na reálnou ekonomickou politiku České republiky

Odborná esej Zapisování přes GoogleDocs (www.bacuvcik.com) Forma seminární práce: Argumentativní esej. Doporučený rozsah 10 stran bez úvodu a závěru. Základní fakta k daným tématům, převažovat by měl vlastní názor či pohled na otázku položenou v zadání Formální náležitosti - viz šablona Termín odevzdání: 27.10.2014 (pouze v elektronické formě). Název souboru: Příjmení_Jméno_Název(zkrácený).doc Hodnocení seminární práce: max. 10 bodů (pokud práce nebude splňovat minimální náležitosti, bude vrácena) Hodnotí se: práce musí splňovat formální náležitosti, musí být obsahově správná, vycházet z relevantních zdrojů a z vlastního pohledu odpovídat na otázku ze zadání

Recenze knihy nebo odborné studie Forma seminární práce: Recenze (kritika) odborné knihy (neměla by to být učebnice) nebo vědecké studie (z odborných časopisů, sborníků, internetu). Doporučený rozsah max. 5 stran. Odborné kritice podrobte přístup autorů, použité metody, vědeckou diskuzi, závěry. Formální náležitosti - viz šablona Termín odevzdání: 27.10.2014 (pouze v elektronické formě). Název souboru: Příjmení_Jméno_Název(zkrácený).doc Hodnocení seminární práce: max. 5 bodů(pokud práce nebude splňovat minimální náležitosti, bude vrácena) Hodnotí se: formální i obsahová stránka

Umělecká reflexe ekonomického tématu Forma seminární práce: Báseň, povídka, kresba, obraz, píseň nebo cokoliv dalšího, co lze považovat za umělecké dílo Způsob reflexe: Dílo by mělo reagovat na nějaký ekonomický problém (např. řízení inflace), teorii (např. nabídky a poptávky), názory konkrétního praktického (A. Babiš) nebo teoretického (A. Smith) ekonoma, knihu, studii či cokoliv jiného Prezentace: K dílu je potřeba vytvořit výklad v rozsahu cca 1 A4, kde vysvětlíte, na co a jakým způsobem reagujete. Termín odevzdání: Dílo je potřeba prezentovat na některé z přednášek a poté odevzdat (nejlépe elektronicky) Název souboru: Příjmení_Jméno_Název(zkrácený).doc Hodnocení seminární práce: 4 body (pouze jedno dílo!!!) Hodnotí se: zejména způsob vysvětlení (výklad), ale i způsob provedení (aby to nebyla čmáranice vytvořená za půl minuty:-)

Účast v průzkumu Vztah obyvatel České a Slovenské republiky ve věku 12 - 80 let k hudbě - v dotazníku je 9 věkových kategorií; pro získání 3 bodů je třeba přinést tyto počty dotazníků z jednotlivých kategorií: - 15 let - 3 dotazníky 15 - 19 let - 3 dotazníky 20 - 24 let - 3 dotazníky 25 - 29 let - 3 dotazníky 30 - 39 let - 4 dotazníky 40 - 49 let - 4 dotazníky 50 - 59 let - 4 dotazníky 60 - 69 let - 3 dotazníky + 70 let - 3 dotazníky Celkem: - 30 dotazníků

Účast v průzkumu - elektronický dotazník http://hudba2013.vyplnto.cz - v poslední otázce je třeba uvést Příjmení a Jméno studenta FMK (tedy Vaše), na jehož konto dotazník jde - je možné využít také dotazníků tištěných (ke stažení na www.bacuvcik.com); dotazníky se odevzdávají pouze elektronicky, tzn. jako tazatelé musíte případné papírové dotazníky přepsat (přímo do systému vyplnto.cz) - je potřeba odevzdat vytištěné a podepsané „Čestné prohlášení“ tazatele Termín odevzdání: 10.11.2014 (pouze v elektronické formě!) - na www.bacuvcik.com bude pravidelně zveřejňován přehled odevzdaných dotazníků

Druhý průzkum (30 ks za 2 bonusové body) - elektronický dotazník http://akce2014.vyplnto.cz - v poslední otázce je třeba uvést Příjmení a Jméno studenta FMK (tedy Vaše), na jehož konto dotazník jde - je možné využít také dotazníků tištěných (ke stažení na www.bacuvcik.com); dotazníky se odevzdávají pouze elektronicky, tzn. jako tazatelé musíte případné papírové dotazníky přepsat (přímo do systému vyplnto.cz) - je potřeba odevzdat vytištěné a podepsané „Čestné prohlášení“ tazatele Termín odevzdání: 10.11.2014 (pouze v elektronické formě!) - na www.bacuvcik.com bude pravidelně zveřejňován přehled odevzdaných dotazníků

Bodový systém: Odborné aktivity: 1. Test nebo ústní zkouška - max. 20 bodů 2. Odborná esej (10), recenze (5), umělecké dílo (4): - seminární úkoly je možné libovolně kombinovat - umělecké dílo pouze jedno - odevzdání po termínu = 1 bod Neodborné aktivity: Dotazníky - omezeny na 2 „sady“ (max. 60+60 ks) Další analýzy, pokud budou - z neodborných aktivit je možno získat max. 12 bodů